Raskrinkavanje.ba

EU ne “čipuje” populaciju niti je Schwab čestitao na napretku u “čipovanju”

Klaus Schwab i Svjetski ekonomski forum na meti su teorije zavjere o planu čipovanja evropske populacije.

Foto: Klaus Schwab/  World economic forum/Wikipedia 

Na Facebooku se polovinom oktobra dijelio videosnimak sa sljedećim opisom:

Klaus Švab  ČESTITA rukovodstvu EUrope na njihovom napretku ka čipovanju celokupne evropske populacije....‼️
Dobar su posao odradili, nema šta....‼️ 
Ide po planu i programu....‼️ 
Šta mislite ko je više kotiran od te 2 pojave u s0t0nskoj hijerarhiji....❓❓

U videosnimku, koji traje 20 sekundi, govori Klaus Schwab, osnivač Svjetskog ekonomskog foruma. Snimak ima titlove na engleskom jeziku. Dok Schwab govori, u titlovima piše sljedeće:

Takođe želim istaći ono što ste rekli o European ChipsActu, jer je to važan korak ka stvaranju fizičkog mozga za digitalizaciju i njegovo lociranje u određenoj mjeri u Evropi.

Na nekim Facebook profilima videosnimak je ostvario značajan broj interakcija. Na profilu Marko Kraljević III, koji u vrijeme pisanja ove analize nije bio dostupan, imao je 3.800 prikaza, 127 reakcija, 29 komentara i podijeljen je 145 puta. Na ostalim Facebook profilima broj interakcija značajno je manji.

Šta su činjenice?

Videosnimak je zapravo isječak iz specijalnog obraćanja koje je predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula von der Leyen održala tokom govora na Svjetskom ekonomskom forumu održanom u Davosu u januaru 2022. godine.

Kompletan snimak njenog obraćanja dostupan je na ovom linku. Tokom njenog obraćanja, u dijelu gdje govori o važnosti evropskog zakona o čipovima (Chips Act), Schwab jeste izgovorio riječi iz analiziranog isječka, ali u sasvim drugom kontekstu.

Von der Leyen je najavila usvajanje Chips Acta, odnosno zakona o čipovima, na nivou Evropske unije (EU) u svom obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu u januaru 2022. godine. Cilj zakona jeste povećanje proizvodnje mikročipova.

Kako je navedeno u članku objavljenom 20.1.2022. na stranici Svjetskog ekonomskog foruma, Von der Leyen je istakla da porast potražnje za mikročipovima iziskuje njihovu proizvodnju u Evropi, a sam zakon donijet će razvoj u pet oblasti tako što će:

1. Ojačati istraživačke i inovacijske kapacitete u Evropi.
2. Osigurati evropsko vodstvo u dizajnu i proizvodnji.
3. Prilagoditi pravila o državnoj pomoći kako bi se omogućila javna podrška – prvi put – evropskim, prvim proizvodnim pogonima.
4. Poboljšati sposobnost predviđanja i reagovanja na nestašice i probleme snabdijevanja  u ovoj oblasti.
5. Podržat manje, inovativne kompanije.

Na zvaničnoj stranici EU do vremena pisanja ove analize objavljeni su podaci o tome da je usvajanje ovog zakona na nivou EU i dalje u proceduri.

Na istoj stranici navodi se da su čipovi strateški važni za ključne industrijske lance te da se “sa digitalnom transformacijom pojavljuju nova tržišta za industriju čipova kao što su visoko automatizovanii automobili, serveri i niz stvari vezanih za internet, umreženost, vojni sektor i superračunari”.

Svjetski ekonomski forum je internacionalna neprofitna organizacija osnovana 1971. godine sa sjedištem u Ženevi, u Švicarskoj. Klaus Schwab je 82-godišnji osnivač ove nevladine organizacije, koja je široj javnosti najpoznatija po centralnom događaju koji se jednom godišnje organizuje u švicarskom Davosu.

Schwab je postao učestala “meta” teoretičara/ki zavjere. Tokom pandemije Covid-19 inicijativi “Veliki reset”, koju je pokrenuo Svjetski ekonomski forum, netačno su pripisivani brojni ciljevi.

Raskrinkavanje je u analizi objavljenoj 23.4.2021. detaljnije pisalo o teorijama zavjere u vezi s “Velikim resetom”.

Tvrdnja da je Schwab “čestitao” rukovodstvu EU na “napretku ka čipovanju celokupne evropske populacije” posve je netačna i izmišljena. Schwab jeste čestitao predsjednici EK na najavi zakona o čipovima, čiji je cilj povećavanje proizvodnje čipova u EU. Shodno navedenim činjenicama, ovu tvrdnju ocjenjujemo kao lažnu vijest

Tvrdnju da postoji plan o čipovanju evropske populacije ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 11.10.2022

Facebook profili i stranice: Mirjana Stanković Klaus Švab čestita

Idi begaj....Fajront

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest