Raskrinkavanje.ba

Homofobija kao sredstvo politički motivisanog obračuna

Društvenim mrežama dijele se montirane fotografije kojima se političkoj stranci Narod i Pravda i njenom predsjedniku Elmedinu Konakoviću pripisuje podrška LGBTIQA+ zajednici, koju oni nisu iskazali.

Foto: Povorkaponosa.ba

Promocija jednih i pokušaji diskreditacije drugih aktera/ki na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini na društvenim mrežama vode se različitim sredstvima i mimo perioda zvanične predizborne kampanje. Iako kampanja još nije počela, obračuni s političkim rivalima/kama jesu. 

U susret trećoj Povorci ponosa u Sarajevu, koja je zakazana za 25. juni 2022. godine, ova tema ponovno je aktuelizovana. U sklopu narativa u kom se podrška Povorci percipira kao nešto negativno, političkoj stranci Narod i Pravda i njenom predsjedniku Elmedinu Konakoviću takva podrška pripisuje se na društvenim mrežama.

Na Facebook stranici BHInfo 6. juna 2022. godine objavljena je montirana fotografija Konakovića i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja, na kojoj Konaković nosi kravatu u duginim bojama. U objavi se navodi:

Dino Konaković hrabro ulazi u kampanju. Promocija treće parade u njegovoj organizaciji koja će se održati u Sarajevu 
Gavrilo je izabrao stranu

Ista fotografija objavljena je na ovoj stranici još jednom, uz opis u kom se navodi:

Završena je parada u Zagrebu 
Dino Konaković sa ponosom najavljuje krajem mjeseca paradu u Sarajevu

Dugine boje jedan su od najprepoznatljivijih simbola koji se vezuju za  LGBTIQA+ populaciju. 

Iako je jasno da je riječ o montaži kada se pažljivo pogleda fotografija, pojedini/e korisnici/e Facebooka povjerovali/e su da je autentična. To je očigledno iz komentara na pomenutim objavama, u kojima se nerijetko koriste pogrdni nazivi za LGBTIQA+ zajednicu, kao i različiti pozivi na nasilje.

Elmedin Konaković, ipak, na susretu s američkim ambasadorom nije nosio kravatu u duginim bojama. Njegova kravata bila je crne boje, a to se može vidjeti na originalnoj fotografiji koja je objavljena 6.6.2022. na Twitter nalogu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. 

Foto: Twitter nalog US Embassy Sarajevo

Iako je u vladajućoj koaliciji u Kantonu Sarajevo, Konaković nije podržao ovogodišnju povorku. On se, naime, nije oglašavao vezano za održavanje treće povorke, ali je otvoreno izražavao protivljenje prošlogodišnjoj. 

“Moj stav o povorci zna cijela država, a zna i cijela međunarodna zajednica. Rekao sam svoj stav javno i na sjednici PIC-a, ponovio ga za medije više puta. Protiv sam svake vrste diskriminacije i protiv sam promocije seksualnosti, protiv sam povorke", izjavio je Konaković u avgustu 2021. godine, neposredno pred održavanje Povorke. 

Ista montirana fotografija Konakovića s kravatom u duginim bojama objavljena je 7. juna 2022. godine na Facebook stranici BOŠNJACI, uz opis u kom se navodi:

Dobro jutro Sarajlije. Hadzija najavio da će djeliti besplatno vazelin kremu.

Na istoj stranici je takođe 7. juna 2022. objavljena i montirana fotografija pakovanja vazelina za usne uz opis:

Kreme su spremne za Treću Povorku 25. jula.
Pogodite čiji je logo na njima?

Na fotografiji je na originalno pakovanje brenda Vaseline naknadno dodat grb političke stranke Narod i Pravda, što se može vidjeti iz poređenja dvije fotografije. 

Foto: Lijevo: Facebook stranica BOŠNJACI; desno: Tfpharmacyonline.com 

Homofobni narativi se često fokusiraju na seksualni aspekt života LGBTIQA+ populacije, pogotovo gej muškaraca, a korištenje vazelina kao lubrikanta se u ovakvim narativima povezuje sa seksualnim odnosom između dvojice muškaraca, koji se percipira kao nešto izopačeno i sramotno.

Jasno je, dakle, da je u oba slučaja riječ o montiranim fotografijama. Kako se Povorka ponosa u Sarajevu približava, objave u kojima se podstiče homofobija mogu biti opasne, budući da mogu doprinijeti širenju mržnje i poziva na nasilje.

Shodno činjenicama, fotografiju na kojoj Elmedin Konaković nosi kravatu u duginim bojama, prvi put objavljenu na Facebook stranici BHInfo, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave iste fotografije ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

Ocjenu lažna vijest dajemo i objavi Facebook stranice BOŠNJACI s montiranom fotografijom proizvoda Vaseline. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 07.06.2022

Facebook profili i stranice: BOŠNJACI: Kravata Elmedina Konakovića

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 06.06.2022

Facebook profili i stranice: BHInfo: Kravata Elmedina Konakovića

  • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 07.06.2022

Facebook profili i stranice: BOŠNJACI: Vaseline

  • Lažna vijest