Halid Bešlić u “deepfake” snimku za promociju “lijeka” protiv dijabetesa

“Deepfake” snimak Halida Bešlića iskorišten je za promociju preparata DiaClean koji “rješava dijabetes”.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na Facebook stranici BioHerbal+ 7.10.2023. godine objavljen je videosnimak u kojem pjevač Halid Bešlić navodno promoviše DiaClean u emisiji televizije Face. DiaClean se promoviše kao preparat za regulaciju šećera u krvi.

Snimak je napravljen tako da izgleda kao da Bešlić govori da želi preporučiti njemački lijek koji mu je doveo “šećer u stanje normale” te mu uklonio sve tegobe koje je šećer prouzrokovao. 

Ispod snimka nalazi se opcija “saznaj više”, koja korisnike/ce vodi na web stranicu Diabih.store na kojoj se nalazi cijeli navodni intervju Halida Bešlića s novinarom Senadom Hadžifejzovićem na Face televiziji. Osim Bešlića, u emisiji je navodno gostovala i njegova doktorica Ivana Stefanović, koja također preporučuje preparat DiaClean za “liječenje” dijabetesa:

Halid Bešlić je podijelio način na koji je doveo svoj šećer do 6 i ne prelazi 6, imao je doktora koji mu je propisao kompletnu metodu i pratio ga u tom procesu.

Senad Hadžifejzović: "Halide, utjecajna ste osoba, sigurno nije bilo lahko boriti se sa dijabetesom. Molim vas recite mi, kako ste se izborili? Ko vam je pomogao? Sa čime ste se borili protiv te teške bolesti?

Halid Bešlić: "Težak je to put bio, Senade moj, ali uspješan. Novi lijek je spas za sve dijabetičare, preporučio sam svim svojim kolegama. Iz tog razloga zamolio sam doktoricu koja mi je pomogla sa proizvodom da dođe u emisiju, ona će vam dati sve odgovore."
​(...)
Senad Hadžifejzović: „ Rekli ste da su savremeni lijekovi efikasni u Evropi, jesu li i kod nas?"

dr. Ivana Stefanović: Imamo još bolje! Institut za endokrinologiju je prošle godine kreirao proizvod za eliminaciju dijabetesa, koji po svojim karakteristikama nadmašuje sve lekove dostupne u svetu. Pomaže da se rešite dijabetesa u kratkom vremenu i može se koristiti u bilo kojoj fazi bolesti. Proizvod je zaista jedinstven.

Zaposleni u Institutu pokušali su da započnu njegovu implementaciju preko medicinskih lanaca, ali ga nisu uspeli ubaciti u apoteke i nisu dobili nikakvo objašnjenje. Za to vrijeme, lek je prošao sve potrebne kliničke i certifikacijske studije. Želim vam pokazati njihove rezultate.

Na dnu “članka” nalazi se link putem kojeg čitatelji/ke mogu naručiti DiaClean po “akcijskoj” cijeni od 59,90 KM.


“Deepfake” snimak

Snimak koji izgleda kao preporuka Halida Bešlića za DiaClean nije autentičan. Riječ je o “deepfake” snimku. “Deepfake” snimci Senada Hadžifejzovića ranije su se na istoj Facebook stranici koristili za promociju drugih preparata, o čemu je Raskrinkavanje već pisalo u analizi koju možete pročitati ovdje. U njoj se navodi da su s Face televizije demantovali da je Hadžifejzović promovisao preparate HemoClean i HeartClean te se objašnjava šta su “deepfake” snimci:

Riječ je o mašinski generisanim klipovima ili slikama u kojima se određenim akterima mijenjaju lice, tijelo ili glas, čineći tako da oni rade ili govore stvari koje nikada nisu uradili ili rekli, objašnjeno je na stranici Instituta Poynter.
(...)
Ovakvi snimci, koji su rezultat razvoja tehnologije, vještačke inteligencije i algoritama mašinskog učenja, sve su češća pojava i predstavljaju sve veći izazov za konzumente medijskog sadržaja, s obzirom na to da kvalitet deepfake snimaka i slika postaje sve bolji.

Međutim, deepfake videosnimke i dalje je moguće “provaliti” uz pomoć nekih natuknica, navodi Poynter. Treba gledati da li se izgovorene riječi poklapaju s pokretom usta aktera/ke na snimku, da li se u tonskom zapisu može čuti da osoba pravi pauze da udahne zrak, da li se u očima može vidjeti konzistentan odraz okruženja, da li osoba trepće ili uopšte pomjera oči i slično. 

Ukoliko se pažljivo pogleda snimak Halida Bešlića, može se primijetiti da se izgovorene riječi ne poklapaju s pokretima usta i nema pauza između njih. 


Izmišljeni intervju i lažni portal

Web stranica na kojoj je objavljen čitav “intervju” s Halidom Bešlićem i njegovom navodnom doktoricom nastoji oponašati vizualni identitet portala Face televizije. 

Ipak, nije moguće otvoriti nijednu drugu vijest ili rubriku. Svaki “klik” na stranici čitatelje/ke vodi na link za naručivanje preparata. Ime domene na kojoj se “intervju” nalazi jeste diabih.store. Domena portala Face TV-a je face.ba. Pretraga riječi “DiaClean” na portalu Face TV-a ne daje nikakve rezultate. Dakle, ovaj navodni intervju nije zaista objavljen na portalu televizije Face, već na web stranici koja služi za reklamiranje i prodaju ovog preparata, a koja nastoji imitirati izgled Face portala.

Ivana Stefanović, čije su ime i fotografija iskorišteni u “intervjuu”, doktorica je Hitne službe u Beogradu koja se u više navrata pojavljivala u regionalnim medijima, uglavnom govoreći o masovnom ubistvu u beogradskoj osnovnoj školi koje se dogodilo 3. maja ove godine (1, 2, 3).

Google pretragom ključnih riječi nismo mogli pronaći nijedan kredibilan izvještaj ili saopštenje u kojem ova doktorica promoviše DiaClean ili neki sličan preparat. Pretragom njenog imena na portalu Face TV-a također nismo pronašli dokaze da je ikada govorila za ovu medijsku kuću.

S obzirom na to da je objavljen na web stranici koja se manipulativno nastoji predstaviti kao medij, da ne postoje dokazi da su Bešlić ili Stefanović ikada promovisali DiaClean te da je u svrhu promocije korišten i “deepfake” snimak, možemo zaključiti da je navodni intervju izmišljen.

Shodno tome, Facebook objavu “deepfake” snimka Halida Bešlića, kao i popratni izmišljeni intervju s njim i doktoricom Stefanović u kojem se promoviše DiaClean, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 16. 10. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Podzemni tuneli u Gazi “otkriveni” u klikbejt-naslovima

Mediji godinama izvještavaju o mreži podzemnih tunela u Pojasu Gaze, a u ko...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me