Raskrinkavanje.ba

“Filmsko” bombardovanje Pariza je poziv za zabranu letova iznad Ukrajine

Snimak koji prikazuje bombardovanje glavnog grada Francuske dijeli se na društvenim mrežama i na pojedinim portalima uz manipulativne tvrdnje da predstavlja stvarno bombardovanje ili da je dio “ukrajinske i NATO propagande”. U pitanju je rad filmskog producenta koji živi u Ukrajini i poziva na zabranu letova iznad te zemlje.

Na Facebook stranici Kompletno Rusko Naoružanje je 12. marta 2022. godine objavljen snimak navodnog zračnog napada na Pariz. Snimak je objavljen uz opis u kom se navodi:

"ZLI RUSI BOMBARDUJU PARIZ! SU-57 IZNAD FRANCUSKE!"

Evo kako izgleda ukrajinska i NATO propaganda. Ako uzmemo u obzir uverljivost ovog snimka, a znamo da se ništa ni približno slično nije desilo, zašto bi iko verovao u bilo šta što režim u Kijevu kaže.

Videozapis u trajanju od 30 sekundi prikazuje realistične scene vazdušnog napada na glavni grad Francuske, prelijetanje borbenih aviona i eksplozije bombi kod Eiffelovog tornja i u centru grada. Istoga dana, snimak je objavljen i na Facebook profilu Darko Sitnicic, uz opis:

Zli Rusi su danas bombardovali Pariz. Su-57 leti iznad Francuske. Uzevši prirodu Francuza i silovit napad Rusa u obzir, predaja Francuske očekuje se koliko sutra.

Osam anonimnih portala je takođe objavilo ovaj snimak, uz senzacionalističke naslove u kojima se manipulativno tvrdi da “iza svega stoje Ukrajinci”. Tako je 15.3.2022. na portalu Magazin dan objavljen članak o snimku, uz naslov u kom se navodi:

HAOS U FRANCUSKOJ! Jeziv snimak razaranja PARIZA kruži internetom: Iza svega stoje UKRAJINCI, evo šta je bio cilj (VIDEO)

Šta su činjenice?

U pomenutim člancima se jasno ističe da snimak nije stvaran te da predstavlja “ratnu montažu”.

Tvrdnjama da je snimak bombardovanja Pariza proizvela Ukrajina te implikacijama da se radi o propagandi vlasti u toj državi bavio se fact-checking portal AFP Provera činjenica u analizi od 15. marta 2022. 

Suprotno tvrdnjama Facebook korisnika/ca i pojedinih portala, snimak ne prikazuje zamišljeni napad “Rusa” na Pariz niti je dokaz da treba sumnjati u ono “što režim u Kijevu kaže”. Originalno je objavljen na Facebook profilu Olias Barco 11. marta 2022. godine. 

Pomenuti Facebook profili i stranice nisu objavili kompletan snimak. Naime, videozapis objavljen na profilu Olias Barco traje 45 sekundi. U petnaest sekundi koje nedostaju u pomenutim objavama objašnjava se razlog njegovog nastanka – poziv da se zabrane letovi iznad Ukrajine. Na engleskom jeziku navodi se:

Zamislite samo da se ovo desilo u nekom drugom glavnom gradu u Evropi. 

Potom je naveden citat ukrajinskog predsjednika:

"Borićemo se do kraja. Dajte nam šansu da živimo. Zatvorite nebo nad Ukrajinom ili nam dajte borbene avione. Ako mi padnemo, pašćete i vi." predsjednik V. Zelenski
 

Snimak je objavljen i na Facebook profilu ukrajinskog ministra kulture i politika informisanja Oleksandra Tkačenka 11. marta 2022. godine, uz opis u kom se tvrdi da je danas “Ukrajina štit za cijelu Evropu od ruskih okupacionih trupa”. Isti snimak je kasnije objavljen i na Facebook stranicama Ministarstva kulture i politika informisanja Ukrajine te ukrajinskog parlamenta Verkhovna Rada

Kako je snimak nastao?

O snimku je pisao francuski list Le Monde 14. marta 2022. godine. Kako se navodi u članku, autor snimka je Olias Barco, na čijem je Facebook profilu originalno i objavljen. Barco je francuski scenarista, reditelj i filmski producent koji živi u Kijevu. Za Le Monde je istakao da snimak nije napravio po zahtjevu ukrajinske vlade te da on ne predstavlja propagandni uradak. 

“Za mene smo u trećem svjetskom ratu i ovaj sukob će se proširiti. To je naučnofantastični, a ne propagandni video.” 

Video je snimljen u Parizu, a napravljen je prošle sedmice iz Ukrajine.

Barco ističe i da on i drugi/e koji su radili na snimku nisu plaćeni za taj rad.

Dakle, snimak vazdušnog napada na Pariz je montaža i ne prikazuje stvarne scene. Kreirao ga je filmski producent koji živi u Ukrajini i njime je izrazio poziv da se zatvori zračni prostor iznad ove zemlje. Iako su ga objavljivali i predstavnici vlasti u toj zemlji, ne radi se o ukrajinskoj ili NATO propagandi, kako se navodi u analiziranim objavama, niti iza njega “stoje Ukrajinci”, kako se navodilo u naslovima članaka. 

Shodno navedenom, pomenutim Facebook objavama dajemo ocjenu manipulisanje činjenicama, budući da je objavljena skraćena verzija pomenutog snimka, čime je izostavljen kontekst.

Naslovima analiziranih članaka takođe dajemo ocjenu manipulisanje činjenicama, te ocjenu klikbejt, budući da se tvrdnje iz naslova ne nalaze u samim člancima. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke