I pri prenošenju činjenica - klikbejt

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Klikbejt naslovi tamo gdje im nije mjesto.

“Raskrinkavanje” je više puta pisalo o medijskim dezinformacijama i manipulacijama pri izvještavanju o migrantskoj i humanitarnoj krizi u BiH. Drugi mediji su, takođe, više puta prenosili naše nalaze, ali najnovije prenošenje koje smo zabilježili na portalu “Dnevno.hr” razlikuje se od dosadašnjih.

Ovaj portal je na osnovu analize “Raskrinkavanja” napisao članak o medijskim dezinformacijama koje prate migrantsku krizu:

Možda vam je poznat naslov “Migranti pokušali prošvercati čak 52 tone oružja i streljiva preko granice! Što nam se sprema?” sa portala ‘4dportal‘ i facebook stranice ‘Konflikt‘ koji su kako otkriva  portal Raskrinkavanje.ba reciklirali lažnu vijest iz 2015. godine i predstavili je kao integralni dio članka koji su preuzeli sa stranice ‘Večernjeg lista’. (...)

Tvrdnje iznesene u naslovu i dijelovima koji su dodati prenesenom članku ocjenjujemo kao lažnu vijest. “Prepakivanje” članka “Večernjeg lista” uz naslov i ilustraciju koji ne odgovaraju originalnom sadržaju, ocjenjujemo kao klikbejt, demantirao je u potpunosti lažnu vijest Raskrinkavanje.ba

U zaključku se čitaocima šalje poruka da se paze lažnih vijesti:

Pazite se lažnih vijesti, njihov cilj je jasan, jednostvna manipulacija bazirana na strahu od nepoznatog, provijerite sve što vam se servira i nemojte ništa uzimati zdravo za gotovo. Nije svaki “migrant” silovatelj i razbojnik, a ni svaki “Europljanin” civilizirani gospodin, ljudska prava nesmiju se nikome uskraćivati, ni nama, ni njima.

Sve što je objavljeno u članku je sasvim korektno. Problematični dio ovog članka je, međutim, njegov naslov, koji zajedno sa nadnaslovom glasi ovako:

EUROPA DRHTI
MRŽNJA, STRAH I NASILJE: Ovo je pravo lice migranata!

 

Ovakav naslov ni u najmanjoj mjeri ne oslikava suštinu teksta koji slijedi. Štaviše, on je u potpunosti suprotan od sadržaja teksta, jer navodi na zaključak da migranti predstavljaju prijetnju za Evropu koja “drhti”, to jest da je njihovo “pravo lice mržnja, strah i nasilje”. Iz tog razloga, članak ocjenjujemo kao klikbejt.  

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 02. 11. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me