Farma portala “sahranila” Dodika

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

“Farme” Facebook stranica pronalaze nove načine za prikupljanje klikova na portalima: objave fotografiju poznate ličnosti uz izmišljeni opis da je osoba preminula ili da se nalazi u teškom zdravstvenom stanju, a zatim postave link članka u kojem se nalazi stvarna, ne tako dramatična vijest. Analizirali smo jednu takvu “farmu”.

Članci portala Čajevi za redovno se objavljuju na značajnom broju Facebook stranica. Ova svojevrsna mreža uključuje Facebook stranice Prirodni Recepti, Vrhunski Receptii, ImunoMax - Za jak Imunitet i suzbijanje Virusa, GoPotent - Caj za prirodnu Potenciju, Dobro smo mi kako ste vi, Lečenje Biljem, Provjerena medicina, Mamini vrhunski recepti, Najbolje ideje za kucu i dvoriste, Spektakularno, Narodna Medicina, Recepti, Trajla be Idejaa, Dnevna Doza Glupih Činjenica, Moderna Kuhinja i Ideja. Ovako umrežene Facebook stranice nazvali smo “farme”. 

Na Facebook stranicama koje pripadaju "farmi" povezanoj sa portalom Čajevi za je 17.2.2021. objavljena fotografija Milorada Dodika sa statusom u kojem se tvrdi da se član predsjedništva "nije izvukao":

IZ MINUTE U MINUTU : Porodica se oglasila! Milorad Dodik se nije izvukao, korona odnjela i njegov zivot!

Sin Igor u suzama objavio posmrtnicu/čitulju -> http://bit.ly/3arrJVZ

Link u statusu vodi na članak portala Čajevi za, objavljen također 17.2.2021:

Vanredne vesti iz zemlje i regiona

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik prebačen je u bolnicu u Banjoj Luci zbog zdravstvenih poteškoća nakon što je pet dana bio u samoizolaciji zbog moguće zaraze koronavirusom, potvrđeno je u ponedjeljak iz banjolučkog Kliničkog centra.

Ipak, radi se o vijesti iz decembra prošle godine, koju su tada prenijeli brojni mediji. 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jeste bolovao od Covid-19 u decembru 2020. godine, ali nije preminuo. Bio je hospitaliziran, a 5.1.2021. pušten je iz bolnice. Od tada se redovno pojavljivao u javnosti. Dan nakon što ga je “farma” povezana sa portalom Čajevi za proglasila mrtvim, 18.2.2021, Dodik je prisustvovao sastanku u Srebrenici sa načelnikom Opštine Mladenom Grujičićem.

Portal Čajevi za i “farma” Facebook stranica povezana s njim i u novembru su proglasili Dodika “preminulim”, o čemu je Raskrinkavanje pisalo u analizi koju možete pročitati na linku ispod:

Lažna vijest
Ne, Milorad Dodik nije preminuo ni od “korone”, ni od srčanog udara

Anonimna stranica Čajevi za je objavila još jednu lažnu vijest - da je prem...

Razabiranje Lažna vijest 23.11.2020

Ista farma je i 16.2.2021. "usmrtila" poznatog pjevača Đorđa Balaševića, prije nego što je zaista preminuo 19.2.2021

Na ovoj “farmi” je 17.2.2021. objavljeno i da je voditelj Žika Jakšić u teškom stanju te da mu se “bore za život”. Uz ovaj status podijeljen je i link na članak portala Čajevi za.

ŽIKA JAKŠIĆ PRONAĐEN U STANU! NALAZI SE U TEŠKOM STANJU:

BORE MU SE ZA ŽIVOT!

⬇⬇⬇

https://cajeviza.com/zikica-u-teskom-stanju/

U članku ovog portala napisano je sljedeće:

Zikica u teškom stanju

Na posljednjim paparaco fotografijama mnogima je zapalo za oko nešto neobično u izgledu Žike Jakšića.

Naime, voditelju koji je oduvijek imao jaku, nešto dužu kosu, pojavili su se tzv. “pečati” na glavi, o čemu je progovorio i izvor blizak njemu.

– Nije on nikad presađivao kosu, iako su mnogi mislili da jeste. Prosto, takva mu je genetika. Sada ima problem, pojavili su mu se ti pečati po glavi, a glavni okidač je stres. Kako je sve počelo oko ove korone, Žika se zabrinuo, cijela situacija ga je poremetila, čak je i sam bio pozitivan na koronu – ispričao je izvor za Informer i dodao:

– Odrazilo se sve to na pečate po glavi, ali znam da je išao kod ljekara i da su mu prepisali terapiju koju mora da koristi. Kroz šest mjeseci bi sve trebalo da se sredi i vrati u normalu – dodao je izvor, a cielu priču je potvrdio i sam Jakšić rečima:

– Nije ništa strašno, malo stresa, ko danas nije pod stresom, oko svega se brinemo, ali sve se to da riješiti. Kosa će da poraste, samo nek smo živi i zdravi!

Članak je preuzet sa Informera, gdje je objavljen 27.9.2020. Iz njega je jasno da Jakšić nije u “teškom stanju” niti da mu se “bore za život”. Kako je i sam izjavio za pečate na kosi, “nije ništa strašno” u pitanju.

Ranije smo pisali i o tvrdnjama objavljenim na Facebook stranicama ove “farme”, koje se odnose na navodne smrti pjevača Miroslava Ilića i Kemala Malovčića.

Klikbejt
“Tužnim vijestima” ponovo do klikova

Zarada od klikova na “tužnim vijestima” koje to nisu još uvijek predstavlja...

Klikbejt Demantirano 03.11.2020

“Farme portala”, to jeste, mreže web portala i Facebook stranica koje su uvezane sa njima, objavljuju “ukradene” tekstove, snimke i druge sadržaje preuzete iz medija i/ili drugih sličnih portala ili, pak, izmišljaju lažne vijesti kako bi privukle posjetitelje/ke do kojih dolaze, dijeleći svoje linkove na raznim Facebook stranicama. One obično podrazumijevaju više različitih portala uvezanih u jednu mrežu ili grupu. Na ovaj način, vlasnik takvih portala, umjesto zarade od klikova i reklama koja dolazi od jednog portala, prihod povećava tako što ima više portala na kojima se prikazuju reklame. Pored toga, vlasnici ovakvih portala često krše pravila korištenja Google AdSense servisa, što, prije ili kasnije, dovodi do toga da im Google uskrati mogućnost korištenja reklama. Budući da je zarada ostvarena na taj način jedina svrha njihovog postojanja, kada jedan takav portal izgubi AdSense “licencu”, njegov vlasnik ga “gasi” i pokreće drugi, koji se zatim nastavlja promovisati na postojećim Facebook stranicama.

U ovom slučaju radi se o novijoj metodi za skupljanje klikova tako što se prenese tačna vijest, ali sa lažnim opisom koji mami korisnike društvenih mreža da otvore članak i na taj način doprinesu sakupljanju novca ovim portalima. Jednostavan način za otkrivanje “farmi portala” jeste ekstenzija CrowdTangle, putem koje je vidljivo koji linkovi su podijeljeni na koje Facebook stranice. Ukoliko nekoliko Facebook stranica objavljuje u potpunosti jednake objave sa istog portala ili grupe portala, vrlo je vjerovatno da se radi o “farmi”. 

Sve objave na Facebook stranicama “farme” povezane sa portalom Čajevi za, u kojima se tvrdi da je preminuo Milorad Dodik, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dobijaju objave na ovim stranicama u kojima se tvrdi da je Žika Jakšić u “teškom stanju”.

Članak Čajevi za u kojem se navodi da je “Milorad Dodik u ponedjeljak prebačen u bolnicu” ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama obzirom da je Dodik bio u bolnici u decembru, dok je ovaj članak objavljen u februaru.

Ocjenu lažna vijest dobija članak o zdravstvenom stanju Žike Jakšića, zbog naslova u kojem se tvrdi da je "Žika u teškom stanju". 

Napomena: 23.2.2021.

Na Facebook stranicama Mamini vrhunski recepti, Moderna Kuhinja, Varcozin - Prirodni gel za Vene, Dobro smo mi kako ste vi i Vrhunski Receptii 16.2.2021. ponovo je objavljena tvrdnja u opisu da je preminuo Milorad Dodik: 

"IZ MINUTE U MINUTU/ Od posledica Infrakta Milorad Dodik je preminuo! Udarna vest u SVIJETU:

HITNA SJEDNICA, OGLASIO SE I VUČIĆ I SNSD SA OTVORENIM PISMOM -> http://bit.ly/3pmJAS8"

Link članka koji je objavljen također je sa portala Čajevi za, u kojem se, između ostalog, navodi sljedeće:

"Vučić poslao tim liječnika

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslao je ekipu liječnika na čelu s Goranom Stevanovićem u Banju Luku. Ondje je u bolnici završio Milorad Dodik jer mu se pogoršalo stanje. Primljen je s obostranom upalom pluća, a poslije je testom utvrđeno kako je pozitivan i na koronavirus"

Ovaj članak preuzet je sa portala B92 (link) gdje je objavljen 23.12.2020. dok je Dodik zaista bio u bolnici, kako smo već naveli u analizi.

Ovaj članak također ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama, dok Facebook objave na pomenutim stranicama ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 19. 02. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Huggy Wuggy: Neosnovano podizanje moralne panike oko plišane igračke

Moralna panika na osnovu neutemeljenih tvrdnji o povezanosti plišane igračk...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Umjetnički performans ispred Narodnog pozorišta nije povezan s Povorkom ponosa

Umjetnički performans u kom je učestvovao obnaženi muškarac, a koji je izaz...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
“Arheolog iz Iraka” nije plakao u berlinskom muzeju zbog krađe

Društvenim mrežama dijeli se fotografija koja navodno prikazuje arheologa i...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me