Raskrinkavanje.ba

Snimci navodnih posljedica vakcina protiv Covid-19 predstavljeni kao “dokaz” da se radi o nuspojavama

Videosnimci koji prikazuju dvije žene čija se tijela nekontrolisano tresu dijele se na društvenim mrežama, uz navode da su ovi simptomi nastali nakon primanja vakcine protiv Covid-19, ili uz tvrdnje da je riječ o nuspojavama vakcina. Osim što takvi simptomi nisu uobičajene nuspojave vakcina protiv Covid-19, navodi da se zaista radi o kontraindikacijama nisu potvrđeni niti su slučajevi prijavljeni.

Na Facebook stranici Građansko buđenje 10.1.2021. godine objavljen je post koji sadrži dva videa. Na jednom se vidi žena čije se tijelo nekontrolisano trese, dok drugi prikazuje jezik koji se grči. U opisu ova dva videa piše i da je riječ o medicinskoj sestri Shawn Skelton, čija je poruka prenesena u nastavku posta. Ona u toj poruci svoje zdravstveno stanje povezuje sa vakcinom protiv Covid-19 kompanije Moderna.

VRIJEME JE ZA BUĐENJE !!! DIJELI I UPOZORI OSTALE!!!

BITI DRUŠTVENOPRIHVATLJIV I NAIVAN DOLAZI SA CIJENOM.

07.01.2021. Shawn Skelton, medicinska sestra u staračkom domu:

"Ako razmišljate o vakcini protiv C0VIDA-19, MODERNA.... ne bih ga preporučila! U lošem sam stanju! Svakim danom postaje sve gore, a ne dobivam ni pomoć ni odgovore! U najmanju ruku sam prestrašena na smrt! Nisam uspjela pronaći nikoga ko je voljan razumjeti što mi se događa! Danas sam otišla u dvije bolnice, nakon što sam napustila bolnicu Deaconnes i otišla sam u Bolnicu Sveti Vincent. Ni tamo nema odgovora. Kažu da odemo posjetiti neurologa (ko zna kad me može primiti) jučer mi se jezik počeo grčiti i nije prestao. Danas mi se cijelo tijelo grčilo cijeli dan! Poslali su me kući !! Objavljujem dva videozapisa koja su prilično neugodni ako me poznajete, ali želim da vidite što mi se događa!Molim vas, molite se za mene!"

 

 Post takođe sadrži link na originalnu objavu dva videa na Facebook profilu Shawn Skelton, koji sadrži identičnu poruku na engleskom jeziku. 

Video u kojem je prikazana Skelton kako se trese u krevetu objavljen je i na Facebook profilu Marko Kraljević, uz opis “Posledica ili'ti nuspojava”. Link koji vodi na originalni post na Facebook profilu Shawn Skelton, zajedno sa njenom prevedenom porukom, objavljen je i na Facebook stranici Cijepljenje - pravo izbora

Poruka iz Facebook posta, zajedno sa dva videa, objavljena je 11.1.2021. u članku portala Glas Brotnja, koji je opremljen sljedećim naslovom:

Cijepljena Amerikanka: Ne preporučujem cjepivo MODERNA! U lošem sam stanju nakon cijepljenja! (VIDEO)

Četiri dana kasnije, na Facebook stranici Građansko buđenje objavljen je titlovani video u kojem  žena, koja kaže da se zove Shawn Skelton, na engleskom jeziku objašnjava da je odlučila snimiti se “uživo” kako bi pokazala “kroz šta prolazi njeno tijelo”. Navodi da je 4. januara primila vakcinu protiv Covid-19 kompanije Moderna, te da je nakon toga prvo dobila blage simptome gripe, bolove u stomaku i proliv, a zatim da joj se jezik počeo grčiti. Potom je, kaže, dobila i grčeve u cijelom tijelu. 

DIJELI DOK NIJE OBRISANO!!!

OVA ŽENA JE PROGLEDALA PREKASNO.

NEKA NJENA GREŠKA BUDE NAŠA LEKCIJA. NEKA PROBUDI I ZADNJEG USPAVANOG.

Svoje stanje Skelton direktno dovodi u vezu sa vakcinom:

Iscrpljujuće je za vaše tijelo, stalno ići ovako ali tako je kako je, ne znam kako drugačije dokazati da sam stvarna i hvala na molitvama i nema ničega da bi me uvjerilo da ovo nije od Modernine vakcine.

Video na Facebook stranici Građansko buđenje zabilježio je preko hiljadu dijeljenja. Objavljen je i na Facebook profilu Marko Kraljević. 

Na Facebook stranici Građansko buđenje su 14.1. objavljena tri videa koja prikazuju drugu ženu sa drhtavicom i nekontrolisanim pokretima tijela. Uz ovu objavu je dodana i poruka izvjesnog Branta Grintera, iz koje se može zaključiti da je na snimcima njegova majka koja je primila vakcinu protiv Covid-19 kompanije Pfizer.  

LIJEK OPASNIJI OD SAME BOLESTI - Širi ovu objavu!

𝐁𝐫𝐚𝐧𝐭 𝐆𝐫𝐢𝐧𝐞𝐫: To je cjepivo Pfizer za C0VID-19 učinilo mojoj mami. Molim vas da se svi molite za nju. U bolnicu je primljena posljednja. I budite oprezni oko uzimanja ovog cjepiva. Siguran sam da je ono dobro za neke ljude, ali morate razmisliti isplati li ga se uzeti? Meni se nije. 

Ažuriranje br. 1: 11.siječnja 2021. Moja je mama sinoć imala lošu noć, ali danas joj je bilo malo bolje. Još uvijek ne znaju kako se ponašati prema ovom problemu. Rezultati magnetske rezonancije danas su se vratili dobri. 

Ažuriranje br. 2: 11.siječnja 2021.
Valjda smo prerano govorili. Mama je upravo imala još jednu ozbiljnu epizodu i misli da joj se stanje pogoršava kada dođu napadaji. Pokušat ću dodati video koji mi je upravo poslala. Žao nam je što nekvalitetni iPhone na Androidu ne ide dobro kroz tekstove. 

Ažuriranje br. 3: 12.siječnja 2021.
Mama je danas još gore i još uvijek nema odgovora liječnika kako to popraviti. Molim vas, molite se za nju. Teško mi ju je gledati u ovakvom stanju, dođe mi da plaćem jer joj ne mogu nikako pomoći. Molim vas, nemojte uzimati cjepivo za C0VID-19. Dodajem video 3 koji mi je upravo poslala.

Na profilu Marko Kraljević 14.1.2021. objavljen je sličan video koji prikazuje istu žensku osobu, uz opis “Posledice ili'ti nuspojave.”

Portal Tribun je 18.1.2021. objavio članak pod naslovom:

 Pfizer „istražuje“ slučaj prethodno zdrave žene s teškim nuspojavama nakon primanja njihovog cjepiva

Pozivajući se na Russia Today, portal Tribun prenosi izjavu Branta Grinera, sina žene koja tvrdi da je imala zdravstvenih problema nakon što je primila Pfizer/BioNTech vakcinu. Prema navodima iz članka, Griner ističe da njegova majka nije bila protiv vakcine, da ju je primila radi imuniteta, te da on sada “ozbiljno sumnja” u sigurnost vakcine. U članku se također navodi da je Griner dijelio videozapise svoje majka na Faceboku nakon što je ona dobila ozbiljne zdravstvene probleme, te da je odbio otkriti u kojoj je bolnici primila vakcinu, objasnivši da ne želi da ta ustanova postane “meta mrežne kampanje uznemiravanja”. Navodi se i njegova izjava u kojoj se poziva na neimenovane ljekare koji su stanje njegove majke povezali sa “metalima u vakcini”:

Griner je majku opisao kao „vrlo zdravu“ 45-godišnjakinju koja nikada prije nije patila od bilo kakve ozbiljne bolesti ili zdravstvenog stanja. Prema njegovim riječima, probudila se s glavoboljom dan nakon što je primila cjepivo. Nekoliko dana kasnije, počela je patiti od „pokreta sličnih napadajima“ na lijevoj nozi. Četvrtog dana nije imala kontrolu nad nogama i hitno je prebačena u bolnicu.


Bolnica je utvrdila da je doživjela „neurološku reakciju“, rekao je, dodajući kako liječnici vjeruju da je zdravstveno stanje uzrokovano „metalima u cjepivu“.

Na kraju članka se prenosi i izjava kompanije Pfizer, iz koje su za RT rekli da istražuju slučaj, te da do sada neuromuskularni poremećaji nisu zabilježeni kao nuspojava vakcine tog proizvođača.

Portal iVijesti(.hr) prenio je dio ovog članka dva dana kasnije, sa istim naslovom, uz video koji je emitovan na RT-u. Izjava kompanije Pfizer, u kojoj kažu da istražuju slučaj i da neuromuskularni poremećaji do sada nisu zabilježeni, izostavljena je. U tekstu se ne nalazi ni informacija da je Griner odbio otkriti u kojoj bolnici je njegova majka primila vakcinu.

Na portalu Sputnik 18.1.2021. godine objavljen je članak skoro identičan onom na Tribunu, a identičan članak je objavio i portal Logično 19.1.2021.

“Šta se desilo sa ženom koja se nakon Fajzerove vakcine nekontrolisano tresla i jedva hodala /video/” (Sputnik)

”Žena koja je pretrpjela grčeve nakon uzimanja Pfizerovog cjepiva za Covid-19 prolazi kontrolu radi otkrivanja možebitnih neuroloških oštećenja”. (Logično)

Za razliku od Tribunovog naslova, gdje se navodi da je riječ u nuspojavama vakcine, u naslovima Sputnika i Logično nema takve direktne tvrdnje. Iako u naslovu članka na Sputniku stoji napomena da članak sadrži video, njega više nije moguće pronaći.

Na Facebook stranici Građansko buđenje 21.1.2021. godine objavljen je video sa opisom:

METALI U VAKCINI. Ovaj sadržaj skidajte. Dijelite. Širite.

U titlovanom videu ista žena navodi da je jedna od onih koje su se tresle nakon primanja vakcine protiv Covid-19. Tvrdi da ju je pregledao neurolog, čije ime neće da pomene, jer se, kako kaže, “trude da sačuvaju privatnost”. 

Rekao je da ako nema trajne štete na mozgu da će se moje tijelo oporaviti. Što su veoma dobre vijesti za mene. On smatra da je moje stanje povezano sa vakcinacijom. Rekao je da se u njoj nalaze neki metali. Koji su ovo učinili mom tijelu. Da će ti metali ili izaći iz mog sistema ili će se moje tijelo asimilirati sa tim.

 

Šta su činjenice?

 

Dva videa objavljena 10.1.2021. na Facebook stranici Građansko buđenje prvobitno su objavljena na Facebook profilu Shawn Skelton  7.1.2021, a uz njih je objavljena i poruka Skelton u kojoj ona iznosi navode o svom zdravstvenom stanju. Drugi video, objavljen na stranici Građansko buđenje 14.1.2021, u kojem se Skelton obraća “uživo”, više nije dostupan na njenom profilu, ali ga je moguće naći na drugim Facebook profilima.

Skelton je sve vrijeme aktivna na svom profilu. U objavi od 12.1.2021. ona kaže da još nema odgovora šta je uzrokovalo njeno stanje, te da je ljekari nastoje uvjeriti da je riječ o  konverzivnom poremećaju (gubitak kontrole pokreta tijela) koji je nastao usljed stresa. Dalje navodi da postoji mjesto gdje bi joj izvršili detoksikaciju i da ti troškovi nisu pokriveni osiguranjem, te da bi je to koštalo 1.400 dolara.

Skelton 18.1.2021. obavještava da je počelo prikupljanje novca za njeno liječenje. Post na Facebooku sadrži link koji vodi na sajt za prikupljanje donacija Go Fund Me, gdje se navodi da je akciju pokrenula njena prijateljica Carissa Thomas. 

Iako je prethodno tvrdila da bi je tretman detoksikacije koštao 1.400 dolara, na pomenutom sajtu stoji da je cilj akcije prikupiti 4.000 dolara. Do sada je prikupljeno 5.345 dolara, značajno više nego što je bio cilj. U vrijeme pisanja ove analize i dalje je bilo moguće donirati za njeno liječenje.

U objavama koje su uslijedile Skelton obavještava da se njeno zdravstveno stanje poboljšalo, a na svom Facebook profilu dijeli i iskustva drugih ljudi (1, 2) koji su navodno imali zdravstvenih problema nakon vakcinacije.

O slučaju Shawn Skelton pisali su mediji u Sjedinjenim Američkim Državama. 

U članku objavljenom 11.01.2021, Courier & Press piše da Skelton radi u staračkom domu u Evansvilleu, te da je liječena i puštena iz bolnice Deaconess Orthopedic Neuroscience Hospital. Courier & Press prenosi i izjavu lokalnog doktora. Dr. Craig Everett Haseman je istakao da ovi simptomi nisu često prijavljivani kao nuspojave vakcine i nisu očekivani, te da su “malo vjerovatno” povezani sa novom vakcinom.

 Naglašavajući da nije upoznat sa Skeltonovim slučajem, Haseman je rekao da ne može zamisliti razlog zbog kojeg bi vakcina mogla prouzrokovati da se neko nekontrolirano trese ili ima grčeve jezika.

Skelton i njen vjerenik su za Courier & Press rekli da su joj ljekari u bolnicama u Evansvilleu i Nashvilleu kazali da je vjerovatno pretrpjela napad panike, PTSP ili poremećaj konverzije. Ona je izjavila da uzima antidepresiv jednom dnevno - odbacujući da bi to mogao biti razlog za njenu situaciju. S druge strane, doktor Haseman je istakao da bi antidepresivi mogli igrati ulogu u nuspojavama poput onih koje opisuje Skelton, iako mnogi ljudi koji ih uzimaju nisu imali takvih problema.

Courier & Press je dan kasnije prenio i stav američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u kojem se navodi da su nuspojave vakcina protiv Covid-19 "obično blage do umjerene i brzo nestaju".

 CDC je komentarisao tvrdnje Skelton - ne bacajući sumnju na njih, već podržavajući vakcinaciju protiv COVID-19 i ističući da su nuspojave "obično blage do umjerene i brzo nestaju".

(...)

Najčešća nuspojava je bol na mjestu vakcinacije, a pojedinci imaju simptome poput temperature i drhtavice. Te su nuspojave obično blage do umjerene i brzo nestaju. One su znakovi da imunološki sistem radi upravo ono što bi i trebalo: rad na zaštiti i stvaranje zaštite od bolesti. Ozbiljne nuspojave nakon vakcinacije su bile vrlo rijetke. 

Ovim slučajem bavio se i PolitiFact u analizi objavljenoj 20.1.2021. PolitiFact je kontaktirao Skelton na Facebooku, ali nije dobio odgovor. 

U članku objavljenom 26.1.2021. na portalu Wired se navodi da u saveznoj državi Indiani nisu prijavljene nikakve nuspojave vakcine, vezane za LOT broj koji stoji na kartici za vakcinaciju  koju je Skelton prethodno objavila na svom profilu.  

Videosnimci druge žene koja je, kako tvrdi njen sin Brant Griner, primila vakcinu Pfizer, te nakon toga otežano hoda i ima nekontrolisane pokrete tijela, prvo su objavljeni na njegovom Facebook profilu, ali su u međuvremenu izbrisani. 

I o ovome slučaju izvještavali su mediji. RT je, kako smo već ranije naveli, 18.1.2021. godine objavio članak sa naslovom u kojem se navodi da je sin žene, koja je imala grčeve (konvulzije) nakon primljene Pfizerove vakcine protiv Covid-19, rekao da je ona na ispitivanjima kako bi se utvrdilo ima li trajna neurološka oštećenja.

Brant Griner je za RT naveo da je njegova majka primila Pfizer/BioNTechn vakcinu, ali je odbio reći u kojoj bolnici. Prema njegovim riječima, nikada nije patila od bilo kakve ozbiljne bolesti. On je za RT takođe rekao kako je bolnica utvrdila da je njegova majka imala neurološku reakciju, dodajući da doktori vjeruju da su njeno zdravstveno stanje uzrokovali „metali u vakcini“.

 Kako smo ranije naveli, prevod ovog članka, ili njegove dijelove, objavili su Tribun, iVijesti(.hr), Sputnik i Logično. Portal Logično je preveo i naslov sa RT-a. Za razliku od naslova na portalima Logično i Sputnik, u kojima se govori o ženi koja je nakon Pfizerove vakcine pretrpjela grčeve (ili se nekontrolisano tresla), formulacijom “Pfizer ‘istražuje’ slučaj prethodno zdrave žene s teškim nuspojavama nakon primanja njihovog cjepiva” Tribun njeno stanje direktno dovodi u vezu sa vakcinom protiv Covid-19. Isti naslov objavljen je i na portalu iVijesti(.hr).

I ovim slučajem bavio se PolitiFact u analizi objavljenoj 20.01.2021, u kojoj se navodi da je riječ o Angeli Gipson Desselle iz Louisiane, čije je videosnimke objavljivao njen sin Brant Griner na Facebooku.

PolitiFact je kontaktirao Desselle i Grinera. Desselle nije odgovorila, a Griner je razgovarao s novinarom 30 minuta i ponovio ono što je prethodno rekao za RT. I za PolitiFact je odbio reći gdje je njegova majka primila vakcinu, te gdje je primljena u bolnicu i s kojim je ljekarima razgovarala, ističući da ona želi zaštititi od uznemiravanja medicinske radnike uključene u njeno liječenje.

PolitiFact je 19. januara kontaktirao kliniku u kojoj je Desselle zaposlena, no oni nisu odgovorili na pitanja da li je primila vakcinu, te da li je imala neke neželjene efekte. Kasnije tog dana, Griner je uklonio videozapise sa Facebooka i javio novinaru da je to tražila njegova majka jer njen šef i kolege sa posla bivaju uznemiravani. U svojoj analizi, ovaj portal je naveo da je u jednom od izbrisanih videa Desselle spomenula stanje zvano Wolff-Parkinson-White sindrom, koje može dovesti do nepravilnog rada srca, ali nije bilo jasno ima li Desselle pomenuto stanje ili doktori vjeruju da je to imalo ulogu u njenom stanju.

Povodom ovog slučaja, PolitiFact je kontaktirao i Ministarstvo zdravlja Louisiane, koje je potvrdilo da “nisu upoznati da je iko prijavio ozbiljne konvulzije ili neurološke nuspojave izazvane vakcinom”.

Kevin Litten, portparol Ministarstva zdravlja Louisiane, rekao je da državni zvaničnici nisu upoznati da je iko prijavio ozbiljne konvulzije ili neurološke nuspojave izazvane vakcinom.

"Imali smo samo jednu osobu koja je imala ozbiljne posljedice koji su zahtijevale hospitalizaciju", rekao je Litten. "Simptomi su bili gastrointestinalni poremećaj i vrtoglavica. Ta osoba je liječena i puštena".

I Jason McDonald, portparol CDC-a, potvrdio je da agencija nema "podatke o neželjenim nuspojavama ovakve prirode iz Louisiane".

PolitiFact u analizi upozorava da se internet-svjedočenja o nuspojavama moraju ispitati, te navodi da će biti sve više priča o nuspojavama kako bude rastao broj vakcinisanih.

Za sada ostaje da se utvrdi jesu li vakcine uzrokovale ove simptome. Ali, čak i da jesu, oni se ne smatraju uobičajenim. Službenici javnog zdravstva i stručnjaci za vakcine rekli su za PolitiFact da nisu informisani o bilo kakvoj povezanosti između vakcine protiv COVID-19 i nekontrolisane drhtavice.

U tekstu se navode i najčešće nuspojave koje su zabilježene tokom kliničkih ispitivanja vakcina kompanija Pfizer i Moderna.

U kliničkim ispitivanjima kompanija Pfizer i Moderna - koja zajedno uključuju preko 37.000 ljudi - primaoci vakcine prijavili su blage ili umjerene reakcije, poput bola na mjestu vakcinacije, kao i umora, glavobolje, groznice i bolova u zglobovima i mišićima. Ali, opisani su kao kratkotrajni, koji se obično rješavaju bez komplikacija za dan ili dva.

Zdravstveni stručnjaci kažu da je pitanje slučajnosti i uzročnosti uobičajeno kada dajete vakcinu velikom broju ljudi, posebno odraslima. Za razliku od djece koja su uglavnom zdrava, mnogi odrasli uzimaju lijekove ili imaju osnovne bolesti zbog kojih mogu biti izloženi većem riziku od zdravstvenih problema.

Doktor William Schaffner, profesor i stručnjak za zarazne bolesti na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vanderbit u Nashvilleu, za PolitiFact je rekao da je najvažnije da ljudi sve reakcije prijave kako bi se njihovi slučajevi mogli istražiti, ali i upozorio da se ne mogu donositi zaključci na osnovu pojedinačnih slučajeva, prije nego što se nešto ne istraži. 

 "Kada informacije dođu, FDA i CDC ih konstantno provjeravaju, jer iz pojedinačnog događaja ne možete zaključiti da li je vakcina uzrokovala pojavu, ali morate ih dodatno istražiti", rekao je Schaffner. Morate razlikovati slučajne pojave od onih koje su uzročne. Znamo da će se neke stvari dogoditi i neko će pomisliti da postoji neka veza s vakcinama, što ne znači da je možda i nema, ali ti slučajevi se moraju prvo istražiti.

Raskrinkavanje se u analizi objavljenoj 7.8.2020. bavilo tvrdnjama da videoreportaže iz Kazahstana prikazuju “posljedice testiranja vakcine” koje je započelo u toj zemlji. Ispostavilo se da su snimci adolescenata, zapravo, vizuelni prikaz slučajeva gušenja i napada, za koje se tvrdilo da su posljedica primanja vakcine protiv morbila u Kazahstanu 2015. godine. Nakon ovih prijava, imunizacija je neko vrijeme bila obustavljena kako bi se dodatno ispitala sigurnost vakcine. U spomenutoj reportaži zapravo se govori o tome da su dodatna ispitivanja vakcine pokazala da je ista sigurna za upotrebu.

Budući da slučajevi grčeva, nekontrolisane drhtavice i pokreta tijela do sada nisu zabilježeni kao nuspojave vakcina protiv Covid-19 kompanija Pfizer i Moderna, te da navedeni slučajevi nisu prijavljeni nadležnim institucijama u zemljama u kojima su se desili, kao i da ne postoji potvrda da je u pitanju posljedica vakcinacije, Facebook objavama i člancima u kojima se tvrdi da su pomenuto stanje prouzrokovale vakcine, ili se ono dovodi u vezu sa vakcinama, dodjeljujemo ocjenu neprovjereno

Istu ocjenu dobijaju i naslovi članaka objavljenih na portalima Tribun i iVijesti(.hr), u kojima se navodi da je riječ o nuspojavama vakcina protiv Covid-19. Članak portala iVijesti(.hr) ocjenjujemo i kao manipulisanje činjenicama zbog selektivnog izvještavanja.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 20.01.2021

iVijesti.hr: Pfizer „istražuje“ slučaj prethodno zdrave žene s teškim nuspojavama nakon primanja njihovog cjepiva

Brant Griner objavio je apel na Facebooku prošlog tjedna, nakon što je njegova majka nekoliko dana nakon uzimanja cjepiva počela imati ozbiljnih zdrav...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Neprovjereno
Neprovjereno 18.01.2021

Tribun: Pfizer „istražuje“ slučaj prethodno zdrave žene s teškim nuspojavama nakon primanja njihovog cjepiva

Nakon što je video snimka zapanjujućeg stanja žene cijepljene Pfizer/BioNTechovim cjepivom protiv koronavirusa obišla svijet, njezin sin ispričao je z...

  • Neprovjereno
Neprovjereno 11.01.2021

Glas Brotnja: Cijepljena Amerikanka: Ne preporučujem cjepivo MODERNA! U lošem sam stanju nakon cijepljenja! (VIDEO)

Shawn Skelton, žena iz američke savezne države Indianapolis: “𝐴𝑘𝑜 𝑟𝑎𝑧𝑚𝑖𝑠̌𝑙𝑗𝑎𝑡𝑒 𝑜 𝑐𝑗𝑒𝑝𝑖𝑣𝑢 𝑝𝑟𝑜𝑡𝑖𝑣 𝐶0𝑉𝐼𝐷𝐴-19 ….. 𝑀𝑂𝐷𝐸𝑅𝑁𝐴 …. 𝑛𝑒 𝑏𝑖ℎ 𝑔𝑎 𝑝𝑟𝑒𝑝𝑜𝑟𝑢𝑐̌𝑖𝑙𝑎!

  • Neprovjereno
Neprovjereno 14.01.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica "Gradjansko Budjenje": DIJELI DOK NIJE OBRISANO!!!

OVA ŽENA JE PROGLEDALA PREKASNO. NEKA NJENA GREŠKA BUDE NAŠA LEKCIJA. NEKA PROBUDI I ZADNJEG USPAVANOG.

  • Neprovjereno
Neprovjereno 14.01.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica "Gradjansko Budjenje": LIJEK OPASNIJI OD SAME BOLESTI - Širi ovu objavu!

𝐁𝐫𝐚𝐧𝐭 𝐆𝐫𝐢𝐧𝐞𝐫: To je cjepivo Pfizer za C0VID-19 učinilo mojoj mami. Molim vas da se svi molite za nju. U bolnicu je primljena posljednja. I budite opre...

  • Neprovjereno
Neprovjereno 10.01.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica "Gradjansko Budjenje": VRIJEME JE ZA BUĐENJE !!! DIJELI I UPOZORI OSTALE!!!

BITI DRUŠTVENO PRIHVATLJIV I NAIVAN DOLAZI SA CIJENOM.

  • Neprovjereno
Neprovjereno 21.01.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica "Gradjansko Budjenje":METALI U VAKCINI. Ovaj sadržaj skidajte. Dijelite. Širite.

METALI U VAKCINI. Ovaj sadržaj skidajte. Dijelite. Širite.

  • Neprovjereno