Raskrinkavanje.ba

Netačne tvrdnje o mRNK vakcinama kao “dokaz” protiv COVID-19 imunizacije

Isječak intervjua profesorice iz Irske, Dolores Cahill, u kojem govori protiv COVID-19 vakcina koristeći kao argument navodna ispitivanja mRNK vakcina koja su u prošlosti imala negativne rezultate, proširio se društvenim mrežama. Ipak, radi se o još jednom u nizu iznošenja neutemeljenih tvrdnji o vakcini protiv bolesti COVID-19.

Video u kom profesorica Dolores Cahill govori o vakcini protiv bolesti COVID-19 dijeli se društvenim mrežama sa prevodom na naš jezik od 2.1.2021. godine. Najraniju objavu videa smo pronašli na Facebook profilu Marije Stojaković, uz opis:

AKO POKUŠAJU NA SILU DA MI DAJU VAKCINU, TUŽIĆU IH ZA POKUŠAJ UBISTVA - Prof. Dolores Cahill

Video koji se dijeli kod nas je isječak intervjua Liama Galvina sa Dolores Cahill, koji je 20.12.2020. godine objavljen na platformi BitChute (link). Dolores Cahill, profesorica na Univerzitetu u Dublinu i  predstavnica Irske stranke slobode, u više navrata je tokom pandemije bila predmet različitih analiza činjenica (link, link, link). Dodatno, kako navodi The Irish Times, u junu 2020. godine “od nje je zatraženo da podnese ostavku u vodećem naučnom odboru Evropske unije zbog tvrdnji koje je iznijela u vezi s pandemijom Covid-19.”

U isječku dužine 1:34 minuta, a kom je dodat prevod na naš jezik, Cahill govori o mRNK vakcinama, te konkretno o vakcinama protiv bolesti COVID-19. Nakon iznošenja tvrdnji o tome kako se ona ni u kom slučaju ne bi vakcinisala, Cahill kao razlog za to navodi: 

Ja lično ne bih primila mRNK vakcinu protiv korona virusa. Ako bi mi ponudili 10 miliona funti, ne bih je primila. A ako bi mi je na silu ubrizgali, kao što vidimo da to potencijalo pokušavaju u Australiji, onda bih nekoga tužila za pokušaj ubistva.
(...)
Postoji ogroman problem vezano za pravljenje RNK vakcina protiv RNK virusa.
(...)
Tokom ispitivanja tih vakcina na životinjama, dešavalo se da jedna trećina, nekada polovina, a nekada sve životinje su se ili ozbiljno razbolele ili su uginule. Takođe su neke od ovih RNK vakcina testirali na ljudima, deci i bebama i u nekim slučajevima je polovina dece zbog ozbiljnih oštećenja završilo u bolnici, a u jednom slučaju, dve bebe  od ukupno 35 tokom studije je umrlo. 

Istoga dana video je objavljen i na društvenoj mreži Twitter, te na platformama BitChute i LBRY. Velikom brzinom video se proširio društvenim mrežama, naročito Facebookom, te je originalna objava Marije Stojaković zabilježila više od 4.100 podjela, a objava na Facebook stranici Sa svih strana, i s Balkana preko 4.500. 

Ovim tvrdnjama se u dijelu svoje analize, objavljene 9.1.2021. godine, bavio i irski TheJournal.

Na samom početku isječka Cahill govori kako bi, ako bi joj neko “pokušao na silu ubrizgati” vakcinu protiv bolesti COVID-19, “kao što to pokušavaju u Australiji”, ona nekoga tužila za “pokušaj ubistva”. Tvrdnje da je vakcinacija u Australiji obavezna postoje od ranije, a kako u analizi TheJournal.ie stoji:

Iako je australijski premijer Scott Morrison u radijskom intervjuu prošlog avgusta sugerisao da će pokušati da vakcina postane „što obaveznija“, povukao je to istog dana nakon što su njegovi komentari izazvali reakciju i takva politika nikada nije uvedena.

Savezni ministar zdravlja Greg Hunt ponovio je nekoliko puta nakon toga da će vakcinisanje protiv Covid-19 biti dobrovoljno.

Ističe se, također, izjava Hunta da dobrovoljna vakcinacija u Australiji predstavlja “važan nacionalni princip”. 

U jednoj od analiza Raskrinkavanja već je bilo riječi o dezinformacijama vezanim za mjere koje se uvode u ovoj zemlji. 

Cahill u videu ne precizira o kojim studijima koje su se bavile mRNK vakcinama govori kada tvrdi da se “polovina ili sve životinje ozbiljno razbolile ili uginule”, da su vakcine nekada “testirane na djeci i bebama i da je polovina djece završilo u bolnici” ili da su u jednom slučaju “dvije od 35 beba koje su učestvovale u studiji umrlo”. Kako TheJournal.ie navodi:

Pretraga baze podataka američke Nacionalne biblioteke medicine, koja sadrži rezultate preko 360.000 kliničkih ispitivanja u 200 zemalja, nije dala rezultate za ispitivanja mRNK vakcina na djeci.

Slična pretraga Registra kliničkih ispitivanja EU, koja sadrži detalje o skoro 40.000 ispitivanja od 2004. godine, takođe nije dala rezultate za ispitivanja mRNK vakcina na djeci.

Napredna Google pretraga niti jedne od pomenutih tvrdnji ne pokazuje rezultate kojima bi se one mogle potkrijepiti (link, link, link). 

Klinička testiranja vakcina protiv bolesti COVID-19 vršena su na ljudima, te sve i da jesu postojali raniji slučajevi testiranja vakcina u kojima su se životinje “ozbiljno razbolile ili uginule”, oni ovdje ne bi bili relevantni.

Na kraju pomenutog isječka, Cahill zaključuje:

Tako da neželjene posledice i smrtni slučajevi tokom poslednjih 20 godina vezano za RNK vakcine su bile očigledno jako loše da su do sada odobrili NULA vakcina za korona virus.

Ipak, činjenice govore suprotno. Iako do trenutka odobravanja vakcina protiv bolesti COVID-19 zaista nije bila odobrena niti jedna vakcina protiv nekog virusa iz porodice korona, to više nije slučaj. Do sada su, kao i u trenutku prvog objavljivanja pomenutog videa, odobrene dvije mRNK vakcine, proizvođača Pfizer/BioNTech i Moderna (link, link) protiv bolesti COVID-19 koju uzrokuje virus iz porodice korona, SARS-CoV-2 .

Kako se navodi u objavi Johns Hopkins Medicine, od 8.1.2021. godine, sigurnost primjene obje pomenute vakcine je prioritet:

Do sada, ni u jednom ispitivanju vakcine nije zabilježeno nijedno ozbiljno pitanje bezbjednosti. Ispitivanja za prve dvije vakcine - kompanije Pfizer i Moderna - imala su potpuno nezavisne odbore za nadzor bezbjednosti, a FDA [američka agencija za lijekove op.a.] i stručni odbori neprekidno pregledaju podatke o bezbjednosti.

Način na koji ove vakcine djeluju drugačiji je u odnosu na one koje su ranije bile u upotrebi. Kako CDC (Centar za kontrolu i prevenciju bolesti) navodi: 

mRNK vakcine su nova vrsta vakcina za zaštitu od zaraznih bolesti. Da bi pokrenule imuni odgovor, mnoge vakcine unose oslabljenu ili neaktiviranu klicu u naša tijela. Ne i mRNK vakcine. Umjesto toga, one uče naše ćelije kako da naprave protein - ili čak samo djelić proteina - koji pokreće imuni odgovor u našim tijelima. Taj imuni odgovor, koji proizvodi antitijela, je ono što nas štiti od zaraze ako pravi virus uđe u naša tijela.

Iako ove vakcine tek sada ulaze u upotrebu, to ne znači da se na njima nije radilo i mnogo prije virusa SARS-CoV-2. Kako se u objavi od 10.12.2020. godine na Harvard Health Blogu navodi: 

30 godina mukotrpnog istraživanja omogućilo je grupama naučnika - uključujući grupu u kompaniji Pfizer koja je radila sa njemačkom kompanijom BioNTech i mladom kompanijom u Massachusettsu pod nazivom Moderna - da tehnologiju vakcina mRNK dovedu na prag stvarne učinkovitosti. Kompanije su izgradile platforme koje se, teoretski, mogu koristiti za stvaranje vakcine za bilo koju zaraznu bolest jednostavnim umetanjem prave mRNK sekvence za tu bolest.

Zatim je došao COVID-19. U roku od nekoliko nedelja od identifikovanja virusa odgovornog [za tu bolest], naučnici u Kini utvrdili su strukturu svih njegovih gena, uključujući gene koji čine šiljak protein, i objavili ove informacije na Internetu.

Za nekoliko minuta, naučnici udaljeni 10.000 milja započeli su rad na dizajnu mRNK vakcine. U roku od nekoliko nedelja napravili su dovoljno vakcine za testiranje na životinjama, a zatim i na ljudima. Samo 11 mjeseci nakon otkrića virusa SARS-CoV-2, regulatori u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama potvrdili su da je mRNK vakcina protiv COVID-19 efikasna i bezbjedna, utirući put ka širokoj imunizaciji. Ranije nijedna nova vakcina nije razvijena za manje od četiri godine.

Dakle, dugogodišnji rad stručnjaka na mRNK vakcinama kombinovan sa povećanom potrebom za što bržim stvaranjem vakcine protiv bolesti COVID-19, rezultirali su odobravanjem ovih vakcina za upotrebu. 

Dezinformacijama o mRNK vakcinama protiv virusa SARS-CoV-2 Raskrinkavanje se bavilo i u analizi objavljenoj 18.12.2020. godine. Tada su viralne bile tvrdnje o tome kako ove vakcine imaju sposobnost “modifikovati” ljudski genom. Ipak, radilo se samo o još jednoj u nizu lažnih vijesti vezanih za ove vakcine. 

Tvrdnju da u Australiji “potencijalno pokušavaju na silu ubrizgati vakcine” građanima ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama. Iako je australijski ministar zdravlja dao izjavu o “što obaveznijoj” vakcinaciji, vlada te zemlje ne planira silom vakcinisati stanovništvo.

Tvrdnju da su dosadašnja istraživanja pokazala da mRNK vakcine nisu sigurne, te da su testirane na bebama i djeci koja su se “ozbiljno razbolila ili umrla” ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Na kraju, istu ocjenu dajemo i tvrdnjama da niti jedna mRNK vakcina do sada nije odobrena jer su postojali negativni rezultati tokom testiranja. Činjenica je da je vakcina protiv COVID-19 prva odobrena mRNK vakcina, te prva odobrena vakcina protiv virusa iz porodice korona, ali ne iz navedenog razloga već zbog dugotrajnosti vođenih istraživanja. Dodatno, do sada su odobrene dvije ovakve vakcine, proizvođača Pfizer/BioNTech i Moderna.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 02.01.2021

Facebook profili i stranice: Marija Stojaković: Snimak Dolores Cahill

  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama 02.01.2021

LBRY TV: Marija Stojaković: AKO POKUŠAJU NA SILU DA MI DAJU VAKCINU, TUŽIĆU IH ZA POKUŠAJ UBISTVA - Prof. Dolores Cahil

  • Manipulisanje činjenicama
  • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 02.01.2021

Twitter profili: MarijaS: Snimak Dolores Cahill

  • Manipulisanje činjenicama
  • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 02.01.2021

Bit Chute: Marija Stojaković: AKO POKUŠAJU NA SILU DA MI DAJU VAKCINU, TUŽIĆU IH ZA POKUŠAJ UBISTVA - PROF. DOLORES CAHILL

  • Manipulisanje činjenicama
  • Prenošenje lažnih vijesti