Raskrinkavanje.ba

Gledanje u sunce “ne napada sve bolesti” i može biti štetno

Nekoliko portala je u novembru objavilo stari intervju u kome Todor Jovanović, poznat po promovisanju različitih dezinformacija koje se tiču medicine, tvrdi da će svaka bolest ”biti napadnuta” ukoliko se praktikuje gledanje u sunce deset sekundi pri izlasku i zalasku.

Foto: FreepikPlaceboPill

Na portalu Zdrav svet 2. novembra 2023. godine objavljen je intervju sa Todorom Jovanovićem, koji je predstavljen kao doktor koji je svoj “naučni rad posvetio imunologiji, virusologiji, ishrani i zdravlju”. Intervju je opremljen naslovom:

DOKTOR JOVANOVIĆ: Gledajte u sunce 10 minuta i svaka bolest biće napadnuta…

Jovanović u intervjuu odgovara na pitanja koja se tiču različitih tema. Neka od njih odnose se na medicinu, a neka na njegova lična iskustva i stavove. Novinar Jovanovića pita o vakcinama, liječenju suncem, ali i koliko spava, šta ga čini srećnim, u kom smjeru ide svijet te traži savjete za ishranu.

U intervjuu Jovanović dovodi u pitanje korisnost vakcina, zatim promoviše liječenje gledanjem u sunce. Između ostalog, tvrdi da gledanje u sunce “napada sve bolesti”. 

Koja je korist od UV zračenja?

Sve što je zračenje, sve što je sunčeva energija, sve što je svetlost, sve to nosi biofotone, kvantne čestice koje su nešto između materije i energije. Bez njih nema života. Pri umerenom izlaganju UV zracima, stiče se vitamin D, snižava krvni pritisak, poboljšava rad srca, povećava imunitet, ubijaju virusi i bakterije, oporavljaju se koštana struktura i polni hormoni.

Da li vakcine ubijaju viruse?

One nisu antivirusne. Bolje je pustiti organizam da se sam izbori protiv virusa, jer vakcina jedno popravlja, a drugo kvari, pa time izbacuje iz ravnoteže imunološki sistem. Naravno, farmaceuti nam žele dug, ali bolestan život. Milijarde se ulažu u lekove, a vrlo malo u prevenciju. Zato je dragocenija moć svetlosti.
Kako se leči suncem?

Gledanje u sunce je solarna joga. To se čini samo kad je sunce crveno, pri izlasku i pri zalasku. I to najviše desetak sekundi. I svaka bolest biće napadnuta. Zato sam protiv nošenja tamnih naočara. To može da smeta, ali korist je velika.

Na pitanje da li je “svaka bolest” izlječiva, Jovanović odgovara potvrdno, ali navodi i da se to ne dešava uvijek. Pritom ističe da “svako pravo izlečenje dolazi od nas samih, kao i od načina života i hrane”.

Intervju je 19. novembra objavio i portal Biljke Za, izostavivši pitanje i odgovor koji se odnose na UV zračenje.

Ovaj intervju regionalni portali objavljuju već godinama. Njegovo prvo pojavljivanje pronašli smo na portalu Politika, gdje je objavljen još 14.7.2012. godine. Od toga datuma do danas objavile su ga desetine medija, dijelio se i na YouTubeu (arhivirano), a objavljen je i na stranici Udruženja pacijenata ILCO-STOMA. Neki mediji objavili su kraću verziju intervjua (1, 2, 3). Portali Espreso i Info Brčko su u svojim člancima prenijeli Jovanovićeve odgovore samo na neka pitanja.

Ko je bio Todor Jovanović?

Todor Jovanović bio je jedan od najglasnijih protivnika vakcinacije u Srbiji. Između ostalog, tvrdio je da MMR vakcina izaziva autizam, ali iznosio i niz drugih psudonačnih tvrdnji. Jovanović je tvrdio da je širom svijeta liječio ljude od AIDS-a (sindrom stečene imunodeficijencije), među njima i poznatog košarkaša Magica Johnsona. U liječenju sindroma stečene imunodeficijencije promovisao je upotrebu preparata Todoxin, koje je sam izumio. Todoxin nije na spisku lijekova Agencije za lekove I medicinska sredstva Srbije niti na spisku lijekova Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Mediji duže od deceniju nekritički prenose njegove tvrdnje i stavove, opisujući ga kao virusologa i imunologa. Tako ga je u svojoj emisiji predstavila i Radio-televizija Srbije (arhivirano). Ipak, epidemiolog Zoran Radovanovic u svom radu objavljenom u časopisu “Srpski arhiv za celokupno lekarstvo” za Jovanovića navodi da je stomatolog. Isto se navodi u autorskom tekstu Marka Oljače, člana organizacije Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje – POTENT, objavljenom na stranici nedeljnika Vreme.   

Je li bolje pustiti organizam da se sam izbori protiv virusa?

Jovanovićev prijedlog da organizam treba sam pustiti da se izbori protiv virusa u suprotnosti je sa opšteprihvaćenim stavom u medicinskoj zajednici prema kome se preporučuje imunizacija protiv niza zaraznih bolesti. Jelena Kalinić, naučna novinarka i biologinja, u tekstu objavljenom na stranici Vakcine (.ba) navodi da prirodni imunitet nije bolji od onog stečenog vakcinacijom, budući da je povezan sa rizicima, među kojima mogu biti i fatalni ishodi.

Vakcine su kontrolisani način poticanja našeg organizma da se izbori sa nekim uzročnikom bolesti, dok je sticanje imuniteta tako što se bolest preleži vrlo riskantan način sticanja imuniteta. Neke bolesti, poput dječije paralize ili difterije, jednostavno ne možemo “tek preležati” – posljedice su, ako osoba preživi, trajne. Prirodni imunitet nije bolji od onog stečenog vakcinacijom. Vakcinacija je sigurniji način sticanja imuniteta.

Kako se navodi na stranici UNICEF-a Bosne i Hercegovine, godišnje više od 1,5 miliona djece širom svijeta umire od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom. Na stranici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) navodi se da imunizacija svake godine spašava milione života.

Sada imamo vakcine za sprečavanje više od 20 bolesti opasnih po život, koje pomažu ljudima svih dobnih skupina da žive duže i zdravije. Imunizacija trenutno sprečava 3,5–5 miliona smrtnih slučajeva svake godine od bolesti poput difterije, tetanusa, velikog kašlja, gripe i morbila.

Imunizacija je ključna komponenta primarne zdravstvene zaštite i neosporivo ljudsko pravo. To je ujedno i jedno od najboljih ulaganja u zdravstvo koje novac može kupiti. Vakcine su ključne za prevenciju i kontrolu izbijanja zaraznih bolesti. One održavaju globalnu zdravstvenu sigurnost i bit će vitalni alat u borbi protiv antimikrobne rezistencije.

Da li gledanje u sunce “napada” sve bolesti?

Tvrdnje o liječenju sunčevom svjetlošću spadaju u domen pseudonauke, budući da za njih ne postoje nikakvi naučni dokazi. Jovanović u intervjuu navodi da će svaka bolest ”biti napadnuta” ukoliko se deset sekundi praktikuje gledanje u sunce “kad je ono crveno, pri izlasku i pri zalasku”. Neki mediji u naslovima netačno navode 10 minuta umjesto 10 sekundi.

Praksa gledanja u sunce, odnosno “sungazing”, ili solarna joga, jeste meditativna praksa koja uključuje fokusiranje na sunce i gledanje direktno u njega, najčešće tokom izlaska i zalaska. Medicinski stručnjaci, međutim, ne preporučuju ovu praksu (1, 2). Kako se navodi u članku portala Healthline, ne postoje istraživanja koja podupiru tezu o benefitima gledanja u sunce. 

Stručnjak za terapiju bojama Momtaz Begum-Hossain objašnjava da je gledanje u sunce slično drugim meditativnim praksama, poput meditacije gledanja u mjesec.

Ova vrsta meditacije koristi fokusni objekt za ostvarivanje blagodati, koje se mogu postići bez direktnog gledanja u sunce i njegovih štetnih UV zraka.

Dok gledanje u sunce može biti vrlo štetno, gledanje u druge predmete bez UV zračenja može potencijalno biti korisno.

Healthline takođe navodi da postoje prednosti ograničenog i sigurnog izlaganja suncu, ali ne postoje istraživanja koja pokazuju da meditacija gledanjem u sunce nudi ikakve dobrobiti. S druge strane, direktno gledanje u sunce, kako navodi Healthline, povezano je sa nizom zdravstvenih rizika, kao što su katarakta, određene vrste raka oka i fotokeratitis, kao i trenutno oštećenje mrežnjače. Ovaj izvor ukazuje i na preporuku Američke oftalmološke akademije (AAO) o nošenju naočala za sunce, koja je u suprotnosti sa savjetima Todora Jovanovića.

Američka oftalmološka akademija (AAO) savjetuje da nikada ne gledate direktno u sunce i da uvijek nosite sunčane naočale koje pružaju 100 posto UV ili UV400 zaštitu kada ste na otvorenom.

Raskrinkavanje je ranije detaljno pisalo o tome da direktno gledanje u sunce, čak i kratkotrajno, može izazvati ozbiljna oštećenja vida.

Pored toga što nema dokaza da direktno gledanje u sunce ima bilo kakve efekte prilikom liječenja bile koje bolesti, tvrdnja o univerzalnom lijeku koji bi liječio ili “napadao” sve bolesti sama po sebi je problematična. Ovo smo objasnili u analizi iz novembra 2022. godine: 

Procjenjuje se da postoji između 10.000 i 30.000 bolesti od kojih boluju ljudi. 

S obzirom na to da bolesti imaju različite uzroke i simptome, jasno je da je nemoguće pronaći jedan univerzalni lijek koji bi ih sve izliječio. Također, postoji niz bolesti za koje još uvijek nije pronađen lijek, već samo tretmani koji mogu olakšati simptome. U njih spadaju rak, HIV/SIDA, demencija, Huntingtonova bolest, neke neurološke bolesti i mnoge druge.

Dakle, opet suprotno Jovanovićevim tvrdnjama, postoji niz bolesti za koje ne postoje lijekovi. Faktori poput izbalansirane ishrane i zdravog životnog stila, koje Jovanović pominje, utiču na dobro zdravlje i mogu prevenirati pojedine zdravstvene probleme. Ipak, to ne znači da mogu da liječe bolesti.

Da li umjereno UV zračenje ubija viruse i bakterije?

Kada govori o koristi od UV zračenja, nije najjasnije da li Jovanović misli na ultraljubičasto zračenje čiji je izvor sunce. Naime, ultraljubičasto (UV) zračenje je oblik elektromagnetnog zračenja, koje dolazi od sunca, te od vještačkih izvora, kakvi su, na primjer, solariji i plamenici za zavarivanje. 

UV zraci dijele se u tri grupe: UVA zrake, koje su povezane s dugotrajnim oštećenjem kože, kao što su bore, i smatra se da igraju ulogu u pojavi nekih vrsta raka kože; UVB zrake, koje mogu direktno oštetiti DNK u ćelijama kože, uzrokuju opekotine od sunca i smatra se da uzrokuju većinu karcinoma kože; te UVC zrake, koje, kada je riječ o solarnom zračenju, ne dopiru do tla, tako da obično nisu faktor rizika za nastanak raka kože.

Kako navodi Healthline, UVC zračenje je najučinkovitije u ubijanju klica poput bakterija i virusa i može se koristiti za dezinfekciju površina, zraka i tečnosti. Kako je objašnjeno, ono “ubija klice poput virusa i bakterija, oštećujući molekule poput nukleinskih kiselina i proteina”.

Tokom pandemije Covid-19 aktuelna je bila dilema da li UV zračenje može ubiti virus SARS- CoV-2. Na stranici Nacionalnih akademija nauka, inženjerstva i medicine, američke neprofitne organizacije, povodom ove teme navodi se:

UVC svjetlost sunca blokira Zemljina atmosfera. Kada izađete vani na sunčan dan, UV svjetlost, koja dopire do vas, uglavnom je UVA i nešto UVB. Ove vrste UV svjetla ne uništavaju viruse tako brzo kao UVC svjetlo.

Uz dovoljno vremena, UV svjetlo sunca može razgraditi koronaviruse, ali to nije dobra strategija za dezinfekciju kože. Količina izloženosti sunčevom UV svjetlu koja bi bila potrebna da se razgrade koronavirusi ili druge klice može uzrokovati opekotine ako ne nosite kremu za sunčanje!

Ovom temom bavila se i platforma AFP Fact Check, koja u analizi iz marta navodi:

Dok se ultraljubičasto (UV) svjetlo izuzetno visokog intenziteta može koristiti kao dezinficijens, svakodnevni UV emiteri, poput sunca, oslobađaju samo niske nivoe  UV svjetla.

“Ultraljubičasto zračenje može ubiti Covid-19 ako je izložen koncentrisanom UV zraku u određenom vremenu i na određenoj udaljenosti”, rekao je 18. marta 2020. za AFP dr. Pokrath Hansasuta, pomoćni profesor virologije na Odsjeku za mikrobiologiju Univerziteta Chulalongkorn. 

“Međutim, taj nivo izloženosti UV zračenju štetan je za ljudsku kožu. Najvjerojatnije će biti u žarulji ili lampi jer prirodno UV zračenje sunca nije dovoljno jako da ga ubije.”

 Shodno navedenom, tvrdnju da je bolje pustiti organizam da se sam izbori protiv virusa, nego vakcinisati se, ocjenjujemo kao pseudonauku.

Tvrdnju da će svaka bolest ”biti napadnuta” ukoliko se deset sekundi praktikuje gledanje u sunce “kad je ono crveno, pri izlasku i pri zalasku”, ocjenjujemo kao pseudonauku.

Tvrdnju da umjereno izlaganje UV zracima ubija viruse i bakterije ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama

Napomena

7.12.2023. U analizi je prvobitno greškom bilo navedeno da je Todor Jovanović tvrdio da mRNA vakcine izazivaju autizam. Njegove tvrdnje su se odnosile na MMR vakcinu, što je naknadno ispravljeno.

8.12. 2023. Članak portala Espreso je u međuvremenu izmijenjen, sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

11.12. 2023. Portal Alo je izmijenio članke ocijenjene u analizi, oni sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

14.12. 2023. Portal Stil je izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

22.12. 2023. Portal Oaza znanja je izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 02.11.2023

Zdrav Svet: DOKTOR JOVANOVIĆ: Gledajte u sunce 10 minuta i svaka bolest biće napadnuta…

Doktor Todor Jovanović je ceo svoj naučni rad posvetio imunologiji, virusologiji, ishrani i zdravlju. Njegov rad rezultirao je pronalaskom preparata k...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 22.04.2023

Big portal: Doktor Jovanović Gledajte u sunce 10 minuta i svaka bolest biće napadnuta

Doktor Todor Jovanović je ceo svoj naučni rad posvetio imunologiji, virusologiji, ishrani i zdravlju. Njegov rad rezultirao je pronalaskom preparata k...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 14.04.2020

Espreso.co.rs: "GLAS RAZUMA" U OVOM LUDILU! Doktor Jovanović poručuje da gledate u sunce 10 minuta i bolest će nestati!

Doktor Jovanović se nije oglašavao, niti iznosio svoja tumačenja kada je u pitanju koronavirus, ali to nije sprečilo tviteraše da reaguju...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Pseudonauka 10.08.2016

Info Brčko: DR TODOR JOVANOVIĆ O ŠTETNOSTI VAKCINA /V/

Doktor Todor Jovanović je cijeli svoj naučni rad posvetio imunologiji, virusologiji, ishrani i zdravlju. Njegov rad rezultirao je pronalaskom preparat...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 21.04.2023

Lajk (.rs): DOKTOR JOVANOVIĆ Gledajte u sunce 10 minuta i svaka bolest biće napadnuta

Doktor Todor Jovanović je ceo svoj naučni rad posvetio imunologiji, virusologiji, ishrani i zdravlju. Njegov rad rezultirao je pronalaskom preparata k...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 14.07.2012

Politika: Zdrava hrana je ona koja ne pravi kiselinu

Doktor Todor Jovanović je ceo svoj naučni rad posvetio imunologiji, virusologiji, ishrani i zdravlju. Njegov rad rezultirao je pronalaskom preparata k...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 05.05.2019

Pult 24: Čuveni Todor Jovanović: "Par sekundi gledanja u Sunce bi moglo riješiti mnoge probleme"

Spavam kratko jer je spavanje besmisleno, više se posvećujem solarnoj jogi ona je korisnija.

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 07.01.2014

vesnamihajlovicblog: INTERVJU: dr. Todor Jovanovic

Zdrava hrana je ona koja ne pravi kiselinu.Lekar -imunolog govori o UV zračenju, šteti od vakcina, lečenju suncem, eliksiru mladosti, mozgu i seksu, ž...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 21.04.2023

Balkans Press: Doktor Todor Jovanović: Gledajte u sunce pri zalasku 10 sekundi i svaka bolest biće napadnuta! (VIDEO)

Doktor Todor Jovanović je ceo svoj naučni rad posvetio imunologiji, virusologiji, ishrani i zdravlju. Njegov rad rezultirao je pronalaskom preparata k...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 15.07.2012

Ilco-stoma rs: INTERVJU: DR TODOR JOVANOVIĆ

TODOXIN – prim.dr.sci Todora Jovanović je ceo svoj naučni rad posvetio imunologiji, virusologiji, ishrani i zdravlju, te su članovi ,,ILCO,,Srbije,,...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 27.04.2023

N8-Portal: DOKTOR JOVANOVIĆ: Gledajte u sunce 10 minuta i svaka bolest biće napadnuta…

Doktor Todor Jovanović je ceo svoj naučni rad posvetio imunologiji, virusologiji, ishrani i zdravlju. Njegov rad rezultirao je pronalaskom preparata k...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 13.08.2022

Priroda portal: DOKTOR JOVANOVIĆ: Gledajte u sunce 10 minuta i svaka bolest biće napadnuta…

Doktor Todor Jovanović je ceo svoj naučni rad posvetio imunologiji, virusologiji, ishrani i zdravlju. Njegov rad rezultirao je pronalaskom preparata k...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 10.04.2022

Radio Balkan Seher Mahala: DOKTOR JOVANOVIĆ: Gledajte u SUNCE 10 minuta i svaka bolest biće napadnuta

Doktor Todor Jovanović je ceo svoj naučni rad posvetio imunologiji, virusologiji, ishrani i zdravlju.

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 24.07.2023

Kuharski recepti: DOKTOR JOVANOVIĆ: Gledajte u sunce 10 minuta i svaka bolest biće napadnuta…

Doktor Todor Jovanović je ceo svoj naučni rad posvetio imunologiji, virusologiji, ishrani i zdravlju.

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 03.01.2014

Beležnica: INTERVJU: DR TODOR JOVANOVIĆ Zdrava hrana je ona koja ne pravi kiselinu

Lekar-imunolog govori o UV zračenju, šteti od vakcina, lečenju suncem, eliksiru mladosti, mozgu i seksu, ženskim očima punim obećanja…

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
Pseudonauka 21.04.2023

Alo: DOKTOR JOVANOVIĆ Gledajte u sunce 10 minuta i svaka bolest biće napadnuta

Pri umerenom izlaganju UV zracima, stiče se vitamin D, snižava krvni pritisak, poboljšava rad srca, povećava imunitet, ubijaju virusi i bakterije, opo...

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Pseudonauka 13.02.2022

Alo: DOKTOR JOVANOVIĆ: Gledanje u sunce 10 sekundi snižava pritisak, poboljšava rad srca, povećava imunitet, ali samo u ovo doba dana

U borbi sa kiselinom dovoljno je uzeti samo nekoliko kokica ili pojesti zelenu maslinku i progutati košticu

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Pseudonauka 28.10.2016

Stil: Doktor Todor Jovanović: Gledajte u sunce 10 sekundi i svaka bolest biće napadnuta!

Pozitivan životni stav je izvor života i postojanja. Svako pravo izlečenje dolazi od nas samih, kao i od načina života i hrane

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno
Pseudonauka 13.07.2023

Oaza Znanja: DOKTOR JOVANOVIĆ: GLEDAJTE U SUNCE 10 MINUTA I SVAKA BOLEST BIĆE NAPADNUTA

 • Pseudonauka
 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno