Raskrinkavanje.ba

“Deset koraka do velikog reseta”: Još jedna teorija zavjere o pandemiji Covid-19

Na društvenim mrežama u regionu šire se tvrdnje o knjizi “Covid-19: Veliki reset” i navodnih “deset koraka do velikog reseta”. Ove tvrdnje nadovezuju se na već poznatu teoriju zavjere o “Velikom resetu”, za koju je u više navrata dokazano da nema utemeljenja u realnosti.

Slika koja opisuje navodnih “deset koraka do velikog reseta” u proteklih mjesec objavljena je na više od 150 Facebook profila, stranica i grupa, te na pojedinim nalozima na društvenoj mreži Twitter. Prvu objavu u kojoj se ovih “deset koraka” dovodi u vezu sa knjigom “Covid-19: Veliki reset” (Covid-19: The Great Reset ) pronašli smo na profilu Kraljevic Marko III, na kojem je postavljena 25.3.2021. uz opis:

10 KORAKA DO VELIKOG RESETA!!!!!

ZLOTVORI nam SVE KAŽU!!!

Toliko su se osilili i pogordili da misle da ih ne može ništa zaustaviti u njihovim ludačkim planovima!!!

Ali varaju se nesrećnici!

Lako bi oni sa nama, da nije Boga!!!

delite!!!!!

 U ovoj objavi se vidi opis prvih “pet koraka”. Dan kasnije, 26.3.2021, na istom profilu objavljeno je i preostalih “pet koraka do velikog reseta”, uz opis:

10 KORAKA DO VELIKOG RESETA!!!!!

Juče je bilo prvih 5 koraka, sad drugih 5 koraka!!!!!

NIŠTA NE SKRIVAJU!!!!!

p.s. Pronađite se na kom smo koraku....

delite!!!!!

Vremenom je naslovnoj strani knjige “Covid-19: Veliki reset” i “koracima do velikog reseta” dodana i tvrdnja da je knjiga napisana 2019. godine, te da se trenutno nalazimo “negde na 7 koraku”. Prvu takvu objavu pronašli smo na profilu Veselin Dimić, postavljenu 27.3.2021. godine, uz opis:

Knjiga koju je napisao Klaus Švab 2019 godine.

NIŠTA NE SKRIVAJU!!!

Knjigu možete naći na guglu u pdf formatu na engleskom i nemačkom.

Sada smo negde na 7 koraku.

Do vremena pisanja ove analize, navode “deset koraka do velikog reseta” pronašli smo u različitim oblicima na društvenim mrežama. U pojedinim objavama navode se samo neki od “koraka”, bez naslovne strane knjige “Covid-19: Veliki reset” (link), u nekima se prenosi screenshot spomenute objave sa profila Veselin Dimić (link), a pojedine donose spoj naslove strane knjige i svih deset “koraka”, ali bez tvrdnje o vremenu njenog nastanka. (link)

Na Twitteru nalogu Ariana Stam smo pronašli objavu svih “deset koraka”, propraćenu tvrdnjama da je knjiga napisana 2019. godine te da smo sada “negde na 7 koraku”. Ovaj tweet je objavljen 27.3.2021. godine. 

Navedenih “10 koraka do velikog reseta” sadrži neke od najpopularnijih dezinformacija i teorija zavjere o pandemiji bolesti Covid-19, koje su se širile od njenog početka. 

Kako se u pojedinim objavama tvrdi, knjigu “Covid-19: Veliki reset” Klaus Schwab navodno je napisao 2019. godine, a s obzirom na to da su naslov knjige i imena njenih autora u objavama spojeni sa “10 koraka do velikog reseta”, implicira se da se ovi “koraci” nalaze u samoj knjizi. 

Teorije zavjere vezane za “Veliki reset” dijele se “zavjerološkim” krugovima mjesecima unazad, a njihov osnovni narativ vezuje se za postojanje “elita” koje kontrolišu sve svjetske prilike, pa i pandemiju Covid-19. 

Šta su činjenice?

Svjetski ekonomski forum i njegov osnivač Klaus Schwab nerijetko se nalaze u središtu različitih neutemeljenih tvrdnji. O nekima od njih pisalo je i Raskrinkavanje u analizi iz decembra 2020. godine, koju možete pročitati u nastavku:

Inicijativa koja nosi naziv “Veliki reset” zaista postoji, a ovaj dokument sačinio je Svjetski ekonomski forum u junu 2020. godine. Riječ je o planu koji razmatra moguće načine oporavka zemalja nakon pandemije Covid-19. Naziv ovog dokumenta veoma brzo preuzeli su teoretičari/ke zavjere, koji/e su mu pripisivali posve drugačiju suštinu.  

Informacije o idejama i ciljevima ove inicijative dostupne su u sklopu agende koja je 3.6.2020. godine objavljena na zvaničnoj web stranici WEF-a. Dodatno, treba istaći i to da zaključci koje Svjetski ekonomski forum donosi na svojim sastancima ni na koji način nisu obavezujući za bilo koga, već predstavljaju svojevrsne prijedloge stručnjaka/kinja. 

“Veliki reset” usmjeren je, dakle, na prevazilaženje negativnih posljedica koje pandemija bolesti Covid-19 ostavlja na ekonomije pogođenih zemalja, te nema veze sa navodnim planiranjem pandemije. O teorijama zavjere koje se vezuju za ovaj dokument ranije su pisali Reuters, BBC, AFP i New York Times

U analizi AFP-a od 19.11.2020. godine objašnjava se:

„Veliki reset“ je formalna inicijativa princa Charlesa i Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), švajcarske fondacije koja organizuje godišnji forum za političke i ekonomske lidere u Davosu.

Detalji inicijative “Veliki reset” dostupni su na njenoj web stranici i u interaktivnoj infografici ovdje

Planirana centralna tema Svjetskog ekonomskog foruma 2021. godine takođe je “Veliki reset”. Ovaj događaj tradicionalno se održava u januaru u Davosu, ali je zbog pandemije Covid-19 ove godine pomjeren prvo za maj, a onda i za avgust, navodi Reuters. Takođe, 51. izdanje ovog godišnjeg sastanka održaće se u avgustu ove godine u Singapuru, a ne u Davosu. 

Autori knjige “Covid-19: Veliki reset” su osnivač i izvršni predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Schwab i Thierry Malleret, suosnivač i upravni partner lista Monthly Barometer. Verzija knjige na engleskom jeziku dostupna je u PDF formatu ovdje

Suprotno tvrdnjama iz pojedinih spomenutih objava, Schwab knjigu nije “napisao 2019.” godine. Knjiga je formalno predstavljena 14.4.2020. godine na online eventu u Ženevi, na kojem su o njoj govorili autori.

Tvrdnjom da je ova knjiga napisana 2019. godine implicira se da je pandemija Covid-19 unaprijed planirana. Tvrdnje o tome da je pandemija navodno planirana popularne su među teoretičarima/kama zavjere od ranije. Raskrinkavanje se bavilo u više navrata navodima o vještačkom porijeklu virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest Covid-19, što se često koristi kao “argument” ove teorije. Kompilaciju tih analiza možete pročitati ovdje

Kako se u uvodnom dijelu ističe, knjiga “Covid-19: Veliki reset” razmatra dalekosežne i dramatične implikacije oboljenja Covid-19 na sutrašnji svijet. 

Glavni cilj knjige je da pomogne pri razumijevanju onoga što dolazi u mnoštvu domena. Objavljena u julu 2020. godine, usred krize i u trenutku kada još uvijek mogu doći novi talasi zaraze, knjiga je hibrid savremenog eseja i akademske slike presudnog trenutka istorije. Uključuje teoriju i praktične primjere, ali uglavnom objašnjava, sadrži mnoga nagađanja i ideje o tome kako bi postpandemijski svijet mogao i možda trebao izgledati. 

Knjiga ima tri glavna poglavlja koja nude panoramski pregled budućeg izgleda svijeta. Prvo procjenjuje kakav će uticaj pandemija imati na pet ključnih makro kategorija: ekonomski, društveni, geopolitički, ekološki i tehnološki faktori. Drugo poglavlje razmatra efekte u mikro uslovima na određene djelatnosti i kompanije. Treće pretpostavlja prirodu mogućih posljedica na individualnom nivou.

Dakle, kao što je to slučaj i sa inicijativom “Veliki reset”, knjiga se bavi razmatranjem eventualne budućnosti svijeta nakon pandemije Covid-19. U knjizi se problematizuju učinci i posljedice pandemije, te se iznose pretpostavke budućih trendova. U njoj, suprotno tvrdnjama u spomenutim objavama na društvenim mrežama, nema spominjanja “deset koraka do velikog reseta”. 

Kada je riječ o samim “koracima” iz objava na društvenim mrežama, u njima su navodi za koje je u više navrata utvrđeno da su dezinformativni. Tako se već u opisu prvog “koraka” tvrdi da je bolest Covid-19 “obična prehlada/grip”. Ovom tvrdnjom Raskrinkavanje se bavilo, između ostalog, i u analizi iz oktobra 2020. godine, koju možete pročitati u nastavku:

U ovoj analizi je objašnjeno:

Bolest koju zovemo prehlada jeste virusna bolest, koju izazivaju virusi iz više porodica. Najčešći uzročnici prehlade su ljudski rinovirusi, koronavirusi, parainfluenca virusi i adenovirusi. 

U porodici koronavirusa, međutim, ima više virusa i ne izazivaju svi iste bolesti. Istina je da obični ljudski koronavirusi mogu izazvati običnu prehladu, no pojedini - poput virusa Sars-CoV-2 koji je odgovoran za trenutnu pandemiju - izazivaju mnogo ozbiljnije komplikacije. Zbog toga je i bolest koju izaziva ovaj virus dobila poseban naziv Covid-19, te se i po tome razlikuje od obične prehlade.

Drugi “korak” donosi dezinformacije vezane za PCR testove na Covid-19:

PCR test držati u visokim ciklusima kako bi dobili mnogo lažno pozitivnih, da bi izazvali strah kod ljudi i da opravdamo zaključavanje!

O samim testovima i nizu dezinformacija o njima Raskrinkavanje je pisalo u više navrata. Neke od tih analiza možete pročitati ispod:

Kako je u ovim i drugim analizama zaključeno, PCR testovi trenutno su najpouzdanije sredstvo dijagnostifikovanja infekcije virusom SARS-CoV-2. U analizi iz decembra 2020. godine, temeljno se objašnjava da je “broj od 40 ciklusa dio standardnog protokola kod PCR testiranja u mnogim svjetskim zemljama” te da tvrdnja o tome da “visoki ciklusi” testova vode “lažno pozitivnim rezultatima” nema utemeljenje u realnosti. 

Tvrdnje iz opisa trećeg “koraka” o “pripisivanju kovida” kao uzroka smrtima koje se nisu desile zbog ove bolesti, Raskrinkavanje je analiziralo u aprilu 2020. godine. Ovu analizu možete pročitati u nastavku:

Kako je objašnjeno u samoj analizi, “u okolnostima epidemije bolesti kao što je COVID-19, kada su obdukcije opasne po zdravlje medicinskih radnika, smrt pacijenta se pripisuje bolesti ukoliko je evidentno da bi pacijent živio duže sa prijašnjim tegobama da nije bilo infekcije”. To ipak ne znači da se smrti “pripisuju” oboljenju Covid-19 i onda kada ih ova bolest nije uzrokovala. 

U analizi od 16.4.2021. bavili smo se sličnim tvrdnjama i prenijeli međunarodne smjernice za potvrđivanje i klasifikaciju (šifriranje) Covid-19 kao uzroka smrti, koje je napravila Svjetska zdravstvena organizacija:

U svrhu praćenja, smrt koju je uzrokovala bolest COVID-19 definira se kao smrt uzrokovana bolešću koja je klinički kompatibilna s vjerojatnim ili potvrđenim slučajem COVID-19, osim kada postoji jasni drugi uzrok smrti koji se ne može povezati s COVID-19 (npr. trauma). Između vremena bolesti i smrti ne smije postojati razdoblje potpunog oporavka od bolesti COVID-19. Smrt uzrokovana COVID-19 ne može se pripisati drugoj bolesti (npr. karcinomu) te se računa odvojeno od otprije prisutnih bolesti za koje se sumnja da su okidač za teški oblik bolesti COVID19.

Peti “korak” sastoji se navodno u “sakrivanju i prikrivanju nuspojava vakcine i smrtnih slučajeva od vakcine”. Ova tvrdnja takođe nije utemeljena. Nuspojave i navodni smrtni slučajevi uzrokovani vakcinacijom protiv Covid-19 ne samo da su javni nego se u velikom broju slučajeva različite instance nuspojava i smrti lažno pripisuju upravo vakcinaciji. O nekim od ovih slučajeva Raskrinkavanje je pisalo u nizu analiza koje možete pročitati ispod:

Kako se u nekim od objava sa društvenih mreža tvrdi, svijet se trenutno “nalazi na sedmom koraku” koji glasi:

Kada ljudi počnu da umiru od vakcina, recite da je još jedna mutacija Covida u pitanju, gora od prethodnih. Ali, za to krivite one koji nisu hteli da se vakcinišu!

Nove varijante virusa uzročnika bolesti Covid-19, uzrokovane nizom mutacija na samom virusu, postoje. Neke od njih se zaista jesu pokazale kao opasnije od prethodnih. Na pitanje koje su to varijante, naučni časopis New Scientist odgovara:

Odgovor na to pitanje postaće jasan tek vremenom. Međutim, varijanta B.1.1.7 je prenosivija, a možda i smrtonosnija. B.1.1.7. bi zbog toga mogla da dovede do porasta broja infekcija i smrtnih slučajeva u zemljama koje ne kontrolišu njeno širenje, kao što se dogodilo u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Južnoafrička varijanta B.1.351 i varijanta P.1 iz Brazila izgleda da mogu donekle da izbjegnu imunitet zahvaljujući mutaciji zvanoj E484K. Ostale loze uključuju B.1.525, koja ima nekoliko zabrinjavajućih mutacija,  poput E484K, kao i A.23.1, koja je postala dominantna u Ugandi.

Dakle, neki od aspekata koji nove varijante virusa uzročnika bolesti Covid-19 mogu činiti opasnijima jesu brže širenje i veća smrtnost, dok neke varijante mogu i da izbjegnu stečeni imunitet. 

Tvrdnje da je knjiga “Covid-19: Veliki reset” napisana 2019. godine te da sadrži navodnih “deset koraka do velikog reseta” ocjenjujemo kao dezinformacije. Ova knjiga objavljena je u julu 2020. godine, a u njoj se ne spominju navedeni “koraci”. 

Kada je riječ o samim “koracima”, tvrdnje sadržane u njima su neutemeljene, stoga prvu objavu na Facebook profilu Kraljevic Marko III ocjenjujemo kao lažnu vijest. Svim kasnijim objavama dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Sve objave ocjenjujemo i kao teoriju zavjere, budući da se u njima implicira postojanje “plana” pandemije. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 25.03.2021

Facebook profili i stranice: Kraljevic Marko III: Deset koraka do velikog reseta

 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 26.03.2021

Facebook profili i stranice: Kraljevic Marko III: Deset koraka do velikog reseta 2

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 27.03.2021

Facebook profili i stranice: Veselin Dimić: Deset koraka do velikog reseta

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 26.03.2021

Facebook profili i stranice: Катерина Катерина: Deset koraka do velikog reseta

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 27.03.2021

Facebook profili i stranice: Radojka Della Zotta: Deset koraka do velikog reseta

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 20.04.2021

Facebook profili i stranice: Jelena Vedjic: Deset koraka do velikog reseta

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 27.03.2021

Twitter profili: Ariana Stam: Deset koraka do velikog reseta

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija