Raskrinkavanje.ba

Draško Stanivuković nije čestitao 9. januar slikom sa Benjaminom Karić

Korisnici/e Facebooka ozbiljno su shvatili/e montažu čestitke povodom 9. januara na kojoj se nalaze gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Foto: Facebook stranica Драшко Станивуковић - Draško Stanivuković

Na Facebook stranici BOŠNJACI 6. januara 2023. godine objavljena je slika na kojoj su gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković. Na slici je ispisana čestitka povodom 9. januara, koji se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan RS. U opisu ove slike navodi se:

Draško posebnim plakatom čestitao neustavni 9. januar.

Značajan broj pratitelja/ica ove Facebook stranice shvatio je “čestitku” kao autentičnu. 

 

Šta su činjenice?

Fotografija na kojoj su Karić i Stanivuković napravljena je 22.6.2021. godine prilikom posjete gradonačelnice Sarajeva Banjoj Luci. Objavljena je istoga dana na zvaničnoj Facebook stranici Драшко Станивуковић - Draško Stanivuković.

Na originalnoj objavi fotografije ne nalazi se nikakav ispis. 

Šta se obilježava 9. januara?

Devetog januara obilježava se Dan Republike Srpske. Tog datuma 1992. godine donesena je Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH. Ustavni sud BiH je 2015. godine donio odluku prema kojoj je obilježavanje Dana Republike Srpske na navedeni datum proglašeno neustavnim. 

Draško Stanivuković jeste čestitao Dan Republike Srpske i tim povodom organizovao svečanost i “Hod časti” 9. januara u Banjoj Luci.

Gradonačelnica Sarajeva, s druge strane, nije uputila čestitku ovim povodom i nazvala je obilježavanje Dana RS 9. januara neustavnim. U objavi od 9. januara 2022. na njenoj zvaničnoj Facebook stranici Benjamina Karić rođ. Londrc navela je, između ostalog, da 9. januar “za svakog razumnog čovjeka ne može biti praznik” te da njegovo obilježavanje “znači stavljanje bremena zločina svima onima u čije ime se navodno slavi”. 

Obrnuta pretraga slike sa ispisanom čestitkom povodom 9. januara na platformama TinEye i Google ne daje rezultate koji bi potvrdili njenu autentičnost. Isto je i sa pretragom tvrdnje da su Benjamina Karić i Draško Stanivuković uputili čestitku ovim povodom. 

Na zvaničnim Facebook stranicama i Twitter nalozima Stanivukovića i Karić, koje intenzivno koriste, nije moguće pronaći nikakav “poseban plakat” kojim su oni zajednički čestitali 9. januar (1, 2, 3, 4). 

Shodno činjenicama, navedenu Facebook objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke