Francuski ambasador u Ukrajini nije podnio ostavku

Društvenim mrežama širi se lažna vijest da je ambasador Francuske u Ukrajini Etienne de Poncins podnio ostavku i napustio ovu zemlju.

Foto: Ambasada Francuske u Ukrajini

Na Telegram kanalu Code 17 19. oktobra 2022. godine objavljen je screenshot objave Facebook korisnika pod imenom RT Afrique. U objavi s fotografije, koja je na francuskom jeziku, navodi se da je “francuski ambasador u Ukrajini podnio ostavku”:

 Francuski ambasador u Ukrajini podnio ostavku

Francuski ambasador u Ukrajini g. Étienne de Poncins upravo je podnio ostavku. Doista, nakon poplave ruske vatre koja se obrušila na Kijev, glavni grad Ukrajine, francuski ambasador podnio je ostavku i juče napustio Kijev, da bi, kako je rekao,spasio svoj život.

Prije odlaska iz Kijeva, Étienne de Poncins je rekao: “Više ne znamo što ovdje branimo, čak ni Volodimir Zelenski više nije ovdje u Kijevu, zašto nastaviti žrtvovati ljude?

Screenshot je objavljen uz opis u kojem je ponovljena tvrdnja s fotografije o tome da je ambasador navodno rekao da “Zelenski nije u Kijevu”:

Francuski ambasador u Ukrajini - "ja više ne znam koga i šta podržavamo ovde. Zelenski nije u Kijevu.. ne znamo gde je".


 

Identične objave ovog screenshota pronašli smo i na nekoliko Twitter (link, link, link, link) i Facebook naloga (link, link).

Tvrdnja da je francuski ambasador u Ukrajini podnio ostavku dijelila se i uz nešto drugačiju, ali suštinski istu verziju njegove navodne izjave o Zelenskom (link, link, link).


Odakle je potekla “vijest” o ostavci francuskog ambasadora u Ukrajini?

 

Kao što se vidi na objavljenom screenshotu, informacija o ostavci i citat koji se pripisuje francuskom ambasadoru objavljeni su na Facebook stranici RT Afrique. Pod ovim imenom pronašli smo dvije stranice, no navodna vijest objavljena je samo na jednoj.

U opisu ove stranice, koja koristi vizuelni identitet sličan vizuelnom identitetu ruskog medija Russia Today (RT), navodi se, međutim, da je riječ o ličnom blogu. Kreiran je u aprilu ove godine i ima 39.000 pratitelja/ki.

RT France potvrdio je za AFP Factuel  i Reuters da Facebook stranica na kojoj je objavljena informacija o navodnoj ostavci nije povezana s ruskim medijem RT. Isto su naveli i za drugu stranicu s istim nazivom, koja se također predstavlja kao RT Afrique.

"Iz RT France, koji ima verifikovani nalog na Facebooku (www.facebook.com/RTFrance/), rečeno je za Reuters u e-mailu 24. oktobra da ni jedna ni druga Facebook stranica pod nazivom RT Afrique “nisu povezane s RT-om ni na koji način” i da RT “nikada nije prenio ovu lažnu informaciju.” (Reuters)

Ove stranice nisu odgovorile na Reutersov upit da li je riječ o zvaničnim stranicama ruskog medija.

Podsjećamo da je od 2. marta 2022. godine RT-u i Sputniku zabranjeno emitovanje u EU.

 

Navode demantovali ambasador Etienne de Poncins  i Ambasada Francuske u Ukrajini

 

Tvrdnje da je francuski ambasador u Ukrajini podnio ostavku širila se prvo na francuskom, a zatim i na drugim jezicima, o čemu su pisali AFP Factual, Reuters, Lead Stories i AP.

Na jedan od tweetova koji je sadržavao ove tvrdnje odgovorio je i sam Poncins, demantujući ove navode. 

Naime, francuski političar Jean-Michela Cadenas objavio je na svom Twitter nalogu da je ambasador Francuske u Ukrajini podnio ostavku, kao i navodni citat u kome on kaže da čak ni Volodimir Zelenski više nije u Kijevu. Na tweet je odgovorio Poncins navodeći da je riječ o lažnoj vijesti.

Ovo je lažna vijest, odmah je uklonite

Tweet Jean-Michela Cadenasa više nije dostupan.

Ambasada Francuske u Ukrajini u izjavi za Associated Press potvrdila je da je ambasador i dalje na dužnosti.  

 “Ambasador Francuske u Ukrajini Etienne de Poncins i cijeli tim Ambasade Francuske u Kijevu nastavljaju svoj rad u Ukrajini, pružajući podršku u ovom vrlo teškom razdoblju za zemlju”, stoji u saopštenju ambasade.

Lažni citat francuskog ambasadora o tome da Zelenski više nije u Kijevu samo je dio tvrdnji u sklopu ovog narativa koji se provlači još od početka ruske invazije na Ukrajinu i kojim se nastoji diskreditovati ukrajinski predsjednik. Raskrinkavanje je o sličnim dezinformativnim pokušajima dokazivanja istog narativa pisalo u nekoliko navrata (link, link).

Shodno navedenom, tvrdnju da je francuski ambasador podnio ostavku te da je rekao da ni Zelenski nije u Kijevu, objavljenu prvi put na domaćem govornom području na Telegram kanalu Code 17, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostale objave istih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 26. 10. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me