Homofobija kao sredstvo politički motivisanog obračuna

Društvenim mrežama dijele se montirane fotografije kojima se političkoj stranci Narod i Pravda i njenom predsjedniku Elmedinu Konakoviću pripisuje podrška LGBTIQA+ zajednici, koju oni nisu iskazali.

Foto: Povorkaponosa.ba

Promocija jednih i pokušaji diskreditacije drugih aktera/ki na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini na društvenim mrežama vode se različitim sredstvima i mimo perioda zvanične predizborne kampanje. Iako kampanja još nije počela, obračuni s političkim rivalima/kama jesu. 

U susret trećoj Povorci ponosa u Sarajevu, koja je zakazana za 25. juni 2022. godine, ova tema ponovno je aktuelizovana. U sklopu narativa u kom se podrška Povorci percipira kao nešto negativno, političkoj stranci Narod i Pravda i njenom predsjedniku Elmedinu Konakoviću takva podrška pripisuje se na društvenim mrežama.

Na Facebook stranici BHInfo 6. juna 2022. godine objavljena je montirana fotografija Konakovića i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja, na kojoj Konaković nosi kravatu u duginim bojama. U objavi se navodi:

Dino Konaković hrabro ulazi u kampanju. Promocija treće parade u njegovoj organizaciji koja će se održati u Sarajevu 
Gavrilo je izabrao stranu

Ista fotografija objavljena je na ovoj stranici još jednom, uz opis u kom se navodi:

Završena je parada u Zagrebu 
Dino Konaković sa ponosom najavljuje krajem mjeseca paradu u Sarajevu

Dugine boje jedan su od najprepoznatljivijih simbola koji se vezuju za  LGBTIQA+ populaciju. 

Iako je jasno da je riječ o montaži kada se pažljivo pogleda fotografija, pojedini/e korisnici/e Facebooka povjerovali/e su da je autentična. To je očigledno iz komentara na pomenutim objavama, u kojima se nerijetko koriste pogrdni nazivi za LGBTIQA+ zajednicu, kao i različiti pozivi na nasilje.

Elmedin Konaković, ipak, na susretu s američkim ambasadorom nije nosio kravatu u duginim bojama. Njegova kravata bila je crne boje, a to se može vidjeti na originalnoj fotografiji koja je objavljena 6.6.2022. na Twitter nalogu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. 

Foto: Twitter nalog US Embassy Sarajevo

Iako je u vladajućoj koaliciji u Kantonu Sarajevo, Konaković nije podržao ovogodišnju povorku. On se, naime, nije oglašavao vezano za održavanje treće povorke, ali je otvoreno izražavao protivljenje prošlogodišnjoj. 

“Moj stav o povorci zna cijela država, a zna i cijela međunarodna zajednica. Rekao sam svoj stav javno i na sjednici PIC-a, ponovio ga za medije više puta. Protiv sam svake vrste diskriminacije i protiv sam promocije seksualnosti, protiv sam povorke", izjavio je Konaković u avgustu 2021. godine, neposredno pred održavanje Povorke. 

Ista montirana fotografija Konakovića s kravatom u duginim bojama objavljena je 7. juna 2022. godine na Facebook stranici BOŠNJACI, uz opis u kom se navodi:

Dobro jutro Sarajlije. Hadzija najavio da će djeliti besplatno vazelin kremu.

Na istoj stranici je takođe 7. juna 2022. objavljena i montirana fotografija pakovanja vazelina za usne uz opis:

Kreme su spremne za Treću Povorku 25. jula.
Pogodite čiji je logo na njima?

Na fotografiji je na originalno pakovanje brenda Vaseline naknadno dodat grb političke stranke Narod i Pravda, što se može vidjeti iz poređenja dvije fotografije. 

Foto: Lijevo: Facebook stranica BOŠNJACI; desno: Tfpharmacyonline.com 

Homofobni narativi se često fokusiraju na seksualni aspekt života LGBTIQA+ populacije, pogotovo gej muškaraca, a korištenje vazelina kao lubrikanta se u ovakvim narativima povezuje sa seksualnim odnosom između dvojice muškaraca, koji se percipira kao nešto izopačeno i sramotno.

Jasno je, dakle, da je u oba slučaja riječ o montiranim fotografijama. Kako se Povorka ponosa u Sarajevu približava, objave u kojima se podstiče homofobija mogu biti opasne, budući da mogu doprinijeti širenju mržnje i poziva na nasilje.

Shodno činjenicama, fotografiju na kojoj Elmedin Konaković nosi kravatu u duginim bojama, prvi put objavljenu na Facebook stranici BHInfo, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave iste fotografije ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

Ocjenu lažna vijest dajemo i objavi Facebook stranice BOŠNJACI s montiranom fotografijom proizvoda Vaseline. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 22. 06. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 2 dana

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Homofobija kao sredstvo političkog obračuna, rat u Ukrajini, i pandemija

Tokom prethodne sedmice raskrinkali smo niz netačnih tvrdnji o Covid-19 i o...

Prenošenje lažnih vijesti
Viralni video eksplozije ruskog projektila je kompjuterska grafika

Društvenim mrežama dijeli se videosnimak za koji se netačno navodi da prika...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Lažne nagradne igre na Facebook stranici Vaš Dom

Facebook stranica Vaš Dom u kratkom periodu objavila je nekoliko lažnih nag...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me