Raskrinkavanje.ba

Ironija na Twitteru “prepoznata” kao proukrajinska propaganda 

Ironični tweet o ratu u Ukrajini manipulativno je predstavljen na društvenim mrežama i portalima kao propagandni pokušaj da se Rusiji pripišu zločini u toj zemlji. 

Foto: Freepik

Na Twitteru je 17.10.2022. godine objavljen screenshot tweeta na engleskom jeziku, na kojem se vidi fotografija uništenog voza. Screenshot je objavljen uz opis u kojem se navodi da se na fotografiji nalazi voz koji je uništen u NATO bombardovanju 1999. godine u tadašnjoj Jugoslaviji:

Amerikanci objavljuju fotografije našeg voza koji su bombardovali 1999. godine sa tekstom da je ukrajinski i da su to Rusi uradili.
Bez srama i obraza.....

Screenshot prikazuje tweet korisnika Paleomanmd koji je objavio fotografiju uništenog voza uz opis na engleskom jeziku. 

Zli Rusi bombardovali ukrajinski putnički voz

Izvor: Twitter

Tvrdnja da Amerikanci objavljuju fotografije voza uništenog u NATO bombardovanju 1999. godine kao da se radi o ukrajinskom vozu kojeg su bombardovali Rusi dijelila se i na drugim Twitter i Facebook profilima s različitim opisima. 

Na Twitteru je u objavi od 17.10.2022. jedan korisnik ovaj screenshot opisao: 

Američka propaganda 
Most i voz u Srbiji koji su oni 1999te bombardovali i srušili sada napisali da su Rusi gadjali voz sa civilima.

 Ove tvrdnje objavljene su i u člancima portala Informer i Vaseljenska.

 Članak na portalu Vaseljenska objavljen je 18.10.2022. pod naslovom: 

Ovako „zli Rusi“ bombarduju ukrajinske vozove: Slika „voza iz Grdelice“ predstavljena kao ruski napad na ukrajinski voz

Informer je članak objavio 19.10.2022. s naslovom: 

RUSIMA "NALEPILI" NATO ZLOČIN! Amerikanci bombardovani voz u Grdeličkoj klisuri 1999. prekrstili u zločin "zlih Rusa" (FOTO)

Šta su činjenice? 

Tokom kampanje bombardovanja ciljeva u tadašnjoj SR Jugoslaviji avion NATO-a je 12.4.1999. godine pogodio putnički voz u napadu na željeznički most u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, u južnoj Srbiji. U napadu su pogođeni drugi i treći vagon putničkog voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Solun. Washington Post je tog dana izvijestio da je poginulo najmanje deset putnika/ca. 

Fotografija iz tweeta prikazuje pogođeni voz, a moguće ju je pronaći u člancima o ovom napadu ili obilježavanju godišnjice napada (1, 2).

Twitter korisnik Paleomanmd, koji je objavio fotografiju voza predstavivši ga kao ukrajinski, objasnio je 17.10.2022. da je svjestan da se na fotografiji vidi voz koji je pogođen u Srbiji.

Za vas koji niste svjesni, sarkastičan sam.
Vrlo dobro znam da je ovo slika iz vremena kada je NATO bombardovao srpski putnički voz.

Dva dana kasnije ponovo se na Twitteru osvrnuo na objavu fotografije pogođenog voza. Ovoga puta objasnio je da je, ustvari, želio reći da je “NATO bio zlo”.  

Dakle, radi se o ironičnom tweetu koji je “shvaćen” kao propagandni pokušaj da se Rusiji pripiše napad na putnički voz u Ukrajini.

Na nalogu Paleomanmd objavljeni su tweetovi različitog provokativnog sadržaja u kojima se pojavljuju ljudi iz političkog vrha Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i poznate ličnosti. U tweetovima su najčešće tematizirani međunarodni odnosi, pogotovo na relaciji SAD – Rusija, kao i rat u Ukrajini, ali se mogu pronaći i objave o izborima u Crnoj Gori (1, 2, 3) te objave u kojima se problematizuje nezavisnost Kosova. 

 

 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da “Amerikanci” koriste staru fotografiju pogođenog voza iz Srbije da optuže Rusiju za bombardovanje voza u Ukrajini, te da se radi o “američkoj propagandi”, ocjenjujemo kao dezinformaciju

Napomene:

8.11.2022: Portal Vaseljenska je ispravio netačne navode u članku pa im dodajemo ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 19.10.2022

Informer: RUSIMA "NALEPILI" NATO ZLOČIN! Amerikanci bombardovani voz u Grdeličkoj klisuri 1999. prekrstili u zločin "zlih Rusa" (FOTO)

U jeku rata Rusije i Ukrajine bukti i informacioni rat, a montaže, podmetanja starih snimaka samo su deo obračuna na društvenim mrežama. Na Zapadu je...

  • Dezinformacija
Dezinformacija 18.10.2022

Vaseljenska.net: Овако „зли Руси“ бомбардују украјинске возове: Слика „воза из Грделице“ представљена као руски напад на украјински воз

На фотографији је путнички воз 393 на мосту преко Јужне Мораве у Грделичкој клисури, Србија.

  • Dezinformacija
  • Ispravljeno
Dezinformacija 19.10.2022

Facebook profili i stranice: VRHUNAC LICEMERJA!!!

  • Dezinformacija
Dezinformacija 19.10.2022

Facebook profili i stranice: Америчка лаж....

....

  • Dezinformacija
Dezinformacija 18.10.2022

Twitter profil: Propaganda na vrhuncu

  • Dezinformacija
Dezinformacija 17.10.2022

Twitter profil: Američka propaganda

  • Dezinformacija
Dezinformacija 16.10.2022

Twitter profil: Хахахах, докле све иде!

  • Dezinformacija
Dezinformacija 17.10.2022

Twitter profil: Американци објављују

  • Dezinformacija