Japan nije zabranio vakcinisanima protiv Covid-19 da daruju krv

Tvrdnja da je vakcinisanima protiv bolesti Covid-19 zabranjeno da budu darivatelji/ke krvi u Japanu, proširila se društvenim mrežama. Ipak, ovakvi navodi nemaju utemeljenje.

Na Twitter profilu Dr sci Mila Aleckovic je 5.5.2021. godine objavljena slika ekrana na kojem se vidi Facebook status na francuskom jeziku, uz sljedeću tvrdnju: 

CRVENI KRST JAPANA zabranjuje onima koji su se vakcinisali da daju krv

Tekst u slici: Crveni krst Japana je upravo zatražio od onih koji su vakcinisani da ne daju krv.

U objavi Mile Alečković se ne precizira kojim vakcinisanima je Crveni krst u Japanu navodno zabranio da daruju krv. S obzirom na to da se na slici nalazi ilustracija Pfizerove vakcine protiv Covid-19, te da je imunizacija protiv ove bolesti aktuelna u svijetu, može se zaključiti da je riječ baš o ovim vakcinama. 

Screenshot njene Twitter objave našao se na više od pedeset Facebook profila i stanica. Tako je, recimo, na profilu Mirjana Stankovic ovaj screenshot objavljen 6.5.2021, uz opis: 

Ova info.nije za svakoga...Samo za one koji znaju čitati između redova❗❗❗🤷‍♀️ 

Tvrdnja da vakcinisani/e protiv Covid-19 ne smiju darivati krv u Japanu širila se i ranije. Tako je na Facebook profilu Ana Dzunic III 17.4.2021. objavljen status u kojem se navode smjernice za darivanje krvi nakon vakcinacije protiv različitih bolesti u Japanu, objavljene na sajtu Crvenog krsta ove zemlje, te se, između ostalog, navodi: 

U Japanu vakcinisani protiv covida ne smeju da doniraju krv.. 

Sa veb stranice Japanskog Crvenog krsta od 31.03.21. I 13.04.21.:
(...)
Oni koji su vakcinisani protiv novih koronavirusa zasad ne smeju da daju krv.

Ova objava prevod je članka sa portala Solari Report, u kojem su objavljene i smjernice sa zvanične stranice Crvenog krsta u Japanu. Kako se ističe, stranica sa smjernicama je sadržavala navedene informacije 31.3. i 13.4.2021. 

Šta su činjenice?

Analize činjenica o ovoj temi objavili su Fact Check 12.3, Stop fake 13.5, te naš partnerski portal iz Crne Gore Raskrinkavanje (.me), također 13.5.2021. godine. 

Mila Alečković, nakon čije objave su ove tvrdnje postale viralne na našem govornom području, jedna je od najprominentnijih zagovornica antivakcinacijskog narativa, a njeni “nastupi” su popularni među domaćim teoretičarima/kama zavjere od početka pandemije Covid-19. 

Kako je u analizi portala Fact Check navedeno, prikupljanje donacija krvi od osoba vakcinisanih protiv bolesti Covid-19 u Japanu privremeno je bilo obustavljeno dok vlada ove zemlje ne donese smjernice vezane za postupanje u ovim slučajevima. Kako se navodi u objavi zvaničnog sajta Crvenog krsta u Japanu od 28.4.2021, oni koji su primili vakcinu izrađenu prema mRNA tehnologiji krv mogu dati 48 sati nakon vakcinacije, počevši od 14.5.2021:

Iskreno zahvaljujemo za razumijevanje i saradnju u darivanju krvi.

Obavještavamo vas da su kriteriji za prihvatanje donacija krvi od onih koji su vakcinisani protiv novog koronavirusa definisani na sljedeći način.
(...)
Darivanje krvi nije moguće u periodu od 48 sati nakon vakcinacije RNK vakcinom.

* Trenutno, RNK vakcinu odobrenu u Japanu proizvodi Pfizer.

Krv je moguće dati nakon navedenog perioda poslije prve i druge doze vakcine.

Vremenski period od 48 sati nakon prijema vakcine, tokom kojeg nije dozvoljeno darivanje krvi, određen je za slučaj da vakcinisani/e dožive neki neželjeni efekat vakcine. 

Kako se ističe, kriteriji za prihvatanje donacija krvi nakon vakcinacije nekom drugom vakcinom protiv bolesti Covid-19, izrađenoj po drugoj tehnologiji, još uvijek se kreiraju. Fact Check u svojoj analizi dalje objašnjava:

Hitoshi Hatta, portparol japanske ambasade u Washingtonu, izjavio je za FactCheck.org 7.5. da je Ministarstvo zdravlja nedavno usvojilo smjernice koje pozivaju „ljude da ne daju krv u roku od (samo) 48 sati nakon vakcinacije protiv Covid- 19”.

U telefonskom intervjuu rekao je da odlaganje prihvatanja donacija nema nikakve veze sa zabrinutošću zbog sigurnosti vakcine, već ima za cilj da potencijalnim darivateljima pruži vrijeme da prebrode sve moguće neželjene efekte vakcine. Neželjeni efekti mogu da uključuju vrtoglavicu, groznicu i bolove u tijelu, koji bi ih mogli spriječiti da daju krv. 

Dakle, nije utemeljeno tvrditi da u Japanu “vakcinisani protiv Covid-19 ne smiju donirati krv”. Naprotiv, od 14.5. oni koji su vakcinisani/e vakcinom proizvođača Pfizer mogu darovati krv 48 sati nakon vakcinacije. Kada je riječ o darivanju krvi nakon vakcinacije drugim vakcinama, na snazi je privremena obustava dok vlada Japana ne donese odgovarajuće smjernice. 

O mogućnostima darivanja krvi nakon vakcinacije Raskrinkavanje je pisalo u analizi od 18.3.2021. godine, koju možete pročitati ovdje. Kako je u ovoj analizi objašnjeno, smjernice američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) iz januara navode da je krv moguće dati nakon prijema bilo koje od odobrenih vakcina. Jedina razlika je u neophodnom periodu čekanja nakon vakcinisanja. 

Kada je riječ o tvrdnji Alečković da “Crveni krst Japana zabranjuje” vakcinisanima protiv Covid-19 da budu darivatelji/ke krvi, treba istaći da ova organizacija prati smjernice Ministarstva zdravlja pri donošenju kriterija za darivanje krvi. Stoga je neutemeljeno tvrditi da Crveni krst “zabranjuje” da oni/e koji/e su vakcinisani/e protiv Covid-19 daruju krv.

I dok preporuke Crvenog krsta za darivanje krvi mogu biti različite, zavisno od zemlje u kojoj se ova organizacija nalazi, treba istaći i da, recimo, Crveni krst u Sjedinjenim Američkim Državama slijedi pomenute smjernice koje je donijela FDA. Prema ovim smjernicama, najduži mogući preporučeni period čekanja na darivanje krvi nakon vakcinacije protiv Covid-19 iznosi 14 dana i primjenjuje se u slučaju prijema vakcine koja sadrži živi oslabljeni virus. 

Tvrdnju da u Japanu “vakcinisani protiv Covid-19 ne smiju donirati krv” ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Osobe vakcinisane Pfizerovom vakcinom mogu darivati krv 48 sati nakon vakcinacije, što je bilo privremeno zaustavljeno dok vlada nije donijela smjernice. Odluka vlade o smjernicama za druge vakcine dostupne u toj zemlji se očekuje.

Ocjenu lažna vijest dajemo tvrdnji da “Crveni krst Japana zabranjuje onima koji su se vakcinisali da daju krv”, objavljenu na Twitter nalogu Mile Alečković. Ova organizacija slijedi smjernice koje donosi Ministarstvo zdravlja, te sama ne “zabranjuje” niti odobrava darivanje krvi vakcinisanima protiv Covid-19. Sva druga prenošenja iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 19. 05. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izgubljeni u prevodu: Ime modnog brenda nije “dokaz” da satanisti vladaju svijetom

Teoretičari/ke zavjere na društvenim mrežama dijele dva netačna tumačenja i...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Urme su zdrave, ali nisu lijek protiv raka

Pseudonaučne tvrdnje o učinkovitosti voća i povrća u liječenju raka često s...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Lažna vijest
Kokosovo ulje nije lijek protiv raka

Nalazi studije u kojoj je testiran efekat laurinske kiseline – sastojka kok...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Pseudonauka Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me