Raskrinkavanje.ba

“Elektronski test” za Covid-19 nije patentiran 2015. godine

Na društvenoj mreži Facebook proširile su se tvrdnje da je patent za elektronski test na Covid-19 “iniciran” još u oktobru 2015. godine. Ipak, radi se o nepravilnom tumačenju datuma patenta. Prijava patenta ovog testa je podnesena u maju 2020. godine.

Na Facebook profilu Merima Spahić 28.11.2020. objavljena je slika koja prikazuje unos na stranici Google Patents, a uz koju stoji sljedeći opis:

Informacija koja ce nas sve skupa raspametiti!
Ričard Rotšild osmislio je elektronski test za Kovid 19 dana 13.10.2015. godine! Treba li podsjetiti da je patent iniciran skoro 5 godina prije nego što će s kovid pojaviti.
Ovaj patent pod brojem US20200279585A1 regstrovan je i zvanično u SAD.

Dakle, u ovoj objavi tvrdi se da je Richard Rothschild patentirao elektronski test za Covid-19 još 2015. godine. U objavi se ukazuje i na broj pod kojim je patent navodno registrovan, te se ističe da “metoda uključuje upotrebu pulsnog oksimetra za postizanje postotka zasićenja pulsa i krvi kisikom, koji se bežično prenosi na pametni telefon”.

“Kako bi se osiguralo da su podaci tačni, akcelerometar unutar pametnog telefona koristi se za mjerenje kretanja pametnog telefona i/ili korisnika. Jednom kada se prikupe tačni podaci, oni se prenose i ostaju u oblaku- cloudu”, stoji u navedenoj objavi.

Post gotovo identičnog sadržaja našao se 5.12.2020. i na Facebook profilu Emina Muhamedova, a zajedno su ove dvije objave ostvarile 128 interakcija. 

O ovoj tvrdnji pisao je Reuters, a tu analizu činjenica, objavljenu 27.10.2020. godine, možete pronaći na ovom linku. U svojoj analizi Reuters se bavio medijskim tvrdnjama da je patent za elektronski test na Covid-19 nastao još 2015. godine. One su u ovom slučaju potekle sa holandskog sitea Silview.

Iako u unosu na stranici Google Patents, koji možete pogledati na ovom linku, zaista stoji datum 13.10.2015, u ovom slučaju on se ne odnosi na datum kada je patentiran “elektronski test za Kovid 19”. Kako Reuters navodi:

Autor je pomiješao izraze “datum prioriteta” i “datum prijave”.

“Datum prioriteta” patenta objašnjen je na blogu Patent Trademark:

Datum prioriteta odnosi se na najraniji datum podnošenja u porodici prijava patenata. Kada je u pitanju samo jedna prijava patenta, datum prioriteta očigledno bi bio datum podnošenja jedine prijave. Ako je podnosilac prijave podnio veći broj srodnih prijava patenata, datum prioriteta bio bi datum podnošenja najranije prijave koja je prva prikazala pronalazak.

(...)

Termin se takođe može odnositi na najraniji datum prijave određenog svojstva pronalaska. Stoga je moguće imati više datuma prioriteta ako su nove funkcije naknadno dodate u povezanim prijavama.

Dakle, datum prioriteta nužno ne podrazumijeva datum kada je prijavljen patent na određeni pronalazak. Pri predaji novih patenata, on služi kao osnov za utvrđivanje da li postoji neki patent, objavljen ranije, koji bi se kvalifikovao kao “prior art”, odnosno kao neka vrsta prethodnika.

U ovom slučaju, navodi Reuters:

13. oktobra 2015. godine Rothschild je prvi put podnio privremenu prijavu u okviru ove porodice patenata. 

Niz redovnih, privremenih prijava patenata je naknadno podnijet za „Sistem i metod za upotrebu, obradu i prikazivanje biometrijskih podataka“ (ovdje).

Ovi raniji patenti su u osnovi prethodnici „US20200279585A1“ i kao takvi imaju slične karakteristike, poput upotrebe biometrijskih podataka (ovdje).

Međutim, patent za sistem, koji analizira biometrijske podatke kako bi utvrdio da li korisnik pati od COVID-19, prijavljen je tek 17. maja 2020. (ovdje).

Iako se navedeni datum prioriteta (13.5.2015) odnosi na istu porodicu patenata, on nije datum prijave patenta za sistem kojim se pacijenti testiraju na Covid-19. Tako se svi datumi koji prethode 17. maju 2020. godine, označenom kao datum kada je Richard A. Rothschild podnio aplikaciju, zapravo odnose na prethodne patente koji imaju određene slične karakteristike. Pomenuta Google Patents stranica još navodi i datum 3.9.2020. kao datum publikacije, a status ovog patenta još uvijek je neriješen (pending).

Treba spomenuti i to da se prezime Rothschild veoma često nalazi u središtu najrazličitijih teorija zavjere. One se obično odnose na dinastiju Rothschild u čijem vlasništvu je kompanija Rothschild & Co, jedna od najuticajnijih investicionih banaka i kompanija koje se bave finansijskim uslugama. O porijeklu ovih teorija zavjere možete pročitati u tekstu koji je objavila Britannica, a koji možete pogledati na ovom linku.

Ipak, podnosilac patenta za test na virus Covid-19 Richard A. Rothschild nije povezan sa ovom porodicom. Kako se navodi u fact-check analizi španskog portala Newtral, objavljenoj 5.10.2020. godine, za njih je iz kompanije Rothschild & Co potvrđeno da ova porodica “nema veze sa osobom koja je navedena kao pronalazač“. Isto je potvrđeno i u analizi koju je 21.10.2020. godine objavila Agence France-Presse, a koju možete pročitati na ovom linku.


Tvrdnju da je elektronski test za Covid-19 pronalazak iz 2015. godine ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Iako je datum 13.10.2015. zaista naveden kao datum prioriteta za patent tog testa, on se u ovom slučaju ne odnosi na patent samog testa na Covid-19, već na patent koji mu je prethodio, a koji je koristio sličnu tehnologiju. Takođe, ova tvrdnja dobija i ocjenu teorija zavjere, s obzirom na to da se ovakvim tvrdnjama implicira da se za virus Sars-CoV-2 znalo prije nego što je otkriven prošle godine i prije nego je počela pandemija.

Napomena:

5.11.2021: Tvrdnja da je Richard Rothschild patentirao test na Covid-19 još 2015. godine ponovo je postala aktuelna u oktobru 2021. godine. Raskrinkavanje je od objavljivanja ove analize pronašlo još pet Facebook objava koje sadrže iste netačne navode (1, 2, 3, 4, 5) analizirane u ovom tekstu. Sva nova prenošenja ove tvrdnje dobijaju ocjene manipulisanje činjenicama i teorija zavjere.

Raskrinkavanje.ba

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 28.11.2020

Facebook profili i stranice: Merima Spahic: Rothschildov test patentiran 2015. godine

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
Teorija zavjere 05.12.2020

Facebook profili i stranice: Emina Muhamedova: Rothschildov test patentiran 2015. godine

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama