I pri prenošenju činjenica - klikbejt

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Klikbejt naslovi tamo gdje im nije mjesto.

Ocijenjeni članci
Dnevno.hr Klikbejt;

“Raskrinkavanje” je više puta pisalo o medijskim dezinformacijama i manipulacijama pri izvještavanju o migrantskoj i humanitarnoj krizi u BiH. Drugi mediji su, takođe, više puta prenosili naše nalaze, ali najnovije prenošenje koje smo zabilježili na portalu “Dnevno.hr” razlikuje se od dosadašnjih.

Ovaj portal je na osnovu analize “Raskrinkavanja” napisao članak o medijskim dezinformacijama koje prate migrantsku krizu:

Možda vam je poznat naslov “Migranti pokušali prošvercati čak 52 tone oružja i streljiva preko granice! Što nam se sprema?” sa portala ‘4dportal‘ i facebook stranice ‘Konflikt‘ koji su kako otkriva  portal Raskrinkavanje.ba reciklirali lažnu vijest iz 2015. godine i predstavili je kao integralni dio članka koji su preuzeli sa stranice ‘Večernjeg lista’. (...)

Tvrdnje iznesene u naslovu i dijelovima koji su dodati prenesenom članku ocjenjujemo kao lažnu vijest. “Prepakivanje” članka “Večernjeg lista” uz naslov i ilustraciju koji ne odgovaraju originalnom sadržaju, ocjenjujemo kao klikbejt, demantirao je u potpunosti lažnu vijest Raskrinkavanje.ba

U zaključku se čitaocima šalje poruka da se paze lažnih vijesti:

Pazite se lažnih vijesti, njihov cilj je jasan, jednostvna manipulacija bazirana na strahu od nepoznatog, provijerite sve što vam se servira i nemojte ništa uzimati zdravo za gotovo. Nije svaki “migrant” silovatelj i razbojnik, a ni svaki “Europljanin” civilizirani gospodin, ljudska prava nesmiju se nikome uskraćivati, ni nama, ni njima.

Sve što je objavljeno u članku je sasvim korektno. Problematični dio ovog članka je, međutim, njegov naslov, koji zajedno sa nadnaslovom glasi ovako:

EUROPA DRHTI
MRŽNJA, STRAH I NASILJE: Ovo je pravo lice migranata!

 

Ovakav naslov ni u najmanjoj mjeri ne oslikava suštinu teksta koji slijedi. Štaviše, on je u potpunosti suprotan od sadržaja teksta, jer navodi na zaključak da migranti predstavljaju prijetnju za Evropu koja “drhti”, to jest da je njihovo “pravo lice mržnja, strah i nasilje”. Iz tog razloga, članak ocjenjujemo kao klikbejt.  

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 02. 11. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Bill Gates nije govorio o “depopulizaciji putem prisilne vakcinacije” kao rješenju za klimatske promjene

Fotografija naslovne stranice starog “zavjerološkog” časopisa stigla je i d...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Od anonimnog izvora do lažne vijesti: Haris Silajdžić ne osniva novu stranku

Portal Slobodna Bosna objavio je da Haris Silajdžić osniva novu političku s...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Ispravljeno
Lažna vijest
PCR testovi opet meta neukih teoretičara zavjere

Dezinformacije o PCR testovima se od samog početka pandemije šire medijskim...

Lažna vijest Pseudonauka Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me