Haljevac ipak nije oborio rekord

Čitatelj "Raskrinkavanja" tražio je da provjerimo prošlogodišnu vijest da je slikar Sulejman Haljevac oborio Ginisov rekord u "njemačkom ekspresionizmu" kada je oslikao platno dugo 30m.

U maju 2016. godine u sklopu manifestacije “Sarajevo, ljubavi moja”, Sulejman-Memo Haljevac je oslikao platno dugo 30 m. U medijskim izvještajima se potom pojavila informacija da je time oboren “Guinnessov rekord”. 

Memo Haljevac oslikao platno dugo 30 metara i oborio Guinnessov rekord
Sliku je završio za sat vremena i 11 minuta, čime je ušao u Guinnesovu knjigu rekorda kad je u pitanju njemački ekspresionizam Dosadašnji rekord je bio sat i 46 minuta, kaže Haljevac.

Originalni tekst sa “Klix”-a u potpunosti je prenio portal “Ekskluziva”, dodavši pritom autorsku galeriju fotografija.

Slična vijest se pojavila i na portalu “Republika”, s tim što je u njoj kao izvor naveden kantonalni ministar kulture i sporta:

Akademski slikar Sulejman Haljevac Memo je danas oborio Ginisov rekord! Ovim je višemjesečni projekat „Sarajevo ljubvai moja“ i okončan. Slikarski performans je počeo jutros u 10 sati na platou ispred SCC-a, a nešto nakon podneva ministra kulture i sporta KS-a Mirvad Kurić objelodanio je da je rekord oboren.”


U originalnom članku, objavljenom na “Klix”-u, navodi se da je rekord oboren u kategoriji “njemačkog ekspresionizma”, prema riječima samog Haljevca. 

Nakon upita čitatelja, kontaktirali smo “Guinnesss world records LTD” sa upitom o rekordu koji je, kako je objavljeno, postavio Haljevac. Iz “Ginisovih rekorda” su nam rekli da nemaju nikoga pod tim imenom u registru oborenih rekorda i zatražili više informacija o tačnoj kategoriji u kojoj je navodni rekord oboren. 

Kontaktirali smo potom i Sulejmana Haljevca, koji nam je objasnio da je kategorija u kojoj je pokušao oboriti svjetski rekord “najbrže i najduže slikanje”, neovisno o umjetničkom pravcu. 


U telefonskom razgovoru Haljevac nam je također rekao da rekord tada ipak nije oboren, jer nisu ispunjeni svi uslovi koje komisija zahtjeva. Napomenuo je i da je nekoliko dana nakon njegovog pokušaja obaranja rekorda, isti pokušaj zabilježen u Mađarskoj, gdje je umjetnik naslikao 2 metra duže platno od Haljevca. Dodao je kako vjeruje da je jedan od razloga zašto njegov rekord nije privaćen i taj što gostima iz “Guinness”-a domaćini nisu uspjeli prirediti dovoljno kvalitetan doček i boravak u Sarajevu. 


S obzirom da je Sulejman Haljevac redakciji Raskrinkavanja rekao da navedeni rekord nije oboren 14. maja u Sarajevu, a istu informaciju su nam potvrdili i iz “Guinness”-a, članak objavljen na sva tri portala dobija ocjenu “greška”.

 
Sve objave smo ocijenili kao grešku, s obzirom da su pogrešne informacije prenijete na temelju izjave autora slike koji je u tom trenutku tvrdio da je oborio rekord, što je potvrdio i kantonalni ministar kulture i sporta.

Dodatne informacije:

Nakon što smo objavili analizu i proslijedili dokaze do kojih smo došli redakcijama portala koji su ovu vijest objavili, "Klix" je ispravio pogrešne navode i objavio novi članak koji objašnjava da rekord ipak nije oboren. 

O tome možete pročitati u tekstu "Mediji već koriste Raskrinkavanje kao resurs za provjeru činjenica"

Napomena:

8.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Ekskluziva obavijestio nas je o korekcijama unešenim u originalni članak, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

 

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 13. 12. 2017 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
InfoMania: “Predizborni” portal promoviše SDP i njegove kandidate

Portal InfoMania je pokrenut pred početak izborne kampanje. Sudeći po objav...

Lažna vijest
U Letoniji ne traže od Rusa da sjede u zadnjem dijelu autobusa

Na domaćem govornom području dijeli se fotografija za koju se tvrdi da pred...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Pregled sedmice: Iskrivljene izjave, lažni dokument i favoriziranje stranaka

Tokom prethodne sedmice “raskrinkali” smo niz netačnih tvrdnji o kandidatim...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me