Raskrinkavanje.ba

Još nepostojećih “ubjedljivih dokaza” o izmišljenom porijeklu SARS-CoV-2

U članku portala Sott objavljen je niz tvrdnji koje su predstavljene kao “ubjedljivi dokazi” da je virus SARS-CoV-2 vještački stvoren. No, umjesto dokaza, članak nudi kompilaciju različitih dezinformacija i teorija zavjere.

Na stranici Sott (.net) je 26. juna 2020. godine objavljen članak sa naslovom:

Ubedljivi dokazi da je SARS-CoV-2 stvoren od strane čovjeka

Sott je višejezična stranica opisana je kao “istraživački projekt neprofitne organizacije Quantum Future Group” a koju, kako je na njoj navedeno, uređuje “120 urednika volontera”. Stranica se bavi “vijestima koje reflektiraju dominantne "energije" na planetu”, a autor ovog članka je Pierre Lescaudron, čija kratka biografija sadrži slične ezoterične elemente.

U obimnom članku, koji sadrži niz tvrdnji “izniklih” iz različitih teorija zavjere, zaseban paragraf posvećen je navodnom vještačkom porijeklu virusa SARS-CoV-2, koje je navodno potvrđeno citiranim naučnim radovima: 

Umjetni SARS-CoV-2
Hipoteza prema kojoj je SARS-CoV-2 "pobjegao" iz laboratorija isprva je izgledala neobično, ali s vremenom je stekla privlačnost zbog nekih zagonetnih dokaza. Do te mjere da su brojna izvješća iz glavnih medija [ 1 ], [ 2 ], [ 3] potvrdla da američka obavještajna istraživanja istražuju mogućnost da je virus došao iz laboratorija. Luc Montagnier je umirovljeni francuski istraživač. Dobio je Nobelovu nagradu za medicinu za 2008. godinu za otkriće HIV-a. Budući da je umirovljeni dobitnik Nobelove nagrade čini ga manje podložnim različitim pritiscima (otkazivanje bespovratnih sredstava, negativno izvještavanje medija, društveni pritisak). Za razliku od većine svojih kolega, on može i želi reći što misli. Montagnier je opisao SARS-CoV-2 kao "Frankeštajn virus" kojeg je stvorio čovjek, kombinirajući različite vrste virusa. Prema Montagnieru, Frankeštajn virus je načinjen od prirodnog koronavirusa koji dolazi iz šišmiša, ali ovom modelu dodani su nizovi vrlo slični HIV-1 i parazitu Plasmodium falciparum, koji je odgovoran za malariju. Ovo bi moglo objasniti zašto je hidroksiklorokin - lijek protiv malarije - učinkovit protiv SARS-CoV-2. Na pitanje: "Nije li koronavirus bio prirodan?" Montagnier je odgovorio: "Ne, to nije bilo prirodno, to je bio rad profesionalaca, molekularnih biologa. To je vrlo precizan rad, mogli bismo ga nazivati ​​i vrlo detaljnim radom".
Montagnierove tvrdnje o dizajniranim umetcima sekvence HIV-a u SARS-CoV-2 potvrđene su u radu pod naslovom "Neprirodna sličnost jedinstvenih umetaka u vrhu proteina 2019-nCoV na HIV-1 gp120 i Gag", koji su se morali povući zbog "prevelikog pritiska". Dvoje drugih istaknutih virologa, naime Ruan Jishou sa Sveučilišta Nankai i Li Huan sa Sveučilišta Huazhong, došli su neovisno do istog zaključka

Tvrdnjama Luca Montagniera bavili smo se u analizi objavljenoj 29.4.2020 i ocijenili ih kao netačne. Rad na koji se pozvao je, kako je i u ovom članku rečeno, povučen - ne zbog “prevelikog pritiska”, već zato što nije ispunjavao standarde naučnog rada.   

Autor potom navodi izjavu Judy Mikovits o tome da je virus stvoren vještački:

Judy Mikovits bila je direktorica laboratorije američkog Nacionalnog instituta za rak i bila je dio tima koji je prvi izolirao retrovirus miševa XMRV. Također je nekoliko godina radila u Fort Detricku, najzloglasnijem istraživačkom laboratoriju za bio-oružje američke vojske. Mikovits je jedna od rijetkih koja se usudila kritizirati skandal s cjepivom, zbog čega je kasnije izgubila karijeru, štednju i ugled. Ona je javno izjavila da, s obzirom na zapanjujući broj (1.200) mutacija između novog SARS-CoV-2 i virusa šišmiša, to mora biti stvoreno:

Ispitivač: Vjerujete li da je ovaj virus [SARS-CoV-2] stvoren u laboratoriju?

Mikovits: [...] To se prirodno ne može dogoditi. Netko nije otišao na tržnicu, nabavio šišmiša, virus nije skočio direktno na ljude. To ne funkcionira tako. To je ubrzana evolucija virusa. Da je to bila prirodna pojava, trajalo bi do 800 godina.

Judy Mikovits je diskreditovana naučnica koja je ostala bez posla i karijere zbog lažiranja rezultata naučnih istraživanja. O njenim netačnim tvrdnjama vezanim za pandemiju Covid-19 iz video uratka “Plandemija”, pisali smo u analizi objavljenoj 21.5.2020. 

Tekst se nastavlja primjerima radova koji navodno potvrđuju da je virus stvoren vještački:

Bruno Coutard je istraživač za IHU Méditerranée Infection, jednu od najvećih svjetskih ustanova za istraživanje virusa. Travnja 2020. Coutard i sur. objavio je u Antiviral Research detaljnu analizu SARS-CoV-2:
"Godine 2019. u Wuhanu u Kini pojavio se novi koronavirus (2019-nCoV) koji inficira ljude. Njegov genom je sekvenciran, a informacije o genima odmah puštene. Unatoč velikoj sličnosti sa sekvencom gena za SARS-CoV i SARS-u slične CoV, identificirali smo čudno mjesto rascjepa poput furina u vrhovima proteina 2019-nCoV, koji nedostaju ostalim SARS-u slične CoV. [...] Ovo mjesto rascjepa poput furina... može pružiti pojačanu aktivnost proteinu 2019-nCoV za učinkovito širenje u ljudskoj populaciji."
Na običnom engleskom jeziku, "pojačana aktivnost proteina" znači "umjetno stvoren". Prema Coutardu, upravo je ova ljudska intervencija omogućila da zoonotski (šišmiš) virus 'skoči' na ljude.

Burno Coutard jeste jedan od autora rada koji je u aprilu 2020. objavljen sa naslovom na engleskom jeziku “The spike glycoprotein of the new coronavirus 2019-nCoV contains a furin-like cleavage site absent in CoV of the same clade” (“Šiljasti glikoprotein novog koronavirusa 2019-nCoV sadrži mjesto cijepanja poput furina,  odsutno u CoV iste klade”).

Ovaj rad se uopšte nije bavio porijeklom virusa. Njegova tema, kako se vidi iz apstrakta rada, je o mjestu cijepanja šiljastog (spike) proteina koje nije prisutno kod drugih koronavirusa. U radu se potom istražuje uticaj ove razlike na patogenost virusa, kao i moguće posljedice na razvoj antivirusnih lijekova.

2019. godine u Wuhanu u Kini pojavio se novi koronavirus (2019-nCoV) koji inficira ljude. Njegov genom je sekvenciran i informacije o genima su odmah objavljene. Uprkos velikoj sličnosti sa sekvencom genoma SARS-CoV i koronavirusima nalik SARSu, identificirali smo posebno mjesto cijepanja nalik furinu u šiljastom proteinu 2019-nCoV, koji nije prisutan kod ostalih koronavirusa. U ovom članku raspravljamo o mogućim funkcionalnim posljedicama ovog mjesta cijepanja u virusnom ciklusu, patogenosti te potencijalnoj implikaciji u razvoju antivirusnih sredstava.

Autor članka na stranici Sott je zaključio kako je ovo dokaz da je virus vještački, iako se tako nešto ni ne spominje u samom radu na koji se poziva. 

Češka molekularna biologinja, Dr. Soňa Peková objasnila je da je SARS-CoV-2 umjetan zbog njegove duboko modificirane "kontrolne sobe":
"[...] promjene gena i prijepisi, umetanja, brisanja i druge složene promjene u veličini kontrolne sobe RNK SARS-CoV-2, da ga je priroda stvorila kaotično i nasumično, virus bi jednostavno propao jer ne bi mogao funkcionirati na uredan način."
Norveški znanstvenik Birger Sorensen i australijski znanstvenici iz Adelaidea i Melbournea došli su neovisno do istog zaključka: SARS-CoV-2 stvoren je od čovjeka jer virus koji nikada prije nije viđen kod ljudi ne može biti tako savršeno prilagođen ljudima:
"Ovo je novi virus koji nikad prije nije bio kod ljudi, ali ima izuzetno visoko vezivanje za ljudske receptore, što je vrlo iznenađujuće. Gotovo je savršeno prilagođen čovjeku i to ne može biti bolje."
Umjetni dodaci sekvenci HIV-a i malarije, kreiran rascjep sličan furinu, aminokiseline dodane dizajnom, duboko modificirana kontrolna soba, izvanredna prilagodba na ljude. Svi ti dokazi ukazuju na virus stvoren od čovjeka. Imajte na umu da su to samo dokazi koje je iznijelo nekoliko znanstvenika koji su se usudili progovorit

U naučnom radu “Vjerovatno porijeklo SARS-CoV-2” (The proximal origin of SARS-CoV-2), objavljen 17.3.2020. u časopisu Nature, grupa od šest autora, koju čine eksperti iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Australije, zaključila je da ništa ne ukazuje da je riječ o virusu stvorenom u laboratoriji, te da je riječ o prirodnoj evoluciji virusa.

Ovdje opisane genomske karakteristike mogu dijelom objasniti zaraznost i prenosivost SARS-CoV-2 kod ljudi. Iako dokazi pokazuju da SARS-CoV-2 nije namjerno manipulirani virus, trenutno je nemoguće dokazati ili opovrgnuti ostale ovdje opisane teorije o njegovom nastanku. No, budući da smo primijetili sve značajne SARS-CoV-2 karakteristike, uključujući optimizirano RBD i polibazično mjesto cijepanja, u povezanim koronavirusima u prirodi, ne vjerujemo da je bilo koji tip laboratorijski zasnovanog scenarija vjerodostojan.

U vezi sa navodima da je češka naučnica Soňa Peková “objasnila” da je virus navodno vještački stvoren, već iz samog linka koji je dostupan u tekstu jasno je da Peková , iako naučnica, svoja saznanja nije predstavila u formi naučnog rada, nego kao mišljenje tokom intervjua. Pretraga na servisu Research gate takođe ne daje rezultate za istraživanje doktorice Pekove o virusu SARS-CoV-2 i njegovom porijeklu, iako je pod njenim imenom prisutno 69 različitih naučnih radova.

O tome da virus nije stvoren u laboratoriji pisali smo u nekoliko analiza koje možete pročitati na linkovima ispod:

Članak se završava navodom da su prethodno izneseni “dokazi” koji sugerišu da je virus dizajniran u Fort Detriku, vojnoj laboratoriji koja je bila privremeno zatvorena u ljeto 2019. godine zbog neadekvatnog odlaganja opasnih materijala.

U ovom smo radu ispitali dokaze koji sugeriraju da je SARS-CoV-2 dizajniran u Fort Detricku i ugrađen u cjepivo s izričitom svrhom širenja i utjecaja na neurološke funkcije povezane s poslušnošću.

Radi se o još jednoj teoriji zavjere, potekloj sa stranice Global Times (kineski državni medij), koja je navela da kineski naučnici “ne mogu utvrditi da li je američka laboratorija izvor virusa jer se američka vlada odbila očitovati o takvim izvještajima”. O tome je još u aprilu pisao portal za provjeru tačnosti Polygraph, koji je utvrdio da nikakvi “izvještaji” o navodnom “bijegu virusa” iz ove laboratorije nisu identificirani, već se naprosto radilo o komentarima na internetu, te da nije tačno da je zatvaranje laboratorije ignorisano od strane zvaničnika:

Drugo, američki zvaničnici jesu komentarisali incident u laboratoriji koji je prethodio njenom zatvaranju. Djelatnici Vojnog američkog instituta za medicinska istraživanja zaraznih bolesti (USMRIID) javno su izrazili zabrinutost oko bezbjednosti. Članak koji je objavio Military.com citirao je zapovjednika USMRIID-a, pukovnika E. Darrina Coxa, koji je rekao da nijedan zaposlenik nije bilo izložen nikakvim uzročnicima ili toksinima zbog kršenja. (Kršenje sigurnosnih postupaka ne mora nužno značiti da je došlo do curenja ili izloženosti agentima ili toksinima).
New York Times je citirao izjavu glasnogovornice USMRIID-a Caree Vander Linden, rekavši da je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti naredio zaustavljanje istraživanja u laboratorijama Fort Detrick jer nisu imali „dostatan sistem za dekontaminaciju otpadnih voda.“ Ipak, rekla je da nije bilo prijetnje javnom zdravlju, nije bilo ozljeda zaposlenika i curenja opasnog materijala izvan laboratorija, izvijestio je New York Times. Laboratorij je ponovo otvoren i potpuno operativan od kraja marta ove godine.(...)
Pored toga, laboratorija Fort Detrick bila je zatvorena u ljetu 2019. godine, a razdoblje inkubacije novog virusa COVID-19 iznosi 14 dana.
Ono što je najvažnije, uporednim istraživanjem genomskih podataka o virusu koje je proveo Istraživački institut Scripps, a čiji su rezultati objavljeni 18. marta, utvrđeno je da virus nije stvoren u laboratoriju, već je evoluirao prirodnim putem.

O istoj temi pisao je naš partnerski portal Faktograf iz Hrvatske u analizi objavljenoj 19. aprila 2020. sa naslovom “Nema dokaza da su virus u Wuhan donijeli američki sudionici Vojnih igara”.

Članak, dakle, nije “dokazao” da je virus SARS-Cov-2 stvoren vještačkim putem. Sva dosadašnja, naučno priznata istraživanja dokazuju suprotno, a to je da je virus potekao iz prirode, te svim ovim tvrdnjama dajemo ocjenu pseudonauka.

Tvrdnju iz naslova, da članak donosi takve dokaze, stoga ocjenjujemo kao lažnu vijest, a istu ocjenu dajemo i tvrdnji da je to dokazao naučni rad grupe autora/ki predvođene Brunom Coutardom (koji se tom temom nije ni bavio). Ponovljene navode Montagniera i Mikovits ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

 (Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 26.06.2020

SOTT: Ubjedljivi dokazi da je SARS-CoV-2 stvoren od strane čovjeka

Razvoj pandemije COVID-19 ostavio je mnoga pitanja neodgovorena ili nezadovoljavajuće odgovorena.

  • Teorija zavjere
  • Pseudonauka
  • Lažna vijest