Raskrinkavanje.ba

GlaxoSmithKline, Institut u Wuhanu, Pfizer, Gates i OSF: Nova mega teorija zavjere

U tekstu koji se viralno širi po društvenim mrežama netačno se tvrdi da postoji niz “slučajnosti” koje indiciraju da je pandemija uzrokovana virusom SARS-CoV-2 orkestrirana globalna zavjera. Provjerom dostupnih podataka, naša analiza pokazuje da je većina tih tvrdnji činjenično netačna i da ne postoji globalna zavjera čiji su akteri, između ostalih, GlaxoSmithKline, George Soros i Bill Gates.

Post, u kojem se tvrdi da postoji gomila “slučajnosti” vezanih za pandemiju koronavirusa i cjepiva za bolest koju virus uzrokuje, pojavio se 3.12.2020 na našem govornom području, i to na Facebooku profilu Nataša Andrić. U njemu se tvrdi sljedeće:

 " Kineski biološki laboratorij u Wuhanu u vlasništvu je Glaxoa!
Koji slučajno posjeduje Pfizer! (onaj koji proizvodi cjepivo!)
Čime upravljaju financije Black Rocka.
Koji slučajno upravlja financijama tvrtke Open Foundation (Soros
Foundation!)
Koja slučajno služi francuskoj AXA-i! I slučajno su vlasnik njemačke tvrtke Winterthur.
Koja je slučajno izgradila kineski laboratorij u Wuhanu!
Slučajno ga je kupio njemački Allianz, a Vanguard ima kao dioničara.
Dioničar Black Rocka koji kontrolira središnje banke i upravlja približno
jednom trećinom globalnog investicijskog kapitala.
Koji je, inače, glavni dioničar Microsofta, u vlasništvu Billa Gatesa koji je
slučajno dioničar PFIZER-a (koji prodaje čudesno cjepivo) i trenutno je prvi sponzor SZO-a!
Bože, kakva slučajnost "

Post sa istim tekstom je kopiran i objavljivan na Facebook i Twitter profilima i grupama desetinama puta, uključujući i profil bosanskohercegovačkog autora dokumentarnih filmova Dinna Kasala

Prema podacima Facebookovog alata CrowdTangle za pretraživanje ove društvene mreže, post sa istim sadržajem je objavljen 37 puta u javnim grupama, gdje je zabilježio više od 1.000 interakcija.

Trećeg decembra se tekst našao i na portalu Slike društva, u članku “Sve Je Slučajno”.

Prema pisanju AFP-a, sličan post se prvo pojavio u Italiji 12.11.2020 na Facebook profilu Francesca Ianotta, međutim, ta verzija teksta je drugačija - ne spominje Billa Gatesa, ali spominje Matea Renzija, bivšeg premijera Italije, za kojeg se tvrdi da je finansiran od strane kompanija koje su dio ove zavjere. 

Prijevod ove objave je sljedeći:

“Kineska laboratorija zapravo je u vlasništvu Glaxo-a, koji je slučajno vlasnik Pfizera, čijim interesima upravlja Black Rock, koji također upravlja interesima Fondacije otvorenog društva (Soros), koji izgleda da slučajno upravlja interesima francuske Axe, koja je slučajno izgradila kinesku laboratoriju preko (njemačkog) Winthertoura, koji slučajno kontrolira centralne banke, koje su slučajno glavni dioničar i Unipola i MPS-a, koji su slučajno glavni Renzijevi financijeri, koji slučajno ima fondaciju koja se zove Open, a kako se to događa, Grillovi uredi nalaze se u Soroševoj zgradi u Londonu. Ako nije jasno, mogu da nastavim sa razlozima zašto je ovaj virus generiran “Giuseppe Renda

Engleska verzija objave se također dijeli na našem govornom području na Twitteru i Facebooku.

Šta su činjenice?

Kako u ovom postu ima više netačnih tvrdnji, u ovoj analizi ćemo zasebno tretirati svaku od njih, te provjeriti njihovu tačnost.

Tvrdnja 1: “Kineski biološki laboratorij u Wuhanu u vlasništvu je Glaxoa!”

Iako u tvrdnjama nije naveden tačan naziv laboratorija u Wuhanu, radi se o Institutu za virologiju u ovom gradu. Raskrinkavanje je ranije pisalo o netačnim navodima u kojima se tvrdilo da je George Soros vlasnik ove ustanove. Kako je ovaj institut u vlasništvu kineske akademije nauka, odnosno Narodne Republike Kine, vlasnik instituta ni u kojem slučaju ne može biti George Soros niti Glaxo. Vrijedno je i napomenuti da Glaxo, kao zasebna kompanija, pod tim imenom ne postoji još od 1995. godine, kada se spojio sa kompanijom Wellcome, te je ovaj novi poslovni subjekt poslovao pod imenom Glaxo Wellcome plc. Potom, 2000. godine Glaxo Welcome se spaja sa kompanijom SmithKline Beecham, te od tada pa sve do danas posluje pod nazivom GlaxoSmithKline.

Tvrdnja 2: Glaxo je vlasnik Pfizera. 

Prema istraživanju iz 2019. koje je sproveo američki poslovni magazin Forbes, Pfizer je najveća farmaceutska kompanija na svijetu, dok GlaxoSmithKline zauzima šesto mjesto na toj listi. 

Pfizer je javna kompanija čije se dionice prodaju na berzi. Kao takvoj, uvid u vlasničku strukturu je javan i može se provjeriti. Na osnovu provjere, može se utvrditi da Glaxo nije među deset vlasnika sa najvećim procentom dionica Pfizera. 

Također, može se vidjeti da kompanije GlaxoSmithKline nema ni na listi dioničara Pfizera iz septembra 2020, koja uključuje i mnogo manje dioničare od gore navedenih top 10.

Jedina veza između GlaxoSmithKlinea i Pfizera jeste njihova zajednička saradnja i osnivanje kompanije koja se bavi prodajom lijekova za koje nije potreban recept ljekara, te parafarmaceutskih proizvoda pod nazivom Gsk Consumer Healthcare. Glaxo kontrolira 68 posto ovog zajedničkog ulaganja, a preostalih 32 posto Pfizer. Ova kompanija uključuje poznate robne marke i proizvode koji se prodaju bez recepta, poput protivupalnih sredstava za uklanjanje bolova Voltaren, Panadol i Advil, paste za zube Sensodyne i Centrum vitaminske tretmane.

Iako postoji suradnja između ovih kompanija, to ne znači da bilo koja od njih ima vlasništvo nad drugom.

Tvrdnja 3: “Black Rock slučajno upravlja financijama tvrtke Open Foundation (Soros Foundation!)”

Ovim tvrdnjama bavio se i naš partnerski fact-cheking portal Faktograf, koji je naveo da nije tačno da Black Rock upravlja financijama tvrtke Open Foundation, iz prostog razloga jer Open Society Foundations nije “tvrtka”:

Nadalje, Black Rock ne “upravlja financijama tvrtke Open Foundation” jer takva Soroševa “tvrtka” ne postoji. Open Foundation (punim imenom Open Society Foundations) je zaklada koja podupire veliki broj udruga civilnog društva s glavnim ciljem promoviranja ljudskih prava, te njome predsjeda George Soroš.

Tvrdnja 4: “Tvrtka Open Foundation (Soros Foundation!) slučajno služi francuskoj AXA-i!”

Tačan naziv fondacije koju je osnovao poslovni magnat George Soros je Open Society Foundations. Ova fondacija nije “tvrtka”, kako se tvrdi u objavi koju analiziramo, već se radi o međunarodnoj mreži institucija koje daju finansijsku podršku projektima od značaja za civilno društvo i demokratiju. Na stranici Open Society Foundations u opisu stoji:

Fondacije za otvoreno društvo, koje je osnovao George Soros, najveći su svjetski privatni fond nezavisnih grupa koje rade na pravdi, demokratskoj upravi i ljudskim pravima.

Axa S.A, ili samo AXA, francuska je multinacionalna osiguravajuća kuća sa sjedištem u Parizu. Bavi se globalnim osiguranjem, upravljanjem investicijama i drugim financijskim uslugama.

Jedina dodirna tačka između fondacije Open Society Foundationsa i AXA-e jeste dionički udio koji ima Soros Fund Management u kompaniji koja je jedno vrijeme bila u vlasništvu AXA-e. Naime, Soros Fund Management, privatna američka firma za upravljanje investicijama, ima dionički udio u Equitable Holdingsu. Equitable Holdings je od 1991. do 2020. bio pod većinskim vlasništvom AXA-e, te se od 2004. do 2020. godine zvao AXA Equitable Life Insurance Company. U novembru 2019. AXA je objavila da prodaje i posljednji dionički udio koji je imala u ovoj kompaniji, te se ona od januara 2020. zove Equitable. Dionice ove kompanije drže 773 različita institucionalna subjekta, uključujući Soros Fund Management, koji nije među najvećim dioničarima kompanije.

Na osnovu svega iznesenog, tvrdnja da Open Society Foundations “služi” AXA-i nije utemeljena ni na čemu, te iziskuje pitanje zašto bi fondacije koje se bave promocijom civilnog društva služile osiguravajućoj kompaniji sa kojom nemaju gotovo nikakve veze.

Tvrdnja 5: Njemačka kompanija Winthertur je “slučajno izgradila kineski laboratorij u Wuhanu!” 

Axa Winterthur je multinacionalna osiguravajuća kompanija. Originalna kompanija pod imenom Winterthur osnovana je u Winterthuru u Švicarskoj 1875. godine, a od 2007. je pod vlasništvom francuske AXA-e, te se zove Axa Winterthur. Dakle, niti je ova kompanije locirana u Njemačkoj, niti je njen vlasnik poslovni subjekt iz Njemačke.

Isto tako, što se da naslutiti iz same činjenice da je ovo osiguravajuća kompanija, a ne građevinska firma specijalizirana za izgradnju laboratorija, Axa Winterthur nije “slučajno izgradila kineski laboratorij u Wuhanu”. 

Institut za virologiju u Wuhanu je izgradila Narodna Republika Kina uz pomoć Francuske koja je pružala stručne konsultacije putem Međunarodnog centra za istraživanje zaraznih bolesti iz Lyona.

Tvrdnja 6: “Slučajno ga je kupio njemački Allianz, a Vanguard ima kao dioničara”. 

Iako nije jasno da li se ovdje misli da je Allianz kupio Institut za virologiju u Wuhanu ili kompaniju Winterthur, ovo nije toliko ni bitno jer je do sada u analizi već ustanovljeno da je vlasnik Instituta za virologiju u Wuhanu Narodna Republika Kina, te da je AXA vlasnik Winterthura. Samim tim, Allianz nije kupio nijedan od ova dva subjekta.

Što se tiče Vanguarda, oni zaista jesu dioničar Allianza, ali s obzirom na to da se radi o investicijskoj kompaniji koja je 2019. godine bila druga najveća kompanija za upravljanje imovinom na svijetu sa upravljanom imovinom u iznosu od 6,15 biliona američkih dolara, ova činjenica nije čudna.

Tvrdnja 7: “Dioničar Black Rocka koji kontrolira središnje banke i upravlja približno jednom trećinom globalnog investicijskog kapitala”. 

Pod “dioničar Black Rocka” se misli na Vanguard Inc. koji je uz Black Rock 2019. godine bio druga najveća kompanija za upravljanje imovinom na svijetu. Međutim, to ne znači da ova kompanija “kontrolira središnje banke”. Središnje ili centralne banke su nezavisne nacionalne institucije koje provode monetarnu politiku, reguliraju banke i pružaju finansijske usluge, uključujući ekonomska istraživanja. Ciljevi centralnih banaka su stabilizacija nacionalne valute, održavanje nezaposlenosti na niskom nivou i sprečavanje inflacije.

Većinom centralnih banaka upravlja odbor koji se sastoji od predstavnika ostalih banaka. Najviši izabranik države imenuje direktora. Nacionalno zakonodavno tijelo ga odobrava. To omogućava  usklađivanje centralne banke s dugoročnim političkim ciljevima nacije. U isto vrijeme, centralne banke su oslobođene političkog utjecaja u svojim svakodnevnim operacijama.

Tvrdnja 8: “Bill Gates je prvi sponzor SZO” 

Najveći sponzor Svjetske Zdravstvene Organizacije (SZO) trenutno je Njemačka koja doprinosi 12.18 posto godišnjeg budžeta ove organizacije. Fondacija “Bill and Melinda Gates” je drugi najveći donor, sa 11.65 posto godišnjeg budžeta. 

Tvrdnja 9: “Bill Gates je dioničar Pfizera”

Kako piše Faktograf, Bill Gates se nigdje ne navodi kao trenutni dioničar Pfizera.

Pfizer je primio novac od Gatesove fondacije za povećanje dostupnosti kontraceptiva Sayana, a u rujnu 2020. su priopćili da će surađivati s brojnim kompanijama na razvoju cjepiva protiv Covida-19. Međutim, Gates ni njegova fondacija nisu navedeni kao dioničari Pfizera.

Šta je tačno, ali nije iznenađujuće?

Tačno je da je Black Rock dioničar Microsofta, ali ovo nije iznenađujuće, s obzirom na to da je Black Rock vlasnik raznih dionica u vrijednosti od tri triliona dolara u velikom broju kompanija, te da upravlja sa 7.8 triliona američkih dolara kapitala.

Zaključak i ocjena

S obzirom na gomilu netačnih tvrdnji i teorija zavjere, Facebook objava koju smo analizirali dobija ocjene lažna vijest i teorija zavjere. Sve ostale objave koje su prenijele ovaj tekst dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti i teorija zavjere.

Napomena: 19.3.2021.

Nakon objavljivanja ove analize tvrdnje koje smo u njoj ocijenili nastavile su se dijeliti na mnogobrojnim privatnim profilima na društvenim mrežama. Iste tvrdnje objavljene su 20.12.2020. na portalima Hercegovina.in i Lider.

Iste tvrdnje su 14.3.2020. objavljene na portalu Croativ (.net), nakon čega su ponovo dijeljeni na Facebooku u formi statusa, a na 13 Facebook profila je objavljena i sljedeća slika:

Sve navedene objave također ocjenujemo kao prenošenje lažne vijesti i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 03.12.2020

Facebook profili i stranice: Kineski biološki laboratorij u Wuhanu u vlasništvu je Glaxoa!

Kineski biološki laboratorij u Wuhanu u vlasništvu je Glaxoa!

  • Teorija zavjere
Teorija zavjere 20.12.2020

Lider: Goran Litvan: Zašto ne znamo gdje se virus širi najbrže

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti