Raskrinkavanje.ba

Francuski avioni nisu “iscrtali” rusku zastavu iznad Marseja

Ova analiza je označena kao: Provjera tačnosti

Na društvenim mrežama viralan je snimak aviona koji su navodno greškom ostavili trag u bojama ruske zastave iznad Marseja u Francuskoj povodom dolaska olimpijskog plamena. To nije tačno.

Foto: Raskrinkavanje.ba


Na Facebooku je 9. maja 2024. godine objavljen videosnimak (arhivirano) na kome nekoliko aviona u formaciji ostavlja trag u bijeloj, plavoj i crvenoj boji. U opisu snimka navodi se:

 Elitni francuski akrobatski tim slučajno je pomešao zastave na paradi u Marseju. I ruska trobojka se pojavila na nebu.

Fire Shot Capture 249   Facebook   Www.facebook

Ova je objava na Facebooku zabilježila veliki broj interakcija. Podijeljena je više od 1.000 puta. Snimak smo pronašli na još nekoliko Facebook naloga, na kojima je podijeljen sa istim (1, 2, 3, 4) ili sličnim opisom (1, 2). Dijelio se i na društvenim mrežama X i Instagram.

 Pronašli smo i objave snimaka u kojima se, uz eksplicitnu tvrdnju, spominje i mogućnost da je riječ o optičkoj varci (1, 2).

Portal Otvoreno je 12. maja objavio članak u kome se poziva na objave sa društvenih mreža o tome da se na nebu iznad Marseja greškom vidjela ruska zastava. Jedna od njih je i “embedovana” u članku. Članak je opremljen naslovom koji sadrži netačne tvrdnje:

Povodom dolaska olimpijskog plamena u Francusku, avioni na početku greškom iscrtali rusku umjesto francuske zastave

 

Šta su činjenice?

 

U većini analiziranih objava navodi se da je snimak nastao prilikom održavanja “parade u Marseju”, bez dodatnih detalja o samom događaju, dok se u pojedinim navodi da je riječ o dolasku olimpijskog plamena u Francusku.

U Marseju je 8. maja 2024. godine svečano obilježen dolazak olimpijskog plamena (Ljetne olimpijske igre 2024. biće održane od 26. jula do 11. avgusta u ovoj zemlji). Prema medijskim izvještajima, dolazak jedrenjaka Belem sa olimpijskom bakljom u Staru luku Marsej obilježen je velikom paradom. U okviru parade, avioni francuske vazduhoplovne jedinice Patrouille de France letjeli su ostavljajući trobojni dimni trag. 

Snimak koji je viralan na društvenim mrežama zaista prikazuje ovaj događaj, ali tvrdnje da je “elitni francuski akrobatski tim slučajno pomiješao zastave” i da se na nebu iznad Marseja pojavila ruska, a ne francuska zastava, nisu tačni.  

Ovaj video se sa sličnim navodima dijelio i van našeg govornog područja, o čemu su pisale strane platforme za provjeru činjenica Lead Stories, TF1 info i France 24

Francuska zastava sastoji se od tri vertikalne pruge u plavoj, bijeloj i crvenoj boji zdesna nalijevo. Ruska zastava sastoji se od tri horizontalne pruge u ovim bojama, ali sa drugačijim rasporedom (bijela, plava i crvena od vrha prema dnu).

Avioni su na nebu ostavili dimne tragove u bojama francuske zastave (redoslijed boja: plava, bijela, crvena), što pokazuju brojni snimci. Na viralnom snimku čini se da su tragovi u bojama ruske zastave (bijela, plava, crvena) zbog ugla iz kog je snimak napravljen.

Platforma Lead Stories je, prema orijentirima na snimku (veliki broj jedrilica, stijena, zgrada), utvrdila da je video snimljen iz Luke Frioul na ostrvu Ratonneau, tri milje (4,8 km) daleko od Stare luke Marsej, gdje se održavala svečanost. Ova platforma navodi da se bijeli trag između plavog i crvenog ne vidi dobro iz ugla iz kog je snimak napravljen jer je djelimično blokiran plavim dimom, dok je vidljiv bijeli trag koji stvara mlažnjak koji leti visočije u formaciji. Bijeli trag između plavog i crvenog ipak se u pojedinim sekvencama snimka jasno primjećuje.

Fire Shot Capture 257   Videozapis   Facebook   Www.facebook.com

Foto: Screenshot/Facebook

Snimci koji su napravljeni iz drugih perspektiva pokazuju da je raspored boja zaista bio takav da odražava raspored na francuskoj zastavi. To je očigledno iz snimka koji je na svom YouTube nalogu objavio medij La Provence, a koji prikazuje nebo iznad lokacije odakle je snimak napravljen.

Fire Shot Capture 258   Retour En Images Sur L’arrivée Historique De La Flamme À Marseille       Www.youtube.com

Foto: Screenshot/YouTube

Raspored boja vidljiv je i na snimku (npr. 22:23) koji je emitovan uživo putem olimpijskog YouTube kanala. Na fotografijama koje su objavili brojni mediji takođe se vidi da raspored boja odgovara rasporedu na francuskoj zastavi (1, 2, 3). 

Iako sadrži netačnu tvrdnju, članak portala Otvoreno ima i objašnjenje da je u pitanju optička iluzija.

Shodno navedenom, prvu objavu tvrdnje da snimak prikazuje kako su avioni greškom ostavili trag u bojama ruske zastave ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostala pojavljivanja dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Naslov portala Otvoreno dobija ocjene lažna vijest i klikbejt.


(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke