Facebook ne donira novac za objavu potresne priče o ranjenom dječaku

Manipulacije dobrim namjerama korisnika/ca društvenih mreža nisu rijedak slučaj. Jedna od njih, koja traje već deceniju, jeste i izmišljena priča o donaciji koju će “Facebook i kompanije” dati za operaciju dječaka ranjenog u herojskom podvigu spašavanja sestre, ukoliko korisnici/e društvenih mreža objave priču na svojim profilima.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti;

Priča o navodnoj donaciji u iznosu od 45 centi koje će “Facebook i kompanije” dati za operaciju četrnaestogodišnjeg dječaka ranjenog dok je pokušavao spasiti sestru od silovanja viralna je godinama. Sve što Facebook korisnici/e navodno trebaju uraditi kako bi donacija bila realizovana je da objave status s ovom pričom na svojim profilima ili stranicama. 

Najstariji primjer ovakve objave pronašli smo na Facebook profilu Dubravko Jackiv 2. novembra 2011. godine. 

***14-godišnjeg dječaka je sa šest hitaca iz pištolja ranio očuh, dječak je pokušavao zaštititi svoju dvogodišnju sestru kako ju očuh ne bi silovo. Ništa se nije dogodilo, zahvaljujući hrabrosti ovoga dječaka. Sve se to dogodilo dok je majka bila na poslu, ovaj hrabri dječak se bori za život, ali liječnici kažu da neće preživjeti bez operacije. Operacija koja je vrlo skupa i dječakova majka je ne može priuštiti. Facebook i tvrtke suglasne su da doniraju 45 centi za svaki put kad netko objaviti ovu poruku u svom profilu, jedino ćete izgubit 2 sekunde, molimo kopirajte i zalijepite na zid .., pokušajte to košta ništa!

Foto: Screenshot objave s profila Dubravko Jackiv, 29.9.2021.

Vremenom su ovoj priči na Facebooku dodavani i drugi detalji. U objavi od 7. novembra 2011. godine na Facebook stranici Dragan Stevic covek koji je ubio ajkulu, dječaku je dodato i ime Rajko Jovetić. Ostatak priče suštinski je identičan: četrnaestogodišnjeg dječaka je navodno ranio očuh dok je on štitio dvogodišnju sestru. Novac za njegovu operaciju navodno donira Facebook, dajući 45 centi za svaku objavu ove priče.

Foto: Screenshot objave sa stranice Dragan Stevic covek koji je ubio ajkulu, 29.9.2021.

Ista priča dijelila se sporadično profilima, grupama i stranicama na Facebooku proteklih deset godina, a u avgustu i septembru 2021. godine ponovo je postala viralna. Tako je samo objava s profila Goran Tošić iz 5. avgusta 2021. godine podijeljena čak 22.000 puta. Objavu ovog teksta smo od 2011. godine do vremena pisanja ove analize pronašli/e na gotovo 200 Facebook profila, stranica i grupa. 

Identičnu priču pronašli smo i u nizu objava na engleskom jeziku. U ovim objavama je djevojčica imala šest godina (1, 2, 3). 

Šta su činjenice?

O manipulaciji ovim tekstom pisao je u februaru 2010. godine fact-checking portal Snopes. Kako je u ovoj analizi objašnjeno, priča o dječaku kom je navodno potrebna operacija počela se širiti e-mailom i sms porukama u februaru 2010. godine. Sama priča uglavnom je u različitim verzijama bila ista, samo su se firme koje navodno doniraju novac za objavljeni tekst ili proslijeđenu sms poruku mijenjale. 

Iako je priča u to vrijeme bila svježa (hrabri adolescent zaustavlja zlog očuha u namjeri da siluje njegovu sestru i ustrijeljen je šest puta), zasnovana je na istoj staroj prevari: ne postoji mladić čiji bi spasonosni medicinski tretman finansirao AT&T na osnovu proslijeđene poruke. Uprkos tome što poruka sadrži datum kada je navodno došlo do pucnjave i (u drugoj gore citiranoj verziji) ime žrtve, dječak za kojeg su ljudi pozvani da pomognu je izmišljen. 

Prema analizi Snopesa, tek treća verzija ove priče kao donatore navodi “Facebook i kompanije”. Datum koji se navodi kao onaj kada se pucnjava dogodila, u jednoj od verzija o kojima je pisao Snopes, jeste 12. februar 2010. godine. Napredna Google pretraga pomenutog datuma i ključnih riječi vezanih za događaj ne daju nikakve rezultate koji bi potvrdili da se tako nešto zaista dogodilo. 

Isto tako, napredna Google pretraga ključnih riječi koje opisuju navodni događaj na našem jeziku takođe ne daje rezultate koji bi potvrdili autentičnost tog dijela priče. 

Portal koji se bavi provjerom činjenica Mimikama takođe je ovakve objave označio kao obmane još 2011. godine. Mimikama navodi nekoliko različitih verzija istog teksta, među kojima ističe i onu u kojoj je dječak označen kao Rajko Jovetić. Pretraga priče u koju je uključeno i njegovo ime takođe ne daje rezultate. 

Ipak, sve i da se dogodio slučaj onako kako je opisan, na internetu nije moguće pronaći zvaničnu odluku Facebooka da na ovaj način donira novac. Činjenica da pomenute objave ne nude nikakav link zvanične odluke “Facebooka i kompanija” takođe ukazuje na to da se ne radi ni o kakvoj zvaničnoj inicijativi, već o manipulaciji korisnicima/ama ove društvene mreže. Dobra namjera pojedinaca/ki da se prikupe novčana sredstva za oporavak izmišljenog dječaka je na ovaj način zloupotrijebljena. 

Objavi priče o ranjenom dječaku i donacijama za njegov oporavak na Facebook profilu Dubravko Jackiv dajemo ocjenu lažna vijest, a drugim objavama ove priče ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 30. 09. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nebojša Vukanović nije objavio sliku “budućeg pasoša Republike Srpske”

Mnogobrojni mediji su fotografiju koju je Nebojša Vukanović objavio na svom...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti
Sportski novinar Milojko Pantić ponovo promoviše lažne vijesti o pandemiji

U viralnom videosnimku, sportski novinar Milojko Pantić bavi se “porijeklom...

Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Lažna vijest
Huškanjem do klikova: Gorica Dodik nije “tvitnula” da su Bošnjaci izmišljeni

Portal BiH News je “nadogradio” tweet Gorice Dodik, u kojem se izjašnjava k...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me