Donald Trump nije tvrdio da je Joe Biden pedofil, niti je “objavio video koji to dokazuje”

Članak sa portala Index o animiranom spotu kojim je Donald Trump na Twitteru “prozvao” svog rivala na predstojećim izborima, Joea Bidena, brojnim je portalima poslužio kao povod za plasiranje senzacionalističkih naslova u kojima je Biden označen kao “pedofil”.

Američki predsjednik Donald Trump je 13. augusta na svom Twitter profilu objavio animirani spot u okviru svoje kampanje za predsjedničke izbore u SAD koji će se održati u novembru. 

U spotu se vidi voz s natpisom “KAG 2020” - skraćenica od “Keep America Great”, što znači “Zadržimo Ameriku sjajnom - slogan Trumpove kampanje za izbore 2020, koji se nadovezuje na njegov slogan iz 2016. (“Make America Great Again”, u prevodu “Učinimo Ameriku ponovo sjajnom”). Istom prugom, iza velikog, crvenog voza na kojem su istaknuta prezimena Trump i Pence (Mike Pence op.a.), skromnom drezinom (željezničkim vozilom na ručni pogon) se kreće Joe Biden, američki političar i Trumpov protukandidat na predstojećim izborima u SAD. 

 

Na poleđini drezine ispisano je “Kosa ti miriše odlično” (Your hair smells terrific), a u videu se, pored pjesme "Electric Avenue", čuje relativno nepovezano Bidenovo izlaganje o svom iskustvu spasioca na bazenu, posla koji je obavljao kao tinejdžer.

Radi se o snimku iz 2017 godine, koji je nastao tokom govora koji je Biden održao u gradu Wilmingtonu (Delaware), kada je javni bazen “Princess Run Park Pool” odlučio promijeniti naziv u “Joseph R. Biden Jr. Aquatic Center”, u čast Joea Bidena koji je na ovom bazenu radio dok je bio tinejdžer. Biden je tim povodom posjetio bazen i govorio o danima kada je tu radio kao spasilac, sa naglaskom na to da je iskustvo bilo značajno za njega kao bijelog mladića koji je radio na bazenu koji su uglavnom posjećivala crna djeca. 

No, Biden je dio tog iskustva ilustrovao prilično bizarnom pričom o tome kako su se djeca na bazenu zabavljala povlačeći njegove noge u bazen, zbog toga što je imao “kovrdžave dlake koje bi poplavile na suncu”. Biden je izjavio i kako su mu djeca skakala u krilo, izgovorivši tada rečenicu kojom se završava Trumpov spot, a koja se može prevesti na dva načina: “I learned about kids jumping up my lap. And I loved kids jumping up my lap”. Dok prva rečenica znači “I tako sam naučio o djeci koja su mi skakala u krilo”, druga se može prevesti kao “I volio sam tu djecu koja su mi skakala u krilo” ili “I volio sam kad mi djeca skoče u krilo”. 

Bilo kako bilo, ova je Bidenova izjava i ranije privlačila pažnju zbog svoje očite nezgrapnosti, no ona nikada nije imala seksualno značenje, već je služila da ilustruje iskustvo prevazilaženja rasnih podjela u SAD. Prije aktuelnog Trumpovog spota, Bidenovi kritičari uglavnom su se “kačili” za dio izjave o “dlakavim nogama”, zbog čega se ovom temom u decembru 2019 pozabavila i platforma za provjeru činjenica Snopes, koja je Bidenovu izjavu o “skakanju u krilo” ocijenila kao gaf i naglasila da je cijeli klip izvučen iz konteksta:  

Viralni isječak video klipa Bidena koji govori o svojim dlakavim nogama je stvaran, ali mu nedostaje kontekst. Izjava je izvađena iz mnogo dužeg izlaganja koje je Biden imao u ljeto 2017. nakon što je ovaj javni bazen preimenovan u njegovu čast.

Biden je spomenuo plavu, kovrdžavu kosu na nogama, govoreći o svom iskustvu gdje je kao bijelac radio na javnom bazenu čiji su posjetioci pretežno bili crni. 

Cijela se priča pojavila i u medijima u regiji nakon što je, istog dana kada je on objavljen, o Trumpovom tweetu pisao Index (.hr), navodeći da se radi o jednom od “bizarnijih” videa u Trumpovoj kampanji protiv Bidena, kojim se aludira na to da je Biden pedofil:  

Trump objavio bizaran spot protiv Bidena, aludira da je pedofil

AMERIČKI predsjednik Donald Trump objavio je danas na svom Twitter profilu i Facebook stranici još jedan u nizu videa koji su kombinacija predizbornih spotova i podrugljivih memeova usmjerenih prema njegovom protukandidatu Joeu Bidenu i drugim političkim protivnicima. No ovaj je još bizarniji nego inače. 

U Indexovom članku navodi se da je rečenica “Volim kad mi djeca skaču u krilo” preuzeta iz “audiosnimka bizarnog Bidenovog monologa” o iskustvu iz mladosti kad je radio kao spasilac na javnom bazenu. 

Index je objavio i pojašnjenje natpisa “Kosa ti miriše odlično”, kojim se aludira na Bidenova neprimjerena ponašanja zbog kojih je u proteklih par godina žestoko kritikovan, a koja su uključivala predugo rukovanje, spuštanje ruku na ramena, mirisanje kose, grljenje i slične postupke. Biden se, nakon brojnih javnih kritika koje su se naročito mogle čuti u kontekstu “Me Too” pokreta, prošle godine izvinio za “narušavanje privatnog prostora drugih osoba” u video objavljenom na svom Twitter profilu. Kako je Index naveo, Biden je u videu rekao da shvata da su se društvene norme promijenile, te da će u budućnosti više poštovati privatni prostor drugih osoba.

Nakon što je Index objavio ovaj članak, mnogobrojni portali u regionu su ga iskoristili za plasiranje naslova u kojima se propituje da li je Biden pedofil:

BAJDEN JE PEDOFIL? Tramp objavio video-snimak koji je uzburkao javnost u SAD (VIDEO) (Novosti)

BAJDEN JE PEDOFIL? Tramp šokiro snimkom koji je danas objavio na Tviteru! (VIDEO) (Informer)

ZAHUHTAVA SE PREDIZBORNA TRKA: Tramp snimkom ŠOKIRAO SVET! BAJDEN JE PEDOFIL? (Mondo.me, Mondo.ba, Mondo.rs)

Portal Srbija javlja je, pak, u naslovu eksplicitno najavio snimak kojim se to “potvrđuje”:

VELIKI SUKOB: Tramp je sve šokirao snimkom, kojim se potvrđuje da je BAJDEN PEDOFIL ! (VIDEO) 

Sa druge strane, naslovi članaka na portalima Srbija danas i Intermagazin navode na zaključak da je Trump izjavio da je “Biden pedofil”:

BAJDEN JE PEDOFIL?! Tramp uputio "jezive" optužbe demokratskom kandidatu (VIDEO) (Srbija danas)

TRAMP NIKAD BRUTALNIJI: Bajden je pedofil! (VIDEO) (Intermagazin)

Portali Mondo, Novosti, Informer i Srbija javlja, u svojim su člancima prenijeli tek opis dešavanja u spotu, uključujući i Bidenovu rečenicu o djeci; dok Intermagazin i Srbija danas u svojim člancima sadrže i pasus o rečenici “Kosa ti miriše odlično” u kojem se objašnjava da je Biden više puta “ulazio u lični prostor žena i djevojčica”:

Donald Tramp objavio još jedan u nizu video-snimaka koji su kombinacija predizbornih spotova i podrugljivih šala usmerenih prema njegovom rivalu DŽou Bajdenu.

U animiranom video-snimku vidimo voz koji juri prugom. Voz na vagonima ima ispisano "KAG 2020", što je skraćeno za Trampov slogan "Keep America Great" (Zadržimo Ameriku velikom) i natpis "Trump Pence".

Nakon toga vidimo kako istom prugom prolazi DŽ Bajden železničkim vozilom na ručni pogon, dok u isto vreme čujemo audio-snimak bizarnog Bajdenovog monologa o njegovom iskustvu iz mladosti kad je bio spasilac na javnom bazenu.

U tom monologu Bajden među ostalim kaže: "Volim kad mi deca skaču u krilo."

Takođe, na kolicima ispod natpisa "Bajden predsednik" stoji i natpis "Tvoja kosa miriše odlično", što je aluzija na brojne slučajeve kad bi Bajden na javnim nastupima ulazio u lični prostor žena i devojčica, mirisao im kosu, milovao, držao im ruke na ramenima i leđima, ljubio ih, šaputao na uvo ili im na drugi način pokazivao nežnost.

Suprotno onome što impliciraju (ili direktno tvrde) naslovi ovih članaka, jednominutni video kojeg je Trump objavio na Twitteru, ne sadrži činjenice kojima se potvrđuje da je “Biden pedofil”, niti je sam Trump iznio takvu optužbu protiv Bidena. Pomenuti tweet je objavljen bez ikakvog opisa, a Trumpov glas se ne može čuti ni u priloženom video spotu, te se takva tvrdnja ni ne može pripisati američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. 

Dodatno, upitna je i tvrdnja da je bilo šta u Trumpovom spotu “šokiralo Ameriku”, jer je bizarni isječak Bidenovog govora, kako je već rečeno, bio predmet medijske pažnje mjesecima, pa i godinama prije njegovog objavljivanja. Isto važi i za insinuacije ili tvrdnje da je Joe Biden pedofil, koje se od ranije šire društvenim mrežama u formi fotografija koje prikazuju Bidena na različitim javnim događajima kako grli djecu, ili u društvu djece.

Ovim se tvrdnjama nedavno bavio i američki portal za provjeru činjenica PolitiFact, koji je u svojoj analizi objavljenoj 12. augusta ove godine, naveo da ovakve priče najviše dolaze od pristalica teorije zavjere QAnon, čiji članovi vjeruju da tzv. “duboka država” radi protiv Trumpa. Ipak, kako se navodi u ovoj analizi, u četrdeset godina Bidenove političke karijere protiv ovog političara nije bilo ni optužbi niti istrage za bilo kakve seksualne zločine nad djecom:

U više od četrdeset godina Bidenovog javnog života - uključujući dvije prethodne nominacije za predsjednika ispred Demokratske stranke te osam godina potpredsjedničkog mandata - nije bilo formalnih optužbi, žalbi, hapšenja ili istraga koje ga povezuju sa bilo kakvim seksualnim zločinom koji uključuje djecu. 

Biden jeste bio optuživan od strane odraslih žena za neželjeno dodirivanje u javnosti - a bivša službenica Senata Tara Reade optužila ga je za seksualni napad - ali nikad nije postojala vjerodostojna optužba da se Biden ponašao neprimjereno prema djeci.

S obzirom da se u spotu kojeg je Trump objavio na Twitteru ne govori da je Biden pedofil, niti se daju “dokazi” o tome, tvrdnju portala Srbija javlja da je Trump objavio snimak koji to “potvrđuje” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Naslove u kojima se tako nešto implicira ili propituje, bez ikakve činjenične osnove, ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 26. 08. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Sjemenke ne “čitaju” ljudsku DNK da bi izrasle u “superhranu”

Tvrdnja da sjeme jestive biljke može iz pljuvačke čitati informacije o spec...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Pregled sedmice: Dezinformacije o kazni za FK Borac, HPV vakcinama i ratu u Ukrajini

Rat u Ukrajini, pandemija Covid-19 i vakcine protiv ove bolesti i dalje ins...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me