Raskrinkavanje.ba

EU nije “odlučila” o sankcijama za Dodika niti je dogovorena “podjela BiH”

Senzacionalistički klikbejt, ali i dezinformativni naslovi, “krase” sadržaj anonimnog portala News Agency 25.

Članci o aktuelnoj usijanoj političkoj situaciji u državi i regionu dominiraju medijskim prostorom. Glasovi političkih zvaničnika i drugih osoba iz javnog života BiH, koji pozivaju na dalje podjele i nestabilnost u zemlji, imaju odjek u javnosti koja je sve više uznemirena fabrikovanom krizom.  

U metežu saopštenja, komentara, analiza i drugih medijskih formata, mogu se naći i članci u kojima se ova situacija bezmalo eksploatiše uz pomoć senzacionalističkih klikbejt naslova koji dodatno doprinose panici. Takav modus operandi pronašli smo na anonimnom portalu News Agency 25, čijim se sadržajem bavimo u ovoj analizi. 

U kontekstu potencijalnih sankcija za bosanskohercegovačke zvaničnike, čije je političko djelovanje i dovelo do trenutne krize, na ovom portalu je 6.11.2021. godine objavljen sljedeći naslov:  

OVO SU SANKCIJE ZA DODIKA: Evo šta je EU odlučila

Iako naslov “obećava” pregled sankcija koje je Evropska unija namijenila primijeniti na Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), u članku se spominje upravo suprotno. 

Naime, u tekstu preuzetom s portala Dnevni Avaz (6.11)  govori se o tome da sastanak ministara vanjskih poslova Evropske unije o sankcijama treba tek da se desi 15. i 16. novembra. Usto, napominje se da je proces donošenja odluke o sankcijama u EU komplikovan, te da se objava sankcija ne može očekivati “preko noći”: 

Ministri vanjskih poslova Evropske unije, odnosno Vijeće za vanjske poslove (FAC), na sastanku koji je zakazan za 15. i 16. novembar ove godine trebali bi raspravljati o sankcijama protiv Milorada Dodika, lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH.
(...)
Ipak, eventualne sankcije Miloradu Dodiku i njegovim najbližim saradnicima ne mogu se očekivati preko noći prvenstveno zbog kompliciranih procedura u Evropskoj uniji. Međutim, najvažnije je da su procedure započele.

Budući da tvrdnje iz naslova ne odgovaraju sadržaju članaka portala News Agency 25, članak dobija ocjenu klikbejt.  Također, implikaciju da je EU “odlučila” koje će sankcije zadesiti Dodika ocjenjujemo kao lažnu vijest.

U jednom od naslova članaka ovog portala, koji je objavljen 30.10.2021, tvrdi se i da je dogovorena “podjela Bosne i Hercegovine”.

DOGOVORENO: Evo plana kako podjeliti Bosnu i Hercegovinu 

Identičan naslov istog dana objavljen i na portalu Glas Regije. Tekst je u oba slučaja preuzet s portala Buka (28.10), čiji je članak imao sljedeći naslov: 

Postoji plan!? Dodiku šume i zemljište, Bakiru zabrana negiranja genocida, a Čoviću Izborni zakon

Tekst, međutim, ne govori o podjeli Bosne i Hercegovine, kako se zaključuje iz naslova portala News Agency 25, nego o tome kako će “plijen” trenutne političke krize podijeliti lideri etnonacionalnih stranaka u BiH, u skladu s ličnim interesima. Taj “plijen” je za svakog lidera drugačiji, pa tako Vojin Mijatović (SDP BiH) i analitičari Darko Kuzmanović i Velizar Antić smatraju da je Miloradu Dodiku cilj da Republika Srpska dobije zakon o državnoj imovini po svojim željama, Bakiru Izetbegoviću izmjena Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida, dok je za Dragana Čovića cilj reforma Izbornog zakona u skladu s “njegovim željama”, navodi se u tekstu Buke. Dakle, u tekstu se ne nalazi objašnjenje nikakvog “plana podjele BiH”, kako se navodi u naslovu.

Shodno činjenicama, i ovaj članak također dobija ocjene klikbejt, zbog neslaganja naslova sa samim tekstom, ali i lažna vijest, s obzirom na to da nije tačno da je “dogovorena podjela BiH”. Isti članak na drugim portalima dobija ocjene klikbejt i prenošenje lažne vijesti

U naslovu objavljenom 20.10.2021. godine navodi se da je Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, izrazila ravnodušnost prema mogućnosti da počne rat, te je navedena i njena navodna izjava:

DODIKOVA KĆERKA BEZ SRAMA: Počet će rat pa šta? 

Identičan članak objavljen je i na portalima Made News 24 (21.10) i Glas Regije (27.10). U tekstu se tvrdi da je Gorica Dodik iskazala nezainteresovanost za mogući početak rata s obzirom na to da “imaju” podršku Srbije i Rusije:

Vidljivo je da ju je manirima učio njen tata. Kćerka Milorada Dodika, Gorica, posljednjih je dana vrlo aktivna na Twitteru, a njene objave nerijetko izazivaju znatnu pažnju javnosti.

Gorica dodik je napisala : Opet ponavljam, moj tada se bori za Srpsku! Prestanite da ga sudjujete. Pocece_rat, pa sta? Mi imamo podrsku Srbije i Rusije. Vrijeme je da oslobodimo svoje teritorije. I jos jednom ponavljam, Lukac je placenik!

No, u tekstu se navodi i da je Dodik demantovala izjavu koja joj se pripisuje, što, pak, nije bilo navedeno u naslovu. Naime, Gorica Dodik je 20.10. na svom Twitter profilu demantovala da stoji iza ovih riječi. Screenshot njezine reakcije je, između ostalog, uvršten i u tekst portala News Agency 24.

Nedugo nakon ove objave na facebook stranici Gorica je demantirala ovaj status na svom tviter profilu i napisala: Ovo nisam ja napisala i naravno da cu demantovati svaku glupost jer se koristi moje ime i prezime. Hvala!

Budući da sam tekst donosi informaciju da su navodne izjave Gorice Dodik demantovane, članak dobija ocjenu klikbejt.

Napomena

12.11.2021: Portal News Agency 25 je članak koji je nosio naslov "OVO SU SANKCIJE ZA DODIKA: Evo šta je EU odlučila" izmijenio, pa u skladu s tim dobija i ocjenu ispravljeno. 

15.11.2021: Ovaj portal je izmijenio i naslov koji je glasio "DOGOVORENO: Evo plana kako podjeliti Bosnu i Hercegovinu" pa stoga i on dobija ocjenu ispravljeno.

17.11.2021: Pomenuti portal je izmijenio i klikbejt naslov koji je glasio "DODIKOVA KĆERKA BEZ SRAMA: Počet će rat pa šta?", pa i taj članak dobija ocjenu ispravljeno.

11.10.2023: Članak portala Madenews 24 koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinakvanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 20.10.2021

Newsagency25: DODIKOVA KĆERKA BEZ SRAMA: Počet će_rat_pa šta?

Vidljivo je da ju je manirima učio njen tata. Kćerka Milorada Dodika, Gorica, posljednjih je dana vrlo aktivna na Twitteru, a njene objave nerijetko i...

 • Klikbejt
 • Ispravljeno
Klikbejt 21.10.2021

Madenews 24: DODIKOVA KĆERKA BEZ SRAMA: Počet će_rat_pa šta?

Vidljivo je da ju je manirima učio njen tata. Kćerka Milorada Dodika, Gorica, posljednjih je dana vrlo aktivna na Twitteru, a njene objave nerijetko i...

 • Klikbejt
Klikbejt 27.10.2021

Glas Regije: DODIKOVA KĆERKA BEZ SRAMA: Počet će rat pa šta?

Vidljivo je da ju je manirima učio njen tata. Kćerka Milorada Dodika, Gorica, posljednjih je dana vrlo aktivna na Twitteru, a njene objave nerijetko i...

 • Klikbejt
Klikbejt 06.11.2021

Newsagency25: OVO SU SANKCIJE ZA DODIKA: Evo šta je EU odlučila

Unija se sprema da kazni otvoreno i sve češće kršenje Dejtonskog sporazuma

 • Klikbejt
 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Klikbejt 30.10.2021

Newsagency25: DOGOVORENO: Evo plana kako podjeliti Bosnu i Hercegovinu

Iz SDP-a BiH kažu da se uveliko priča po krugovima međunarodne zajednice kako je Dodik pristao na vraćanje u institucije BiH, a da zauzvrat dobije Zak...

 • Klikbejt
 • Lažna vijest
 • Ispravljeno
Klikbejt 30.10.2021

Glas Regije: DOGOVORENO: Evo plana kako podjeliti Bosnu i Hercegovinu

Iz SDP-a BiH kažu da se uveliko priča po krugovima međunarodne zajednice kako je Dodik pristao na vraćanje u institucije BiH, a da zauzvrat dobije Zak...

 • Klikbejt
 • Prenošenje lažnih vijesti