Halid Bešlić ipak ne seli u Njemačku

Dezinformacija da Halid Bešlić seli iz Bosne i Hercegovine u Njemačku, krenula je iz intervjua koji je dao za sarajevski portal „Faktor“. Kasnije je za “Dnevni avaz” Bešlić demantovao netačna pisanja medija.

Dezinformacija da Halid Bešlić seli iz Bosne i Hercegovine u Njemačku, krenula je iz intervjua koji je dao za sarajevski portal „Faktor“.  Šta je zapravo Halid Bešlić rekao i u kom je kontekstu spomenuo Njemačku, jasno stoji u tekstu ovog članka.

Halid Bešlić za Faktor: Za nekoliko mjeseci idem u zasluženu penziju u Njemačku
Za nekoliko mjeseci idem u zasluženu penziju u Njemačkoj, a ispunio sam i sve uslove za penziju u Bosni. Već godinama uplaćivao sam penziono i u Njemačkoj, tako da ću moći uživati kada se povučem sa muzičke scene. Naravno, još Halid nije za penziju i još ću pjevati i družiti se sa svojim fanovima širom svijeta', rekao je Bešlić na kraju razgovora za Faktor.

Dakle, Bešlić govori tek o tome da će za nekoliko mjeseci ostvariti pravo na penziju u Njemačkoj i da je ispunio sve uslove i za mirovinu u Bosni i Hercegovini. Nepotpuna preciznost „Faktora“ u naslovu članka je potom prouzrokovala lavinu lažnih tvrdnji u brojnim medijima.

Sam tekst na portalu “Faktor” jasno kaže da nema nikakve selidbe Bešlića, nego da će Bešlić češće posjećivati Njemačku zbog odlaska sina i njegove porodice u Njemačku. Ipak, to na drugim portalima izgleda drugačije. Mnogi su eksplicitno naveli kako Bešlić seli u Njemačku, a neki od naslova i tvrdnji izgledaju ovako:

Halid Bešlić ide u Njemačku
Naime, legendarni pjevač uskoro napušta BiH i odlazi u inostranstvo. U početku će živjeti na dvije adrese, a u dogledno vrijeme planira u potpunosti napustiti svoju zemlju. Na ovu odluku odlučio se prvenstveno iz privatnih razloga. Naime, u Njemačku uskoro odlaze njegov sin, snaha i unuci koji će pjevaču jako nedostajati.
(Nezavisne, Večernji, Slobodna Bosna, BNTV,  eTrebinje, Novi glas, TNT, Bnajaluka24)

I Halid Bešlić seli u Njemačku
Bosanskohercegovački pjevač Halid Bešlić (65) otkrio je kako seli iz Bosne i Hercegovine u Njemačku.
(Jabuka TV, 24sata)

NAPUŠTA BIH: Halid Bešlić najavio selidbu u Njemačku
Bosanskohercegovački pjevač Halid Bešlić priznao je da se početkom iduće godine seli u Njemačku. Jedan od najpopularnijih izvođača u regiji pakuje kofere i početkom februara odlazi u Offenbach.
(Express, Kurir, Index, eBrčko)

Naslov na portalu „Faktor“ – koji je na ivici klikbejta – drugi mediji su iskoristili za proizvodnju netačnih tvrdnji, koje je Halid Bešlić kasnije demantovao za „Dnevni Avaz“.

„Halid Bešlić za "Avaz": Ostajem u Bosni, nije istina da se selim u Njemačku!“
„Ne znam uopće ko je dao tu izjavu. Nisam ja to nikad dao. Nije istina da odlazim. Moj sin Dino, snaha Mahira i njihova djeca Lamija i Belmin-Kan idu u Njemačku. Ja ću biti tamo-vamo, kao i do sada. A sada posebno, s obzirom na to da je snaha dobila posao i da će djeca još malo krenuti u vrtić – govori nam Bešlić.“

Ukupno je više od 30 portala prenijelo tvrdnju koja govori da “Halid seli u Njemačku”, a “Raskrinkavanje” je kontaktiralo sve one koji imaju impressum. Do trenutka pisanja ove analize, odgovor smo dobili od portala "N1 HR", “Totalinfo” i “TNT” koji su naknadno prenijeli i demantij objavljen na portalu “Dnevni avaz”, i za to dobili ocjenu demantirano.

Svi članci koji i dalje sadrže netačne informacije o Bešlićevoj selidbi će dobiti ocjenu dezinformacija, ali i manipulacija činjenicama, obzirom na kombinaciju stvarnih i netačnih informacija.

Napomena: 1.1.2019.

 

Nakon što smo objavili ovu analizu, odgovore na naš upit smo dobili i od portala "Exspress",  "Tuzlanski", "Jabuka TV"  i "Stil Kurir". Oni su zbog objavljivanja demantija ili ispravljanja pogrešnih tvrdnji u naslovu, također dobili ocjene demantirano. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 27. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me