Matrixworld i kompilacija teorija zavjere o osnivaču Svjetskog ekonomskog foruma

Teorije zavjere o Klausu Schwabu, osnivaču Svjetskog ekonomskog foruma, nisu nove u medijskom i javnom prostoru. Iako nemaju utemeljenja u činjenicama, na našem govornom području su bile aktuelne i u novembru 2020. godine.

Na portalu Matrixworld 8.11.2020. je objavljen članak pod sljedećim naslovom:

Sablasne poruke Klausa Schwaba – osnivača Svjetskog gospodarskog foruma

Autorica Ljubica Šaran u ovom članku iznosi niz različitih teorija o Klausu Schwabu, 82-godišnjem utemeljitelju međunarodne nevladine organizacije Svjetski ekonomski forum, ali i o centralnom događaju koji ova organizacija jednom godišnje organizuje u švicarskom gradu Davosu:

Klaus Schwab je osnivač i voditelj Svjetskog gospodarskog foruma čije se poruke “kmetovima” najčešće odašilju iz Davosa. Guzonje svih boja i oblika se jedanput na godinu skupljaju u skrovitom švicarskom mjestu kako bi primili naputke o “velikom resetu” i kako bi se znalo tko je tko u globalnoj hijerarhiji. (...) 

Bez imalo ustezanja možemo reći kako je Klaus Schwab opsjednut vladanjem, druženjem s onima koji vladaju te onima koji bi trebali vladati uz korištenje masovnih socijalnih eksperimenata od kojih su neki postali globalna politika nametnuta svim vladama svijeta poput “smanjenja prenapučenosti”, “planiranja obitelji”, “zelenih tehnologija”, “borbe protiv globalnog zatopljenja”, “mikro bio-tehnologija”, “napretka industrije sigurnosti”, “transhumanizma”, “zelenog reseta”, “velikog reseta” i slično.

Nazivajući ih “masovnim socijalnim eksperimentima” i “globalnom politikom”, autorica ovdje u stvari nabraja neke od najraširenijih teorija zavjere u svijetu, a o kojima su dosad pisale brojne platforme za provjeru činjenica. Teorije zavjere o smanjenju svjetske populacije, te tzv. transhumanizmu odavno se šire javnim prostorom, o čemu su u svojim analizama Raskrinkavanje i Faktograf pisali i ranije. Naime, ne postoje dokazi o planovima prema kojima je pandemija isplanirana s ciljem smanjenja svjetske populacije, niti “transhumanistički” planovi o kreiranju “savršenog svijeta” putem različitih eksperimenata nad ljudima, kako se tvrdi u teorijama o smanjenju svjetske populacije i transhumanizmu.

Ekološke ili tzv. zelene politike za očuvanje planete i čovjekovog okoliša, kao i napori protiv globalnog zatopljenja, u članku su također okarakterisane kao nametnuti društveni eksperimenti, o čemu je također pisao Faktograf, a u istom zavjerološkom tonu se pominje i “Veliki reset” - jedna od tema kojom ćemo se više baviti u produžetku ove analize.

U članku se dalje iznose brojne teorije vezane uz teme Svjetskog ekonomskog foruma iz 2019. godine i “Eventa 201”, a posebna pažnja se posvećuje tvrdnjama o pandemiji novog koronavirusa:

Mjesecima prije same pojave pandemije koronavirusa, u simulaciji globalne pandemije pod nazivom “Event 201” stručnjaci su izračunali kako bi koronavirus mogao prijeći sa životinje na ljude, te kako bi u samo 18 mjeseci mogao usmrtiti 65 milijuna ljudi.

Voditelj Eventa 201 – Eric Toner je također naveo kako bi za pandemiju najprihvatljiviji bio novi oblik koronavirusa, kao što se i dogodilo u Kini s novel coronavirusom ili nCoV točnije novim koronavirusom: “Dugo sam razmišljao te sam shvatio da bi najvjerojatniji virus te stvaranje nove pandemije trebao biti koronavirus.”

Još vam se nisu upalile lampice?

Teorije zavjere koje su se namnožile oko “Eventa 201” (Događaj 201) od proglašenje pandemije su jedna od čestih tema i pojedinaca i medija koji se bave iznošenjem neistina o novom koronavirusu. Naime, Događaj 201 iz 2019. godine nije predvidio pandemiju koronavirusa SARS-Cov-2, nego je u pitanju tek jedna u niza simulacija pandemije nastalih na osnovu prethodnih pandemija. Događaj 201 je napravljen u svrhe razumijevanja i definisanja efikasnih reakcija, identifikacije potencijalnih nedostataka, te bolje pripreme za narednu pandemiju. O sličnim netačnim tvrdnjama Raskrinkavanje je pisalo još u aprilu ove godine, a našu analizu možete pročitati ovdje.

Što se tiče izjave Erica Tonera na Događaju 201, ona je također netačno intepretirana. Prema pisanju magazina Business Insider, Toner je rekao da je “dugo mislio da je najvjerojatniji virus koji može uzrokovati pandemiju koronavirus” a ne da je to “najprihvatljiviji virus za pandemiju”, kako je navedeno u gore citiranom dijelu iz članka portala Matrixworld.

Nakon netačnih navoda o Događaju 201, autorica fokus priče ponovo prebacuje na Schwaba kojeg, u različitim pasusima, naziva “psihopatom”, “osobom kojoj ljudski životi ne znače ama baš ništa”, te “nacistom”. 

No vratimo se mi na doživotnog voditelja Svjetskog gospodarskog foruma Klausa Schwaba. U fantastičnom članku pod nazivom: Klaus Schwab and his great fascist reset koji je prenio SOTT, jedan od rijetkih poštenih i neovisnih news portala, možemo vidjeti kako je megaloman Schwab puno toga naučio tijekom nacističke Njemačke, kako ga demokratski procesi uopće ne interesiraju i kako svoju agendu gura iskorištavajući pri tom sve ekonomske i društvene sudionike. “Kao što vidimo, Schwab i njegovi suradnici koriste korona krizu kako bi zaobišli demokratske procese i odgovornost, kako bi nadjačali protivnike i oporbu, kako bi ubrzali svoj program i nametnuli ga ostatku čovječanstva protiv njihove vlastite volje kroz ono što se danas naziva “Great reset” ili ‘veliki reset’.”

U ovom djelu teksta autorica se poziva na “fantastični članak” koji je objavio portal SOTT. Za navedeni portal tvrdi kako je “jedan od rijetkih poštenih i neovisnih news portala”. Ipak, kako se navodi na stranici News Guard, koja se bavi procjenom pouzdanosti sadržaja na internetu, portal SOTT objavljuje veoma malo autorskih članaka, a većinu preuzima od drugih medija, među kojima je mnogo nepouzdanih i nekredibilnih. Portal SOTT objavljuje sadržaje na više različitih jezika, a između ostalih, i na hrvatskom jeziku. Ovaj portal, čiji su sadržaji već bili predmet brojnih analiza objavljenih na Raskrinkavanju, često prenosi neprovjerene informacije te širi teorije zavjere, između ostalih i one koje se tiču pandemije.

 “Veliki reset”, konstrukcija koja se u članku pominje više puta, također je jedna od fraza koju teoretičari zavjera često zloupotrebljavaju. Naime, činjenica da će tema Svjetskog ekonomskog foruma u 2021. godini biti  i “Veliko resetiranje”, ne znači da je pandemija bila planirana kako bi se “svijet resetirao”. To “Veliko resetiranje” (eng. The Great Reset) u stvari podrazumijeva da će se sljedeće godine u Davosu razgovarati o društveno odgovornijem kapitalizmu ili “kapitalizmu dioničara” za koji se Schwab zalaže od 70-ih godina prošlog stoljeća. O netačnim tvrdnjama vezanim za “Veliki reset” je pisao i BBC, ali i naš partnerski portal Faktograf, čiju analizu možete pročitati ovdje.

Za Schwaba navodi i da je “puno toga naučio tijekom nacističke Njemačke”. Nesuvislost takvih tvrdnji dokazuje činjenica da je Schwab rođen 1938. godine, te da je za vrijeme postojanja nacističke Njemačke (1933-1945) bio dijete.

Na kraju članka, autorica navodi frazu za koju tvrdi da ju je izgovorio Klaus Schwab.

“Nećete posjedovati ništa i biti ćete sretni zbog toga.” Taj kratki citat obuhvaća najvažniju agendu šačice bogatuna koji svijet oblikuju prema svojoj bolesnoj pohlepi.

Navedeni citat izvorno glasi “Nećete posjedovati ništa i bit ćete sretni” (eng. You'll own nothing, and you'll be happy). Viralan je postao nakon što je na Facebook stranici Svjetskog ekonomskog foruma 2016. godine objavljen promotivni video za publikaciju o predviđanjima budućnosti svjetske ekonomije, na čijem početku se može vidjeti upravo ovaj citat. Fraza “Nećete posjedovati ništa i bit ćete sretni” je sažetak jednog dijela publikacije “8 predviđanja svijeta u 2030. godini”, koja je objavljena 12.11.2019. na stranici Svjetskog ekonomskog foruma.

“8 predviđanja svijeta u 2030. godini” se sastoje od autorskih radova eksperata u kojima promišljaju nova tehnološka otkrića, smjene u ekonomskoj moći pojedinih država, integraciju i edukaciju izbjeglica i osoba u pokretu, smanjenu proizvodnju i potrošnju mesa u čovjekovoj ishrani, pa i predviđanja koja se tiču novih dostignuća u istraživanju svemira.

U dijelu publikacije pod naslovom “Evo kako se život u mom gradu može promijeniti do 2030. godine” (Here's how life could change in my city by the year 2030), autorica Ida Auken, danska parlamentarka i bivša ministrica okoliša u ovoj zemlji, iznosi ideju da će svi proizvodi i materijalna dobra koja danas kupujemo, u budućnosti postati usluge i počivati na razmjeni,  a ne kupovini različitih materijalnih dobara. U zaključku - nestat će potrebe za posjedovanjem stvari.

Podaci o tome da je Klaus Schwab izgovorio ili napisao “nećete posjedovati ništa i bit ćete sretni zbog toga” ne postoje, niti je ova fraza na bilo koji način povezana sa stvaranjem “novog svjetskog poretka” i uspostavljanjem kontrole nad svjetskom populacijom.

Shodno utvrđenim činjenicama, tvrdnja da je Klaus Schwab autor fraze “Nećete posjedovati ništa i biti ćete sretni zbog toga” dobija ocjenu lažna vijest

Tvrdnja da je Eric Toner na Eventu 201 izjavio da je koronavirus “najprihvatljiviji za pandemiju” dobija ocjenu dezinformacija. Naime, radi se o manipulaciji njegovom izjavom da bi virus iz grupe koronavirusa mogao biti najvjerovatniji uzrok hipotetske buduće pandemije.

Obje tvrdnje dobijaju i ocjenu teorija zavjere, budući da sugerišu postojanje planova elite da kontrolišu svijet “prema svojoj bolesnoj pohlepi”. 

Istu ocjenu dobijaju i činjenično neutemeljene tvrdnje o “masovnim socijalnim eksperimentima koji su postali globalna politika”, kako su u ovom članku okarakterisane različite neprovjerene teorije o “smanjenju prenapučenosti”, “planiranju obitelji”, “zelenim tehnologijama”, “borbi protiv globalnog zatopljenja”, “mikro bio-tehnologijama”, “napretku industrije sigurnosti”, “transhumanizmu”, “zelenom resetu” i “velikom resetu”.

Budući da je u to vrijeme bio dijete, ocjenu dezinformacija dobija i tvrdnja da je Schwab “puno toga naučio tokom nacističke Njemačke”.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 03. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Dodik nije otkrio zašto se povlači iz Predsjedništva

Intervju s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, u kojem je priznao...

Lažna vijest Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: Ignorisanje demantija i vakcine protiv majmunskih boginja

Raskrinkavanje je u sedmici iza nas analiziralo niz dezinformacija koje su...

Lažna vijest
Putin u Ukrajini ne uklanja laboratorije za biološko oružje

Teorije zavjere da Rusija u Ukrajini uklanja laboratorije za biološko oružj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me