Raskrinkavanje.ba

HAARP nije oružje, ne služi za manipulaciju vremenskim prilikama i nije instaliran u Hrvatskoj

Na društvenim mrežama dijeli se spisak lokacija na kojima je navodno instalirano postrojenje HAARP, uz tvrdnje da je riječ o oružju za manipulaciju vremenskim prilikama.

Foto: DH1JM, Flickr

Na Facebooku je 2.5.2023. godine objavljen isječak iz starog priloga “Paralela” o HAARP-u, emisije koja se nekada emitovala na Federalnoj televiziji. U prilogu se, između ostalog, tvrdi da je HAARP tajno oružje američke vojske za izazivanje zemljotresa i vremenskih nepogoda, a u opisu snimka navodi se da tri HAARP postrojenja postoje i u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj ima 3 postrojenja HAARP-a

1.Petrova Gora

2.Sljeme

3.Tušilović

Do datuma pisanja ove analize ova objava podijeljena je 4.100 puta. 

Video je na internetu originalno objavljen 16.12.2012. godine na YouTube kanalu Novi Svjetski Poredak. Prilog je iz emisije “Paralele” emitovane 11.12.2012. godine. Tvrdnjama koje se u njemu iznose Raskrinkavanje se već bavilo u analizi iz februara 2021. godine. Navode o postojanju HAARP-a u Hrvatskoj na ovim lokacijama nedavno je objavio i “zavjerološki” portal Istinom protiv laži (1, 2).

Tvrdnje da HAARP postrojenje postoji u Hrvatskoj i drugim zemljama iz regiona kruži na društvenim mrežama i pojedinim portalima već gotovo deset godina.


Šta je HAARP?

HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program) je predajnik visoke snage i visoke frekvencije koji se nalazi na Aljasci u Sjedinjenim Američkim Državama, a koristi se za proučavanje jonosfere. Iako je tačno da su sredinom ‘90-ih godina prošlog vijeka na projektu HAARP sarađivale američka vojska i Univerzitet Aljaske (UAF), od 2015. godine potpunu odgovornost za upravljanje objektima i opremom ovog postrojenja preuzeo je UAF. 

Suprotno tvrdnjama iz priloga “Paralela”, HAARP nije oružje. Riječ je o postrojenju koje se koristi za proučavanje fizičkih procesa u jonosferi i termosferi. Kako se to radi, objašnjeno je na web stranici Univerziteta Aljaske:

 Jonosfera počinje na oko 60 do 80 km nadmorske visine i proteže se iznad 500 km nadmorske visine. U jonosferi postoje slobodni elektroni i joni s kojima radiotalasi mogu komunicirati. HAARP radiotalasi zagrijavaju elektrone i stvaraju male perturbacije slične vrstama interakcija koje se događaju u prirodi. Prirodni fenomeni su slučajni i često ih je teško uočiti. Pomoću HAARP-a naučnici mogu kontrolisati kada i gdje se javljaju poremećaji kako bi mogli izmjeriti njihove učinke. Pored toga, mogu ponoviti eksperimente kako bi potvrdili da mjerenja zaista pokazuju ono što istraživači misle da rade.

Vjerovatno zbog utjecaja koje razne teorije zavjere koje već godinama kruže o ovom istraživačkom postrojenju imaju na javno mnijenje, na web stranici je također objašnjeno zbog čega HAARP ne može utjecati na vremenske prilike niti izazvati zemljotrese. Riječ je, zapravo, o ogromnom radiopredajniku. Radiotalasi koje emituje ne apsorbiraju se ni u stratosferi ni u troposferi, što su dva sloja Zemljine atmosfere koja utječu na vremenske prilike.

Zemljotres je intenzivno podrhtavanje Zemljine površine uzrokovano kretanjem na njenom površinskom sloju. Naime, litosfera, koju čine dva vanjska sloja Zemlje, sastavljena je od tektonskih ploča koje se stalno kreću. To kretanje uzrokuje stres na Zemljinoj kori. Kada postane prevelik, stres dovodi do tzv. rasjeda – pukotina na tektonskim pločama. Kada se naglo kretanje Zemljine kore desi na liniji rasjeda, dolazi do zemljotresa.

Jasno je da veliki radiopredajnik koji emituje radiotalase u jonosferu ne može uzrokovati pomjeranje tektonskih ploča i stvaranje rasjeda. Takva tvrdnja je naprosto besmislena.

U prilogu se također navode i druge netačne naučno-fantastične tvrdnje, poput one da je HAARP izumio Nikola Tesla, da HAARP postrojenje postoji u Srbiji i da se može koristiti za upravljanje vremenskim prilikama na drugim krajevima svijeta. Detaljnije o tome zbog čega one nemaju nikakvo utemeljenje u činjenicama čitajte u našoj analizi ovdje.


Postoji li HAARP u Hrvatskoj?

Tvrdnje o postojanju HAARP postrojenja u Hrvatskoj šire se već nekoliko godina. Kako je pisao naš partnerski fact-checking portal Faktograf u analizi 13.1.2021. godine, njihovo širenje krenulo je sa satirične Facebook stranice Uklonimo HAARP sa Hrvatske zemlje. Administratori/ke ove stranice još su 2015. godine pojasnili da se radilo o šali:

“Cilj ove stranice je ustvari socijalni eksperiment. Zanimalo nas je dokle ide granica gluposti. Sve objave i slike su falsificirane uglavnom u photoshopu. Hvala svima na ugodnim paranoičnim komentarima i porukama. Inbox nam je zatrpan slikama neba a i Zrinka K. nam se povremeno javlja”, poručili su još 2015. administratori stranice “Uklonimo HAARP sa Hrvatske zemlje”, a o svemu su izvještavali i domaći mediji (Index.hr, Jutarnji.hr).

“Zavjerološke” tvrdnje o postojanju HAARP-a na Petrovoj Gori postale su popularne u medijima nakon članka koji je objavio portal Dnevno 2016. godine, naveo je Faktograf. Članak autorice Zrinke K. u međuvremenu je obrisan, a arhivirana verzija i dalje je dostupna ovdje

Dokazi da HAARP postoji na drugim lokacijama u Hrvatskoj, poput Sljemena i Tušilovića, također ne postoje. HAARP je ogromno postrojenje. Sastoji se od 180 radioantena raspoređenih na površini od 33 hektra. Malo je vjerovatno da bi tako velika postrojenja prošla neprimijećeno na ovim lokacijama u Hrvatskoj, kao i da se ne bi prikazivala na Google mapama, kao što je sada slučaj (1, 2) .

Shodno činjenicama, tvrdnju da je HAARP oružje koje može uzrokovati vremenske neprilike i zemljotrese ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere. Iste ocjene dajemo i tvrdnji da HAARP postrojenje postoji na tri lokacije u Hrvatskoj.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 02.05.2023

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice: HAARP u Hrvatskoj

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.05.2023

Istinom protiv laži: Božinoviću, ne postoje klimatske promjene. Milanoviću, Plenkoviću, Jandrokoviću, uklonite jeb*ne HAARP-ove iz Hrvatske!

HDZSDP-ova vlada, uz blagoslov svih predsjednika od 2000-ih i vrh katoličke crkve, dozvolili su u Hrvatskoj montažu sustava HAARP-a koji promjenom kli...

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 16.05.2023

Istinom protiv laži: HAARP opet rastura! Svibanj 2023., svibanj 2020., svibanj 2018., kolovoz 2022., Bayer - Monsantovi HAARP-ovi uništili usjeve u Hrvatskoj! Slučajno u svibnju i kolovozu?

Milanoviću, tzv. predsjedniče svih građana, ostavite se Banožića, Grlića, Pupovca...uklonite jeb*ne Bayer-Monsantove HAARP-ove iz Hrvatske!

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti