Raskrinkavanje.ba

Facebook prevare: Lažno obavještenje o deaktivaciji stranice

Facebook stranice pod nazivom Business Terms and Policies lažno se predstavljaju kao servis ove društvene mreže te šalju obavještenja Facebook stranicama da su im nalozi deaktivirani kako bi prevarom došli do ličnih podataka.

Raskrinkavanje je u nekoliko navrata pisalo o različitim tipovima prevara na Facebooku. Proteklih dana primijetili smo i novu vrstu prevare korisnika/ca ove društvene mreže, koja se odvija preko Facebook stranica.

Naime, brojne Facebook stranice s istim imenom, Business Terms and Policies, i istom profilnom fotografijom posljednjih se dana predstavljaju kao Facebookov servis. 

Ovako izgleda rezultat pretrage na Facebooku za stranice u čijim se nazivima pojavljuje termin “Business Terms and Policies”.

Prevara funkcioniše tako što Facebook stranica s imenom Business Terms and Policies označi nekoliko drugih Facebook stranica u objavi na engleskom jeziku. U toj se objavi navodi da je označena stranica prepoznata kao Facebook stranica koja krši pravila ove mreže u vezi s autorskim pravima. U statusu se zahtijeva da se klikom na priloženi link “izbjegne blokiranje” naloga.

Vaša stranica je detektovana za aktivnosti koje se u suprotnosti sa  Facebookovim pravilima stranica u vezi sa kršenjem autorskih prava. Iz sigurnosnih razloga. Potvrdite svoj račun klikom na donju vezu: 

Ukoliko ne izvršite potvrdu,naš sistem će automatski blokirati vaš Facebook račun i nećete ga moći ponovo koristiti.

Hvala što ste pomogli u poboljšanju naše Facebook usluge.

Hvala,

Facebook sigurnosni tim

Klik na link u statusu vodi na sumnjivu stranicu naziva “webhostapp” te, ukoliko se link otvara putem Google Chrome pretraživača, nakon otvaranja linka prikazuje se obavještenje da je riječ o nesigurnoj lokaciji koju ne biste trebali da koristite zbog rizika od instaliranja softvera ili krađe ličnih podataka, kao što su lozinke, brojevi telefona ili bankovni podaci.

Potencijalno nesigurna lokacija

Napadači na stranici mogu vas prevariti da učinite nešto opasno, poput instaliranja softvera ili otkrivanja vaših ličnih podataka (naprimjer, lozinki, brojeva telefona ili kreditnih kartica). Nauči više

Ukoliko korisnik/ca, ipak, zaobiđe ovo upozorenje i ode na stranicu, naći će nešto što podsjeća na Facebookovu pristupnu stranicu, odnosno stranicu na kojoj se korisnici/e mogu logovati na ovu društvenu mrežu svojom e-mail adresom i lozinkom.

Budući da nije riječ o autentičnoj, nego o lažnoj Facebook stranici, na ovaj način, odavanjem podataka poput e-maila i lozinke, korisnici/e gube pristup svom Facebook profilu, a prevaranti/kinje, osim pristupa nalogu, imaju pristup i ostalim podacima do kojih mogu doći putem nečijeg Facebook profila.

Navedeni “metod”, u kojem se korisnik/ca uputi na stranicu koja liči na zvaničnu stranicu organizacije, institucije ili, u ovom primjeru, društvene mreže, klasični je primjer phishinga

Phishing je termin iz engleskog jezika kojim se označava vrsta cyber kriminala, o kojem detaljnije možete pročitati na ovoj stranici. U odjeljku o tome šta je phishing i kako ga prepoznati, na stranici Phishing.com navodi se:

Phishing je cyber kriminal u kojem se meta ili ciljevi kontaktiraju e-poštom, telefonom ili tekstualnom porukom od nekoga ko se predstavlja kao legitimna institucija da bi namamio pojedince da daju osjetljive podatke, kao što su privatni podaci o identitetu te detalji o bankarskim i kreditnim karticama, te lozinke.

Informacije se zatim koriste za pristup važnim nalozima i za rezultat mogu imati krađu identiteta, ali i finansijski gubitak.

Budući da je očito riječ o lažnim nalozima koji se predstavljaju kao Facebookov servis, objave stranica Business Terms and Policies, u kojima se drugi/e korisnici/e navode da daju pristupne podatke za svoje naloge, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

O tome kako su Facebook profili pod nazivom "ɪnformation", lažno se predstavljajući kao servis ove društvene mreže, slali obavještenja Facebook stranicama da će im blokirati nalog ako ne urade ono što se od njih traži, Raskrinkavanje je pisalo u analizi koju u cijelosti možete pročitati na linku ispod.

O tome kako lažne nagradne igre i lažne Facebook stranice mogu služiti prikupljanju lajkova, ali i mnogo opasnijim svrhama, poput krađe ličnih podataka, uključujući i finansijske, pisali smo u analizi objavljenoj 27.10.2020. U analizi na ovom linku pročitajte koje su to najčešće prevare te kako ih spriječiti i kako zaštiti sebe od prevara na društvenim mrežama.

Na kraju, Facebook stranice ili profile za koje sumnjate da se bave aktivnostima koje su lažne možete prijaviti i redakciji Raskrinkavanja na Facebooku ili putem opcije “prijavite članak” na našoj stranici, koja je dostupna na ovom linku.
 

Napomena 

25.10.2021. U oktobru 2021. godine primijetili smo da se pojavio niz Facebook stranica pod nazivom Sǝcurẻ Businẻss Pagẻ, koje se također predstavljaju kao Facebookov servis kako bi prevarom došle do ličnih podataka.​​​​​ Kao što je bio i slučaj sa stranicama pod nazivom Business Terms and Policies, stranice Sǝcurẻ Businẻss Pagẻ označe nekoliko drugih Facebook stranica u objavi na engleskom jeziku, u kojoj se navodi da je označena stranica prepoznata kao Facebook stranica koja, zbog neusklađenosti sadržaja, krši pravila ove mreže. Objava sadrži link koji vodi na sumnjivu web stranicu. Ukoliko se link otvara putem Google Chrome pretraživača, prikazuje se obavještenje da je riječ o nesigurnoj lokaciji koju ne biste trebali da koristite zbog rizika od instaliranja softvera ili krađe ličnih podataka, kao što su lozinke, brojevi telefona ili bankovni podaci.

Objave stranica Sǝcurẻ Businẻss Pagẻ, koje se lažno predstavljaju kao Facebookov servis, također ocjenjujemo kao lažnu vijest.

27.6.2022: U 11 objava na Facebook stranici Nootificatioon Page Haas Beenn Vioolated od 26. juna 2022. godine niz Facebook stranica iz Bosne i Hercegovine “obaviješten” je o navodnom kršenju pravila Facebooka te upućen na link na kojem trebaju “potvrditi svoj račun”. Budući da je riječ o prevari iste vrste, ove objave također dobijaju ocjenu lažna vijest.

6.7.2022. Na Facebooku je 4. jula 2022. godine kreirano 19 stranica pod nazivom Social Network Registry Corporation. Stranice se predstavljaju kao Facebookov servis kako bi prevarom došle do ličnih podataka korisnika/ca.  U objavama na ovim stranicama, u kojima su označene druge Facebook stranice, navodi se da je u roku od 24 sata potrebno “izvršiti korake” kako bi se spriječilo trajno onemogućavanje računa. Ovi “koraci” podrazumijevaju odlazak na nesiguran link, za koji Googleov preglednik Chrome prikazuje obavještenje da je riječ o web stranici koja nosi rizik od instaliranja softvera ili krađe ličnih podataka kao što su lozinke, brojevi telefona ili bankovni podaci. Objavama na ovim stranicama također dajemo ocjenu lažna vijest.

3.8.2022. Na Facebooku smo u julu i augustu pronašli 38 stranica s nazivom Social Media Recover'y Terms Center. I ove se stranice predstavljaju kao Facebookov servis koji nudi “dodatnu verifikaciju” stranica i profila koji su navodno prijavljeni za kršenje standarda zajednice ove društvene mreže. U objavama je označena nekolicina Facebook stranica koje su navodno prekršile navedena pravila, uz instrukciju da se na priloženom linku izvrši verifikacija za “dodatnu sigurnost”. Objave na gotovo pola ovih stranica nisu više dostupne, no na njih 20 i dalje jesu, te korisnike/ce Facebooka usmjeravaju na stranice sumnjivog sadržaja. U jednoj takvoj objavi označena je i Facebook stranica Raskrinkavanja. 

Sigurnosni sistem pretraživača Chrome detektuje pojedine linkove iz ovih objava kao opasne i krivotvorene zbog phishinga, odnosno prakse krađe ličnih podataka i potencijalne finansijske prevare. 

Ove objave također dobijaju ocjenu lažna vijest.

7.9.2022: Na novoj sličnoj Facebook stranici, 𝐈𝐳𝐯𝐣𝐞š𝐭𝐚𝐣 𝐨 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐳𝐚 𝐨𝐩𝐨𝐫𝐚𝐯𝐚𝐤, tokom nešto više od sat 7.9.2022. objavljeno je 21 “obavještenje” na engleskom jeziku o kršenju standarda zajednice na Facebooku. U objavama je označeno po nekoliko Facebook stranica iz BiH koje su navodno prekršile smjernice ove društvene mreže, a kojima je sugerisano da potvrde svoj identitet na navedenom linku. S obzirom na to da je u pitanju još jedan primjer prevare opisane u ovoj analizi, ove objave dobijaju ocjenu lažna vijest.

19.12.2022: U oktobru je kreirano nekoliko Facebook stranica pod nazivom Server Network Corporation, koje se lažno predstavljaju kao servis Meta grupacije. U objavama na ovim stranicama tagovane su stranice poslovnih subjekata i “savjetuje” im se da “potvrde identitet” na objavljenom linku kako bi bile “vidljive na Facebooku”. Radi se o pokušaju prevare i krađe ličnih podataka. Objave ovih stranica također dobijaju ocjenu lažna vijest. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 04.07.2022

Facebook profili i stranice: Poštovana administratorska stranica

Čini se da je neko prijavio vašu stranicu za personalizaciju i pretvarao se da je pojedinac ili kompanija, da bismo to spriječili, moramo potvrditi va...

 • Lažna vijest
Lažna vijest 04.07.2022

Facebook profili i stranice: Poštovana administratorska stranica

Čini se da je neko prijavio vašu stranicu za personalizaciju i pretvarao se da je pojedinac ili kompanija, da bismo to spriječili, moramo potvrditi va...

 • Lažna vijest
Lažna vijest 04.07.2022

Facebook profili i stranice: Poštovana administratorska stranica

Čini se da je neko prijavio vašu stranicu za personalizaciju i pretvarao se da je pojedinac ili kompanija, da bismo to spriječili, moramo potvrditi va...

 • Lažna vijest
Lažna vijest 04.07.2022

Facebook profili i stranice: Poštovana administratorska stranica

Čini se da je neko prijavio vašu stranicu za personalizaciju i pretvarao se da je pojedinac ili kompanija, da bismo to spriječili, moramo potvrditi va...

 • Lažna vijest
Lažna vijest 04.07.2022

Facebook profili i stranice: Poštovana administratorska stranica

Čini se da je neko prijavio vašu stranicu za personalizaciju i pretvarao se da je pojedinac ili kompanija, da bismo to spriječili, moramo potvrditi va...

 • Lažna vijest
Lažna vijest 04.07.2022

Facebook profili i stranice: Poštovana administratorska stranica

Čini se da je neko prijavio vašu stranicu za personalizaciju i pretvarao se da je pojedinac ili kompanija, da bismo to spriječili, moramo potvrditi va...

 • Lažna vijest
Lažna vijest 04.07.2022

Facebook profili i stranice: Poštovana administratorska stranica

Čini se da je neko prijavio vašu stranicu za personalizaciju i pretvarao se da je pojedinac ili kompanija, da bismo to spriječili, moramo potvrditi va...

 • Lažna vijest
Lažna vijest 04.07.2022

Facebook profili i stranice: Poštovana administratorska stranica

Čini se da je neko prijavio vašu stranicu za personalizaciju i pretvarao se da je pojedinac ili kompanija, da bismo to spriječili, moramo potvrditi va...

 • Lažna vijest
Lažna vijest 04.07.2022

Facebook profili i stranice: Poštovana administratorska stranica

Čini se da je neko prijavio vašu stranicu za personalizaciju i pretvarao se da je pojedinac ili kompanija, da bismo to spriječili, moramo potvrditi va...

 • Lažna vijest
Lažna vijest 04.07.2022

Facebook profili i stranice: Poštovana administratorska stranica

Čini se da je neko prijavio vašu stranicu za personalizaciju i pretvarao se da je pojedinac ili kompanija, da bismo to spriječili, moramo potvrditi va...

 • Lažna vijest
Lažna vijest 04.07.2022

Facebook profili i stranice: Poštovana administratorska stranica

Čini se da je neko prijavio vašu stranicu za personalizaciju i pretvarao se da je pojedinac ili kompanija, da bismo to spriječili, moramo potvrditi va...

 • Lažna vijest
Lažna vijest 04.07.2022

Facebook profili i stranice: Poštovana administratorska stranica

Čini se da je neko prijavio vašu stranicu za personalizaciju i pretvarao se da je pojedinac ili kompanija, da bismo to spriječili, moramo potvrditi va...

 • Lažna vijest
Lažna vijest 04.07.2022

Facebook profili i stranice: Poštovana administratorska stranica

Čini se da je neko prijavio vašu stranicu za personalizaciju i pretvarao se da je pojedinac ili kompanija, da bismo to spriječili, moramo potvrditi va...

 • Lažna vijest
Lažna vijest 04.07.2022

Facebook profili i stranice: Poštovana administratorska stranica

Čini se da je neko prijavio vašu stranicu za personalizaciju i pretvarao se da je pojedinac ili kompanija, da bismo to spriječili, moramo potvrditi va...

 • Lažna vijest
Lažna vijest 04.07.2022

Facebook profili i stranice: Poštovana administratorska stranica

Čini se da je neko prijavio vašu stranicu za personalizaciju i pretvarao se da je pojedinac ili kompanija, da bismo to spriječili, moramo potvrditi va...

 • Lažna vijest
Lažna vijest 04.07.2022

Facebook profili i stranice: Poštovana administratorska stranica

Čini se da je neko prijavio vašu stranicu za personalizaciju i pretvarao se da je pojedinac ili kompanija, da bismo to spriječili, moramo potvrditi va...

 • Lažna vijest
Lažna vijest 04.07.2022

Facebook profili i stranice: Poštovana administratorska stranica

Čini se da je neko prijavio vašu stranicu za personalizaciju i pretvarao se da je pojedinac ili kompanija, da bismo to spriječili, moramo potvrditi va...

 • Lažna vijest
Lažna vijest 04.07.2022

Facebook profili i stranice: Poštovana administratorska stranica

Čini se da je neko prijavio vašu stranicu za personalizaciju i pretvarao se da je pojedinac ili kompanija, da bismo to spriječili, moramo potvrditi va...

 • Lažna vijest
Lažna vijest 04.07.2022

Facebook profili i stranice: Poštovana administratorska stranica

Čini se da je neko prijavio vašu stranicu za personalizaciju i pretvarao se da je pojedinac ili kompanija, da bismo to spriječili, moramo potvrditi va...

 • Lažna vijest