Fabrike laži u punom pogonu

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Skup “Pravda za Davida” koji će se danas održati u Banja Luci, mogao bi biti najveći do sada. Shodno tome su narasle i laži i teorije zavjera koje kreiraju mediji bliski Miloradu Dodiku.

Ocijenjeni članci
Alo Lažna vijest; Teorija zavjere; Pristrasno izvještavanje; RTRS Lažna vijest; Teorija zavjere; Pristrasno izvještavanje; RTRS Lažna vijest; Teorija zavjere; Pristrasno izvještavanje; Alternativna televizija Lažna vijest; Teorija zavjere; Pristrasno izvještavanje; RTRS Lažna vijest; Teorija zavjere; Pristrasno izvještavanje; Alternativna televizija Lažna vijest; Teorija zavjere; Pristrasno izvještavanje;

Trećeg oktobra “Alo” je objavio još jednu lažnu vijest o banjalučkim protestima.

Otkriven pakleni plan za miting Dodika u Banjaluci, "ludaci" spremni na sve, snage bezbednosti u najvišem stepenu pripravnosti, OČEKUJE SE PAKAO!

Glavna tvrdnja ovog članka, za koju je već utvrđeno da je potpuno izmišljena, je da se u Sarajevu nalazi 50 do 60 parkiranih autobusa, koji čekaju 5. oktobar kako bi u Banjaluku prevezli plaćene demonstrante. Cijeli članak raskrinkali smo u analizi Nova laž tabloida "Alo": Navijači idu na Grbavicu, ne u Banjaluku"

Danas, 5. oktobra, hajka je nastavljena. Isti izvor, ista tema, u članku čiji naslov glasi:

Vođa navijača iz Sarajeva sprema krvoproliće u Banjaluci! Hvalio se skandaloznim fotografijama na društvenim mrežama (FOTO)
Pre toga krkaju ćevape, jer ne može se, kaže, rušiti Dodik praznog stomaka
Opozicija, zločinci iz Federacije BiH, kao i vođe navijača sarajevskih klubova žele na sve moguće načine da sruše predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, a za to ne biraju sredstva.
Štaviše, hvale se na društvenim mrežama kako će večeras na velikom protestu napraviti haos u Banjaluci.
Adi Ibrahimović, jedan od vođa navijača Željezničara iz Sarajeva takođe se priključio zločincima iz Federacije, a po fotografijama koje je objavio na Fejsbuku, vidi se da se spremaju za nerede.
- Noćas će biti pakao, noćas će biti ludnica - napisao je Ibrahimović uz priloženu fotografiju.
Nešto kasnije objavio je još jednu fotografiju iz banjalučke ćevabdžinice, sprdajući se kako se Dodik ne može rušiti praznog stomaka.

Fotografije koje je “Alo” priložio kao “dokaz” za planiranje krvoprolića zapravo su sarkastični postovi jednog navijača Željezničara, to jest odgovori na lažne tvrdnje koje su prethodnih dana iznesene u listu “Alo”. Ibrahimović se, tako, “tagovao” u Banja Luci i postavio neskriveno montiranu fotografiju na kojoj je svoje lice “smjestio” na figuru osobe koja se nalazila u banjalučkoj ćevabdžinici “Kod Muje”.

Iako je na prvi pogled vidljivo da se Ibrahimagić uopšte nije nalazio u pomenutoj ćevabdžinici, “Alo” je to naveo kao činjenicu i “dokaz” navodnog planiranja nereda koje su sami izmislili.

Ista fotografija, zajedno sa još dodatnih, objavljena je i na “RTRS” i “ATV”, uz niz sličnih tvrdnji o “organizovanim grupama”:

ATV: Veterani Armije BiH krenuli prema Banjaluci FOTO

RTRS: Podrška veterana tzv. Armije BiH iz Sarajeva grupi Pravda za Davida

ATV: Navijači iz FBiH najavlju "pakao i ludnicu" u Banjaluci FOTO

RTRS: Visok rizik u Banjaluci u narednim satima; Kako spriječiti haos?

RTRS: MUP SRPSKE - Suzdržati se od ponašanja kojima bi se ugrozila bezbjednost građana Republike Srpske

Posebnu pažnju ovi mediji posvetili su tvrdnjama o “veteranima Armije BiH”, koji su se pojavili i u tekstovima “Alo”, gdje su opisani kao “zločinci iz Federacije”. Dvije fotografije, - napravljene prije 6 dana u Sarajevu (na protestu “Pravda za Dženana Memića”), a ne u Banjaluci - iskorištene su kao ilustracija “prijetnje”:

 

Kao i u prethodnim sličnim slučajevima, slike sa privatnih Facebook profila preuzete su i prikazane u potpuno pogrešnom kontekstu i tako pretvorene u “vijest”. Pored očitih neistina, RTRS-u i ATV-u, koji već mjesecima koordiniraju širenje laži o protestima, potkrala se i jedna nedosljednost: dok na RTRS-u piše da su “grupe stigle u Banjaluku”, “ATV” nalazi kako su tek krenule.

ATV: Veterani takozvane Armije BiH krenuli su autobusima prema Banjaluci gdje večeras treba da se održi skup grupe "Pravde za Davida".

RTRS: Veliki broj pristalica nevladinih organizacija iz Federacije BiH, navijačkih grupa i udruženja veterana objavilo je na društvenim mrežama poruke podrške i da se nalaze u Banjaluci.

“Raskrinkavanje” će nastaviti da prati lažne vijesti i dezinformacije koje se objavljuju o protestu koji bi uskoro trebao započeti u Banja Luci.

(raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 05. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Fauci nije “obmanjivao javnost” o efikasnosti maski

Nekoliko portala je početkom juna objavilo članke sa tvrdnjom da je američk...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Facebook prevare: Lažno obavještenje o deaktivaciji stranice

Facebook stranice sa nazivom Business Terms and Policies lažno se predstavl...

Lažna vijest
Lažna vijest
Lažni porno-snimci i eksplicitne fotografije kao “izvor” klikova

Pojedini portali se služe degutantnim sredstvima da privuku klikove na svoj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me