Raskrinkavanje.ba

Vakcine nisu biološko oružje

Dezinformacije o vakcinama toliko su učestale u proteklim mjesecima da su već počele prelaziti i u format viralnih slika, poznatih kao “memes”.

Na Facebook profilu Viktor Jagarinec 12. marta objavljena je slika lobanje sa natpisom na engleskom jeziku, koji u prevodu znači “nije vakcina, nego biološko oružje”:

Ista slika kruži i društvenim mrežama na stranim jezicima, a neke od primjera možete pogledati ovdje i ovdje

 

Da li je vakcina biološko oružje?

Na samom početku pandemije Covid-19, Raskrinkavanje je pisalo o netačnim tvrdnjama da je novi koronavirus povezan sa kineskim programom biološkog oružja. Za takvu pretpostavku nisu se ponudili nikakvi dokazi, niti relevantni i kredibilni izvori, a opširnije čitajte na linku ispod:

Tvrdnja da je vakcina protiv Covid-19 “biološko oružje” također je u potpunosti neutemeljena. Trenutno je deset vakcina na svijetu prošlo tri faze ispitivanja, nakon čega su i autorizovane od institucija i/ili vlada država u kojima se te vakcine koriste. Vakcine koje su trenutno najrasprostranjenije na svijetu su Pfizer/BioNTech vakcina, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V, Sinopharm i Janssen. Na ovom linku moguće je detaljno pratiti koja vakcina je autorizovana u kojim institucijama i/ili državama, koje vakcine su trenutno u procesu proizvodnje, koje su njihove specifikacije i slično. 

Da su vakcine sigurne, potvrdili su, između ostalog, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Evropska agencija za lijekove (EMA), te Univerzitet “Johns Hopkins”, koji je jedan od vodećih univerziteta za medicinu na svijetu, ali i svaka pojedinačna zemlja prije nego krene sa imunizacijom stanovništva bilo kojom od vakcina.

Samim time možemo zaključiti da se ne radi ni o kakvom “biološkom oružju”. Pored toga, na svijetu je trenutno iskorišteno više od 400 miliona doza vakcina, zbog čega su države poput Izraela polako počele sa ponovnim otvaranjem restorana i barova za vakcinisane osobe. 

Uprkos tome, antivakcinacijski pokret i dalje pokušava predstaviti vakcinu kao nešto opasno i strašno, pa samim time i izazvati emotivnu reakciju kod svojih pratitelja. Raskrinkavanje se u proteklom periodu bavilo velikim brojem netačnih i neutemeljenih tvrdnji o vakcinama, a jedna od njih je da vakcina AstraZeneca sadrži “dijelove tkiva bubrega ljudskih fetusa”. Opširnije možete čitati u analizi Raskrinkavanja na linku ispod:

“Zavjerolozi” su vakcine pokušavali predstaviti i kao “genetske tretmane”, što je ponovo u potpunosti netačna tvrdnja, o čemu detaljnije možete čitati na linku ispod:

Slike poput ove, kojima se tvrdi da su “vakcine biološko oružje”, spadaju u tek još jednu besmislenu i neargumentovanu tvrdnju o vakcinama. 

Viktor Jagarinec, koji je prvi na našem govornom području objavio navedenu sliku na svom Facebook profilu, svakodnevno dijeli teorije zavjere o pandemiji Covid-19. Samo u martu 2021. godine do momenta pisanja ove analize na njegovom profilu je od različitih platformi za provjeru činjenica, uključujući i Raskrinkavanje, 11 objava ocijenjeno kao netačno ili djelimično netačno. Analize u kojima su njegove objave ocijenjene kao netačne čitajte na linkovima ispod:

S obzirom na to da vodeće zdravstvene organizacije i institucije imaju jasan stav da su vakcine protiv Covid-19 sigurne i efektivne u borbi protiv pandemije, te da ne postoje nikakvi dokazi o vakcini kao biološkom oružju, tvrdnju da su vakcine “biološko oružje” ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 12.03.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil Viktor Jagarinec

  • Teorija zavjere