Raskrinkavanje.ba

"Instant-izvještavanje" i prelijevanje domovinskih pokreta

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Prvi medijski pomen osnivanja nove stranke u BiH bio je u vidu usputne opaske, nastavilo se senzacionalističkim naslovima, a završilo demantijem u prilično čudnim okolnostima.

Bosanskohercegovački i hrvatski mediji polovinom januara prenijeli su tvrdnju da je Domovinski pokret Miroslava Škore registrovao stranku u Bosni i Hercegovini. Prvi put se u ovom obliku ova tvrdnja pojavila na portalu Klix 16. januara 2021. godine, kada je objavljen razgovor sa zastupnicom u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dianom Zelenikom. Ovaj članak objavljen je uz naslov:

Da li će Diana Zelenika nastaviti političku karijeru u Domovinskom pokretu Miroslava Škore?

Ovdje je Zelenika, govoreći o budućnosti svoje političke karijere nakon ostavke u HDZ-u 1990, na pitanje da li je Domovinski pokret Miroslava Škore “jedna od opcija”, odgovorila:

Registrirali su stranku u BiH, ali nije 'na sva zvona' to još uvijek. U ovom momentu ne bih mogla reći ništa više. (...)

Informacija o registrovanju Domovinskog pokreta Miroslava Škore, koji sada formalno nosi ime samo Domovinski pokret, od izjave Diane Zelenike prenijela se mnoštvom portala na različite načine. Tako se prvo pojavila na portalu Grude 16. januara 2021. godine u članku sa naslovom:

Škorin Domovinski pokret registriran u BiH! Diana Zelenika predsjednica?

Uprkos naslovu kojim je portal Grude opremio svoj članak, tvrdnja o tome da bi Zelenika mogla biti predsjednica Domovinskog pokreta Miroslava Škore u BiH ne nalazi se ni u njihovom tekstu, niti u tekstu portala Klix na koji se referiraju.

Sljedeći portal koji je eksplicitno prenio tvrdnju o registrovanju Pokreta u BiH jeste Hercegovina (.info) 21. januara 2021. godine, u članku sa naslovom: 

DOMOVINSKI POKRET U tišini, bez velike pompe, Hrvati u BiH dobili još jednu stranku

Ista tvrdnja se 24. januara našla i na portalu Klix, gdje je bila opremljena naslovom:

Desnica dobila novu opciju: U BiH osnovan Domovinski pokret Miroslava Škore

Nakon Klixa, ovu tvrdnju su prenijeli i brojni drugi portali, njih gotovo četrdeset. Sadržaj ovih članaka varira, ali svi donose istu tvrdnju: Domovinski pokret Miroslava Škore navodno je registrovao stranku i u Bosni i Hercegovini. Ono što je zajedničko većini portala jeste uvodni dio, koji na portalu Hercegovina (.info) glasi:

Domovinski pokret Miroslava Škore registrirao je stranku i u Bosni i Hercegovini te kani postati ozbiljna politička opcija među hrvatskim biračkim tijelom u BiH. Bez puno medijske pompe stranka je u tišini osnovana u studenom 2020. godine, a na osnivačkoj skupštini za V.d. predsjednika do prvih unutarstranačkih izbora izabran je Slavko Andačić iz Čitluka.

Naslovi kojima su pomenuti članci opremljeni takođe variraju, od onih senzacionalističkih do onih koji samo prenose ovu tvrdnju. Tako su, recimo, članci objavljeni na portalima Glas Bosne i BH dijaspora ispraćeni naslovima:

Ostvaruju se najcrnji snovi Dragana Čovića: Domovinski pokret Miroslava Škore osnovao stranku u BiH, žele biti prva opcija Hrvatima, čeka se Diana Zelenika (Glas Bosne)

“PRPA” U KABINETU DRAGANA ČOVIĆA? Domovinski pokret Miroslava Škore osnovao stranku u BiH! (BH Dijaspora)

U članku portala Hercegovina već u prvoj rečenici se navodi da je Škoro - to jest, njegova stranka - osnivač Domovinskog pokreta u BiH. Iako u tekstu nema direktne izjave Slavka Andačića, kojom se navodi ili potvrđuje ta konstatacija, on je u razgovoru rekao kako će se širenje stranke "raditi jednako kao i u Hrvatskoj”:

Andačić je u intervjuu koji je 23. januara dao za portal Dnevni na pitanje da li novoosnovana stranka ima potporu hrvatskog Domovinskog pokreta predsjednika Miroslava Škore iz Republike Hrvatske, odgovorio:

Imamo potporu, razgovaramo i u kontaktu smo jer nam je vrlo bitno njihovo iskustvo koje su imali, dobre, pa čak i pogrešne stvari i u suradnji smo.

U tekstu su stranke opisane kao “svojevrsne sestrinske stranke”, ali nije bilo govora o tome da je stranku osnovao Miroslav Škoro ili njegov “pokret”.

Dan kasnije, Hrvatski domovinski pokret BiH i njegov predsjednik o ovom pitanju izjasnili su se indirektno, kada su na službenoj Facebook stranici ove stranke podijelili članak portala Kamenjar iz 24. januara, naslovljen: 

U BiH osnovan Domovinski pokret Miroslava Škore

Riječ je o prvoj objavi na ovoj stranici, nakon one u kojoj se pristalicama želi dobrodošlica, dok opis sadrži “emotikone” koji prikazuju ruke koje tapšu, te zastave Hrvatske i Bosne i Hercegovine (👏🏻👏🏻🇭🇷🇧🇦). 

Kasnije istog dana, 24. januara, intervju sa Andačićem emitovan je u emisiji Dnevnik 2 na Federalnoj televiziji. Voditeljka dnevnika ovaj razgovor najavila je gotovo istim riječima koje su se inicijalno našle na portalu Hercegovina, a zatim i na Facebook stranici Andačićeve stranke - da je “Domovinski pokret Miroslava Škore registrovao stranku i u Bosni i Hercegovini” te da “planira postati ozbiljna politička opcija među hrvatskim biračkim tijelom u našoj zemlji”. Tokom najave intervjua, iza voditeljke je prikazana i slika Miroslava Škore. 

Ipak, u samom petominutnom razgovoru sa Andačićem, njemu nije postavljeno pitanje vezano za tvrdnju da je novu stranku registrovao Domovinski pokret Miroslava Škore. "Porijeklo" stranke se, zapravo, u razgovoru nije spominjalo, te nije ni potvrđeno - ali ni opovrgnuto od Andačića.  

Polovični demantiji i “porodični odnosi”

Dan nakon emitovanja priloga na FTV-u,  25.1.2021, Domovinski pokret Miroslava Škore je, na svojoj Facebook stranici i u saopštenju koje je poslano medijima, demantovao da je osnivač nove stranke u BiH. U tekstu je istaknuto da stranka iz Hrvatske ne može osnovati stranku u Bosni i Hercegovini - što je potpuno tačno:

Bosansko-hercegovački mediji objavili su protekloga vikenda vijest o osnivanju stranke Domovinski pokret Miroslava Škore u Bosni i Hercegovini. Zbog cjelovitog i potpunog informiranja javnosti, važno je pojasniti kako je politička stranka Domovinski pokret Miroslava Škore osnovana u Republici Hrvatskoj i kao takva nema pravne instrumente niti mogućnosti za osnivanje političke stranke u bilo kojoj drugoj državi, pa tako niti u BiH. Dakle, Domovinski pokret Miroslava Škore nije registrirao stranku u Bosni i Hercegovini.

Dakle, nakon što je Hrvatski domovinski pokret BiH objavio vijest o tome da je “u BiH osnovan Domovinski pokret Miroslava Škore”, stvarni Domovinski pokret Miroslava Škore oglasio se da to porekne. 

Sporna objava je, zatim, nestala sa stranice Andačićevog “domovinskog pokreta”. Demanti Škorine stranke objavljen je 25. januara u 13.30 sati. Nepuni sat kasnije, na Andačićevom Facebook profilu (link) objavljen je i njegov nezgrapno sročen demanti, koji je zatim prenesen i kao status na stranici njegove stranke.

Laži i neistine koje su objavljene za Hrvatski Domovinski Pokret Bosne i Hercegovine gdje izvlačenjem iz konteksta i čistim lažima se pokušava ocrniti ovu stranku na ovim prostorima, nije točno što ovi portali stavljaju na teret da je Miroslav Škoro osnovao Hrvatski Domovinski Pokret Bosne i Hercegovine jer ova stranka je osnovana u Bosni i Hercegovini, tako da je svakome jasno da gospodin Miroslav Škoro nije mogao osnovati  ovu stranku, jer je građanin druge države (RH). 

Prema postojećoj zakonskoj regulativi, u Bosni i Hercegovini ne postoji formalno-pravna  mogućnost da političku stranku osnuje državljanin/ka neke druge zemlje. Stavom 1. člana 9. Zakona o političkim strankama propisano je:

Političku stranku može osnovati najmanje 500 punoljetnih, poslovno sposobnih državljana BiH, koji svojevoljno potpišu izjavu o osnivanju političke stranke.

Stav 6. istog člana propisuje ko može biti član neke političke stranke u Bosni i Hercegovini:

Članom političke stranke može pod jednakim uslovima propisanom ovim Zakonom i statutom političke stranke postati svaki punoljetni, poslovno sposoban državljanjin BiH. 

Dakle, odredbe važećeg zakona, kojim je tretirano pitanje osnivanja političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, jasno nalažu da je za osnivanje stranke te za članstvo u istoj neophodno biti državljanin BiH.

U tom smislu, nema nikakve sumnje da su bh. mediji brzopleto “poletjeli” da o pojavi nove stranke izvijeste uz tvrdnju da ju je “registrovao Domovinski pokret Miroslava Škore”, jer je tako nešto formalno-pravno nemoguće. Domovinski pokret iz Hrvatske je, u tom smislu, demantovao ono za šta je jasno da se nije ni moglo desiti. 

No, čak je i u ovom demantiju iskorištena prilično čudna konstrukcija, u kojoj se navodi da ova stranka “nije izvještavala javnost o osnivanju stranke sličnoga imena” jer se radi o dvije različite stranke. Usput se demantuje i nešto što nigdje nije ni rečeno, to jest, ističe se da predsjednik stranke “nije Miroslav Škoro, već Slavko Andačić”, iako niko i nije tvrdio suprotno:

Domovinski pokret Miroslava Škore nije na svojim službenim kanalima, niti putem svojih istaknutih članova, izvještavao javnost o osnivanju stranke sličnoga imena u BiH upravo zato što je riječ o dvije odvojene pravne osobe i dvije stranke registrirane u različitim političkim sustavima. 

Shodno tome, vodstvo Domovinskog pokreta Miroslava Škore nije javno istupalo niti će istupati, niti ima pravo i želju istupati u ime Hrvatskog domovinskog pokreta o načinu političkog funkcioniranja u toj zemlji, o Hrvatskom narodnom saboru, niti o uključenosti pripadnika različitih nacionalnosti u stranku. Stoga je pogrešno pojedine izjave u medijskom prostoru tumačiti kao direktivu i političke ciljeve Miroslava Škore. Predsjednik Hrvatskog domovinskog pokreta je, kako je i sam potvrdio u medijima, bojnik Slavko Andačić, a ne dr. sc. Miroslav Škoro.

U statusu nije razjašnjeno zašto bi i kako jedna stranka uopšte mogla i trebala izvještavati javnost o osnivanju stranke u drugoj državi ako sa njenim osnivanjem nije imala veze. Štaviše, u statusu se demantuje formalno-pravni osnivački odnos, ali se i ovdje navodi da je riječ o “sestrinskim strankama”, te se na kraju prilično detaljno osvrnula na biografiju “bojnika Andačića” - osobe do tada nepoznate javnosti. 

Informacija da je Miroslav Škoro “osnovao stranku” u BiH prvi put je, dakle, objavljena 16. januara 2021. godine, kroz izjavu Diane Zelenike. Ona je i više puta ponovljena od brojnih medija tokom narednih osam dana, a pojavila se i na Facebook stranici novoosnovane stranke. Dodatno, o vezi ova dva politička subjekta vrlo slikovito govori i njihov vizuelni identitet koji je doslovno identičan. Uporede li se, recimo, njihove stranice na Facebooku, vidi se da je jedino što ih razlikuje - figura Miroslava Škore:

Propuštena prilika za stvarno izvještavanje

Na osnovu dosadašnjih medijskih izvještaja, još uvijek je nejasno odakle je potekla informacija o tome da je Domovinski pokret Miroslava Škore registrovao stranku u Bosni i Hercegovini. Kako je prvo pojavljivanje ove tvrdnje zabilježeno na portalu Klix, redakciji ovog portala poslali smo upit o tome da li su informaciju o pokretanju Domovinskog pokreta Miroslava Škore u BiH imali i prije intervjua sa Dianom Zelenikom, budući da se u njihovom članku od 16. januara ista pojavila u formi pitanja postavljenog bivšoj članici HDZ-a BiH. Iz redakcije su nam odgovorili:

Redakcija portala Klix.ba je imala informaciju da je osnovan Domovinski pokret u BiH prije kontaktiranja Diane Zelenike koja je tog dana napustila HDZ 1990, što je bilo i jedno od pitanja sagovornici koja je potvrdila da i ona ima informaciju da je navedena stranka osnovana u BiH.

"Registrirali su stranku u BiH, ali nije 'na sva zvona' to još uvijek. U ovom momentu ne bih mogla reći ništa više...", rekla je, između ostalog, Zelenika na pitanje "da li je Domovinski pokret Miroslava Škore jedna od političkih opcija za nastavak karijere u politici?".

Dakle, kako su u svom odgovoru naveli, portal Klix već je posjedovao ovu informaciju, ali na pitanje koji je njen izvor odgovor nismo dobili.

Upit o formalnom, ali i neformalnom odnosu stranke formirane u BiH i one u Hrvatskoj uputili smo na adrese obje stranke. Od Domovinskog pokreta Miroslava Škore dobili smo odgovor čiji je sadržaj sličan već spomenutom demantiju - da formalnog odnosa nema, a da podrška postoji:

Podržavamo pojavu nove sestrinske opcije koja za cilj ima poboljšanje položaja Hrvata u BiH, ali i pojavu ljudi koji imaju hrabrosti suprotstaviti se i natjecati s ukorijenjenim političkim elitama koje su pod palicom duopola u zadnjih dvadesetak godina trgovale hrvatskim nacionalnim interesima u BiH, te na taj način dovele položaj Hrvata u trenutno katastrofalno stanje.

Od Hrvatskog domovinskog pokreta u Bosni i Hercegovini odgovor nam je stigao sa nekoliko sedmica zakašnjenja. I oni su nam, kao i stranka iz Hrvatske, odgovorili da formalnog odnosa nema, te da ga ne može ni biti budući da se radi o strankama koje djeluju u različitim zemljama, te ne postoji zakonska mogućnost da ih formira ista osoba. 

Budući da je u javnim nastupima predsjednika Hrvatskog domovinskog pokreta BiH ostalo nerazjašnjeno da li se radi o - de facto, ako ne de jure - “podružnici” stranke Miroslava Škore, Slavka Andačića smo upitali da li je u razgovorima za portal Hercegovina 21. januara te za portal Klix 24. januara rekao da je “Domovinski pokret Miroslava Škore registrirao stranku i u Bosni i Hercegovini” ili se radilo o formulaciji koju su ovi mediji upotrijebili “sami od sebe”. U odgovoru je ponovljena konstatacija da stranka iz Hrvatske ne može registrovati stranku u BiH, ali na konkretno pitanje nije dat konkretan odgovor. Na pitanje o identičnom vizuelnom identitetu dviju stranaka dobili smo jednako “uvijen” odgovor, kakvi su bili i ostali javni istupi o “sestrinstvu” ovih stranaka. Odgovor prenosimo u cijelosti:

S obzirom na Vaš upit vezan za osnivanje Hrvatskog domovinskog pokreta Bosne i Hercegovine, uz veliko poštivanje Vašeg rada i namjere, obraćamo Vam se sa nizom infomacija kojima ćemo odgovoriti na postavljene upite kako bismo otklonili sve nepotrebne zablude ili konfuzije kod građana.

Hrvatski domovinski pokret Bosne i Hercegovine je nova politička opcija na teritoriji Bosne i Hercegovine formirana izrazito voljom građana, a prema utvrđenim propisima Zakona o političkim strankama u BiH, s toga demantiramo sve mogućnosti pod kojim bi osobe iz Republike Hrvatske mogle izravno osnovati političku stranku u BiH ili u okvirima postojeće djelovati na teritoriji druge države. HDP BiH prije svega poštiva volju građana BiH i uz pristanak, volju, djelovanje i ideje istih zasniva svoje postojanje u okviru državno-pravnog sustava BiH.

Hrvatski domovinski pokret Bosne i Hercegovine i Domovinski pokret Miroslava Škore su dvije sestrinske stranke koje svoje formalne i neformalne odnosne zasnivaju isključivo za dobrobit i bolju budućnost hrvatskog naroda u dvije države, napredak Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i za dobrosusjedske odnose dvije prijateljske države. Pokreti osnovani u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj svjedoče o volji njenih građana i potrebi za novom političkom opcijom, te se s toga njihovo osnivanje nikako ne može interpretirati kao širenje jedne stranke u drugoj državi, što je svakako zakonski nemoguće, niti kao osnivanje navedenih pokreta od strane jedne osobe u dvije države.

Simbolika, odnosno vizuelni identitet,  stranaka u BiH i RH je svoje utemeljenje našao u primjeni sestrinskih odnosa navedenih pokreta, zajedničkim stavovima, ciljevima i interesima za opću dobrobit hrvatskog naroda u dvije države i opći napredak  društva u cjelini.

Predsjednik Hrvatskog domovinskog pokreta Bosne i Hercegovine, gospodin Andačić Slavko, je u svojim medijskim istupanjima jasno i precizno objasnio osnivanje stranke, njene ciljeve, zajedničke poveznice za Domovinskim pokretom Miroslava Škore i dao odgovore na sve medijske upite koji su bili izravno upućeni njemu ili adresirani na Hrvatski domovinski pokret Bosne i Hercegovine. Svakako iznosimo odgovor na činjenicu u medijskim navodima da Domovinski pokret  Miroslava Škore, sa kojim se Hrvatski domovinski pokret Bosne i Hercegovine  povezuje, od nedavno nosi naziv Domovinski pokret, što je svakako već poznato javnosti.   Nažalost, svjedočimo sve češćim pogrešnim ili nepotpunim medijskim interpretacijama koje dovode do konfuzije među građanima i širenja neprovjerenih informacija.

Tokom desetak dana mjeseca januara mediji su, dakle, prvo ustvrdili da se desilo nešto što se po zakonu nije moglo desiti - da stranka iz jedne države osnuje stranku u drugoj - a zatim su prenijeli demantije kojima je to opovrgnuto. Na tom podrazumijevajućem truizmu su i završili sa izvještavanjem o temi, bez obzira na niz nedvosmislenih pokazatelja da se itekako radi o povezanim političkim subjektima. 

Umjesto ponavljanja izjava i saopštenja političkih aktera/ki, moglo se, pak, istražiti kako je zaista došlo do osnivanja nove stranke koja je “blanko” preuzela naziv i logotip radikalno desničarske stranke iz susjedne države, a čiji je formalni predvodnik, javnosti nepoznat, samo dva dana nakon objave saopštenja Domovinskog pokreta Miroslava Škore dobio priliku da promovira svoju stranku u emisiji “Bujica”, ideološki bliskoj ovom pokretu i njenom osnivaču.

(Marija Ćosić i Tijana Cvjetićanin, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
24.01.2021

Klix: Desnica dobila novu opciju: U BiH osnovan Domovinski pokret Miroslava Škore

Domovinski pokret Miroslava Škore registrovao je stranku i u Bosni i Hercegovini i planira postati ozbiljna politička opcija među hrvatskim biračkim t...

24.01.2021

Jabuka TV: U BiH je osnovan Domovinski pokret Miroslava Škore: Intenzivno radimo na terenu

Domovinski pokret Miroslava Škore registrirao je stranku i u Bosni i Hercegovini i planira postati ozbiljna politička opcija među hrvatskim biračkim t...

24.01.2021

24 sata hr: Domovinski pokret Miroslava Škore sada i u susjednoj BiH

Stranka je osnovana u tišini i daleko od očiju javnosti tijekom studenog 2020. godine. Na čelo stranke postavljen je Slavko Andačić iz Čitluka, a kao...

24.01.2021

ZASREBRENICU.BA: OSTVARUJU SE NAJCRNJI SNOVI DRAGANA ČOVIĆA: Domovinski pokret Miroslava Škore osnovao stranku u BiH, žele biti prva opcija Hrvatima…

Domovinski pokret Miroslava Škore registrirao je stranku u Bosni i Hercegovini te namjerava postati ozbiljna opcija među hrvatskim biračkim tijelom u...

24.01.2021

Slobodna Bosna: OSTVARUJU SE NAJCRNJI SNOVI DRAGANA ČOVIĆA: Domovinski pokret Miroslava Škore osnovao stranku u BiH, žele biti prva opcija Hrvatima, ČEKA SE DIANA ZELENIKA

Domovinski pokret Miroslava Škore registrirao je stranku u Bosni i Hercegovini te namjerava postati ozbiljna opcija među hrvatskim biračkim tijelom u...

24.01.2021

Depo: Domovinski pokret Miroslava Škore osnovao stranku u BiH: Žele biti prva opcija bh. Hrvatima

U medijima se pojavila informacija da bi Diana Zelenika mogla biti na čelu Domovinskog pokreta BiH, a Andačić kaže da, koliko je on upoznat, ona se jo...

22.01.2021

Bild: Škorin Domovinski pokret registrirao stranku u BiH

Domovinski pokret Miroslava Škore registrirao je stranku i u Bosni i Hercegovini te kani postati ozbiljna politička opcija među hrvatskim biračkim tij...

24.01.2021

Banjaluka net: IMAJU KRUPNE AMBICIJE: Domovinski pokret Miroslava Škore registrovan i u BiH

Domovinski pokret Miroslava Škore registrovao je stranku i u Bosni i Hercegovini i planira postati ozbiljna politička opcija među hrvatskim biračkim t...

16.01.2021

Klix: Da li će Diana Zelenika nastaviti političku karijeru u Domovinskom pokretu Miroslava Škore?

Diana Zelenika danas je objelodanila da podnosi ostavku u HDZ-u 1990 nezadovoljna vodstvom te stranke. Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba j...

16.01.2021

Grude.com: Škorin Domovinski pokret registriran u BiH! Diana Zelenika predsjednica?

Diana Zelenika danas je odlučila napustiti HDZ 1990 nezadovoljna vodstvom te stranke.

16.01.2021

Priznajem.hr: Zelenika pristupa Škorinom Domovinskom pokretu?

Diana Zelenika danas je objelodanila da podnosi ostavku u HDZ-u 1990 nezadovoljna vodstvom te stranke.

24.01.2021

Mondo: Nova politička stranka u BiH: U Livnu osnovan Domovinski pokret Miroslava Škore

Domovinski pokret Miroslava Škore registrovao je stranku u Livnu i planira postati ozbiljna politička opcija među hrvatskim biračkim tijelom u BiH.

24.01.2021

Dalmacija danas: U BiH osnovan Domovinski pokret Miroslava Škore: “Radit ćemo za dobrobit svih u BiH”

"Imamo članova svih nacija i nacionalnosti pa će tako i naše ogranke voditi Hrvati, Srbi, Bošnjaci i ostali"

25.01.2021

Dnevnik.ba: Predsjednik Domovinskog pokreta u BiH: Nećemo u HNS, tamo bismo bili dvorske lude

Domovinski pokret Miroslava Škore registrirao je stranku i u Bosni i Hercegovini i planira postati ozbiljna politička opcija među hrvatskim biračkim t...

22.01.2021

Dnevnik.ba: Osnovana nova hrvatska stranka u BiH: Ne želimo biti oporba HDZ-u, želimo biti prvi izbor

U medijima se pojavila informacija kako bi Diana Zelenika mogla biti na čelu stranke.

26.01.2021

Zambak: Osnovana nova politička stranka: Domovinski pokret Miroslava Škore

Stranka, koja je osnovana u novembru 2020. godine i čiji je predsjedavajući bio Slavko Andačić, nije učestvovala na izborima, iako je osnovana prije l...