Raskrinkavanje.ba

Fanovi Mile Alečković nastavljaju dijeliti njene izmišljotine o vakcinama protiv Covid-19

Izjava koju je prominentna teoretičarka zavjere Mila Alečković iznijela na YouTube kanalu KTV Televizija - Zvanični kanal, a u kojoj poriče postojanje vakcina protiv Covid-19, ponovo se dijeli na Facebooku. Uprkos njenom mišljenju, ove vakcine nisu nikakvi “genetski tretmani” - one zaista postoje i prošle su fazu testiranja na životinjama.

Na Facebook profilu Rade Sc 18.3.2021. objavljen je videosnimak intervjua prominentne teoretičarke zavjera Mile Alečković.

Ovaj snimak je do momenta pisanja analize podijeljen preko 5.100 puta, imao je 180 komentara i 791 lajk. 

Alečković je u intervjuu iznijela niz netačnih tvrdnji o vakcinama protiv bolesti Covid-19, kao što su da one ne postoje, da su “genetski tretmani” i da nisu ispitane niti komercijalizovane:

Za mene ne postoje srpske stučnosti, postoje srpska nacija, kultura, književnost, poezija i tako dalje. Što se tiče medicine, ona je svetska i iz zemlje medicine, a to je Francuska, tvrdim da nikakva vakcina protiv Kovida-19 ne postoji i prenosim reči našeg prijatelja, najvećeg virusologa i epistemology lekara Didiera Raula iz Marselja koji kaže vakcina protiv kovida-19 je science fiction.

To nije vakcina, ona ne postoji, postoji samo genetski tretman koji se na nama tek eksperimentiše jer je faza životinja preskočena i kako kaže Didier Rault nemojte to raditi, ljudi, to je ludilo, izbiće revolucija ako to budete radili. Dakle, priča o američkoj, ruskoj, skandinavskoj, južnjačkoj vakcini uopšte me ne interesuje. Vakcine nema. 

Originalni video intervjua objavljen je na YouTube kanalu KTV Televizija - Zvanični kanal 11.12.2020, a zatim i na web stranicama RS Camera, Opozicija na jednom mestu, te Poslednje vreme Sprski list. Videozapis je na Facebooku još objavljen ovdje i ovdje, kao i na YouTube kanalu Info Specijal

 

Šta su činjenice?

Alečković je iste tvrdnje o “nepostojećim” vakcinama protiv Covid-19 i “genetskim tretmanima” iznijela i tokom gostovanja na “zavjerološkom” YouTube kanalu MARIO ZNA 3.1.2021. Pored Alečković, iste ili slične tvrdnje iznosili su i zavjerolozi Vernon Coleman i Judy Mikovits, o čemu možete pročitati u analizama ispod. 

Uprkos ovim tvrdnjama, vakcine protiv Covid-19 zaista postoje. Trenutno je trinaest vakcina u svijetu prošlo tri faze ispitivanja, nakon čega su i odobrene od institucija i/ili vlada država u kojima se koriste. Neke od njih su odobrene samo u jednoj državi, dok su neke vakcine odobrene u većini država svijeta. Vakcine koje su trenutno odobrene u najviše zemalja i od najvećeg broja institucija u svijetu su Pfizer/BioNTech vakcina, Moderna, Vaxzevria (AstraZeneca), Sputnik V, Sinopharm i Janssen, poznatija kao Johnson&Johnson. Na ovom linku moguće je detaljno pratiti koja vakcina je odobrena u kojim državama i od kojih institucija, koje vakcine su trenutno u procesu razvoja, koje su njihove specifikacije i slično. 

Da su vakcine sigurne, potvrdili su, između ostalog, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Evropska agencija za lijekove (EMA), te Univerzitet “Johns Hopkins”, koji je jedan od vodećih univerziteta za medicinu na svijetu, ali i svaka pojedinačna zemlja prije nego krene sa imunizacijom stanovništva bilo kojom od vakcina.

SZO također navodi i sljedeće:

Postoje stroge mjere zaštite kako bi se osigurala sigurnost svih vakcina protiv Covid-19. Prije nego što dobiju validaciju od SZO-a i nacionalnih regulatornih agencija, vakcine protiv Covid-19 moraju proći rigorozne testove u kliničkim ispitivanjima kako bi se dokazalo da ispunjavaju međunarodno dogovorene mjere sigurnosti i efikasnosti.

Dosad nezabilježena naučna saradnja omogućila je da se istraživanje, razvoj i odobrenja za vakcine protiv Covid-19 dovrše u rekordnom roku - kako bi se zadovoljila hitna potreba za vakcinama protiv Covid-19 uz održavanje visokih sigurnosnih standarda. Kao i kod svih vakcina, SZO i regulatorna tijela kontinuirano će nadzirati upotrebu vakcina protiv Covid-19 kako bi potvrdili da su i dalje sigurne za sve koji ih prime.

 

Da li su vakcine “genetski tretmani”?

Vakcina protiv Covid-19 ne služi za promjenu genetskog materijala niti je ona “genetski tretman”, kako tvrdi Alečković. Vakcine, ipak, ne mogu promijeniti genetički materijal, kako se navodi u članku Forbsa iz januara ove godine:

Ali postoje ključne razlike između DNK koja nosi sve informacije koje smo naslijedili od roditelja i mRNA od koje su napravljene vakcine Moderna i Pfizer/BioNTech. DNK je dvolančana, vrlo, vrlo dugačka i čvrsto povezana u dijelu ćelije koji se naziva jezgra. mRNA je jednostruka kopija malog dijela DNK, koja se rutinski pravi u jezgri, ali zatim pušta u glavni dio stanice, tako da se upute koje nosi mogu 'pročitati' i pretvoriti u različite proteine potrebne ćeliji.

„mRNA prirodno stvara tijelo, ona kodira upute ćelijama vašeg tijela da proizvode proteine. Bilo koja mRNA vakcina ima istu svrhu, naučiti i uvježbati vaše tijelo da daje imunološki odgovor na određeni patogen, pa ako patogen uđe u vaše tijelo, vaš imunološki sistem ga može napasti”, rekla je [Sara] Riordan [predsjednica američkog Nacionalnog društva genetičkih savjetnika, op.a].

 

Da li je faza testiranja vakcina protiv Covid-19 na životinjama preskočena?

Biologinja Jelena Kalinić na svom naučnom blogu Vakcine (.ba) redovno piše o naučno utemeljenim činjenicama o vakcinama protiv Covid-19, između ostalog, i o ispitivanju ovih vakcina na životinjama. Kako Kalinić navodi, čak i površno pretraživanje naučnih radova pokazuje nam da nije preskočen korak ispitivanja vakcina na životinjama.

Kompanije koje su razvile vodeće vakcine protiv COVID-19, kakve su Pfizer i Moderna, ali i AstraZeneca, dostavile su i objavile studije u pretkliničkim fazama razvoja, gdje su uključeni rezultati testiranja vakcina na životinjama i nekim primatima.

Pfizerova BNT162b2, koja se danas administrira pod nazivom Comirnaty, pokazala je visoku imunogeničnost na primatima (1). U The New England journal of Medicine NEJM (2) je u julu 2020. objavljen rad pod nazivom „Evaluation of the mRNA-1273 Vaccine against SARS-CoV-2 in Nonhuman Primates“, a zaključak ove studije, koju je finansirao National Institutes of Health, bio je kako ona inducira snažan neutralizirajući odgovor na virus kod ovih primata.

Tim AstraZeneca/Oxford vakcine ChAdOx1 nCoV-19 također je objavio rezultate pretkliničkih studija na primatima. Rad o efikasnosti ove vakcine na rezus-makakijima objavljen je u prestižnom časopisu Nature (3) 30. jula 2020.

Kalinić također objašnjava kako vakcine kandidati moraju prvo proći pretkliničke studije koje podrazumijevaju testiranje na životinjama:

Prvi tip studija, pretkliničke, podrazumijevaju studije na kulturama ćelija u petrijevkama (in vitro) te na životinjama. Čak je u jednom trenutku došlo do nestašice laboratorijskih životinja potrebnih za istraživanja, jer su mnoge životinje zbog lockdowna morale biti uspavane, a eksperimenti okončani prije vremena.

Tek kada pretkliničke studije na životinjama pokažu da su vakcine dovoljno bezbjedne i da izazivaju imunološki odgovor, prelazi se na različite faza kliničkih studija – onih na ljudima. 

(Preuzeto sa Vakcine.ba)

Tvrdnju da vakcina protiv Covid-19 ne postoji, koju Alečković iznova iznosi, ocjenjujemo kao lažnu vijest na YouTube kanalu KTV Televizija - Zvanični kanal. Odobreno je trinaest takvih vakcina do sada, od kojih se bar šest koristi u većini svijeta, a proces imunizacije protiv ove bolesti uveliko traje. 

Ocjene pseudonauka i lažna vijest dajemo tvrdnji da je vakcina “genetski tretman”. Vakcine protiv Covid-19 nemaju mogućnost promjene genetičkog koda, pa samim time nisu nikakve “genske terapije”.

Ocjenu lažna vijest dobija tvrdnja da je preskočena faza testiranja vakcina na životinjama. Sve vakcine koje su trenutno odobrene su prošle ovu fazu razvoja na samom početku istraživanja. Ostala prenošenja ovog videozapisa dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti i pseudonauka. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke