Facebook prevare: Lažno obavještenje o deaktivaciji stranice

Facebook stranice sa nazivom Business Terms and Policies lažno se predstavljaju kao servis ove društvene mreže, te šalju obavještenja Facebook stranicama da su im nalozi deaktivirani kako bi, prevarom, došli do ličnih podataka.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Raskrinkavanje je u nekoliko navrata pisalo o različitim tipovima prevara na Facebooku. Proteklih dana smo primijetili i novu vrstu prevare korisnika/ca ove društvene mreže, koja se odvija preko Facebook stranica.

Naime, brojne Facebook stranice sa istim imenom, Business Terms and Policies, i istom profilnom fotografijom se posljednjih dana predstavljaju kao Facebookov servis. 

Ovako izgleda rezultat pretrage na Facebooku za stranice u čijim se nazivima pojavljuje termin “Business Terms and Policies”.

Prevara funkcioniše tako što Facebook stranica sa imenom Business Terms and Policies označi nekoliko drugih Facebook stranica u objavi na engleskom jeziku. U toj objavi se navodi da je označena stranica prepoznata kao Facebook stranica koja krši pravila ove mreže u vezi autorskih prava. U statusu se zahtijeva da se klikom na priloženi link “izbjegne blokiranje” naloga.

Vaša stranica je detektovana za aktivnosti koje se u suprotnosti sa  Facebookovim pravilima stranica u vezi sa kršenjem autorskih prava. Iz sigurnosnih razloga. Potvrdite svoj račun klikom na donju vezu: 

Ukoliko ne izvršite potvrdu,naš sistem će automatski blokirati vaš Facebook račun i nećete ga moći ponovo koristiti.

Hvala što ste pomogli u poboljšanju naše Facebook usluge.

Hvala,

Facebook sigurnosni tim

Klik na link u statusu vodi na sumnjivu stranicu naziva “webhostapp”, te ukoliko se link otvara putem Google Chrome pretraživača, nakon otvaranja linka se prikazuje obavještenje da je riječ o nesigurnoj lokaciji koju ne biste trebali da koristite zbog rizika od instaliranja softvera ili krađe ličnih podataka, kao što su lozinke, brojevi telefona ili bankovni podaci.

Potencijalno nesigurna lokacija

Napadači na stranici mogu vas prevariti da učinite nešto opasno poput instaliranja softvera ili otkrivanja vaših ličnih podataka (na primjer, lozinki, brojeva telefona ili kreditnih kartica). Nauči više

Ukoliko korisnik/ca ipak zaobiđe ovo upozorenje i ode na stranicu, naći će nešto što podsjeća na Facebookovu pristupnu stranicu, odnosno stranicu na kojoj se korisnici/ce mogu logovati na ovu društvenu mrežu svojom e-mail adresom i lozinkom.

Budući da nije riječ o autentičnoj nego o lažnoj Facebook stranici, na ovaj način, odavanjem podataka poput e-maila i lozinke, korisnici/ce gube pristup svom Facebook profilu, a prevaranti, osim pristupa nalogu, imaju pristup i ostalim podacima do kojih mogu doći putem nečijeg Facebook profila.

Navedeni “metod”, u kojem se korisnik/ica uputi na stranicu koja liči na zvaničnu stranicu organizacije, institucije ili, u ovom primjeru, društvene mreže, klasični je primjer “phishinga”. 

“Phishing” je termin iz engleskog jezika kojim se označava vrsta cyber kriminala, o kojem detaljnije možete pročitati na ovoj stranici. U odjeljku o tome šta je phishing i kako ga prepoznati, na stranici Phishing.com navodi se:

Phishing je cyber kriminal u kojem se meta ili ciljevi kontaktiraju e-poštom, telefonom ili tekstualnom porukom od nekoga ko se predstavlja kao legitimna institucija da bi namamio pojedince da daju osjetljive podatke, kao što su privatni podaci o identitetu, te detalji o bankarskim i kreditnim karticama, te lozinke.

Informacije se zatim koriste za pristup važnim nalozima i za rezultat mogu imati krađu identiteta, ali i finansijski gubitak.

Budući da je očito riječ o lažnim nalozima koji se predstavljaju kao Facebookov servis, objave stranica Business Terms and Policies, u kojima se drugi korisnici navode da daju pristupne podatke za svoje naloge, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

O tome kako su Facebook profili pod nazivom "ɪnformation", lažno se predstavljajući kao servis ove društvene mreže, slali obavještenja Facebook stranicama da će im blokirati nalog ako ne urade ono što se od njih traži, Raskrinkavanje je pisalo u analizi koju u cijelosti možete pročitati na linku ispod.

Lažna vijest
Facebook prevare: Lažno obavještenje o blokiranju naloga

Facebook profili pod nazivom "ɪnformation" lažno se predstavljaju kao servi...

Lažna vijest 17.11.2020

O tome kako lažne nagradne igre i lažne Facebook stranice mogu služiti prikupljanju lajkova, ali i mnogo opasnijim svrhama, poput krađe ličnih podataka, uključujući i finansijske, pisali smo u analizi objavljenoj 27.10.2020. U analizi na ovom linku pročitajte koje su to najčešće prevare te kako ih spriječiti i kako zaštiti sebe od prevara na društvenim mrežama.

Na kraju, Facebook stranice ili profile za koje sumnjate da se bave aktivnostima koje su lažne možete prijaviti i redakciji Raskrinkavanja na Facebooku ili putem opcije “prijavite članak” na našoj stranici, koja je dostupna na ovom linku.
 

Napomena 

25.10.2021.
U oktobru 2021. godine, primijetili smo da se pojavio niz Facebook stranica pod nazivom Sǝcurẻ Businẻss Pagẻ, koje se također predstavljaju kao Facebookov servis kako bi prevarom došle do ličnih podataka.

​​​​​Kao što je bio i slučaj sa stranicama pod nazivom Business Terms and Policies, stranice Sǝcurẻ Businẻss Pagẻ označe nekoliko drugih Facebook stranica u objavi na engleskom jeziku, u kojoj se navodi da je označena stranica prepoznata kao Facebook stranica koja, zbog neusklađenosti sadržaja, krši pravila ove mreže. Objava sadrži link koji vodi na sumnjivu web stranicu. Ukoliko se link otvara putem Google Chrome pretraživača, prikazuje se obavještenje da je riječ o nesigurnoj lokaciji koju ne biste trebali da koristite zbog rizika od instaliranja softvera ili krađe ličnih podataka, kao što su lozinke, brojevi telefona ili bankovni podaci.

Objave stranica Sǝcurẻ Businẻss Pagẻ, koje se lažno predstavljaju kao Facebookov servis, također ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 11. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Fotografija masovnih demonstracija u bivšem Sovjetskom Savezu predstavljena kao prizor sa nedavnog protesta u Beču

Fotografija sa protesta u Moskvi, snimljena prije 30 godina, netačno je pre...

Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Lažna vijest
“Medicinske sestre” sa protesta u Australiji šire netačne tvrdnje o vakcinisanima u toj zemlji

Videosnimci u kojima navodno bivše medicinske sestre iz Australije iznose m...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me