U Kazahstanu nije “krenulo testiranje vakcine protiv COVID-19" i ovaj video ne pokazuje njene posljedice

U drugoj polovini jula na Facebooku je objavljen video reportaže iz Kazahstana koji, prema opisu iz te objave, prikazuje posljedice testiranja vakcine koje je započelo u toj zemlji. Reportaža je iz 2015. godine, te nema nikakve veze sa razvojem i testiranjem vakcine protiv virusa SARS-CoV-2

Razvoj vakcine protiv novog koronavirusa bitan je iz više razloga. Jedan od razloga je svakako zdravstveni - vakcina bi pružila određenu zaštitu od zaraze kroz "treniranje" imunološkog sistema da se bori sa virusom, za koji većina svjetske populacije još uvijek nema razvijen imunitet. 

S druge strane, postojanje efikasne vakcine bi omogućilo relaksiranje restriktivnih mjera na puno bezbjedniji način od postojećih. Trenutno svjedočimo porastu broja zaraženih, oboljelih i umrlih od ovog virusa, što se dovodi u vezu sa činjenicom da su mjere zaštite relaksirane bez postojanja adekvatne zaštite koju bi pružila imunizacija.

Uprkos svim prednostima postojanja efikasnih i sigurnih vakcina protiv novog koronavirusa, javna percepcija njihovog razvoja od samog početka bila je narušena brojnim neutemeljenim pa čak i fantastičnim pričama o kojima smo već pisali u više navrata (link, link, link). Ovakve priče potiču od pobornika teorija zavjera i antivakcinacijskih aktivista/kinja koji djeluju i u našoj regiji. 

Neutemeljene tvrdnje o vakcinama, koje su još uvijek u fazi kliničkih ispitivanja, plasiraju se već mjesecima na privatnim profilima, u grupama i na stranicama na društvenim mrežama, a nerijetko završe i na raznim portalima. 

Jedna od ovakvih tvrdnji objavljena je Facebook profilu Саша Петровић 19.7.2020. godine. Radi se o reportaži neimenovane televizije iz Kazahstana, u čijem opisu je navedeno:

U Kazahstanu krenulo testiranje vakcine... Pogledajte i poslušajte vesti o posledicama...

#SoroševiPlaćenici
#StopPrisilnojVakcinaciji
#VDPAnalitičarSašaPetrović
#Reporter
#NovinarSašaPetrović

Na videu, objavljenom bez titlova, vidi se više osoba mlađe životne dobi sa poteškoćama u disanju i raznim oblicima napada. S obzirom na sličnosti ruskog i južnoslavenskih jezika, i bez titlova je moguće razaznati riječ “vakcina”, ali kontekst cjelokupne reportaže ostaje nejasan. 

Ovaj post je do objave ove analize prikupio preko 900 interakcija i preko 55.000 pregleda. 

Portal Vesti net je, istog dana kada je snimak objavljen na Facebooku, objavio članak koji sadrži link na ovu objavu. Naslov i četiri rečenice teksta ovog članka su izgledali ovako:

POSLEDICE SU STRAVA I UŽAS! – EVO KAKO SU LJUDI U KAZAHSTANU PROŠLI SA VAKCINACIJOM… – VIDEO

U Srbiji je najavljeno obavezno vakcinisanje dva miliona ljudi! Srbi će među prvima u svetu primiti nove vakcine protiv gripa i COVIDA 19!

U Kazahstanu krenulo testiranje vakcine protiv COVID19.

Pogledajte i poslušajte vesti o posledicama…

Obavezno pogledajte video:

Dakle, za razliku od originalne objave, ovaj portal je precizirao i tip vakcine čije je testiranje navodno “krenulo” u Kazahstanu, tj. da se radi o “vakcini protiv COVID19”.

Do objave ove analize, ovaj članak je na Facebooku ostvario preko 5.100 interakcija

Ista reportaža, sa sličnim tvrdnjama, dijelila se Facebookom i ranije ove godine. Tako je, na primjer, 8.5.2020. isti video bio objavljen na profilu Sinisa Cvjetkovic, uz sljedeću, dosta nepreciznu, tvrdnju:

Zbog vakcina dolazi napad evo vidite ubice nas

Ova objava je pak zabilježila preko 22.000 interakcija - od čega oko 20.000 dijeljenja - i preko 668.000 pregleda

 

Šta su činjenice?

Televizijski prilog koji se vidi u svim spomenutim objavama nema veze sa testiranjem vakcine protiv Covid-19, budući da je nastao u aprilu 2015. godine.

Emitiran je u emisiji Информбюро 31, kazahstanske televizijie 31 канал. Originalni video-prilog je objavljen na njihovom YouTube kanalu 8.4.2015. godine. 

Tvrdnja da je “u Kazahstanu krenulo testiranje vakcine protiv COVID19” također nije tačna. 

Vakcine generalno prolaze više faza prije odobravanja, uključujući faze pretkliničkih i kliničkih ispitivanja. U pretkliničkoj fazi vakcine se testiraju na životinjama, poput miševa i majmuna, kako bi se utvrdilo da li iste proizvode imuni odgovor.  U kliničkim fazama ispitivanja (kojih obično ima tri), efikasnost i sigurnost vakcina se vrši prvo na maloj grupi ispitanika, a kako ispitivanje napreduje iz faze u fazu, tako se i broj ispitanika/ca povećava.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije  (ažurirani 31.7.), vakcina koju razvija Istraživački institut za probleme biološke sigurnosti iz Kazahstana, kategorisana je kao kandidat tek za pretkliničku fazu ispitivanja. Dakle, još uvijek se ne testira na ljudskim subjektima. 

 

Dalje, snimci u reportaži ne prikazuju “posljedice testiranja vakcina” generalno. Snimci adolescenata su zapravo vizuelni prikaz slučajeva gušenja i napada, za koje se tvrdilo da su posljedica primanja vakcine protiv morbila u Kazahstanu, 2015. godine. Nakon ovih prijava, imunizacija je neko vrijeme bila obustavljena, kako bi se dodatno ispitala sigurnost vakcine. U spomenutoj reportaži Kanala 31 zapravo se govori o tome da su dodatna ispitivanja vakcine pokazala da je ista sigurna za upotrebu.

Za dodatno pojašnjenje prikazane situacije smo se obratili kolegama/icama iz fact-checking portala Factcheck.kz iz Kazahstana. Oni su pojasnili da je u tom periodu u toj zemlji postojao snažnan antivakcinacijski pritisak, što je, smatra se, doprinjelo dramatičnim scenama koje se mogu vidjeti u prilogu. Treba uzeti u obzir, pojašnjeno nam je, da se radi o tinejdžerima koji su zbog svoje dobi naročito podložni takvim uticajima. Zbog svega toga ne čudi da su pojedini slučajevi rezultirali i napadima panike zbog straha od vakcine, iako se ispostavilo da je ista bila sigurna. Zhibek Zholdasova, psihoterapeutkinja koja se može čuti u ovom prilogu, koja je radila sa adolescentima čiji su napadi zabilježeni na snimcima, rekla je da je uzrok njihovih napada bila "neuroza". 

Shodno navedenom, tvrdnje objavljene na Facebook profilu Саша Петровић ocjenjujemo kao lažnu vijest, s obzirom da u Kazahstanu nije “krenulo testiranje vakcine”, niti ovaj snimak pokazuje posljedice toga. Članak portala Vesti net dobija ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Napomena: 16.12.2020.

Nakon objavljivanja ove analze, video reportaže iz Kazahstana nastavila se dijeliti uz netačne opise i tvrdnje. Tako je u analizu dodana i objava Facebook stranice Islamika, koja je također objavio video koji je predmet ove analize. 


 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 07. 08. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
InfoMania: “Predizborni” portal promoviše SDP i njegove kandidate

Portal InfoMania je pokrenut pred početak izborne kampanje. Sudeći po objav...

Lažna vijest
U Letoniji ne traže od Rusa da sjede u zadnjem dijelu autobusa

Na domaćem govornom području dijeli se fotografija za koju se tvrdi da pred...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Pregled sedmice: Iskrivljene izjave, lažni dokument i favoriziranje stranaka

Tokom prethodne sedmice “raskrinkali” smo niz netačnih tvrdnji o kandidatim...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me