Iskorištavanje tragedije: “Apel” u kojem se odbijaju vakcinisani davaoci krvi nije autentičan

Apel u kojem se netačno navodi da je Institut za transfuziju krvi u Srbiji tražio isključivo nevakcinisane davaoce krvi za djevojčicu ranjenu u beogradskoj školi bio je viralan na društvenim mrežama nakon napada u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

Foto: Freepik

Nakon što se 3.5.2023. godine u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu dogodilo masovno ubistvo koje je vatrenim oružjem počinio 13-godišnji učenik, mediji su objavili apel za davanje krvi za ranjeno dijete (1, 2, 3). Na društvenim mrežama se, pak, apel dijelio uz tvrdnju da se traži isključivo krv nevakcinisanih osoba. Objave su formulisane tako da korisnike/ce navode na zaključak da je to uslov koji je postavio Institut za transfuziju krvi Srbije. 

Angelina je devojčica koja je nastradala u jučerašnjoj tragediji i trenutno se nalazi u teskoj situaciji. Potrebni su davaoci nulta negativne krvne grupe, isključivo nevkacinisani, kako bi Angelina dobila priliku da se bori za Zivot.

Najstarije javno pojavljivanje ove tvrdnje našli smo u Facebook objavi od 3.5.2023. U prva tri dana od tragedije podijeljena je na desetinama profila na društvenim mrežama, često uz insinuacije da apel “dokazuje” štetnost vakcina protiv Covid-19.


Šta su činjenice?

“Apelom” koji je bio viralan na društvenim mrežama u danima nakon masovnog ubistva u Beogradu bavili su se i srbijanski fact-checking portali Fake News Tragač i Istinomer.

Vakcinalni status protiv Covid-19 nije važan pri darovanju krvi, potvrđeno je u Instagram objavi Instituta za transfuziju krvi Srbije od 4.5.2023, u kojoj je jasno naglašeno da krv mogu darovati sve zdrave odrasle osobe od 18 do 65 godina te da nije važno da li su vakcinisane protiv Covid-19. Također su obavijestili javnost da je Institut raspolagao dovoljnim količinama krvi za zbrinjavanje svih povrijeđenih osoba iz beogradske osnovne škole.

Iz Zavoda za transfuziju krvi za N1 su 6.5.2023. godine demantovali navode s društvenih mreža da isključivo nevakcinisani/e građani/ke mogu biti davaoci krvi, naglašavajući da vakcinalni status nije važan:

„Netačni su navodi da je potrebno biti nevakcinisan protiv korone. Jedino je važno biti zdrav. Čak ukoliko je neko blago prehlađen potrebno je da sačeka par dana“, rekli su za portal N1 u Zavodu za transfuziju krvi.

Dakle, nije tačno da isključivo nevakcinisane osobe mogu darovati krv. Izmišljene zabrane osobama vakcinisanim protiv Covid-19 da daju krv ili krvnu plazmu kruže na društvenim mrežama već nekoliko godina. Raskrinkavanje se njima bavilo u analizama koje možete pročitati ovdje i ovdje.

Uprkos činjenici da su se više puta dokazale kao netačne, pobornici/e antivakcinacijskih teorija zavjere ne prestaju širiti ove tvrdnje, čak i u kriznim situacijama kada su doslovno u pitanju ljudski životi.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je Institut za transfuziju krvi Srbije tražio isključivo nevakcinisane davaoce krvi za ranjenu djevojčicu, objavljenu na Facebooku, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 08. 05. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Demencija, rak i kokain: Dezinformacije o štetnostima šećera

Društvenim mrežama širi se kompilacija tvrdnji o navodnim štetnostima konzu...

Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Direktno gledanje u sunce nije bezopasno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak u kome se iznose netačne i opasne tv...

Lažna vijest Dezinformacija Pseudonauka
Lažna vijest
Berlinski grafit “kanibala” Zelenskog ne postoji

Na društvenim mrežama dijeli se screenshot izmišljenog članka Deutsche Well...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me