Haljevac ipak nije oborio rekord

Čitatelj "Raskrinkavanja" tražio je da provjerimo prošlogodišnu vijest da je slikar Sulejman Haljevac oborio Ginisov rekord u "njemačkom ekspresionizmu" kada je oslikao platno dugo 30m.

U maju 2016. godine u sklopu manifestacije “Sarajevo, ljubavi moja”, Sulejman-Memo Haljevac je oslikao platno dugo 30 m. U medijskim izvještajima se potom pojavila informacija da je time oboren “Guinnessov rekord”. 

Memo Haljevac oslikao platno dugo 30 metara i oborio Guinnessov rekord
Sliku je završio za sat vremena i 11 minuta, čime je ušao u Guinnesovu knjigu rekorda kad je u pitanju njemački ekspresionizam Dosadašnji rekord je bio sat i 46 minuta, kaže Haljevac.

Originalni tekst sa “Klix”-a u potpunosti je prenio portal “Ekskluziva”, dodavši pritom autorsku galeriju fotografija.

Slična vijest se pojavila i na portalu “Republika”, s tim što je u njoj kao izvor naveden kantonalni ministar kulture i sporta:

Akademski slikar Sulejman Haljevac Memo je danas oborio Ginisov rekord! Ovim je višemjesečni projekat „Sarajevo ljubvai moja“ i okončan. Slikarski performans je počeo jutros u 10 sati na platou ispred SCC-a, a nešto nakon podneva ministra kulture i sporta KS-a Mirvad Kurić objelodanio je da je rekord oboren.”


U originalnom članku, objavljenom na “Klix”-u, navodi se da je rekord oboren u kategoriji “njemačkog ekspresionizma”, prema riječima samog Haljevca. 

Nakon upita čitatelja, kontaktirali smo “Guinnesss world records LTD” sa upitom o rekordu koji je, kako je objavljeno, postavio Haljevac. Iz “Ginisovih rekorda” su nam rekli da nemaju nikoga pod tim imenom u registru oborenih rekorda i zatražili više informacija o tačnoj kategoriji u kojoj je navodni rekord oboren. 

Kontaktirali smo potom i Sulejmana Haljevca, koji nam je objasnio da je kategorija u kojoj je pokušao oboriti svjetski rekord “najbrže i najduže slikanje”, neovisno o umjetničkom pravcu. 


U telefonskom razgovoru Haljevac nam je također rekao da rekord tada ipak nije oboren, jer nisu ispunjeni svi uslovi koje komisija zahtjeva. Napomenuo je i da je nekoliko dana nakon njegovog pokušaja obaranja rekorda, isti pokušaj zabilježen u Mađarskoj, gdje je umjetnik naslikao 2 metra duže platno od Haljevca. Dodao je kako vjeruje da je jedan od razloga zašto njegov rekord nije privaćen i taj što gostima iz “Guinness”-a domaćini nisu uspjeli prirediti dovoljno kvalitetan doček i boravak u Sarajevu. 


S obzirom da je Sulejman Haljevac redakciji Raskrinkavanja rekao da navedeni rekord nije oboren 14. maja u Sarajevu, a istu informaciju su nam potvrdili i iz “Guinness”-a, članak objavljen na sva tri portala dobija ocjenu “greška”.

 
Sve objave smo ocijenili kao grešku, s obzirom da su pogrešne informacije prenijete na temelju izjave autora slike koji je u tom trenutku tvrdio da je oborio rekord, što je potvrdio i kantonalni ministar kulture i sporta.

Dodatne informacije:

Nakon što smo objavili analizu i proslijedili dokaze do kojih smo došli redakcijama portala koji su ovu vijest objavili, "Klix" je ispravio pogrešne navode i objavio novi članak koji objašnjava da rekord ipak nije oboren. 

O tome možete pročitati u tekstu "Mediji već koriste Raskrinkavanje kao resurs za provjeru činjenica"

Napomena:

8.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Ekskluziva obavijestio nas je o korekcijama unešenim u originalni članak, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

 

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 13. 12. 2017 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Dan državnosti BiH na Sputniku: Dezinformacije i negiranje

Dan nakon obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, na portalu Spu...

Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Povratak lažne vijesti: “Crni petak” nema korijene u robovlasništvu

Na Facebooku ponovo kruži izmišljena priča da je “crni petak” nastao u vrij...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me