Raskrinkavanje.ba

Nije tačno da “od vakcine umiru u Norveškoj, Izraelu i Sloveniji”

Tvrdnje o različitim navodnim neželjenim reakcijama na vakcinu protiv bolesti COVID-19 česta su tema medijskih sadržaja. Iako neki zaista jesu tačni, s vremena na vrijeme pojave se i oni neutemeljeni, čija je jedina svrha da izazovu što više “klikova”.

Različite tvrdnje o nuspojavama, koje se navodno javljaju nakon vakcinisanja protiv bolesti COVID-19, šire se još od prvih dana testiranja vakcine. Iako određene nuspojave svakako jesu moguće, pojedini portali svojim senzacionalističkim naslovima i netačnim tvrdnjama prevazilaze te granice. Portal Srbin (.info) tako je 7.1.2021. godine objavio tekst sa naslovom: 

STRAŠNO Od vakcine umiru u Norveškoj, Izraelu i Sloveniji, paralize u Meksiku

Nešto kasnije istog dana, objava gotovo identičnog naslova i sadržaja našla se i na portalima Srpski dnevnik i Web-Tribune, a 8.1.2021. godine objavu je podijelio i blog Zanimljive stvari. Portal Naša borba 7.1.2021. godine objavio je vijest istog sadržaja, a naslov kojim je propraćena glasi:

HOROR: Smrti, ospice, napadi, anafilaktički ŠOK! Kreću ispitivanja da li vakcina ima veze sa tim! 

Zajedno su, prema analizi Facebookovog alata CrowdTangle, ove objave ostvarile 16.748 interakcija. 

Ova vijest predstavlja kompilaciju tri zasebne tvrdnje koje govore o smrtnim slučajevima u Sloveniji i Norveškoj, te paralizi pacijentkinje u Meksiku, do kojih je došlo nakon primanja vakcine protiv bolesti COVID-19. Izrael se, za razliku od naslova, u tekstu ne spominje. Kako su sva tri pomenuta navoda posebno medijski praćena, osvrnućemo se na svaki pojedinačno. 

Analizu teksta objavljenog na portalu Srpski dnevnik objavio je Faktograf 11.1.2021. godine. 

Smrt korisnika staračkog doma u Norveškoj

Iako u naslovu, posve senzacionalistički, stoji da se u Norveškoj umire od vakcine, u dijelu teksta koji se odnosi na ovaj slučaj ističe se da ipak postoji mogućnost i da je ovo slučajnost.

Kako u tekstu objavljenom na portalu Srbin (.info) stoji: 

Norveška agencija za lekove saopštila je da su dva štićenika domova za stare umrla nekoliko dana nakon što su primila Fajzerovu vakcinu (Pfizer-BioNTech Covid-19) i pokrenuta je istraga o smrtnim slučajevima.

(...)

Takođe je istaknuo kako je posve moguće da su smrtni slučajevi slučajni. U norveškim staračkim domovima svake nedelje umre oko 400 ljudi.

Vijest o pokretanju istrage vezane za smrt korisnika staračkog doma u Norveškoj objavljena je u pojedinim domaćim i regionalnim medijima na korektan način 6.1.2021. godine (link, link).

Kako se navodi u objavi, koja je od 5.1.2021. godine dostupna na zvaničnoj stranici norveške Medicinske agencije, norveška Agencija za lijekove i Nacionalni institut za javno zdravlje prate, te brzo reaguju na sve eventualne neželjene efekte koji se pojavljuju tokom vakcinacije. Kada je riječ o smrti korisnika staračkih domova, ističe se izjava medicinskog direktora norveške Medicinske agencije Steinara Madsen, koja glasi: 

Sada su vakcinisani najslabiji i najugroženiji, koji imaju ozbiljne bolesti. Tada će vjerovatno biti smrtnih slučajeva blizu vremena vakcinacije. Zatim moramo procijeniti da li je vakcina uzrok smrti ili je slučajno što se to dešava tako brzo nakon vakcinacije.

Takođe, kako se navodi u istoj objavi, u staračkim domovima u Norveškoj na nedjeljnom nivou umire oko 400 ljudi, te je jasno da smrt pomenutih korisnika nije nužno posljedica vakcinacije protiv bolesti COVID-19.

Dakle, nije utemeljeno reći da “od vakcine umiru u Norveškoj”, budući da je istraga ovih slučajeva tek pokrenuta, te da se radi o populaciji koja se nalazi u staračkim domovima i koju uglavnom čine oni koji već boluju od drugih bolesti.

 Potvrđeno je da slučaj iz Slovenije nije povezan sa vakcinacijom

Slično kao u slučaju iz Norveške, iako naslov ukazuje na suprotno, u tekstu se navodi da smrt u Sloveniji “vjerovatno nema direktne veze sa vakcinacijom”. 

Kako u tekstu na portalu Srbin (.info) stoji: 

Korisnica doma za starije u Sloveniji umrla je nakon što je primila vakcinu protiv koronavirusa kompanija Fajzer i Biontek, ali njena smrt verovatno nema direktne veze sa vakcinacijom.

(...)

Slovenački mediji navode da je korisnica doma patila od više bolesti i da nije verovatno da je vakcinacija imala veze sa smrću.

Vijest o smrti jedne žene u Sloveniji, takođe korisnice staračkog doma, nakon prijema vakcine protiv bolesti COVID-19 objavljivana je u domaćim medijima od 4.1.2021. godine (link, link).

Na zvaničnoj stranici Vlade Slovenije 7.1.2021. objavljen je snimak i izvještaj sa press konferencije na kojoj je, između ostalog, bilo riječi i o ovom slučaju. U ovoj objavi navodi se kako je Ministarstvo zdravlja ove zemlje 5.1.2021. godine imenovalo Komisiju čiji je zadatak bio utvrđivanje veze između vakcinacije protiv bolesti COVID-19 i smrti jedne osobe. Komisiju su činili stručnjak iz oblasti infektologije i epidemiologije, internista kardiolog i predstavnik Javne agencije za lijekove i medicinska sredstva. O zaključcima Komisije navodi se sljedeće:

Komisija je juče, 6. januara, iznijela svoje mišljenje da je veza između događaja, smrti i vakcinacije malo vjerovatna. Osoba nije umrla kao rezultat vakcinacije protiv COVID-19, već zbog zdravstvenih problema koje je imala prije vakcinacije.

Dakle, postoji i zvanična potvrda da slučaj smrti korisnice staračkog doma u Sloveniji nije posljedica vakcinacije. Međutim, iako je dio pomenutih članaka nastao nakon objave na sajtu Vlade Slovenije, ovaj podatak u njima se ne pominje. 

Alergijska reakcija na prijem vakcine u Meksiku

Treći slučaj o kojem se govori u pomenutim člancima jesu neželjene reakcije koje su se javile kod doktorice iz Meksika, Karle Cecilie Perez. U tekstu na portalu Srbin (.info) navodi se:

Zdravstvene vlasti u Meksiku pokrenule su istragu nakon što je mlada lekarka ostala paralizovana ubrzo nakon primanja Fajzerove vakcine protiv virusa korona. Njena porodica je tražila da se sprovedu dodatna istraživanja.

(...)

„Ne insistiramo na tome da je to izazvala vakcina. Međutim, neophodno je razjasniti da li je to povezano sa primanjem vakcine. Ne tvrdimo da je to bio razlog. Trebalo bi da se urade istraživanja da bi se to potvrdilo“, rekao je Karlos Palestino, rođak lekarke.

Pre vakcinisanja, Perezova je navodno imala neželjene alergijske reakcije na antibiotike trimetoprim i sulfametoksazol koji kod nekih pacijenata mogu izazvati napade, osip na koži i anafilaktički šok.

O ovome su, takođe uz veoma senzacionalističke naslove, ranije pisali domaći mediji. Tako je, recimo, na portalu Espreso 6.1.2021. godine ova vijest praćena naslovom: 

HOROR! PRIMILA FAJZEROVU VAKCINU, TELO KRENULO DA JOJ SE ODUZIMA: Krenuo niz napada, pa joj se UPALIO MOZAK! UŽAS!

Kako Reuters navodi, nakon vakcinacije 30.12.2020. godine, meksička doktorica doživjela je snažnu alergijsku reakciju koja je uzrokovala više napada, te se ona i dalje nalazi u bolnici. U tekstu dalje stoji:

Početna dijagnoza Ministarstva zdravlja nakon reakcije bila je encefalomielitis. Encefalomielitis je zapaljenje mozga i kičmene moždine. Ministarstvo je saopštilo da je doktorica imala istoriju alergijskih reakcija.

Navodi se i to da je direktor meksičkog Instituta za socijalno osiguranje Victor Hugo Borja rekao da je ona pozitivno reagovala na tretman, nije imala nove napade i povratila dio mišićne snage, te je moguće da u narednim danima bude puštena iz bolnice. 

Kako Faktograf navodi u svojoj analizi, mogućnost dobijanja neke vrste alergijske reakcije na vakcinu, naročito kod osoba koje imaju takvu istoriju, što je slučaj i sa pomenutom doktoricom, poznata je od ranije. 

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da prati slučajeve alergijskih reakcija na cjepivo proizvođača Pfizer/BioNTech i Moderna te preporučio osobama koje imaju alergijske reakcije na prvu dozu cjepiva da od druge doze cjepiva odustanu.

Takođe, Reuters u svom tekstu ističe i to da se još utvrđuje da li su pomenuti napadi i smanjena mišićna snaga povezani sa vakcinacijom ili sa nekim prethodnim stanjem, te da su iz Ministarstva rekli da ne postoje “dokazi iz kliničkih ispitivanja da je neko razvio upalu mozga nakon prijema vakcine.”

Bellova paraliza

U tekstu objavljenom na portalu Srbin (.info) navodi se i da su zabilježena “najmanje četiri slučaja delimične paralize lica (Belova paraliza) kod osoba koje su primila Fajzerovu vakcinu.”

Analize činjenica o slučajevima Bellove paralize nakon prijema vakcine protiv bolesti COVID-19 obavili su USA Today 15.12.2020. godine (link), te Full Fact 22.12.2020. (link). 

U analizi Full Facta navodi se da ne postoje dokazi koji bi ukazali na vezu između vakcine protiv bolesti COVID-19 i Bellove paralize. U posmatranoj grupi nalazilo se 38.000 volontera, te broj onih sa Bellovom paralizom okvirno odgovara broju koji bi u grupi iste veličine razvio ovu bolest i bez prijema vakcine. U analizi stoji:

Dokument Uprave za hranu i lijekove (FDA) o vakcini to je objasnio na sljedeći način: „Primjećena učestalost prijavljene Bellove paralize u grupi vakcina u skladu je sa očekivanom pozadinom u opštoj populaciji i ne postoji jasna osnova po kojoj bi se mogla zaključiti uzročno-posljedična veza u ovom trenutku, ali FDA će preporučiti nadzor za slučajeve Bellove paralize sa primjenom vakcine u većim populacijama. “

O mogućim eventualnim neželjenim reakcijama koje se mogu javiti nakon vakcinisanja protiv bolesti COVID-19 već je bilo riječi u analizi Raskrinkavanja, koju možete pročitati ovdje

Ni u Izraelu se ne umire od vakcine 

Osim u naslovima na portalima Srbin (.info), Srpski dnevnik, Web-Tribune i na blogu Zanimljive stvari, slučaj iz Izraela nigdje se ne spominje u samim tekstovima. Ipak, izvjesno je da se misli na slučaj smrti 75-godišnjaka, te drugi slučaj 88-godišnjaka, uzevši u obzir to da su ovo jedini prijavljeni slučajevi smrti nakon prijema vakcine u Izraelu.

Ovi slučajevi u domaćim medijima nisu ispraćeni, ali je o njima pisao The Times of Izrael krajem prošle godine (link, link). 

Smrt muškarca od 75 godina uslijedila je nekoliko časova nakon vakcinisanja, a kako se navodi u tekstu koji je 28.12.2020. godine objavio The Times of Israel:

Ministarstvo zdravlja reklo je da preliminarna istraga pokazuje da smrt nije povezana sa vakcinom. Čovjek je patio od srčanih bolesti i raka, a pretrpio je i niz prethodnih srčanih udara, saopštilo je Ministarstvo.

U drugoj instanci radi se o smrti 88-godišnjeg muškarca koji je primio prvu dozu Pfizer-BioNTech vakcine. Ovdje se, takođe, ističe da je on od ranio imao hronična, kompleksna i teška zdravstvena stanja.

Deutsche Welle u tekstu objavljenom 5.1.2021. godine navodi:

Dvije nedelje nakon pokretanja kampanje vakcinacije protiv COVID-19, Izrael predvodi svijet u imunizaciji po stanovniku. U utorak je ministar zdravlja Yuli Edelstein rekao da je 1,37 miliona Izraelaca primilo prve doze vakcine BioNTech-Pfizer. U poređenju sa drugim zemljama koje su započele akcije imunizacije u decembru, Izrael je postao „svjetski šampion u vakcinaciji“, napisao je premijer Benjamin Netaniahu na Twitteru.

Članci objavljeni na portalima Srbin (.info), Srpski dnevnik, Web-Tribune i Naša borba, te na blogu Zanimljive stvari zbog izraženog senzacionalizma u naslovu, te činjenice da se sadržaj naslova ne podudara sa samim tekstom, dobijaju ocjenu klikbejt. Takođe, ocjenu klikbejt dobija i članak o slučaju iz Meksika, objavljen na portalu Espreso.

Članak objavljen na portalu Srbin (.info) dobija i ocjenu lažna vijest, budući da tvrdnje da se “od vakcine umire u Norveškoj, Izraelu i Sloveniji”, te da se “od vakcine dešavaju paralize u Meksiku” nisu tačne. Članci objavljeni na portalima Srpski dnevnik i Web-Tribune i na blogu Zanimljive stvari dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Dodatno, tvrdnja o Bellovoj paralizi kao neželjenoj reakciji na vakcinu protiv bolesti COVID-19, a koju su objavili portali Srbin (.info), Srpski dnevnik, Web-Tribune i Naša borba, te blog Zanimljive stvari, kao i portali Espreso i Republika u svojim tekstovima o slučaju iz Meksika, dobija ocjenu manipulisanje činjenicama. Ova tvrdnja stavljanjem u pogrešan kontekst, te izostankom propratnog objašnjenja navodi na pogrešan zaključak.

Napomena 19.1.2021.

Nakon objavljivanja ove analize portal Espreso ispravio je svoj članak, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

Napomena 5.3.2021.

Nakon objavljivanja ove analize portal Republika ispravio je svoj članak, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 08.01.2021

Zanimljive stvari - blog: POČELO JE! ОD VАKCINЕ UМIRU U NОRVЕŠKОЈ, IZRАЕLU I SLОVЕNIЈI, PАRАLIZЕ U МЕKSIKU!

Nоrvеškа аgеnciја zа lеkоvе sаоpštilа је dа su dvа štićеnikа dоmоvа zа stаrе umrlа nеkоlikо dаnа nаkоn štо su primilа Fајzеrоvu vаkcinu (Pfizer-BioNTe...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 07.01.2021

Srbin: СТРАШНО Од вакцине умиру у Норвешкој, Израелу и Словенији, парализе у Мексику!

Норвешка агенција за лекове саопштила је да су два штићеника домова за старе умрла неколико дана након што су примила Фајзерову вакцину (Pfizer-BioNTe...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
Klikbejt 07.01.2021

Srpski dnevnik: POČELO JE! ОD VАKCINЕ UМIRU U NОRVЕŠKОЈ, IZRАЕLU I SLОVЕNIЈI, PАRАLIZЕ U МЕKSIKU!

Nоrvеškа аgеnciја zа lеkоvе sаоpštilа је dа su dvа štićеnikа dоmоvа zа stаrе umrlа nеkоlikо dаnа nаkоn štо su primilа Fајzеrоvu vаkcinu (Pfizer-BioNTe...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 07.01.2021

Nasa borba: HOROR: Smrti, ospice, napadi, anafilaktički ŠOK! Kreću ispitivanja da li vakcina ima veze sa tim!

Norveška agencija za lekove saopštila je da su dva štićenika domova za stare umrla nekoliko dana nakon što su primila Fajzerovu vakcinu (Pfizer-BioNTe...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.01.2021

Republika.rs: PRVI SLUČAJ PARALIZE: Primila Fajzerovu vakcinu, a pola sata kasnije su počeli napadi zbog UPALE MOZGA!

Zdravstvene vlasti u Meksiku pokrenule su istragu nakon što je mlada lekarka ostala paralizovana ubrzo nakon primanja Fajzerove vakcine protiv virusa...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Klikbejt 06.01.2021

Espreso.rs: HOROR! PRIMILA FAJZEROVU VAKCINU, TELO KRENULO DA JOJ SE ODUZIMA: Krenuo niz napada, pa joj se UPALIO MOZAK! UŽAS!

Karli Sesiliji Perez delimično su se paralizovale ruke

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Klikbejt 07.01.2021

Web-Tribune (com): POČELO JE! OD VAKCINE UMIRU U NORVEŠKOJ, IZRAELU I SLOVENIJI, PARALIZE U MEKSIKU!

Norveška agencija za lekove saopštila je da su dva štićenika domova za stare umrla nekoliko dana nakon što su primila Fajzerovu vakcinu (Pfizer-BioNTe...

 • Klikbejt
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti