Raskrinkavanje.ba

Fotografija sarajevske Vijećnice u bojama kosovske zastave nije autentična

Širi se montirana fotografija zgrade Vijećnice u Sarajevu na kojoj je navodno projektovana zastava Kosova.

Foto: Raskrinkavanje

Na Facebooku je 26. septembra 2023. godine objavljena fotografija zgrade Vijećnice u Sarajevu na koju je navodno projektovana zastava Kosova. Fotografija je objavljena uz opis u kom se navodi:

Podrška svim koji se bore protiv terorizma, fašizma i nacizma...!
Večeras zastava Kosova na sarajevskoj Vijećnici…

U gornjem lijevom uglu fotografije može se vidjeti i logo bh. portala Klix. Ista fotografija objavljena je uz iste tvrdnje i na albanskom jeziku, a objavio ju je i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić

Šta su činjenice?

Navedena fotografija Vijećnice u bojama kosovske zastave objavljena je u danima nakon incidenta na Kosovu, koji se dogodio 24. septembra. Tokom incidenta, u napadu na policiju usmrćen je jedan policajac, a u odgovoru policije ubijena su i trojica napadača.

Autentičnost pomenute fotografije sarajevske Vijećnice provjeravao je naš partnerski portal Istinomjer. Kako su u svojoj analizi utvrdili, radi se o montiranoj fotografiji. 

Naime, iz Javnog preduzeća Sarajevo, zaduženog za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata Grada Sarajeva, za Istinomjer je potvrđeno da Vijećnica nije bila osvijetljena zastavom Kosova. 

Dodatno, obrnuta pretraga pomenute fotografije pokazuje da je originalna fotografija, bez projektovane zastave Kosova, objavljena 25. avgusta 2019. godine u članku portala Klix. Članak je objavljen povodom 27. godišnjice spaljivanja Vijećnice, a tom prilikom ova zgrada dobila je novo osvjetljenje. U ovom članku dostupno je još 12 fotografija nastalih tokom istog događaja obilježavanja godišnjice, na kojima se takođe ne vidi projekcija zastave Kosova. 

Iz snimka ispod, koji je kreirao Istinomjer, jasno je da je riječ o istoj fotografiji, originalno objavljenoj u pomenutom članku portala Klix. 

Shodno navedenom, prvu objavu fotografije Vijećnice u Sarajevu sa projektovanom zastavom Kosova ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave iste fotografije ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke