Đoković i nepostojeća izjava o Srebrenici

Navodnu izjavu Novaka Đokovića o genocidu u Srebrenici objavio je samo jedan anonimni portal pozivajući se na “instagram priču” - koja nije priložena u članku. 

Ocijenjeni članci
Balkanian site Lažna vijest;

U analizi “Kad laž naknadno postane istina” objavljenoj prošle godine, bavili smo se izmišljenim izjavama o Srebrenici koje su pripisane Danijelu Subašiću, Luki Modriću i Kolindi Grabar-Kitarović.

Godinu dana kasnije, krajem avgusta 2019. godine, na portalu “Balkanian site” objavljen je članak koji navodno donosi izjavu Novaka Đokovića o genocidu u Srebrenici:

Đoković otvoreno izjavio: U Srebrenici je bio genocid, to niko ne može osporiti

Članak se sastoji od svega nekoliko (loše napisanih) rečenica, a kao izvor se navodi “instagram priča”, koja nije priložena u članku. 

U Srebrenici je bio genocid i to ne može osp0riti niti jedan političar. Svaki n0rmalan čovjek je istog mišljenja a tako i svaki normalan Srbin.
Srebrenica je teška rana za sve nas i svi se moraju pomiriti s tim. Svaki gubitak je težak ma na kojoj strani bio a pravda je spora, ali prava pravda je kod Boga!! – riječi su Novaka Đokovića 11. jula koje je objavio na svom instagram profilu u obliku priče!

Pretraga navodne izjave Đokovića nije nam dala nikakve rezultate. Odnosno, navodna izjava se nalazi samo na portalu “Balkanian site” te nije nigdje drugo objavljena. 

Pored te činjenice, kao dokaz za navodnu izjavu “Balkanian site” je naveo da je Đoković navedene riječi “11. jula objavio na svom instagram profilu u obliku priče”. 

Instagram priča ili story nakon objavljivanja ostaje vidljiva samo 24 sata, odnosno uklanja se 24 sata nakon objavljivanja. Obzirom da je članak prvi i jedini put objavljen u avgustu, ostaje nejasno kako je autor članka mogao doći do “Instagram priče” koja je navodno objavljena u julu. Da je Đoković 11. jula zaista objavio ono što je navedeno u članku portala “Balkanian site”, mnogo više medija bi o tome izvijestilo, te anonimni portal ne bi bio jedini koji je o tome pisao.

Unatoč tome, članak je na Facebooku podijeljen više od 500 puta.

Obzirom da u članku nije priložena “instagram priča” koja se navodi kao izvor izjave, ali i da samu izjavu nismo pronašli nigdje osim na ovoj stranici, članak portala “Balkanian site” ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 25. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 nedjelje

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ateistima nije zabranjen ulazak u RS 

Dokument “Odluke” kojom se ateistima zabranjuje ulaz u Republiku Srpsku, a...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Dezinformacija
Zornića nije osudio haški tribunal

"Tanjug" je plasirao netačnu informaciju o tome da je Zornića osudio haški...

Dezinformacija Greška Demantirano
Dezinformacija
Klix.ba i anonimni izvori: Dio drugi

Korištenje anonimnih izvora je legitimna novinarska praksa. Međutim, da bi...

Dezinformacija Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me