Raskrinkavanje.ba

Lažna kompilacija nuspojava dijeli se uz tvrdnje da vakcine protiv Covid-19 “eliminišu naivne”

Na Facebooku se dijeli kompilacija snimaka osoba koje se nekontrolisano tresu, uz tvrdnje da se radi o “žrtvama vakcine” protiv Covid-19. Ipak, ne postoje dokazi da su ove osobe pretrpjele ozbiljne nuspojave nakon vakcinacije, kako se to predstavlja, a u jednom slučaju radi se o snimku koji je nastao godinama prije pandemije Covid-19 i vakcina protiv ovog oboljenja.

Na Facebook stranici Građansko buđenje 24.2.2021. objavljen je video koji navodno prikazuje nuspojave vakcinacije protiv Covid-19, uz sljedeći opis:

KOME JE NAMJENJENA NOVA VAKCINA? Vrlo su brzi zaključci struke da je neko preminuo od Kovida, pa se zanemaruju sve prethodne dijagnoze i stanja pri procjeni uzroka smrti. Međutim kod Kovid vakcine imamo sasvim obrnut scenario, zdravim ljudima se pronalaze uzroci i stanja za neurološke napade i smrtne ishode nakon vakcinacije, sve osim priznavanja krivice da se vakcinom protiv Kovida eliminišu naivni. Nova "vakcina" je namjenjena naivnima. Pogledaj kako takvi završe⬇️

Nekoliko sekundi kraća verzija istog videa objavljena je 11.3.2021. na Facebook profilu Kemal Bosniak, uz opis:

Žrtve V*A*K*C*I*N*E objavile su šta su doživjele.
Snimak se uklanja, zato pogledaj te  i podijelite , kako nebi ste i vi bili sljedeća žrtva.

Video iz ovih objava zapravo je kompilacija ranije objavljivanih snimaka, sa zajedničkom temom - navodne nuspojave vakcina protiv Covid-19 u vidu nekontrolisanog drhtanja ili problema sa motornim funkcijama. Ova kompilacija se sastoji od snimaka na kojima se nalazi osam različitih osoba, od kojih je pet imenovano: Kelcey Abbott, Angelia Gipson Desselle, Shawn Skelton, Alanna Tonge-Jelley i Kristi Simmonds. Na tri snimka su tri neimenovane osobe - žena i dvije mlade osobe, od kojih je jedna navodno sa Filipina. 

Na početku komplikacije snimaka osoba koje “manifestiraju” navodne nuspojave imunizacije protiv virusa SARS-CoV-2 prikazan je link koji se u formi takozvanog vodenog žiga (eng. watermark) vidi kroz cijeli video. 

Link vodi u grupu “Žrtve vakcina protiv Covida” (Covid Vaccine Victims) na aplikaciji za komunikaciju Telegram. Sadržaje koji se dijele u ovoj grupi prati više od 68.000 korisnika i korisnica. Od 27.2.2021. aktivan je i istoimeni Instagram profil sa identičnom misijom - dijeljenje priča i iskustava “žrtava vakcinacije”.

Sedam od osam snimaka koji čine kompilaciju prikazuju osobe koje se nekontrolisano tresu. Na jednom snimku se vidi djevojka koja sa poteškoćama prinosi viljušku ustima. Ambijent u kojem se nalazi i odjeća koju nosi upućuju na to da je u bolnici, a na snimku je ispisano ime Alanna Tonge-Jelley.

Google pretraga tog imena ne daje nikakve kredibilne izvore o ovom snimku, ali upućuje na profile žene sa snimka na društvenim mrežama. Facebook profil Alanne Tonge-Jelley sadrži informaciju da je iz Leicestera, a na istom je 9.1.2021. objavljen ovaj snimak, uz opis u kojem se implicira da su simptomi zbog kojih je hospitalizovana nuspojave vakcine koju je primila, ali da medicinsko osoblje “neće da kaže” da jesu.
Naknadno ažuriranje opisa tog videa sadrži informaciju da je otpuštena iz bolnice s dijagnozom frontotempolarne demencije (FTD), koju MSD priručnik definira kao genetsku bolest koja je sporadično nasljedna. Osim njenog mišljenja - da joj je stanje uzrokovano vakcinacijom protiv Covid-19 - potvrdu toga moguće je naći isključivo na forumima i web stranicama na kojima pripadnici antivakcinaškog pokreta dijele razne neprovjerene informacije, kao što je Brand New Tube, gdje se može naći i ovaj snimak uz opis sa Facebooka. 

Snimak iz kompilacije “nuspojava” koje je doživjela Kelcey Abbott je također bio objavljen na Facebooku, ali više nije dostupan javno. Snimak je ipak dostupan na video hosting servisu BitChute, vrlo popularnom u antivakcinaškim krugovima iz razloga što nema strogu politiku i pravila o objavljivanju sadržaja kakvu, naprimjer, ima YouTube.

Snimak na BitChute platformi sadrži i screenshot originalne objave sa Facebooka, u kojoj Kelcey Abbott kaže da je u bolnicu primljena nekoliko sati nakon vakcinacije, te da je tu provela noć i bila otpuštena sljedećeg dana. To bi bilo malo vjerovatno da se radilo o nekoj ozbiljnoj reakciji na vakcinu.

Obrnuta pretraga fotografije screenshota iz dijela kompilacije koji pokazuje neimenovanu stariju ženu (1, 2) ne daje nikakve rezultate vezane za Covid-19 vakcinaciju.

Dio videa koji prikazuje, kako se navodi, tinejdžera ili tinejdžerku koji/a se trese u bolničkom krevetu objavljen je tokom pandemije, 7.2.2021, na društvenoj mreži VK, popularnoj u Rusiji. Kao i prethodno spominjane platforme, VK ima nešto blaže filtere dozvoljenih sadržaja od Facebooka i YouTubea. 

U opisu tog snimka stoji tvrdnja da je osoba koja se na njemu vidi vakcinisana dan prije nego je video objavljen, te se implicira da je preminula. Međutim, osoba na snimku nije imenovana, nije moguće utvrditi zbog čega se, zapravo, trese, ima li to zaista neku vezu sa imunizacijom protiv bolesti Covid-19, te kada je snimak uopće nastao.

Neimenovana djevojka sa Filipina

Snimak iz ove kompilacije, koji prikazuje, kako se navodi, djevojku sa Filipina, objavljen je u septembru 2019. godine, prije nego se uopće znalo za virus SARS-CoV-2. Na samom početku tog videa stoji informacija na kazahstanskom jeziku, koja kaže da se radi o materijalu snimljenom u martu 2015. godine. Iz komentara uz snimak koji je tada objavljen jasno je da se radi o videu koji promoviše antivakcinacijski narativ. Kako smo objasnili u analizi iz jula prošle godine, radi se o vizuelnim prikazima slučajeva gušenja i napada, za koje se tvrdilo da su posljedica primanja vakcine protiv morbila u Kazahstanu 2015. godine. Dakle, snimak nema nikakve veze sa pandemijom novog koronavirusa niti vakcinacijom protiv Covid-19, s obzirom na to da je nastao prije pojave ove bolesti.

Angelia Gipson Desselle, Shawn Skelton i Kristi Simmonds

O nekim od snimaka, koji prikazuju žene čija tijela se tresu nakon što su primile vakcinu protiv bolesti koju uzrokuje virus SARS-CoV-2, pisali smo i ranije u analizi koju možete pročitati na linku ispod.

 

Snimci koje smo tada analizirali pojavljuju se i u ovoj kompilaciji. U ranije objavljivanim, dužim verzijama njihovih “ispovijesti” kojima smo se bavili, osobe koje se predstavljaju kao registrirane medicinske sestre (Shawn Skelton i Kristi Simmonds) rekle su da su primile vakcinu koju je razvila kompanija Moderna.

O ovim viralnim snimcima napisan je veliki broj fact-checking analiza. Neke od njih su objavljene na portalima PolitiFact, Vera Files, Logically i Lead Stories, a o slučaju Shawn Skelton pisao je i naš partnerski portal Faktograf

Međutim, drhtanje nije zabilježeno kao nuspojava niti jedne od vakcina protiv Covid-19. Zaključak svih navedenih analiza je da ovi slučajevi nisu prijavljeni proizvođačima vakcina, te da nema nikakvih dokaza da se radi o posljedicama bilo koje od vakcina protiv Covid-19.

U vezi slučajeva Shawn Skelton i Kristi Simmonds pokrenute su i Go Fund Me crowdfunding kampanje za prikupljanje novca kojim se navodno trebaju platiti računi njihovih liječenja kod neimenovanih privatnih doktora. U samom opisu kampanje za Kristi Simmonds navedeno je kako je posjetila nekoliko odjela hitne pomoći koji su njene simptome odbacili kao reakciju na vakcinu protiv Covid-19.  

 

Da li se vakcinama protiv Covid-19 “eliminišu naivni” i šta su nuspojave vakcinacije?

Suprotno tvrdnji iz objave na Facebook stranici Građansko buđenje da su “vrlo brzi zaključci struke da je neko preminuo od Kovida, pa se zanemaruju sve prethodne dijagnoze i stanja pri procjeni uzroka smrti”, Međunarodne smjernice za potvrđivanje i klasifikaciju (šifriranje) Covid-19 kao uzroka smrti, koje je napravila Svjetska zdravstvena organizacija, kažu:

U svrhu praćenja, smrt koju je uzrokovala bolest COVID-19 definira se kao smrt uzrokovana bolešću koja je klinički kompatibilna s vjerojatnim ili potvrđenim slučajem COVID-19, osim kada postoji jasni drugi uzrok smrti koji se ne može povezati s COVID-19 (npr. trauma). Između vremena bolesti i smrti ne smije postojati razdoblje potpunog oporavka od bolesti COVID-19. Smrt uzrokovana COVID-19 ne može se pripisati drugoj bolesti (npr. karcinomu) te se računa odvojeno od otprije prisutnih bolesti za koje se sumnja da su okidač za teški oblik bolesti COVID19. 

U istoj Facebook objavi se tvrdi da se “zdravim ljudima pronalaze uzroci i stanja za neurološke napade i smrtne ishode nakon vakcinacije, sve osim priznavanja krivice da se vakcinom protiv Kovida eliminišu naivni”. 

Navodima da vakcine protiv Covid-19 “uzrokuju smrt” bavili smo se od početka testiranja vakcina protiv ove bolesti, kao i nakon što su one odobrene.

 

 

 

 

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su u saopštenju osvježenom 13.4.2021. naveli da Sistem izvještavanja o neželjenim događajima vezanim za vakcinaciju (VAERS) u toj zemlji nije zabilježio indikacije koje bi ukazivale na to da vakcine protiv Covid-19 izazivaju smrt:

Do danas, VAERS nije otkrio obrasce uzroka smrti koji bi ukazivali na sigurnosni problem sa COVID-19 vakcinama.

Tokom proteklih sedmica, mnoge zemlje su pauzirale vakcinaciju AstraZeneca vakcinom, zbog sumnji da je uzrokovala pojavu krvnih ugrušaka kod pacijenata koji su je primili. Nakon istraživanja i vanrednog sastanka Odbora za procjenu rizika u području farmakovigilancije (PRAC), Evropska agencija za lijekove objavila je 18.3.2021. saopštenje u kojem stoji:

Budući da COVID-19 može biti vrlo ozbiljan i vrlo je raširen, koristi od cjepiva u prevenciji te bolesti prevladavaju nad rizikom od nuspojava.

Saopštenje Evropske agencije za lijekove od 7.4.2021. objasnilo je zvaničan stav u vezi sumnji da su krvni ugrušci prouzrokovani ovom vakcinom:

AstraZenecina vakcina Covid-19: EMA pronašla moguću vezu s vrlo rijetkim slučajevima neobičnih krvnih ugrušaka s niskim nivoom trombocita

EMA-in odbor za sigurnost (PRAC - Pharmacovigilance Risk Assessment Committee, op.a.) zaključio je danas da bi neobični krvni ugrušci s niskim nivoom trombocita trebali biti navedeni kao vrlo rijetke nuspojave Vaxzevrije (ranije AstraZeneca cjepivo protiv Covid-19).

Uprkos tome što su krvni ugrušci jedna od nuspojava, EMA je saopštila da ukupni omjer koristi i rizika ostaje pozitivan:

Iz EMA-e su na pres-konferenciji i u saopštenju rekli da je prijavljena kombinacija krvnih ugrušaka i niskog nivoa trombocita vrlo rijetka, a ukupne koristi ove vakcine u prevenciji COVID-19 nadilaze rizike od nuspojava. Jedno objašnjenje za pojavu krvnih ugrušaka i niskog broja trombocita može biti autoimuna reakcija, što dovodi do stanja sličnog onome koje se ponekad viđa kod pacijenata liječenih heparinom (heparinom inducirana trombocitopenija, HIT).

Niti jedna od zvaničnih stranica raznih agencija zaduženih za praćenje nuspojava koje se javljaju kao posljedice primanja vakcina protiv bolesti Covid-19 ne navodi drhtanje kao jedan od neželjenih simptoma nakon vakcinacije. Sve one navode “uobičajene” reakcije na svako primljeno cjepivo, kako ih je, prema podacima iz svjetske baze nuspojava VigiBase, pobrojala i hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Sa druge strane, sistemi za prijavu sumnji na nuspojave, poput američkog VAERS-a ili britanskog MHRA-a pokazuju statistički značajne brojeve prijavljenih slučajeva drhtavice (tremor). Ipak, ovi sistemi za prijavu simptoma, za koje se sumnja da su nuspojave, ne mogu se koristiti kao potvrda da su prijavljeni slučajevi zaista posljedica primanja vakcine ili lijeka, prije nego zdravstveni zvaničnici potvrde da jesu.

Kao što smo naveli, drhtanje nije potvrđeno kao jedna od nuspojava vakcina protiv Covid-19.

U skladu sa prethodno rečenim, tvrdnje iz objave Facebook stranice Građansko buđenje, da se pri procjeni uzroka smrti “zanemaruju sve prethodne dijagnoze i stanja”, da se “zdravim ljudima pronalaze uzroci i stanja za neurološke napade i smrtne ishode nakon vakcinacije, te “da se vakcinom protiv Kovida eliminišu naivni” dobijaju ocjene lažna vijest i teorija zavjere

Videokompilacija, pored snimaka za koje se tvrdi da prikazuju posljedice vakcinacije, sadrži i snimke koji nisu vezani za Covid-19 vakcinacije i nastali su prije pojave virusa koji je prouzrokovao trenutnu pandemiju. S obzirom na to da niti za jedan od tih slučajeva nema dokaza da se radi o nuspojavama vakcinacije protiv bolesti Covid-19, niti o njima postoje kredibilni izvještaji, ovu kompilaciju snimaka ocjenjujemo kao dezinformaciju

(Aldin Karahasanović, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 24.04.2021

Facebook profili i stranice: Građansko buđenje: KOME JE NAMJENJENA NOVA VAKCINA?

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
  • Dezinformacija