Raskrinkavanje.ba

Virus SARS-CoV-2 nije “modificiran”, niti su to potvrdila “dva nobelovca”

Gostujući u Centralnom dnevniku FACE TV, članica naučnog tijela Ministarstva zdravstva KS za praćenje pandemije COVID-19 i infektologinja Sajma Dautović iznijela je tvrdnju da je virus SARS-CoV-2 “modificiran”, te da su dva dobitnika Nobelove nagrade potvrdila isto. Ipak, jednom od njih je lažno pripisana ta izjava, dok je drugog opovrgla naučna zajednica.

Članica naučnog tijela Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje pandemije COVID-19, infektologinja Sajma Dautović, 25. jula je gostovala u Centralnom dnevniku na FACE TV.

Tema emisije je bio virus SARS-Cov-2, a Dautović je, između ostalog, u razgovoru sa voditeljem Senadom Hadžifejzovićem iznijela i nekoliko tvrdnji o porijeklu ovog virusa:

Dautović: Kakav je to virus koji je toliko otporan? Neobičan, treba se tek otkriti kakav je to virus, kako je mutirao...Virusi obično, pa i sezonske gripe, koji najčešće i najviše mutira, treba mu godina dana da mutira da bude jedan novi podtip ili da bude drugačiji, da se mijenja i vakcina.

A ovaj virus s ovom potentnošću i ovim...Je li mogla priroda da ga stvori? Koliko je neko učestvovao u njegovom oblikovanju, njegovom formiranju? Da li je ljudska ruka pomogla da on postane ovakav? Da li je on pobjegao zbog nečeg što je, recimo, stvarana vakcina protiv nečeg ili nekog drugog virusa? Da li je on pobjegao? To mi niko ne znamo. Na virusolozima i genetičarima je to da utvrde.

Nema razloga da ne vjerujem nobelovcima koji su objavili, Tasuko, Japanac koji je dobio Nobelovu nagradu za medicinu 2018., koji se prvi javio i rekao da ovo nije virus..

Hadžifejzović: Prirodni...

Dautović: Prirodni. Mislim da ga on možda nije kvalificirao pravim imenom. On jeste prirodni virus, ali je modificiran.

Hadžifejzović: To je ona intervencija sa HIV sekvencama?

Dautović: Da, da, onda se pojavljuje drugi nobelovac, nemam razloga ni njemu da ne vjerujem. Zašto bi on svoju reputaciju stavljao na..

Hadžifejzović: Da, Francuz.

Dautović: Molim vas, Luc Montagnier, koji je je još 2008. dobio Nobelovu nagradu, on je onaj koji je otkrio HIV. I on je našao sekvencu virusa HIV-a u DNK, dugačkom lancu od 30.000 sekvenci koronavirusa. Imamo li razloga da im ne vjerujemo? Nisu oni bilo koji ljudi. Snašli su snage i hrabrosti da kažu ono što misle. Svaka čast.

Hadžifejzović: Ali ste našli i vi snage da ih citirate, ono što su oni kazali? Pravo da vam kažem, ja sam šokiran vašom izjavom.

Dautović: Zbog čega?

Hadžifejzović: Zato što svi bježe od toga...

Dautović: Molim vas, to se lako može dokazati. Kod nas je izoliran virus. Ako je izoliran , ako se mogu raditi sekvence tog virusa, neka pronađu virus HIV-a u tome. Lijepo je rekao profesor Luc Montagnier da su indijski naučnici isto to izjavili, nevezano za njega su to otkrili i poslije toga se povukli zbog pritiska. Ali ima on kolege koji su isto takođe otkrili.

Razgovor je tekao uz česte upadice i komentare voditelja i urednika Centralnog dnevnika, Senada Hadžifejzovića, koji je sagovornicu u više navrata prekinuo, posebno u dijelu intervjua gdje je Sajma Dautović pričala o spornim tvrdnjama o porijeklu virusa.

Jedna od takvih upadica je iskorištena i u pitanju šta nam može pomoći u borbi protiv virusa, gdje je Hadžifejzović kao moguću “pomoć” naveo “jone”, aludirajući na neutemeljene tvrdnje Semira Osmanagića iznesene u martu ove godine u istoj emisiji.

Iznenađujuće, članica naučnog tijela Ministarstva zdravstva KS za praćenje pandemije COVID-19 svojim je odgovorom na ovo pitanje podržala nenaučne koncepte o “energiji piramida”, te samu ideju da se u slučaju Visočice zaista radi o piramidi.

Hadžifejzović: Može li nešto da nam pomogne, ozon, planinski šumski zrak, joni?

Dautović: Može pomoći, gospodin Osmanagić je govorio o tim negativnim jonima, na tu energiju piramide koja zaista postoji. Da li djeluju, to treba vidjeti...ja se nadam da oni djeluju i na ovaj virus, jer ima energiju piramida, apsolutno, u to se uvjerila.

Članak s FACE TV-a, uz priloženi video gostovanja Sajme Dautović u Centralnom dnevniku, prenio je niz portala, a Oslobođenje i Tuzlanski ovaj su članak prenijeli uz sljedeći naslov:

Prof. dr. Sajma Dautović: Korona je modifikovan virus, zašto ne vjerovati Nobelovcima, ovakav virus nije mogla stvoriti priroda

Naučna zajednica odbacuje tvrdnje o vještačkom porijeklu virusa

Raskrinkavanje je više puta pisalo o netačnim tvrdnjama da je virus SARS-COV-2 stvoren vještačkim putem. 

Među brojnim medijskim napisima o vještačkom porijeklu novog koronavirusa koji su bili predmet naših dosadašnjih analiza nalaze se i oni koji se tiču oba dobitnika Nobelove nagrade koje je Dautović pomenula u gostovanju na FACE TV.

Tvrdnja da “virus nije prirodan”, koja je pripisana japanskom nobelovcu, imunologu Tasukuu Honji, bila je objavljena u mnogim medijima. Nju je opovrgnuo sam profesor Honjo još 27. aprila ove godine:

Jako sam tužan što se, u jeku bola, ekonomskog gubitka i neviđenih globalnih patnji uzrokovanih pandemijom COVID-19, moje ime i ime Sveučilišta Kyoto koriste za širenje lažnih optužbi i dezinformacija. 

Ovo je vrijeme kad se svako od nas, posebno mi koji smo posvetili svoje karijere naprednom naučnom istraživanju, mora posvetiti borbi protiv zajedničkog neprijatelja. Ne možemo propustiti nijedan moment u naporu da sačuvamo živote ljudi. U ovom stadiju, kad su naše energije potrebne da liječimo bolesne, spriječimo dalje širenje tuge i planiramo nove početke, objavljivanje neutemeljenih tvrdnji koje se tiču porijekla bolesti su opasno obmanjujuće.

Ovaj demant netačnih medijskih navoda objavljen je na stranici Univerziteta u Kyotu, a analiza netačnih medijskih navoda pripisanih Honji objavljena je i na našem portalu u maju ove godine.

Što se tiče navoda francuskog naučnika Luca Montagniera, tačno je da je ovaj dobitnik Nobelove nagrade izjavio da je SARS-CoV-2 stvoren u laboratoriji. Ipak, naučna zajednica je ove tvrdnje odbacila.

Netačne tvrdnje o vještačkom porijeklu virusa opovrgli su mnogobrojni naučnici/e i medicinski eksperti, a grupa njih 19. februara je povodom ovih navoda objavila otvoreno pismo u uglednom medicinskom magazinu The Lancet. U martu je ove tvrdnje demantovao čak i francuski Institut Pasteur na kojem je Luc Montagnier radio dugi niz godina i na kojem nosi zvanje profesora emeritusa.

O Montagnierovim netačnim tvrdnjama pisali su mnogobrojni portali za provjeru činjenica u svijetu, ali i u našem regionu, uključujući i Raskrinkavanje koje je krajem aprila objavilo detaljnu analizu ovog slučaja.

Prije objave ove analize, pisane upite za ispravkom netačnih navoda iznesenih u Centralnom dnevniku 25. jula ove godine, poslali smo i televiziji FACE i infektologinji Sajmi Dautović. 

Benjamin Tinjić, novinar FACE TV-a odgovorio je na naš upit, a njegov odgovor prenosimo u cjelini:

Poštovani/a,

Ekipa portal “Face.ba” je upoznata sa ovim slučajem, i svjesni smo da je dr. Dautović iznijela nekoliko pogrešnih informacija, ipak te informacije nismo mi iznijeli, niti stojimo iza njih. Ne možemo, a i ne želimo cenzurisati goste, s obzirom da je to neprofesionalno. Naglašavamo, da ekipa portala, a i televizije ne stoji iza izjave doktorice Dautović. Ipak, ne možemo objaviti demant, kada nismo objavili ni samu informaciju.

S poštovanjem,
Benjamin Tinjić

Uz ovaj, ubrzo smo dobili i odgovor Sajme Dautović, kojeg također prenosimo u cjelini i bez uredničkih intervencija:

Poštovani,

Danas sam pomno pregledala sve što ste mi poslali-analize medijskih navoda kao i demantije uglednih medicinskih časopisa vezano za porijeklo virusa SARS.Cov-2 i postojanje sekvenca HIV-a u Covidu-19. Hvala vam na tome. Moram priznati da mnogo od ovog ranije nisam pročitala. 

Ponovo isčitana Izjava profesora Tasuku Honjio i danas mi se čini neobično uvijena.. A zadnja rečenica "Hajde da se svi usredotočimo  na postizanje najuzvišenijih ciljeva koje kao vrsta (zajednica) možemo ostvariti" povlači pitanje: Kome je upučena.? Medjutim, kao istraživač znam da je sumnja pokretač svakog istraživanja, pogotovo ako je promatrana pojava neobična po intenzitetu javljanja, dužini trajanja i po ugrožavanju ljudskih života. Svako tko oko sebe gleda otvorenih očiju prateći pojave u prirodi, ne može a da na razmišlja na način: kako je moguće da se ova  mutacija Korona-virusa desi prirodnim putem za tako kratko vrijeme i da baš pandemija započne u gradu gdje je največa virusološka laboratorija.? Zašto je od otkrivanja četiri tipa korona -virusa šesdesetih godina, prošlog vijeka (izazivaju bezazlenu običnu prehladu) prošlo više od 50 godina dok se nije pojavio u kineskoj državi sasvim novi, ubitačni korona virus SARS (oko 10% smrtnosti), koji je opstao nekoliko mjeseci  i nestao. Zašto j narednih svakih sedam godina izbila epidemija sličnog korona-virusa? Poslije SARS-a  pojavio se MERS, još smrtonosniji korona virus,  koji je opet bio samo 6-7 mjeseci, zahvatio nekoliko država na Bliskom istoku  i povukao se. Ponovo 7 godina kasnije javlja se  SARS-Cov.2-virus, koji je za tri mjeseca obišao cijeli svijet, mnogo je infektivniji ali je  manja smrtnost i ne pokazuje namjeru da se povuče. Već je prisutan tokom tri godišnja doba. Ovakve promjene se u prirodi  dešavaju veoma, veoma sporo. Ako je prirodna mutacija, šta ju je izazvalo.? Jesu li to globalne klimatske promjene za koje je odgovrna ljudska ruka.? Kako to da ni prošle ni ove godine skoro da nema muha, nema običnih osica, ali imamo stršljenova. Skoro da nemamo vrabaca, ali imamo vrana i gavranova.. Promijenila nam se klima, nemamo više ni pravog ljeta ni prave zime.Tko i šta to sve uzrokuje.? Je li to zbog nekontrolirane emisije gasova od strane pojedinih država? Ili zbog drugih zagađenja? Zašto se vode ovoliki ratovi, uništavaju ljudski životi i dobra koje je čovjek stvorio. Zašto se zatiru gradovi koji su u prošlosti bili izvori civilizacije, kulture, nauke, umjetnosti. Kad se podvuče crta i uoči  da pojedine zajednice svjesno rade na tome, onda je sve moguće. Onda je moguće pomisliti  da je ovaj  SARS-Cov-2 virus neko  potpomogao u oblikovanju.

Voljela bih vidjeti publicirane radove koji demantiju postojanja sekvenci HIV-a u RNK lancu SARS-Cov-2..Poslije svega što se dešava  i što će se još desiti u ovoj pandemiji  mora biti više takvih radova iz različitih sredina da bi se prihvatila tvrdnja kao vjerodostojna. Imamo virusologe i genetičare  na području Ex Yugoslavije  u svim novonastalim državama. Ako za njih nije izazov da provjere obznanu virusologa Luca Montagua, o postojanju sekvenci virusa HIV-a u RNK lancu SARS-Cov-2,  pitam se što jeste? 

Dok se to ne desi, ostajem u uvjerenju da je prva izjava profesora  dr. Tasuku Honjio iz Japana vjerodostojna, kao i obznana Prof. dr.Luca Montegua o nalazu sekvence virusa HIV-a.

Srdačno
P.rof.dr.Sajma Krkić-Dautović, infektolog

Shodno utvrđenim činjenicama, tvrdnje da je virus SARS-COV-2 modificiran, bazirane na izmišljenoj izjavi Tasukua Honje, kao i opovrgnutim tvrdnjama Luca Montagniera, dobijaju ocjenu lažna vijest i teorija zavjere.

Članci na portalima koji su prenijeli video zapis emisije Centralni dnevnik sa FACE TV u kojem su iznesene navedene tvrdnje, dobijaju ocjene prenošenje lažne vijesti i teorija zavjere.

Budući da je Sajma Dautović u razgovoru izjavila da se radi “o prirodnom, ali modificiranom virusu” naslovi članaka na portalima Oslobođenje i Tuzlanski u kojima se navodi da je Dautović rekla da “ovakav virus nije mogla stvoriti priroda” dobijaju i ocjenu dezinformacija.

Gostovanje Sajme Dautović na N1 televiziji 

Napomena 31.07.2020.

Analiza je naknadno dopunjena novim prenošenjem istih tvrdnji (tekst u nastavku)

Na N1 televiziji 30. jula je emitovana emisija Novi dan u kojoj je gostovala infektologinja Sajma Dautović. Sudeći prema postavljenim pitanjima, povod ove emisije bili su nedavno gostovanje Sajme Dautović na FACE TV, ali i članak objavljen na našem partnerskom portalu Istinomjer kojom je jedna od izjava ove infektologinje ocijenjena netačnom.

Doktorice Sajma, u medijima, tačnije na portalu Istinomjer, juče navod "Japanski nobelovac nikad nije izjavio da je novi koronavirus vještački stvoren, i ocjena Vaše nedavne izjave da je novi koronavius vještački modifikovan neistinitom. Hoćete li nam objasniti, molim Vas, šta je zapravo Tasuko Honjo o koronavirusu rekao?

Dautović: Ja zapravo nikad nisam rekla da je on vještački i da je modifikovan, na takav način direktan. Ja sam u razgovoru na FACE televiziji rekla tačno sljedeće: Da ja ne mogu, a da ne vjerujem nobelovcima koji su dali izjavu, kao što je Tasuku Honjo, čiji izjavu svi znate, da je ne ponavljamo, a onda poslije toga je dao demantij.

Zapravo izjavu ispred sebe i svog Univerziteta Kyoto. Znači, citirala sam druge i rekla da nemam razloga da im ne vjerujem i rekla razlog zbog čega to tako radim, zbog čega im vjerujem. Ako treba još nešto dodati, u životu ljudi mnogi određuju svojom pameću, po svom srcu i po mnogim drugim stvarima i dokazima.

Ne ulazim u to šta je ovaj portal, na koji način je napravio procjenu, ali svjedoci smo da je mnogo stvari u prošlosti isto na sličan način bilo započeto, negirano i na koncu se pokazalo kao istinito. Ja već odavno ne ocjenjujem pameću, nego srcem. Znači razum mi govori jedno, srce drugo. Ja odlučujem srcem jer je to ono što je najstarije i najkonkretnije i možda najpouzdanije. Mi možemo neke stvari razumom razumjeti i razumom racionalizirati, a srce je to koje potvrđuje. U ovom slučaju ja sam, poredeći prvu izjavu gospodina, profesora, poštovanog kolege, koju sam pročitala, nisam ga slušala nego pročitala, shvatila sam da je to jedna izjava mnogo emotivna, čovjeka koji je čuo neke stvari i shvatio, šokiran je time što njegovi bivši saradnici nisu među živima, i ogorčen zbog toga što se to tako desilo daje jednu takvu izjavu. Ta je izjava tačna, puna emocija, naboja i ništa u njoj nema što bi bilo drugačije. što ne bi odskakalo od prve rečenice do zadnje, isti intenzitet, ista jačina emocija.

U drugoj izjavi, njegova izjava ispred Univerziteta i u njegovo lično ime, ta izjava je takođe puna emocija, ali puna je žalosti i tuge zbog toga što se desilo. On je rekao dvije-tri stvari, ja ih ne bi sad ponavljala ali bi rekla  onu njegovu zadnju rečenicu, koja mi se čini da ne možemo preko nje preći.

Pošto ne želim da je pogrešno interpretiram, ja ću nju pročitati, a ona glasi: "Hajde da se svi usredotočimo na postizanje najuzvišenijih ciljeva koje kao vrsta (zajednica) možemo ostvariti". Ja o ovoj njegovoj rečenici sam pomno razmislila i opet odlučujem srcem i pitam kome je ona upućena? Onima koji su pod navodnicima, lažirali njegovu prvu izjavu ili nekim drugima?

Shodno prethodno utvrđenim činjenicama, ne postoji prva i druga izjava Tasuka Honje, već samo demant kojeg je ovaj nobelovac objavio zbog lažnih izjava o vještačkom porijeklu virusa SARS-CoV-2 koje su mu bile pripisane. 

Te činjenice su poznate i doktorici Sajmi Dautović, čiji smo odgovor o pomenutim netačnim tvrdnjama objavili u ovoj analizi. Ipak, ona je prilikom gostovanja u emisiji N1 ostala pri svojim tvrdnjama da je Honjo autor dokazano izmišljene izjave o vještačkom porijeklu virusa, čak sugerišući da je njegov demant “uvijen” i dvosmislen - što nije slučaj.

Tvrdnja da postoje “dvije izjave” Tasuka Honje nije tačna zbog čega ista dobija ocjenu lažna vijest. 

Napomena

03.06.2021. Članak portala Pressmedia je naknadno ispravljen te mu je dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 25.07.2020

FACE TV: prof. dr. Sajma Dautović: Korona je modifikovan virus, zašto ne vjerovati Nobelovcima! Piramide i virus!

Koliko je neko učestvovao u njegovom oblikovanju, formiranju? Da li je ljudska ruka učestvovala da on postane ovakav? Da li je on pobjegao iz laborato...

 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 26.07.2020

Start BiH: Prof.dr. Sajma Dautović: Dva Nobelovca su rekla da virus nije prirodan! Zašto je mutirao, zašto se šuti

Gostujući kod Senada Hadžifejzovića prof. dr. Sajma Dautović govorila je o Covid 19. njegovoj prirodi- zašto je mutirao ?! 

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 26.07.2020

072 Info: prof. dr. Sajma Dautović: Korona je modifikovan virus, zašto ne vjerovati Nobelovcima! Piramide i virus!

Koliko je neko učestvovao u njegovom oblikovanju, formiranju? Da li je ljudska ruka učestvovala da on postane ovakav? Da li je on pobjegao iz laborato...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 26.07.2020

Tuzlanski: Prof. dr. Sajma Dautović: Korona je modifikovan virus, nije ga mogla stvoriti priroda

Gostujući kod Senada Hadžifejzovića na Face televiziji prof. dr. Sajma Dautović izgovorila je nekoliko izuetno zanimljivih stvari kada je u pitanju ep...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 26.07.2020

PressMedia: prof. dr. Sajma Dautović o koronavirusu: Važno je ne doći na respirator! Uzimajte C i D vitamin sa dosta tekućine i učite se živjet sa ovim virusom!

Dr. Sajma Krkić – Dautović, bivša šefica klinike za infektivne bolesti KCUS-a bila je gost Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem.

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 26.07.2020

BH Portal: prof. dr. Sajma Dautović: Korona je modifikovan virus, zašto ne vjerovati Nobelovcima….Piramide i virus (VIDEO)

Ako je virus sekvenciran kod nas, što se i ne istraži postoje li HIV sekvence u virusu? Moguće da je pravljena vakcina protiv HIV-a, pa da je virus po...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 26.07.2020

Depo: 'Korona je modifikovan virus, zašto ne vjerovati Nobelovcima? Što se i kod nas ne istraži postoje li HIV sekvence u njemu...

Prof. dr. Sajma Dautović je nekadašnja šefica Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu i vrhunski stručnjak u oblasti in...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 26.07.2020

Oslobođenje: Prof. dr. Sajma Dautović: Korona je modifikovan virus, zašto ne vjerovati Nobelovcima, ovakav virus nije mogla stvoriti priroda

Gostujući kod Senada Hadžifejzovića prof. dr. Sajma Dautović izgovorila je nekoliko izuetno zanimljivih stvari. 

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 26.07.2020

BH index: Prof. dr. Sajma Dautović: Korona je modifikovan virus, zašto ne vjerovati Nobelovcima!

Kod Senada Hadžifezovića gostovala je prof. dr. Sajma Dautović, nekadašnja šefica Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra univerziteta u Saraje...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 30.07.2020

N1: Dr. Krkić-Dautović za N1: Put virusa korona - u prirodi toga nema

Infektologinja prof. dr sci. med. Sajma Krkić-Dautović kazala je danas za N1 da virus korona ne napada samo pluća već može napasti i sve ostale organe...

 • Lažna vijest