Raskrinkavanje.ba

Gazprom nije objavio snimak u kom Evropi prijeti hladnom zimom

Brojni portali u regionu izvijestili su da je Gazprom objavio snimak u kom najavljuje obustavu isporuke plina i hladnu zimu u Evropi. Ipak, činjenice upućuju na to da iza snimka ne stoji ova ruska kompanija.

Foto: Screenshot, YouTube kanal Sead Numanovic

Na portalu Politički je 6. septembra 2022. godine objavljen članak u kom se tvrdi da je kompanija Gazprom objavila snimak kojim “prijeti Evropi” hladnom zimom. 

Gazprom objavio video-prijetnju Evropi: Smrznut ćete se

U članku se govori o obustavi isporuke plina iz Rusije te se, između ostalog, navodi: 

Ruska državna kompanija za eksploataciju plina i nafte Gazprom objavila je video kojim prijeti Evropi da će se smrznuti. 
(...)
Gazprom u video-poruci sugerira da će Evropljani ostati bez ovog energenta, te najavljuje "ledeno doba".

Članak se poziva na snimak koji je objavljen 6.9. na YouTube kanalu Sead Numanovic. Snimak je na ovom kanalu objavljen uz naslov “gzprom prijetnja”.

Foto: Screenshot, YouTube

Snimak u trajanju od 1:46 počinje kadrom muškarca u radnom odijelu na kom se vidi logo kompanije Gazprom. On zatvara ventil, nakon čega slijede kadrovi gradova pokrivenih snijegom i ledom, zastava Evropske unije i različitih fabričkih postrojenja. Muzička podloga za snimak je pjesma na ruskom jeziku koja nosi naziv “Zima”. 

Različiti domaći portali se u svojim člancima pozivaju na različite objave ovog snimka. Tako su pojedini objavili tweet Antona Gerashchenkoa, savjetnika ukrajinskog ministra inostranih poslova (1, 2). Drugi su se pozvali na Twitter nalog UkraineWorld (1, 2), dok se neki referiraju na objavu snimka s YouTube kanala Itapirkanmaa2 (1, 2).

Isti snimak se uz iste tvrdnje dijelio i društvenim mrežama u regionu.

Šta su činjenice?

Gazprom je energetska kompanija čiji je primarni fokus proizvodnja i prodaja gasa. Sjedište ove kompanije nalazi se u Rusiji. Prema izvještajima iz 2021. godine objavljenim na stranici Statista, Ruska Federacija posjedovala je preko 50% dionica Gazproma. 

Kako objašnjava BBC, nakon što je Rusija 24.2.2022. godine pokrenula invaziju na Ukrajinu, brojne evropske zemlje nametnule su Rusiji različite sankcije. Te sankcije rezultirale su, prema tvrdnjama ruskih zvaničnika/ca, tehničkim problemima koji su onemogućili isporuku dijela gasa evropskim zemljama. S druge strane, zvaničnici/e Evropske unije tvrde da sankcije nisu mogle uticati na tehnički aspekt isporuke gasa. Ipak, prekid isporuke ruskog gasa može u Evropi izazvati velike nestašice i probleme. 

Kompanija Gazprom je početkom septembra, pozivajući se upravo na tehničke probleme, objavila da će do daljnjeg produžiti prekid isporuke Sjevernim tokom 1, što značajno utiče na priliv gasa u Njemačku. 

Odakle snimak potiče?

Navodi da je kompanija Gazprom objavila snimak u kom se Evropi “prijeti” hladnom zimom širili su se i na drugim jezicima. O njima su već pisali Dpa, The Observers i ZDF

Brojni detalji u vezi sa snimkom ukazuju na to da on nije proizvod ruske kompanije. Primarno, snimak nije objavljen na zvaničnim stranicama Gazproma. On se do vremena pisanja ove analize nije nalazio na YouTube kanalu kompanije, na njenim zvaničnim Twitter nalozima (1, 2), niti na zvaničnoj stranici.

Na samom snimku se, takođe, osim na radničkom odijelu na početku snimka, ne vidi logo ove kompanije. Kako se može vidjeti iz ranije objavljenih zvaničnih snimaka Gazproma, u svakom od njih se na samom početku vidi kadar koji prikazuje logo kompanije. 

ZDF navodi da je snimak prvi put objavljen 5. septembra 2022 na Telegram kanalu Беспощадный пиарщик (Besposhchadnyy piarshchik - Nemilosrdni PR). U samoj objavi se kao “autori ideje” navodi grupa "Arthur Khodyrev and Co".

Dan kasnije, 6.9.2022, na istom Telegram kanalu objavljena je poruka u kojoj se navodi da je autor Khodyrev administratorima/kama ovog Telegram kanala poslao snimak te da iza njega ne stoji Gazprom. U objavi se, između ostalog, navodi:

Sam Arthur ovako govori o videu: „Ideja se pojavila nakon nekih vijesti oko Sjevernog toka. Moja jedina veza sa Gazpromom je to što povremeno snimam specijalne reportaže emisija Energetika, koji se emituje na kanalu Rusija 24.”
(...)
Nije bilo scenarija, uradili su to za 3 sata. 
(...)
Autori su Arthur Khodyrev i Ivan Kireev. Da, niko nam nije platio, niko ništa nije naručio. To je naše stvaralaštvo i naš građanski stav. Petersburg drugačije gleda na svijet. U ovom slučaju, s humorom.
(...)
To što se svi pozivaju na autorstvo Gazproma - to je priča za fact-checkere.

Ruski medij Fontanka u članku od 6.9.2022. navodi da je Khodyrev potvrdio za njih da iza snimka ne stoji Gazprom. 

Ipak, sam Khodyrev, kako se navodi i u pomenutoj objavi, ima neke veze sa Gazpromom. On je radio na reportažama koje se, s njegovim potpisom, još uvijek mogu pronaći na stranici Gazproma.

Platforma The Observers pokušala je u više navrata da kontaktira Gazprom, ali je odgovor kompanije izostao. 

Koje kadrove snimak zapravo prikazuje?

Prvi kadar koji prikazuje muškarca u uniformi Gazproma potiče iz promotivnog snimka objavljenog na YouTube kanalu Газпром энерго 9.9.2019. godine, navodi The Observers. Kadar se može vidjeti na 18. sekundi ovog snimka

Foto: Screenshot/observers.france24.com; “Ovdje smo uporedili propagandni snimak (lijevo) i snimak objavljen 9. septembra 2019. na Gazpromovom YouTube kanalu.” 

Kadar muškarca koji zatvara ventil, s početka snimka koji se pripisuje Gazpromu, takođe smo pronašli u istom promotivnom snimku iz 2019, a može se vidjeti na 7:25 minutu.

Ostatak snimka koji se pripisuje Gazpromu nismo pronašli na kanalima ove kompanije. S druge strane, u nekoliko navrata se na snimku može vidjeti logo kompanije The B1M. Dpa navodi:

Ovaj popularni britanski kanal s više od dva miliona pretplatnika/ca snima videozapise o građevinskim projektima. Jedan videosnimak iz B1M, o gasovodu Sjeverni tok 2, izgleda da je bio izvor većine snimaka u ruskom videu.

Na nekim od slika je i dalje logo B1M, a preuzeo ih je kreator ruskog videa. Primjeri su brava (u minutu 0:57 u ruskom videu), Dom u Berlinu (1:03 minuta) i trgovačka ulica (1:07 minuta).
(...)
Slike na vremenskim oznakama 0:25, 0:32, 0:50, 0:54, 1:00 i 1:26 u ruskom videu takođe se mogu naći u videosnimku B1M. Ponekad su čak i u istom redoslijedu. To ne izgleda kao slučajnost.

Foto: Screenshot/observers.france24.com; “Ovo su screenshoti propagandnog snimka koji je pogrešno pripisan Gazpromu. Može se vidjeti logo britanske kompanije The B1M na njima.”

Jedan od kadrova u snimku koji se povezuje sa Gazpromom prikazuje zgradu Lakhta Center u kojoj se nalazi Gazpromovo sjedište. Sam kadar, ipak, originalno potiče iz snimka koji je na YouTube kanalu Лахта Центр (Lahta Centr) objavljen u avgustu 2018. godine. 

Foto: Screenshot/observers.france24.com; “Ovdje smo uporedili propagandni snimak (lijevo) i snimak koji je objavljen 23. avgusta 2018. na YouTube kanalu Lakhta Centra.”

Na kraju, jedan od kadrova u snimku u kom Gazprom navodno prijeti Evropi zapravo uopšte ne prikazuje evropski grad, već Krasnoyarsk u Sibiru. Kadar koji se može vidjeti na 0:16 minutu snimka koji se pripisuje Gazpromu potiče iz videozapisa s kanala Vadim Makhorov, objavljenog u martu 2019. godine, i prikazuje Vinogradovskiy most. Isječak se može vidjeti na 0:24 minutu snimka.

Foto: Screenshot/observers.france24.com; “Ovdje smo uporedili snimak (lijevo) s fotografijama iz Google Street Viewa koje prikazuju Vinogradovskiy most u ruskom gradu Krasnoyarsk.”

Dakle, nema dokaza da je snimak za koji se tvrdi da je objavio Gazprom kao navodnu prijetnju hladnom zimom Evropi zapravo potekao od ove kompanije. Snimak nije objavljen na zvaničnim kanalima kompanije, a njegov autor tvrdi da za kreiranje nije bio plaćen od Gazproma. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da je kompanija Gazprom objavila snimak kojim “upozorava” ili “prijeti” obustavom isporuke gasa Evropi, prvi put objavljenu na portalu Politički, ocjenjujemo kao lažnu vijest

Druge objave iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

Napomena:

26.9.2022: Portali Avaz, Net.hr, N1, Klix, Dnevnik (.hr), Radio Sarajevo, 24sata (.hr), Portal Analitika, Jutarnji, Dnevno, Oslobođenje i Ultra trijumf vijesti ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

27.9.2022: Portali Pressmedia i Večernji list (.hr) ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

28.9.2022: Portali Priznajem, Sarajevska sehara i Penzionisani ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

29.9.2022: Portali Srpskainfo, Espreso, Politika i Biz portal ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

4.10.2022: Portal Cazin (.net) ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

19.10.2022: Portal Blic je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

11.11.2022: Portal 072info je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Centralna: Gazprom objavio video: Zima će biti duga

Ruski Gazprom objavio je spot u kojem Evropi prijeti nestašicom plina ove zime. Video koji se širi društvenim mrežama prikazuje radnika koji isključuj...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

GP Maljevac: “Zima će biti velika”: Gazprom objavio jeziv video, pogledajte kako je najavio ledeno doba Europi

Ruski plinski div Gazprom zaustavio je opskrbu u petak, navodeći kao razlog “tehnički kvar”. Izazvalo je to niz reakcija, a njemački uvoznik plina pok...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

AntenaM: Gazprom objavio zloslutni video u kojem prijeti Evropi: Zima će biti duga

Ruski državni energetski div Gazprom pokušao je da ismije Evropu zlokobnim videom upozoravajući na dugu zimu sa snijegom i ledom koji će zahvatiti cij...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Otisak: Gazprom objavio video-prijetnju Evropi: Smrznut ćete se! /VIDEO

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Srpska info: „Zima će biti duga” U reklami „Gasprom” zaprijetio Evropi (VIDEO)

Ruski „Gasprom” objavio je snimak na kome prijeti Evropi nestašicom gasa ove zime. Naime, na snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se radnik kako...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Klix: Gazprom objavio zlosutni video u kojem prijeti Evropi dugom i hladnom zimom

Ruski državni energetski div Gazprom pokušao je ismijati Evropu zlokobnim videom upozoravajući na dugu zimu sa snijegom i ledom koji će zahvatiti cije...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Big portal: Odvažan potez Gasproma – u reklami zaprijetili Evropi: “Zima će biti duga”

Ruski Gasprom objavio je snimak na kome preti Evropi nestašicom gasa ove zime.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2022

Net hr: Problemi s ruskim plinom glavna su tema posljednjih dana

Ruski plinski div Gazprom zaustavio je opskrbu u petak, navodeći kao razlog "tehnički kvar". Izazvalo je to niz reakcija, a njemački uvoznik plina pok...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Politika: U reklami „Gasprom” zapretio Evropi: „Zima će biti duga”

Ruski „Gasprom” objavio je snimak na kome preti Evropi nestašicom gasa ove zime. Naime, na snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se radnik kako is...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Novi: Gazprom objavio spot u kojem Europi prijeti smrzavanjem: "Zima će biti duga"

RUSKI Gazprom objavio je spot u kojem Europi prijeti nestašicom plina ove zime. Video koji se širi društvenim mrežama prikazuje radnika koji isključuj...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Grad-Busovača: Gazprom objavio video u kojem prijeti Europi dugom i hladnom zimom (VIDEO)

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Oslobođenje: Gazprom novim videom zaprijetio čitavoj Evropi: Zima će biti duga

- Gle, preko rijeke, tiho umire jesen... A zima će biti duga, samo sumrak i snijeg

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Slobodna Dalmacija: Ruski Gazprom se bizarnim videom narugao Europi koja ostaje bez njihovog plina: ‘Gle, preko rijeke... Zima će biti duga, samo sumrak i snijeg‘

Ruski državni energetski div Gazprom pokušao je ismijati Europu zlokobnim videom kojim najavljuju dugu zimu sa snijegom i ledom koji će zahvatiti cije...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Bosna Info: Gazprom objavio spot u kojem prijeti Evropi

Ruski Gazprom objavio je spot u kojem Evropi prijeti nestašicom plina ove zime. Video koji se širi društvenim mrežama prikazuje radnika koji isključuj...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Sarajevska Sehara: Ruski Gasprom objavio jezivu reklamu: “A zima će biti duga, samo sumrak i snijeg”

Zima će biti duga, samo sumrak i snijeg – ovo je dio videa koji je predstavljen kao reklama ruskog “Gasproma”.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Visoko.ba: Gazprom prijeti Europi dugom i hladnom zimom

Ruski državni energetski div Gazprom je objavio video u kojem prijeti Europi dugom i hladnom zimom.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Poslovni dnevnik: Gazpromova poruka Europi: ‘Zima će biti duga, smrznut ćete se kao ….VIDEO

Uz stihove sovjetskog pjesnika Jurija Vizbora, u gotovo dvije minute reklame, prikazuje se radnik koji gasi plin, a potom nastupa zima.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

N1: A zima će biti duga, samo sumrak i snijeg: Gasprom prezentovao jezivu reklamu

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Facebook profili i stranice: Balkan: Gazprom

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Cazin net: Ovo je spot u kojem Gazprom prijeti Evropi

Ruski Gazprom objavio je spot u kojem Evropi prijeti nestašicom plina ove zime. Video koji se širi društvenim mrežama prikazuje radnika koji isključuj...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Večernji list: Gazprom objavio spot u kojem Europi prijeti ledenim dobom: 'Zima će biti duga'

"Zar uistinu misle da mogu ubiti tisuće Ukrajinaca, zauzeti teritorije druge zemlje i da će Europa skrenuti pogled na drugu stranu u strahu od ucjene?...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

RTL.hr: VIDEO Gazprom objavio reklamu u kojoj prijete Europi: 'Zima će biti duga, smrznut ćete se'

No Europska je komisija uvela alternativne politike u vezi opskrbe plina

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Haber: Gazprom objavio zlosutni video u kojem prijeti Evropi dugom i hladnom zimom

Ruski državni energetski div Gazprom pokušao je ismijati Evropu zlokobnim videom upozoravajući na dugu zimu sa snijegom i ledom koji će zahvatiti cije...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Radio Sarajevo: Gazprom objavio spot u kojem Evropi prijeti smrzavanjem: "Zima će biti duga, samo sumrak i snijeg"

Ruski Gazprom objavio je spot u kojem Evropi prijeti nestašicom plina ove zime. Video koji se širi društvenim mrežama prikazuje radnika koji isključuj...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Vrisak: JEZIVO! Gazprom objavio spot u kojem Europi prijeti ledenim dobom: ‘Zima će biti duga’

Spot je na svojem profilu na Twitteru objavio savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Ukrajine Anton Gerašenko.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Pogled: Gazprom objavio video: Zima će biti duga

Ruski Gazprom objavio je spot u kojem Evropi prijeti nestašicom plina ove zime. Video koji se širi društvenim mrežama prikazuje radnika koji isključuj...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Dnevno.ba: Gazprom prijeti Europi, objavili video: “Zima će biti duga, samo sumrak i snijeg”

Ruski Gazprom objavio je spot u kojem Europi prijeti nestašicom plina ove zime. Video koji se širi društvenim mrežama prikazuje radnika koji isključuj...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2022

Istraga: Gazprom objavio video-prijetnju Evropi: Smrznut ćete se

U video-poruci sugerira se da će Evropljani ostati bez ovog energenta, te najavljuje "ledeno doba"

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Večernji list (ba): Gazprom objavio spot u kojem Europi prijeti ledenim dobom: 'Zima će biti duga'

"Zar uistinu misle da mogu ubiti tisuće Ukrajinaca, zauzeti teritorije druge zemlje i da će Europa skrenuti pogled na drugu stranu u strahu od ucjene?...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

PressMedia: Gazprom objavio spot u kojem Evropi prijeti smrzavanjem: “Zima će biti duga, samo sumrak i snijeg”

Ruski Gazprom objavio je spot u kojem Evropi prijeti nestašicom plina ove zime. Video koji se širi društvenim mrežama prikazuje radnika koji isključuj...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Hercegovina.info: VIDEO Gazprom objavio spot zaleđenih Bruxellesa i Berlina pod snijegom, istaknuli i zastavu Europske unije

Ruski Gazprom objavio je spot u kojem Europi prijeti nestašicom plina ove zime. Video koji se širi društvenim mrežama prikazuje radnika koji isključuj...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Biz portal: „ZIMA ĆE BITI DUGA, SAMO SUMRAK I SNEG…” Gasprom poslao mračno upozorenje Evropi (VIDEO)

Zima će biti duga, samo sumrak i sneg – ovo je deo reklame ruskog Gasproma.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Politika: U reklami „Gasprom” zapretio Evropi: „Zima će biti duga”

Ruski „Gasprom” objavio je snimak na kome preti Evropi nestašicom gasa ove zime. Naime, na snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se radnik kako is...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Klikni: [VIDEO] Gazprom objavio reklamu s apokaliptičnom vizijom EU

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Vijesti: Gazprom poslao zloslutnu video poruku Evropi

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Ramski vijesnik: Gazprom objavio video u kojem prijeti Europi dugom i hladnom zimom

Dvominutni isječak pod nazivom “Zima će biti duga” pokazuje kako će se Europa smrznuti usred pretjerano visokih cijena energije uzrokovanih invazijom...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Priznajem.hr: JEZIV VIDEO: Gazprom objavio pjesmu u kojoj prijeti Europi: “Zima će biti duga”

Ruski energetski div objavio je video u kojem aludira da će Europa ove zime ostati hladna.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Demos Media: VIDEO Ovo je reklama u kojoj Gazprom prijeti Europi: ‘Zima će biti duga, smrznut ćete se…’

Uz stihove sovjetskog pjesnika Jurija Vizbora, u gotovo dvije minute reklame, prikazuje se radnik koji gasi plin, a potom nastupa zima.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Portal Analitika: Gasprom objavio zlosutni video u kojem prijeti Evropi dugom i hladnom zimom

Ruski državni energetski div Gasprom pokušao je ismijati Evropu videom upozoravajući na dugu zimu sa snijegom i ledom koji će zahvatiti cijeli kontine...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Box: U reklami „Gasprom” zaprijetio EU: „Zima će biti duga”

Ruski „Gasprom” objavio je snimak na kome prijeti Evropi nestašicom gasa ove zime. Naime, na snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se radnik kako...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Federalna Televizija: Gazprom prijeti Europi dugom i hladnom zimom

Ruski državni energetski div Gazprom je objavio video u kojem prijeti Europi dugom i hladnom zimom.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Central news: „Zima će biti duga” U reklami „Gasprom” zaprijetio Evropi (VIDEO)

Ruski „Gasprom” objavio je snimak na kome prijeti Evropi nestašicom gasa ove zime. Naime, na snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se radnik kako...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 06.09.2022

Politički: Gazprom objavio video-prijetnju Evropi: Smrznut ćete se

U video-poruci sugerira se da će Evropljani ostati bez ovog energenta, te najavljuje "ledeno doba".

 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2022

072 Info: Gazprom objavio video-prijetnju Evropi

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Avaz: Video / Ovo je spot u kojem Gazprom prijeti Evropi

Krajem avgusta predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) potvrdila je da su skladišta plina u Evropskoj uniji popunjena 80 p...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Insajder: “A zima će biti duga, samo sumrak i snijeg” Gasprom iskoristio stihove za jezivu reklamu (VIDEO)

Zima će biti duga, samo sumrak i snijeg – ovo je dio reklame ruskog “Gasproma”.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Buka: Ovo je spot u kojem Gazprom prijeti Evropi: "Zima će biti duga"

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Balkan TV: U reklami „Gasprom” zapretio Evropi: „Zima će biti duga”

Ruski „Gasprom” objavio je snimak na kome preti Evropi nestašicom gasa ove zime. Naime, na snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se radnik kako is...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Faktor magazin: ZIMU ĆE PRATITI SAMO MRAK I SNIJEG“ Gasprom poslao video poruku Evropi zbog koje ćete se naježiti!

Ruski državni energetski gigant Gasprom koristio je pjesmu iz sovjetskog doba u adaptiranoj verziji u svojoj novoj reklami. Video prikazuje zatvaranje...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2022

Direktno.hr: VIDEO Gazprom objavio zastrašujuć video, u jezivoj reklami isključio plin i najavio ledeno doba Europi

Nakon što je Gazprom objavio da su isporuke prirodnog plina iz plinovoda Sjeverni tok obustavljene na neodređeno vrijeme, navodeći kao razlog "tehničk...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Espreso.co.rs: GASPROM UPOZORAVA EVROPU: Objavio BIZARNU reklamu, hoće li ZAISTA biti OVAKO? (VIDEO)

Najveće postrojenje u Evropi za obradu gasa je u Barseloni, što znači da Špancima gas dolazi sa zapada

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Narod.hr: Gazprom objavio spot u kojem gasi plin za Europu uz glazbenu podlogu ‘Zima će biti duga’

Ruski energetski div Gazprom objavio je spot u kojem upozorava Europsku uniju na nestašicu plina. Spot na početku prikazuje radnika koji isključuje do...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Ilidža grad: A zima će biti duga, samo sumrak i snijeg: Gasprom prezentovao jezivu reklamu

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Stolac.co: Gazprom objavio video-prijetnju Europi: Smrznut ćete se

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

24 sata hr: VIDEO Ovo je reklama u kojoj Gazprom prijeti Europi: 'Zima će biti duga, smrznut ćete se...'

Uz stihove sovjetskog pjesnika Jurija Vizbora, u gotovo dvije minute reklame, prikazuje se radnik koji gasi plin, a potom nastupa zima.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Penzionisani: GASPROM UPOZORIO: „Zima će biti duga, samo sumrak i sneg!“(VIDEO)

Zima će biti duga, samo sumrak i sneg – deo je reklame ruskog “Gasproma”.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Trend Radio: GAZPROM OBJAVIO ZLOSUTNI VIDEO U KOJEM PRIJETI EVROPI DUGOM I HLADNOM ZIMOM

Ruski državni energetski div Gazprom pokušao je ismijati Evropu zlokobnim videom upozoravajući na dugu zimu sa snijegom i ledom koji će zahvatiti cije...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Index: Ovo je spot u kojem Gazprom prijeti Europi: "Zima će biti duga"

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

B 92: Odvažan potez Gasproma – u reklami zapretili Evropi: "Zima će biti duga" VIDEO

Ruski Gasprom objavio je snimak na kome preti Evropi nestašicom gasa ove zime.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Blic: "ZIMA ĆE BITI DUGA, SAMO SUMRAK I SNEG": "Gasprom" poslao bizarno UPOZORENJE EVROPI (VIDEO)

Zima će biti duga, samo sumrak i sneg – ovo je deo reklame ruskog “Gasproma”.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2022

Ultra trijumf vijesti: SKANDALOZNO! Ruski “Gazprom” objavio video-prijetnju Evropi: Smrznut ćete se

Ruska državna kompanija za eksploataciju plina i nafte Gazprom objavila je video kojim prijeti Evropi da će se smrznuti

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 06.09.2022

YouTube kanal: Sead Numanovic: gzprom prijetnja

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Dnevnik.hr: VIDEO Može li bizarnije? Gazprom objavio pjesmu u kojoj prijeti Europi: "Zima će biti duga"

Ruski energetski div objavio je video u kojem aludira da će Europa ove zime ostati hladna.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Nova.rs: „Zima će biti duga, samo sumrak i sneg“: Gasprom ismeva Zapad VIDEO

Nakon što je Rusija prekinula isporuke gasa preko gasovoda Severni tok 1 ruski energetski gigant Gasprom objavio je snimak na kojem se vidi Evropa pod...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Sloboden pecat.: VIDEO|"Zima će biti duga, samo sumrak i snijeg": Gazprom se ruga Zapadu

Nakon što je Rusija prekinula opskrbu plinom kroz plinovod Sjeverni tok 1, ruski energetski div Gazprom objavio je video koji prikazuje Europu prekriv...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Glas Javnosti: GASPROM ISMEJAO ZAPAD: Zima će biti jako duga, samo sumrak i sneg (VIDEO)

Nakon što je Rusija prekinula isporuke gasa preko gasovoda Severni tok 1 ruski energetski gigant Gasprom objavio je snimak na kojem se vidi Evropa pod...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Aktuelno.me: UŽIVO Ukrajina: Agresija neće završiti ove godine; Putin zaprijetio da će obustaviti isporuku nafte i gasa

Američki predsjednik Džo Bajden čestitao je novoj britanskoj premijerki Liz Tras na preuzimanju dužnosti, u telefonskom razgovoru u kojem su se oboje...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.09.2022

Posušje (info): Gazprom objavio video: Zima će biti duga

Ruski Gazprom objavio je spot u kojem Europi prijeti nestašicom plina ove zime. Video koji se širi društvenim mrežama prikazuje radnika koji isključuj...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Jutarnji.hr: Pogledajte video kojim Gazprom prijeti Europi: Zatvaraju se ventili, a dolazi oštra zima...

Film prikazuje snijegom prekrivenu Europu s pogledom na plinovod Sjeverni tok i znakovitim kadrom zatvaranja ventila

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 07.09.2022

Lepenička dolina: Gazprom objavio zlosutni video u kojem prijeti Europi dugom i hladnom zimom

Ruski državni energetski div Gazprom pokušao je ismijati Europu zlokobnim videom upozoravajući na dugu zimu sa snijegom i ledom koji će zahvatiti cije...

 • Prenošenje lažnih vijesti