Raskrinkavanje.ba

Mediji već koriste Raskrinkavanje kao resurs za provjeru činjenica

Ocjenjujući istinitost objavljenih vijesti, Raskrinkavanje.ba je već uspjelo poslužiti kao korektiv drugim medijima.

U analizi "Haljevac ipak nije oborio rekord", koju smo objavili nakon upita našeg čitaoca, pisali smo o vijesti koja govori da je slikar Sulejman Haljevac oborio Ginisov rekord u "njemačkom ekspresionizmu" kada je oslikao platno dugo 30m.

U analizi Raskrinkavanja koju možete pročitati ovdje, iznijeli smo dokaze do kojih smo došli tokom istraživanja. S obzirom da nam je Sulejman Haljevac rekao da navedeni rekord nije oboren 14. maja u Sarajevu, a istu informaciju su nam potvrdili i iz “Guinness”-a, članak objavljen na sva tri portala dobio je ocjenu greška.

Nakon što smo objavili analizu na našoj platformi, kontaktirali smo redakcije sva 3 portala koja su vijest prenijela i iznijeli činjenice do kojih smo došli tokom istraživanja. 

Brzom reakcijom redakcije "Klix"-a, na ovom portalu je objavljen novi članak. Nakon što su upoznati sa našim nalazima, novinari ovog portala su kontaktirali Sulejmana Haljevca. U novom članku koji je objavljen na "Klix"-u, ispravljena je greška napravljena u prvom članku, te je obrazloženo da rekord ipak nije oboren. 

Izuzetno nam je zadovoljstvo što su mediji već počeli prepoznavati platformu Raskrinkavanje.ba te na ovaj način reagovati na naše analize.

Nadamo se da ćemo i u budućnosti koristiti medijima kao kvalitetan resurs provjere činjenica.

(Raskrinkavanje.ba)