Raskrinkavanje.ba

Facebook prevare: Krađa podataka lažnim najavama snimaka nesreće

Statusi podijeljeni u Facebook grupama pozivaju korisnike/ce ove društvene mreže da kliknu na link i pogledaju fotografije i snimke saobraćajne nesreće. Link vodi na lažni sajt za logovanje na Facebook, koje može završiti krađom ličnih i drugih podataka.

Raskrinkavanje je u nekoliko navrata pisalo o različitim tipovima prevara na Facebooku. Proteklih dana smo primijetili nove pokušaje prevare na ovoj društvenoj mreži, koji se odvijaju preko Facebook grupa.

Naime, s brojnih Facebook profila su proteklih dana podijeljene identične objave u različitim grupama na ovoj mreži. U ovim objavama, korisnici/ce pozivaju se da se “pridruže” Facebooku kako bi navodno pogledali/e fotografije i videosnimke saobraćajne nesreće, te možda prepoznali nekog od unesrećenih.

DRAMA: Strašne saobraćajne nesreće 😭😭😭 Želim samo izvijestiti o ozbiljnom incidentu koji se upravo dogodio sa mnogim smrtnim slučajevima i ozljedama😭😭😭 - koji je hitno prevezen u bolnicu😭😭😭; možda je neko u blizini. Pridružite se Facebooku da vidite videozapise i fotografije žrtava i provjerite poznajete li ih:

U ovim su statusima objavljeni i linkovi na kojima korisnici/ce Facebooka navodno mogu pogledati videozapise i fotografije nesreće i žrtava.

Rezultat Facebook pretrage ključnih riječi daje niz identičnih objava na ovoj društvenoj mreži.

 

Klik na linkove u ovim objavama vodi na stranice koje podsjećaju na Facebookovu pristupnu stranicu, odnosno stranicu na kojoj se korisnici/ce mogu logovati na ovu društvenu mrežu svojom e-mail adresom i lozinkom. 

U nekim slučajevima, ukoliko se link otvara u Google Chrome pregledniku, prikazuje se upozorenje da je riječ o nesigurnoj web stranici. Takve web stranice ne biste trebali da otvarate zbog rizika od instaliranja štetnog softvera ili krađe ličnih podataka, kao što su lozinke, brojevi telefona ili bankovni podaci. 

Budući da je riječ o lažnoj Facebook stranici, korisnici/ce gube pristup svom Facebook nalogu odavanjem podataka poput e-maila i lozinke, a prevaranti, osim pristupa nalogu, imaju pristup i drugim podacima do kojih mogu doći putem nečijeg Facebook naloga.

Navedeni “metod”, u kojem se korisnik/ca uputi na stranicu koja liči na zvaničnu stranicu organizacije, institucije ili, u ovom primjeru, društvene mreže, klasični je primjer “phishinga”. 

“Phishing” je termin iz engleskog jezika kojim se označava vrsta cyber kriminala, o kojoj detaljnije možete pročitati na ovoj stranici. U odjeljku o tome šta je “phishing” i kako ga prepoznati, na stranici Phishing.org navodi se:

Phishing je cyber kriminal u kojem neko ko se predstavlja kao legitimna institucija kontaktira metu ili mete e-poštom, telefonom ili tekstualnom porukom, da bi namamio pojedince da daju osjetljive podatke, kao što su privatni podaci o identitetu, detalji o bankarskim i kreditnim karticama te lozinke.
Informacije se zatim koriste za pristup važnim nalozima i za rezultat mogu imati krađu identiteta i finansijski gubitak.

Budući da je riječ o linku koji vodi na stranicu na kojoj se korisnici/ce izlažu riziku da se njihovi lični podaci zloupotrijebe za krađu identiteta, a ne o linku na kojem se mogu vidjeti fotografije i videosnimci s mjesta saobraćajne nesreće, analizirane postove ocjenjujemo kao lažnu vijest.

O sličnoj vrsti prevare Raskrinkavanje je pisalo u analizi objavljenoj 11.6.2021. godine. Tom prilikom, analizirali smo prevaru u kojoj su se Facebook profili pod nazivom “ɪnformation” lažno predstavljali kao servis ove društvene mreže. U objavama ovih profila označavale su se različite Facebook stranice, s porukom da će im nalog biti blokiran ako ne kliknu na link koji je također objavljen. Analizu u cijelosti možete pročitati na linku ispod.

O tome kako lažne nagradne igre i lažne Facebook stranice mogu služiti prikupljanju lajkova, ali i u mnogo opasnije svrhe, poput krađe ličnih podataka, uključujući i finansijske, pisali smo u analizi objavljenoj 27.10.2020. U analizi na ovom linku pročitajte koje su to najčešće prevare te kako ih spriječiti i kako zaštititi sebe od prevara na društvenim mrežama.

Na kraju, Facebook stranice ili profile za koje sumnjate da se bave aktivnostima koje su lažne možete prijaviti i redakciji Raskrinkavanja na Facebooku ili putem opcije “prijavite članak” na našoj stranici, koja je dostupna na ovom linku.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 25.09.2021

Facebook profili i stranice: Facebook prevare, status

DRAMA: Strašne saobraćajne nesreće 😭😭😭 Želim samo izvijestiti o ozbiljnom incidentu koji se upravo dogodio sa mnogim smrtnim slučajevima i ozljedam...

  • Lažna vijest