Raskrinkavanje.ba

HAARP postoji - ali nije tajno oružje koje izaziva zemljotrese i nepogode

Na Facebook profilu Erna Selimović objavljen je stari prilog iz televizijske emisije “Paralele”, u kojem se iznose razne činjenično netačne tvrdnje i teorije zavjere o projektu HAARP.

Na Facebook profilu Erna Selimović 5.1.2021. godine objavljen je video pod naslovom: 

PARALELE FEDERALNA TV - HAARP ORUŽJE KOJE JE U STANJU IZAZVATI ZEMLJOTRESE

Video je originalno objavljen na YouTube kanalu Novi svjetski poredak 16.12.2012. godine i, prema podacima alata CrowdTangle, u posljednjih godinu dana sakupio je 2.573 interakcije na Facebooku. 

U pitanju je, zapravo, snimak priloga vanjskopolitičkog magazina "Paralele" u trajanju od sedam minuta i 50 sekundi, koji je emitovan u programu Federalne televizije 11.12.2012, kako se vidi i iz datuma na snimku. 

“Paralele” su emitovane na Federalnoj televiziji do 5.11.2019. godine. Prva emisija emitovana je 29.10.2001. godine, a urednik i voditelj emisije bio je Mladen Marić. Magazinom “Paralele” Raskrinkavanje se bavilo i ranije u analizi koju možete pročitati ovdje.

Neke od tvrdnji koje se iznose u ovom televizijskom prilogu identične su tvrdnjama iz članaka objavljenih na opskurnim web stranicama iste ili prethodnih godina, a možete ih pročitati ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

U prilogu se govori o projektu HAARP te se iznose broje netačne i/ili dokazima nepotkrijepljene tvrdnje o HAARP-u kao moćnom tajnom oružju američke vojske, koje ima mogućnost manipulisati vremenskim prilikama.

Šta je zapravo HAARP?

U prilogu Marić tvrdi da je HAARP kontraverzni program kojeg američka vojska koristi za tajnu vojnu komunikaciju i špijunažu te da može utjecati na vremenske prilike.

Također, američka vojska priznaje postojanje kontraverznog programa HAARP kojeg koristi za tajnu vojnu komunikaciju i špijunažu. HAARP može biti postavljen na jednom kraju zemljine kugle i uticati na prirodne pojave na drugom kraju.

Ove tvrdnje su neosnovane. Naime, HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program) na zvaničnoj web stranici opisan je na sljedeći način:

Program visokofrekventnih aktivnih auroralnih istraživanja (HAARP) najsposobniji je predajnik velike snage visoke frekvencije (HF) na svijetu za proučavanje jonosfere. Glavni instrument je Ionosferni istraživački instrument (IRI), fazni niz od 180 HF ukrštenih dipolnih antena raspoređenih na 33 hektara i sposoban zračiti 3,6 megavata u gornju atmosferu i jonosferu. Frekvencije odašiljanja mogu se odabrati u rasponu od 2,7 do 10 MHz, a budući da antene tvore sofisticirani fazni niz, odašiljani snop može imati mnogo oblika, može se skenirati u širokom kutnom opsegu i može se formirati više zraka. Postrojenje koristi 30 skloništa za odašiljače, svako sa po šest parova predajnika od 10 kilovata, kako bi postigao snagu prenosa od 3,6 MW.

Iako je istina da je sredinom devedesetih godina 20. stoljeća američka vojska sarađivala sa Univerzitetom Aljaske (UAF) na projektu HAARP, od 2015. odgovornost za opremu i objekte HAARP-a formalno je sa vojske preuzeo Univerzitet Aljaske, stoji na njihovoj zvaničnoj web stranici.

HAARP također ne može utjecati na vremenske promjene niti izazvati zemljotrese. Na web stranici projekta HAARP, u odjeljku “Često postavljena pitanja”, objašnjava se:

Radiotalasi u frekvencijskim opsezima koje HAARP prenosi ne apsorbiraju se ni u troposferi ni u stratosferi - dva nivoa atmosfere koji proizvode Zemljino vrijeme. Budući da ne postoji interakcija, ne postoji način za kontrolu vremena.

HAARP sistem je u osnovi veliki radiopredajnik. Radiotalasi komuniciraju sa električnim nabojima i strujama i nemaju značajnu interakciju sa troposferom.

Dalje, ako jonosferske oluje uzrokovane samim suncem ne utječu na površinsko vrijeme, nema šanse da to može i HAARP. Elektromagnetske interakcije javljaju se samo u bliskom vakuumu razrijeđenog, ali električki nabijenog područja atmosfere iznad oko 60-80 km (malo više od 45 milja), poznatog kao jonosfera. Jonosfera se stvara i kontinuirano dopunjava kako sunčevo zračenje komunicira s najvišim nivoima Zemljine atmosfere.

Prilog iz magazina “Paralele” pun je nedosljednosti. Tako se na početku navodi da “američka vojska priznaje postojanje kontraverznog programa HAARP kojeg koristi za tajnu vojnu komunikaciju i špijunažu”, a samo nekoliko trenutaka poslije navodi se da nema dokaza da se HAARP koristi u vojne svrhe. 

Za šta se HAARP koristi?

Pobornici teorija zavjera već godinama HAARP-u pripisuju razna destruktivna, pa čak i nadnaravna svojstva, a nagađanja o tome za šta se HAARP koristi sve više prelazi iz realnosti u domenu naučne fantastike. 

Tako se u prilogu emisije “Paralele” navodi:

Ciljevi HAARPa su višestruki: komuniciranje sa podmornicama u velikim dubinama okeana, prodiranje u zemljino tlo radi pretraživanja skrivenih tunela ili podzemnih skrovišta od vojnog interesa, zaštita teritorija Amerike od neprijateljskih aviona i interkontinentalnih balističkih projektila, uništavanje neprijateljskih satelita, raspoznavanje vrsta projektila koji se približavaju američkoj teritoriji, promjena hemijske strukture viših slojeva atmosfere, programiranje klime u određenom dijelu planete, izazivanje zemljotresa itd.

Na zvaničnoj web stranici HAARP projekta jasno je definirano za šta se on koristi i koji su ciljevi istraživanja:

Cilj istraživanja u HAARP-u je provesti temeljno proučavanje fizičkih procesa na radu u najvišim dijelovima naše atmosfere, zvanim termosfera i jonosfera. Ovo istraživanje se svrstava u dvije kategorije: (1) aktivno, što zahtijeva upotrebu Ionosferskog instrumenta za istraživanje i (2) pasivno, koje koristi samo instrumente za nadzor.

Jonosfera počinje na oko 60 do 80 km nadmorske visine i proteže se iznad 500 km nadmorske visine. U jonosferi postoje slobodni elektroni i joni s kojima radiotalasi mogu komunicirati. HAARP radiotalasi zagrijavaju elektrone i stvaraju male perturbacije slične vrstama interakcija koje se događaju u prirodi. Prirodni fenomeni su slučajni i često ih je teško uočiti. Pomoću HAARP-a naučnici mogu kontrolirati kada i gdje se javljaju poremećaji kako bi mogli izmjeriti njihove učinke. Pored toga, mogu ponoviti eksperimente kako bi potvrdili da mjerenja zaista pokazuju ono što istraživači misle da rade.

Da li je Nikola Tesla “izumio” HAARP?

Mladen Marić opisuje HAARP kao ”oružje Nikole Tesle” te tvrdi da je, uoči Drugog svjetskog rata, Tesla napravio moćno oružje - zrake koje bi se mogle koristiti za uništavanje vojnih brodova. Tvrdi, također, da Tesla u tome nije uspio, ali da se pribojavao da će takvo oružje doći u ruke pogrešnih ljudi. U priči se spominje i misteriozna kutija za kojom su tragali mnogi nakon Tesline smrti:

Tesla nikada nije objavio i pojasnio svoje rezultate, međutim, njegovi nacrti za ovo i neka druga oružja, ostali u famoznoj “kutiji”, koju su poslije njegove smrti 1943. godine, odmah dale u potragu najveće špijunske službe.

Za kutijom je tragao i Edgar Hoover, dugogodišnji šef FBI-a, koji se bojao da će Teslin rođak Sava Kosanović nacrte predati Moskvi.
Iako se ne zna da li su planovi velikog naučnika ikada otkriveni, mnogi su postojanje novog američkog oružja shvatili kao siguran dokaz da se Edgar Hoover ipak domogao “kutije”.

Za genijalnog izumitelja Nikolu Teslu vežu se mnoge teorije zavjere, a jedna od najpopularnijih je ona koja tvrdi da je kreirao smrtonosnu tehnologiju, tzv. zrake smrti.

Naime, Nikola Tesla je pred kraj svog života uistinu tvrdio da radi na moćnom oružju, popularno nazvanom “zrake smrti”, iako nikada javnost nije uputio u detalje svojih istraživanja.

U članku koji je objavljen na web stranici History Channel tvrdi se da su, nakon njegove smrti 1943. godine, predstavnici američkog Ureda za imovinu stranaca zaplijenili mnoge Tesline dokumente. S obzirom na tajnovitost američke vlade u vezi sa situacijom, sadržaj tih dokumenata decenijama budi znatiželju mnogih, ali daje i povod za kreiranje mnogobrojnih teorija zavjere.

Nakon što je Nikola Tesla pronađen mrtav u januaru 1943. u svojoj hotelskoj sobi u New Yorku, predstavnici vladinog Ureda za imovinu stranaca zaplijenili su mnoge dokumente koji se odnose na rad briljantnog i produktivnog 86-godišnjeg pronalazača.

Ove dokumente potom je pregledao inženjer elektrotehnike dr. John G. Trump i odbacio njihovu vrijednost u kreiranju funkcionalnog oružja:

Tri sedmice nakon smrti srpsko-američkog izumitelja, inženjer elektrotehnike sa Massachusetts Institute of Technology (MIT) dobio je zadatak da procijeni njegove radove kako bi utvrdio sadrže li oni „neke ideje od značajne vrijednosti“. Prema deklasificiranim dosjeima, dr. John G. Trump izvijestio je da je njegova analiza pokazala da su Teslini napori “prvenstveno špekulativnog, filozofskog i promotivnog karaktera” i rekao da radovi “ne uključuju nove pouzdane, izvodljive principe ili metode za ostvarenje takvih rezultata”.

Ne postoje dokazi da je zaista postojala kutija koja je sadržala dokumente i nacrte i za kojom su tragale svjetske špijunske organizacije.

Također ne postoje dokazi da je tehnologija za kreiranje Teslinih “zraka smrti” ikada postojala, kao ni da je njegov rad na bilo koji način povezan sa HAARP-om.

FBI je 2016. godine javnosti pružio pristup velikom dijelu Teslinih dokumenata zaplijenjenih poslije njegove smrti, a moguće ih je naći ovdje.

Da li je HAARP kriv za prirodne katastrofe?

Na samom početku priloga tvrdi se da je zvanični Teheran optužio SAD da vode specijalni rat protiv Irana uz pomoć oružja Nikole Tesle, izazivajući najgore suše u posljednjih 40 godina. Ova tvrdnja je samo djelimično tačna.

Istina je da je bivši iranski potpredsjednik Hassan Mousavi 2012. godine optužio Zapad da, koristeći se taktikama “mekog” ratovanja, uzrokuje suše u Iranu, kako navodi Business Insider u svom članku objavljenom 16.7.2012. godine:

„Svjetska arogancija i kolonisti (izraz koji su iranske vlasti koristile za etiketiranje Zapada) utječu na iranske klimatske uvjete koristeći tehnologiju ... Suša je akutno pitanje i meki rat je potpuno očit ... Ovaj nivo suše nije normalan. ”

Bivši iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad iznio je slične optužbe, tvrdeći da “neprijatelji uništavaju oblake koji idu prema našoj zemlji”, navodi se u članku NBC Newsa iz septembra 2012. godine.

Ipak, ove besmislene optužbe nikada nisu potkrijepljene dokazima.

Nadalje se u prilogu nabrajaju razni zemljotresi širom svijeta - u Kaliforniji, Armeniji, Japanu, Čileu i na Haitiju te se implicira da su ove tragične prirodne katastrofe povezane sa HAARP-om. 

Uoči zemljotresa u Čileu 2010. godine, na Haitiju 2010. godine i Japanu 2011. godine na nebu se pojavila misteriozna i neobična svjetlost. 11. marta 2011. godine Japan je pogodio katastrofalan zemljotres, a dva dana ranije, u ponoć 9. marta HAARP je proradio nakon više od 7 dana neaktivnosti i počeo snažno emitovati elektromagnetne talase.

Ipak, razlozi zbog kojih je došlo do zemljotresa na ovim mjestima davno su utvrđeni (1,2,3).

U članku koji je objavio National Geographic objašnjeno je zašto se dešavaju zemljotresi:

Svi potresi nastaju iz rasjeda duboko pod zemljom, ali koje vrste? Naučnicima će možda trebati vremena da odgovore na to pitanje za određene zemljotrese.

Zemljina kora napravljena je od slagalice kontinentalnih i okeanskih ploča koje se neprestano nabijaju, kližu jedna pored druge ili se razdvajaju. Uz vatreni prsten koji  opasava Tihi okean, naprimjer, morsko dno se spušta ispod Azije i Amerike, gradi planine, potiče vulkane i izaziva zemljotrese.

Većina potresa nastaje duž takvih zona rasjeda. Zemlja se prvo savija, a zatim pukne - zemljotres - i oslobađa energiju duž rasjeda.

Tvrdnje da bi naprava koja proučava fizičke procese u jonosferi mogla uzrokovati pucanje Zemljine kore je besmislena.

Priznaje li američka vojska postojanje HAARP-a?

HAARP nije tajni projekat. Njegovo postojanje, kao i utjecaji na okoliš, uvijek su bili dostupni javnosti. Na zvaničnoj web stranici projekta navodi se:

HAARP nije tajan. Studija utjecaja na okoliš (EIS) provedena je tokom 1992-1993. u skladu sa Zakonom o nacionalnoj politici okoliša. Dokumenti o procesu utjecaja na životnu sredinu uvijek su bili, i sada su, predmet javne evidencije.

Iako su postojanje i operativnost HAARP-a javni, ne postoje dokazi da se on koristi u maliciozne svrhe od američke vojske.

Ipak, u prilogu emisije “Paralele” navode se “priznanja” američke vojske i određenih pojedinaca u svrhu dokazivanja da je HAARP destruktivno oružje koje uzrokuje zemljotrese.

Ben Livingston, bivši fizičar američke mornarice, tvrdi da Pentagon koristi tehnike meterološkog ratovanja još od Vijetnama, gdje su umjetno stvarani uragani.

Bivši američki ministar odbrane William Cohen izjavio je u aprilu 2007.godine da se Američka vlada upušta u eko-terorizam koji može uticati na klimu, izazivati potrese i erupcije vulkana pomoću elektro-magnetnih talasa.

Ne navodi se tačan izvor ovih informacija, međutim, pretragom smo uspjeli pronaći epizodu emisije “InfoWars” u kojoj gostuje Ben Livingstone, objavljenu na YouTube kanalu Tri-State Electrical Supply's Channel, kao i transkript Cohenove izjave na web stranici američkog Ministarstva odbrane.

Važno je naglasiti da je InfoWars ultra-desničarska web platforma ozloglašena zbog širenja teorija zavjere i lažnih vijesti. Na čelu InfoWarsa je Alex Jones, kojeg je magazin New York opisao kao “vodećeg američkog teoretičara zavjere”.

Istina je da američka vojska koristila tzv. zasijavanje oblaka u toku rata u Vijetnamu, nastojeći da produži sezonu monsuna kako bi kiša oslabila puteve kojima su se krijumčarili vojnici i oružje iz Sjevernog Vijetnama u Južni. Nisu izazivali uragane. Za ovu svrhu su korištene hemikalije jodid srebra i kalijev jodid. 

Ovaj napor ipak nije rezultirao uspjehom. Krijumčarenje se nastavilo tim putevima do kraja vijetnamskog rata, u kojem su SAD na posljetku izgubile. 

William Cohen je u aprilu 1997. godine, na konferenciji o terorizmu, oružju za masovno uništavanje i američkoj strategiji, izjavio: 

Postoje neki izvještaji, naprimjer, da neke zemlje pokušavaju konstruirati nešto poput virusa ebole, a to bi u najmanju ruku bio vrlo opasan fenomen. Alvin Toeffler je o tome pisao u smislu nekih naučnika u svojim laboratorijima koji pokušavaju smisliti određene vrste patogena koje bi bile etnički specifične, kako bi mogle samo eliminirati određene etničke grupe i rase, a drugi dizajniraju neku vrstu inženjeringa, neku vrstu insekata koji mogu uništiti određene usjeve. Drugi se bave čak i ekološkim oblicima terorizma kojima mogu izmijeniti klimu, pokrenuti zemljotrese i vulkane na daljinu upotrebom elektromagnetskih valova. 

Cohen se poziva na Alvina Toeffera, američkog pisca i futuristu, odnosno spominje njegova predviđanja za budućnost.

Ova štura izjava bivšeg američkog ministra odbrane o “nekim zemljama” koje se možda bave eko-terorizmom, osvrćući se na predviđanja pisca, daleko je od priznanja da SAD upotrebljavaju takve tehnike. 

Godine 1977. u Ženevi održana je Konvencija o izmjeni okoliša na kojoj je potpisan internacionalni sporazum kojim se zabranjuju vojne ili druge neprijateljske upotrebe tehnika modifikacije životne sredine sa široko rasprostranjenim, dugotrajnim ili ozbiljnim efektima.

Postoji li HAARP u Srbiji?

U prilogu se govori i o teoriji zavjere o HAARP postrojenju u mjestu Barajevo, nedaleko od Beograda u Srbiji. 

U maju 2012. godine u Barajevu 50 km od Beograda sa radom je započeo sistem HAARP koji je instaliran 2008. ili 2009. godine i kojem se pripisuju izuzetno visoke temperature koje su Balkan učinile toplijim i od Afrike. Bivša vlada Srbije nije saopštila nikakve razloge za postojanje HAARPa, niti je obavijestila javnost o tome ko je i zašto dozvolio instaliranje HAARPa u srcu Srbije.

To je netačno. Naime, 10.7.2014. godine u beogradskom Centru za promociju nauke je održana tribina “HAARP i druge zablude o nauci” na kojoj su istaknuti stručnjaci pobijali neistine o HAARPU, uključujući i ovu: 

O HAARP-u u Srbiji je počelo da se govori nakon što su mediji 2012. objavili da je jedna antena postavljena u okolini Beograda. Istina je da je jedan prijemnik postavljen na krovu Instituta za fiziku u Beogradu, ali on ne emituje ništa, nego prima signale koje šalju druge stanice širom sveta i analizira ih, objasnili su ranije u Institutu za fiziku. No, ubrzo je deo javnosti svako neoubičajeno odstupanje u klimatskim uslovima pripisivao HAARP-u.

HAARP antena ima snagu oko tri megavata, što je beznačajno u poređenju sa nekim drugim, za nas tako svakodnevnim pojavama koje emisijom štetnih gasova utiču na klimatske promene, ističe dr. Milan Ćirković, naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu.

U prilogu magazina “Paralele” se potom iznosi sljedeće tvrdnja:

Prema nalogu američkog vrha HAARP je trebalo da bude instaliran u Srbiji još 1999. godine što je Slobodan Milošević u razgovoru sa Ričardom Holbrukom energično odbio.  Nakon Miloševićevog odbijanja, kako piše Pravda uslijedilo je bombardovanje Srbije.

Ovaj navod potpuno je neosnovan, odnosno ne postoje nikakvi dokazi koji bi potvrdili da se ova razmjena ikada dogodila.

Marić zaključuje svoj prilog, utvrdivši da je HAARP oružje apokalipse, tempirana bomba, podsjećajući da je on stvaran te da nije riječ o teoriji zavjere niti naučnoj fantastici.

Tvrdnje da je HAARP tajno oružje, koje američka vojska koristi za špijunažu i druge maliciozne radnje, te da HAARP može utjecati na vremenske promjene, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da postoji HAARP postrojenje u Barajevu u Srbiji.

Tvrdnje koje impliciraju da je HAARP odgovoran za zemljotrese u Čileu, Japanu, Haitiju i drugim zemljama ocjenjujemo kao pseudonauku i lažnu vijest

Tvrdnjama da je HAARP baziran na oružju Nikole Tesle, kao i da takvo oružje uopšte postoji, dajemo ocjenu teorija zavjere.

Tvrdnje da je zvanični Teheran optužio SAD za korištenje Teslinog oružja za izazivanje suša u Iranu, kao i tvrdnja da su SAD koristile tehnologiju meteorološkog ratovanja da prave uragane u Vijetnamu, ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Tvrdnje da je Richard Holbrook naredio Slobodanu Miloševića instaliranje HAARP-a u Srbiji te da je kao posljedica Miloševićevog odbijanja uslijedilo bombardovanje ocjenjujemo kao teoriju zavjere. 

Tvrdnju da je William Cohen rekao da američka vlada sudjeluje u eko-terorizmu, koji može izazvati zemljotrese i druge prirodne katastrofe, ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Napomena

28.7.2023.

Isječak iz priloga emisije Paralele koji je ocijenjen u ovoj analizi, ponovo je postao popularan na društvenim mrežama nakon nevremena koje zadesilo regiju u julu 2023. Na TikTok profilu zevss995 je 24.7.2023. godine tako objavljen video sa istim zvukom i tvrdnjama, ali sa drugačijom vizualnom pozadinom. Tvrdnje iznesene u njemu također ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti, teoriju zavjere, pseudonauku i dezinformaciju.

(Nerma Šehović, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 05.01.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil "Erna Selimović": HAARP oružje koje je u stanju izazvati zemljotrese

  • Teorija zavjere
  • Pseudonauka
  • Lažna vijest
  • Dezinformacija
Teorija zavjere 24.07.2023

TikTok profili i stranice: zevss995: HAARP je oružje Nikole Tesle za kontrolu vremena

  • Teorija zavjere
  • Pseudonauka
  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Dezinformacija