Raskrinkavanje.ba

Huggy Wuggy: Neosnovano podizanje moralne panike oko plišane igračke

Moralna panika na osnovu neutemeljenih tvrdnji o povezanosti plišane igračke Huggy Wuggy s problematičnim stihovima na YouTubeu preselila se s društvenih mreža u medije.

Foto: Shutterstock

Na portalu Ženski recenziraj 14.6.2022. godine objavljen je članak opremljen sljedećim naslovom: 

Igračka o kojoj mame ne prestaju pričati – saznale smo što je Huggy Wuggy i koliko je „opasan“

Članak govori o popularnosti plišane igračke inspirisane likom Huggy Wuggy te donosi priču o tome koliko je ova igračka “opasna”. Iako je uglavnom riječ o “recenziji”, odnosno iznošenju mišljenja o navedenoj igrački, članak sadrži i činjenične tvrdnje kojima se objašnjava zašto ona može biti opasna.

U članku se govori da je igračku kreirala kompanija Playtime CO te da je to njihova najprodavanija igračka. Huggy Wuggy je opisan kao “opasno i predatorsko nastrojeno čudovište koje je glavni antagonist horor videoigre Poppy Playtime”.

Također se navodi da priča o “opasnosti” potiče od teksta pjesmice “uz koju dolazi” ova plišana igračka. U članku se navodi da je riječ o pjesmici naziva “Besplatni zagrljaji” (eng. Free Hugs). 

Foto: Screenshot članka u kojem je embedovan YouTutube videosnimak pjesme “Free Hugs” s kanala TryHardNinja 

Članak je opremljen videosnimkom pjesme HUGGY WUGGY SONG “Free Hugs” (Poppy Playtime), objavljene 18.11.2021. na YouTube kanalu TryHardNinja, i navodnim prevodom teksta pjesme s engleskog:

Huggy Wuggy dolazi sa zaraznom pjesmom Free Hugs

Tajna njegove popularnosti leži u pjesmi uz koju dolazi, a prijevod teksta donosimo u cijelosti:

"Moje ime je Huggy Wuggy,
tijelo čupavo i umiljato.
Zar nećeš doći i zagrliti me?
Drži me dan i noć,
zagrli me dan i noć.
Moje je ime Huggy Wuggy,
oštri zubi ostavljaju te krvavim.
Da me nikad nisi zvao ružnim!
Zagrli me dok ne umrem,
zagrli me dok ne umreš.
Znam gdje se skrivaš,
niz ventilaciju kliziš.
Zar ne znaš da ću te pronaći?
Gdje god da lutaš.
u mraku čekam.
Nema izlaza, nema bijega!
Zar ne znaš da sam odmah iza tebe?
Bliže nego što misliš…
Ovo je moja tvornica,
ovo je moja kuća,
ovo je moj dom.
Deset dugih godina hodao sam ovim hodnicima,
čekam sve sam.
Pa, hoćeš li se doći igrati sa mnom?
Pa zar se nećeš doći i igrati sa mnom?
Ostani još malo,
obećavam da neću ugristi ovako jako.
Samo vjeruj mom osmijehu!
Moje je ime Huggy Wuggy.
Drago mi je da si došao igrati se.
Ostani dok noć ne postane dan,
igrajte cijelu noć,
moje je ime Huggy Wuggy.
Iako nisam gladan,
još te uvijek te želim okusiti..."

Prema članku, ono što užasava u vezi s plišanom igračkom jeste “njena priča”, odnosno porijeklo koje je vezano za horor-videoigricu te pjesma s kojom je povezana:

Sam plišanac nije toliko kritičan koliko užasava cijela njegova priča i ova pjesma s uistinu skandaloznim stihovima za uzrast djece od tri do šest godina kojima su plišanci zapravo zanimljivi.

Navodeći da je mala vjerovatnoća da djeca ne vide problematičnu pjesmu na platformi YouTube, unatoč roditeljskoj zaštiti, u članku se navodi da pjesmica potiče “iz horor igrice”:

Znajući da djeca često zalutaju na Youtubeu i unatoč svim roditeljskim zabranama i zaštitama, nemilosrdne reklame znaju iskočiti i šansa da Huggy sa svojom pjesmicom iz horor igrice promakne vašem djetetu, doista je minimalna.

Članak su u ovom obliku prenijeli Hrvatski katolički portal, Rastimo u vjeri i Book. 

Bez navođenja naziva pjesmice, članke s tvrdnjom da je za popularnost plišane igračke odgovorna pjesmica “uz koju igračka dolazi”, a čiji je prevod citiran iznad, objavili su portali Klix, Cazin, Jabuka, Dnevno (.hr) i drugi. 

Portal Slobodna Dalmacija je 17.6. objavio članak na istu temu. Preuzet s portala Klix, članak je opremljen naslovom po kojem “horor igračka djeci prijeti zagrljajem do smrti”: 

Nova horor igračka koja djeci prijeti zagrljajem do smrti i poziva na grizenje zabrinula roditelje i odgojitelje, a oduševila trgovce. Dokle tako?

U uvodu članka na ovu temu, koji je objavio portal 24 sata, navodi se da Huggy Wuggy u svojoj pjesmici pjeva o hranjenju ljudskim mesom i ubijanju: 

Plišana igračka popularna među djecom vrtićke dobi dolazi iz horor video igrice, a u svojoj pjesmici pjeva o hranjenju ljudskim mesom i ubijanju. Roditelji su podijeljeni

 

Činjenice o igrački i pjesmici

Kako je u članku portala Ženski recenziraj i objašnjeno, plišanu igračku kreirala je kompanija Playtime CO po uzoru na lik iz popularne horor-videoigrice Poppy Playtime. Videoigricu je razvio tim developera MOB Games, a dostupna je preko platforme Steam od 12.10.2021. godine. 

Prema pisanju magazina Forbes, igrica predstavlja zastrašujuće iskustvo osmišljeno da uzbudi i uznemiri. Igrica je prema PEGI-ju (evropski samoregulacioni sistem za ocjenjivanje kompjuterskih igara) ocijenjena kao prikladna za 12-godišnjake i starije, dok je prema ESRB-u (pandanu PEGI-ja u SAD-u i Kanadi) ocijenjena kao prikladna za 13-godišnjake i starije

Povezivanje videoigrice i plišane igračke s pjesmom “Free Hugs” neosnovano je – tvrdnja da uz plišanu igračku dolazi pjesma koja je objavljena u članku nije tačna.

Naime, navedena pjesma nije “zvanična” pjesma igrice ili pjesma uz koju se prodaje plišana igračka. Pjesmu je kreirao vlasnik YouTube kanala TryHardNinja, koji u opisu kanala navodi da je pjevač i pisac pjesama o videoigricama. Dodatne informacije o ovom kreatoru sadržaja na internetu mogu se pogledati na njegovoj stranici. 

Zbog napisa u kojima je pjesma povezivana s videoigricom, TryHardNinja je objasnio u komentaru na video da on i pjesma nemaju zvanične veze s igricom:

Pozdrav svima. Primijetio sam u posljednje vrijeme nekoliko obmanjujućih priča i objava koji usmjeravaju klikove na ovaj video. Potpuno razumijem vašu zabrinutost, ali članci nisu tačni. Huggy Wuggy jeste i uvijek je bio čudovište u horor-igrici. Ako je iko, nažalost, povjerovao u suprotno, to nije istina. Također nemam nikakvu ulogu u stvaranju igre ili lika. Ovo je neslužbena pjesma inspirisana likom i nikada nije bila u igri ili dio zvanične priče. Članci koji govore da je to ono što “Huggy Wuggy pjeva” zapravo su netačni. Ovo je nešto što sam smislio inspirisan igrom.

Originalna muzika iz igrice može se poslušati u ovom videosnimku, objavljenom na YouTube kanalu tima koji je razvio igricu. Kako se ona reproducira u igrici, može se vidjeti u ovom videosnimku.

Stoga tvrdnja da plišana igračka dolazi s ovom pjesmom i da je riječ o pjesmi “iz igrice” nemaju nikakvo utemeljenje u stvarnosti. 

U nastavku komentara, TryHardNinja osvrnuo se na ranije tvrdnje da se njegova pjesma može naći na YouTubeovoj platformi za djecu – YouTube Kids – navodeći da je od početka svoj video označio kao neprikladan za djecu te da on postoji samo na glavnoj YouTube platformi koja, u osnovi, nije namijenjena veoma mladoj publici. 

Fact-checking portal Snopes u svojoj analizi tvrdnji na koje se osvrnuo TryHardNinja navodi da ne postoje dokazi da se videosnimak pjesme “Free Hugs” može naći na platformi YouTube Kids, kao ni na TikTok platformi za mlađu publiku  – TikTok for Younger Users experience.

Osim toga, u članku portala Ženski recenziraj i njegovim prenošenjima prevedeni tekst pogrešno se povezuje sa pjesmom “Free Hugs”. Riječ je o prevodu druge pjesme s nazivom “Huggy Wuggy (Poppy Playtime Song)”, koja je inspirisana istim likom, ali objavljena 7.11.2021. godine na YouTube kanalu Endigo.

Na YouTubeu se može naći i ova pjesma o navedenom liku iz videoigrice, koja ima preko 15 miliona pregleda, dok su raniji primjeri zabilježili blizu sedam, odnosno nešto više od 2,6 miliona pregleda. Riječ je, dakle, o pjesmama koje su kreirali fanovi igrice i nezavisno od tima koji je radio na njenom razvoju, odnosno nezavisno od kompanije koja se bavi prodajom plišane igračke. 

Dodatno, tvrdnje da Huggy Wuggy “prijeti” djeci također su neutemeljene. Kako je za Forbes rekao Zach Belanger, predsjednik MOB Gamesa, Huggy Wuggy u prvom poglavlju igrice uopšte nema glas.

 

Neutemeljeno izazivanje moralne panike

Analizirani članci predstavljaju primjer podizanja moralne panike oko navodnih nepoželjnih uticaja koje igračke okarakterisane kao problematične, nasilne ili “predatorski nastrojene” mogu imati na razvoj djece. U ovom se slučaju obeshrabruje kupovina igračaka djeci na osnovu neutemeljenih tvrdnji o povezanosti plišane igračke s pjesmom s problematičnim stihovima, koja je dostupna online.

U članku o moralnoj panici u dječijoj kulturi na kraju 20. stoljeća, vodeći se primjerima kupovine i razmjene dječijih karata, Pokemon karata i plišanih igračaka Beanie Baby, autor Daniel Thomas Cook navodi da ovaj fenomen podrazumijeva tvrdnje da su “svete vrijednosti” ugrožene trgovinom tim igračkama zbog onoga što one navodno poučavaju. 

Huggy Wuggy je samo jedna u nizu igračaka koje su bile predmet javnog osporavanja u tom kontekstu. Koliko su fenomenu moralne panike o igračkama i videoigricama doprinijeli internet, društvene mreže i neutemeljeni medijski napisi govori primjer tzv. Momo izazova (eng. Momo Challenge), nepostojeće igrice koja je u SAD-u izazvala strah kod roditelja i školskih uprava, a reagovali su policija i lokalne vlasti. 

Policija je upozorenjima (1, 2) reagovala i u slučaju videosnimaka s pjesmama o liku Huggy Wuggy, piše portal Okay Bliss, a cijela kontroverza započela je u martu ove godine. Jedna od prvih priča koja je dobila na popularnosti vezuje se za sada obrisanu objavu s Facebooka, u kojoj je majka podijelila zabrinjavajući e-mail upozorenja koji je dobila od škole u koju ide njeno dijete. 

U e-mailu, kako navodi Snopes, roditelji su obaviješteni o “medvjediću sa zubima oštrim kao žilet koji pjeva zabrinjavajuće pjesme o grljenju i ubijanju”. Tvrdnje se odnose na tekst iz pjesme “Free Hugs”, a naročito su problematični bili stihovi “mogao bih te grliti ovdje zauvijek, sve dok ne udahneš zadnji dah, zajedno”, budući da su u nekim školama djeca navodno oponašala igru na igralištima. 

Kako navodi Okay Bliss, igra je uključivala čvrsto grljenje i šaputanje zlokobnih stihova koji su ohrabrivali onog drugog da se “nagne u zagrljaj koji lomi kičmu”. U drugom primjeru, navodi Okay Bliss, majka je rekla da je njen trogodišnji sin pokušao skočiti kroz prozor, govoreći da će on umrijeti i ponovo oživjeti, jer je to ono što Huggy Wuggy radi. 

Ranije spomenuta policijska upozorenja odnose se na roditelje, na koje se apeluje da budu posebno obazrivi kada je u pitanju ono što njihova djeca gledaju na YouTubeu i drugim platformama za dijeljenje videosnimaka. Trenutno nema dokaza da se videosnimci “Huggy Wuggy” pjesama s problematičnim tekstovima pojavljuju na YouTube i TikTok platformama namijenjenim djeci. 

O primjerima lažne moralne panike koja se “širila” na našem govornom području možete čitati u analizama na linkovima (1, 2, 3). 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje da igračka Huggy Wuggy “dolazi” uz pjesmicu čiji je prevod objavljen u člancima te da je riječ o pjesmici iz igrice ocjenjujemo kao dezinformaciju

Zbog predstavljanja teksta pjesme “Huggy Wuggy (Poppy Playtime Song)” kao teksta pjesme “Free Hugs”, članci dobijaju i ocjenu manipulisanje činjenicama

Istu ocjenu dajemo i tvrdnjama da Huggy Wuggy pjeva pjesmicu/e. Ovaj lik “pjeva” pjesmice u videosnimcima koje su napravili fanovi igrice, a ne tim koji je razvio igricu ili kompanija koja prodaje plišanu igračku kreiranu po uzoru na ovog lika. 

Napomena

29.6.2022. Portal 24 sata je u ocijenjeni članak uvrstio izmjene u skladu sa činjenicama iz ove analize, pa shodno tome dobija i ocjenu ispravljeno.

30.6.2022. Izmjene u ocijenjeni članak uvrstio je i portal Miss 7 Mama, pa shodno tome i ovaj članak dobija ocjenu ispravljeno.

4.7.2022. Portal Dnevno je u ocijenjeni članak unio i tačne infromacije, pa i on dobija ocjenu ispravljeno. 

6.7.2022: Portal Cazin (.net) je u ocijenjeni članak unio i tačne infromacije, pa i on dobija ocjenu ispravljeno. 

13.07.2022: Portal Slobodna Dalmacija je u ocijenjeni članak unio i tačne infromacije, pa članak dobija i ocjenu ispravljeno. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 14.06.2022

Ženski recenziraj: Igračka o kojoj mame ne prestaju pričati – saznale smo što je Huggy Wuggy i koliko je „opasan“

Plišanac koji je postao trend – što zapravo predstavlja?

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 18.06.2022

Rastimo u vjeri: Ne kupujte ove Igračke svojo djeci – saznale smo što je Huggy Wuggy i koliko je „opasan“

Dragi roditelji pazite koje igračke danas kupujete svojoj djeci u prilogu vam donosimo jedan članak za jednu igračku koja je već poznata a ima ih još.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 18.06.2022

HRVATSKA KATOLIČKA MREŽA: OPREZ! Jeziva plišana igračka iz horor video igre privlači dječju pozornost

Posljednjih dana sve veću pozornost javnosti privlači dječja plišana igračka imena Huggy Wuggy koja je napravljena prema čudovišnom liku iz horor vide...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Manipulisanje činjenicama 17.06.2022

Book.hr: RODITELJI OPREZ U modi je zubati ‘plišanac’ s horor (ali doslovno) pozadinom

Zlo se na sve moguće načine želi ušuljati u naše domove, u srca naše djece. Budni budimo. Ovo nije bezazleno, kako će mnogi reći, i kako se predstavlj...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Dezinformacija
Dezinformacija 16.06.2022

Klix: Iza popularne igračke koju djeca obožavaju krije se jeziva priča, roditelji budite oprezni

Igračka Huggy Wuggy stekla je veliku popularnost u cijelom svijetu, a sve više mališana iz naše zemlje traži od roditelja da mu kupe ovog plišanca. Me...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 17.06.2022

Novi: IZA POPULARNE IGRAČKE KOJU DJECA OBOŽAVAJU KRIJE SE JEZIVA PRIČA: Roditelji, ovo obavezno pročitajte!

Plišanac pomalo strašnog izgleda zaludio je mališane širom svijeta, pa i kod nas.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 16.06.2022

Radio Titograd: Iza popularne igračke koju djeca obožavaju krije se jeziva priča, roditelji budite oprezni

Igračka Huggy Wuggy stekla je veliku popularnost u cijelom svijetu, a sve više mališana iz naše zemlje traži od roditelja da mu kupe ovog plišanca. Me...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 16.06.2022

Cazin net: Iza popularne igračke koju djeca obožavaju krije se jeziva priča, roditelji budite oprezni

Igračka Huggy Wuggy stekla je veliku popularnost u cijelom svijetu, a sve više mališana iz naše zemlje traži od roditelja da mu kupe ovog plišanca. Me...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 17.06.2022

Crodex (.net): VELIKI ALARM ZA RODITELJE! Ova igračka potiče vašu djecu..

VELIKI ALARM ZA RODITELJE! Huggy Wuggy igračka je koja postaje sve veći trend među najmlađima. Igračka je napravljena po glavnom liku horor video-igri...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 16.06.2022

IBalkan: OPREZ Iza popularne igračke koju djeca obožavaju: Krije se jeziva priča, roditelji budite oprezni… (foto, video)

Igračka Huggy Wuggy stekla je veliku popularnost u cijelom svijetu, a sve više mališana iz naše zemlje traži od roditelja da mu kupe ovog plišanca. Me...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 16.06.2022

Ilustracija: Iza popularne igračke koju djeca obožavaju krije se jeziva priča, roditelji budite oprezni

Igračka Huggy Wuggy stekla je veliku popularnost u cijelom svijetu, a sve više mališana iz naše zemlje traži od roditelja da mu kupe ovog plišanca. Me...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 17.06.2022

Jabuka TV: Iza poznate igračke, koju traže i djeca u BiH, krije se jeziva priča

Igračka Huggy Wuggy stekla je veliku popularnost u cijelom svijetu, a sve više mališana iz BiHtraži od roditelja da mu kupe ovog plišanca.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 18.06.2022

Dnevno.hr: OPREZ! RODITELJI MASOVNO KUPUJU OPASNU IGRAČKU Plišanac ljudožder zaludio djecu diljem svijeta, oni oponašaju

Plišanac je sve prisutan a gledatelje, koji su većinom djeca, potiče da uzmu svoj posljednji dah

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 17.06.2022

Miss 7 mama: Djeca zaluđena plišanom igračkom Huggy Wuggy, a roditelje zgrozila krvoločna pjesmica koja se krije iza nje

Igračka Huggy Wuggy stekla je veliku popularnost u cijelom svijetu, a sve više mališana iz naše zemlje traži od roditelja da mu kupe ovog plišanca. Me...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 17.06.2022

Slobodna Dalmacija: Nova horor igračka koja djeci prijeti zagrljajem do smrti i poziva na grizenje zabrinula roditelje i odgojitelje, a oduševila trgovce. Dokle tako?

Nije neobično da se oko igračaka stvaraju kontroverze, reklo bi se da one i podižu njihovu prodaju.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 15.06.2022

24 sata hr: Plišana igračka iz horor igrice uzbunila roditelje u Hrvatskoj. Psiholog: Ne pokazujte ga djeci

Plišana igračka popularna među djecom vrtićke dobi dolazi iz horor video igrice, a u svojoj pjesmici pjeva o hranjenju ljudskim mesom i ubijanju. Rodi...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno