Vakcine nisu biološko oružje

Dezinformacije o vakcinama toliko su učestale u proteklim mjesecima da su već počele prelaziti i u format viralnih slika, poznatih kao “memes”.

Na Facebook profilu Viktor Jagarinec 12. marta objavljena je slika lobanje sa natpisom na engleskom jeziku, koji u prevodu znači “nije vakcina, nego biološko oružje”:

Ista slika kruži i društvenim mrežama na stranim jezicima, a neke od primjera možete pogledati ovdje i ovdje

 

Da li je vakcina biološko oružje?

Na samom početku pandemije Covid-19, Raskrinkavanje je pisalo o netačnim tvrdnjama da je novi koronavirus povezan sa kineskim programom biološkog oružja. Za takvu pretpostavku nisu se ponudili nikakvi dokazi, niti relevantni i kredibilni izvori, a opširnije čitajte na linku ispod:

Lažna vijest
Koronavirus nije povezan sa kineskim programom biološkog oružja

Izjava izraelskog stručnjaka za “Washington Times” o mogućnosti da bi pande...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere Greška Klikbejt Demantirano 19.03.2020

Tvrdnja da je vakcina protiv Covid-19 “biološko oružje” također je u potpunosti neutemeljena. Trenutno je deset vakcina na svijetu prošlo tri faze ispitivanja, nakon čega su i autorizovane od institucija i/ili vlada država u kojima se te vakcine koriste. Vakcine koje su trenutno najrasprostranjenije na svijetu su Pfizer/BioNTech vakcina, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V, Sinopharm i Janssen. Na ovom linku moguće je detaljno pratiti koja vakcina je autorizovana u kojim institucijama i/ili državama, koje vakcine su trenutno u procesu proizvodnje, koje su njihove specifikacije i slično. 

Da su vakcine sigurne, potvrdili su, između ostalog, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Evropska agencija za lijekove (EMA), te Univerzitet “Johns Hopkins”, koji je jedan od vodećih univerziteta za medicinu na svijetu, ali i svaka pojedinačna zemlja prije nego krene sa imunizacijom stanovništva bilo kojom od vakcina.

Samim time možemo zaključiti da se ne radi ni o kakvom “biološkom oružju”. Pored toga, na svijetu je trenutno iskorišteno više od 400 miliona doza vakcina, zbog čega su države poput Izraela polako počele sa ponovnim otvaranjem restorana i barova za vakcinisane osobe. 

Uprkos tome, antivakcinacijski pokret i dalje pokušava predstaviti vakcinu kao nešto opasno i strašno, pa samim time i izazvati emotivnu reakciju kod svojih pratitelja. Raskrinkavanje se u proteklom periodu bavilo velikim brojem netačnih i neutemeljenih tvrdnji o vakcinama, a jedna od njih je da vakcina AstraZeneca sadrži “dijelove tkiva bubrega ljudskih fetusa”. Opširnije možete čitati u analizi Raskrinkavanja na linku ispod:

Lažna vijest
Vakcina AstraZeneca ne sadrži nikakve "ćelije", "dijelove" niti "komadiće" tkiva ili organa

Na društvenim mrežama su se pojavile tvrdnje da AstraZeneca vakcina protiv...

Lažna vijest Dezinformacija 05.02.2021

“Zavjerolozi” su vakcine pokušavali predstaviti i kao “genetske tretmane”, što je ponovo u potpunosti netačna tvrdnja, o čemu detaljnije možete čitati na linku ispod:

Lažna vijest
Vakcine za Covid-19 zaista postoje i nisu nikakvi “genetski tretmani”

Mila Alečković, poznata teoretičarka zavjere, u intervjuu objavljenom na Yo...

Lažna vijest Pseudonauka 15.01.2021

Slike poput ove, kojima se tvrdi da su “vakcine biološko oružje”, spadaju u tek još jednu besmislenu i neargumentovanu tvrdnju o vakcinama. 

Viktor Jagarinec, koji je prvi na našem govornom području objavio navedenu sliku na svom Facebook profilu, svakodnevno dijeli teorije zavjere o pandemiji Covid-19. Samo u martu 2021. godine do momenta pisanja ove analize na njegovom profilu je od različitih platformi za provjeru činjenica, uključujući i Raskrinkavanje, 11 objava ocijenjeno kao netačno ili djelimično netačno. Analize u kojima su njegove objave ocijenjene kao netačne čitajte na linkovima ispod:

S obzirom na to da vodeće zdravstvene organizacije i institucije imaju jasan stav da su vakcine protiv Covid-19 sigurne i efektivne u borbi protiv pandemije, te da ne postoje nikakvi dokazi o vakcini kao biološkom oružju, tvrdnju da su vakcine “biološko oružje” ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 19. 03. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izmišljeni doktor s izmišljenog univerziteta preporučuje “lijek” Hyperdrops

Prodaja navodnog lijeka pod nazivom Hyperdrops nastoji se pospješiti objava...

Lažna vijest
Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me