Raskrinkavanje.ba

Osobe koje su primile vakcinu protiv Covid-19 mogu donirati krv

Društvenim mrežama proširila se tvrdnja da vakcinisani ne smiju biti davaoci krvi. Ipak, radi se o samo još jednoj u nizu dezinformacija koje za cilj imaju promovisanje antivakcinacijskog narativa.

 Na Twitter nalogu teDkaMila 5. marta 2021. godine objavljen je tvit sljedećeg sadržaja:

Vakcinisani ne smeju biti davaoci krvi!

Iako nije precizirano o kojoj se vakcini radi, jasno je da, budući da je širom svijeta u toku proces imunizacije protiv infekcije Covid-19, autorka ove objave vjerovano referira na vakcine protiv koronavirusa. Ista tvrdnja, bez ikakvih dokaza, našla se i na nizu drugih Twitter i Facebook naloga. Na društvenoj mreži Facebook prvi ju je objavio Saša Borojević, dodavši i pitanje “Ne znam što, zna li neko?”

Do trenutka pisanja ove analize, ista tvrdnja našla se na još 11 naloga na društvenim mrežama Twitter i Facebook (link, link, link). 

Smiju li vakcinisani biti davaoci krvi?

Doniranje krvi nakon prijema bilo koje od odobrenih vakcina protiv Covid-19 je moguće, a za neke od njih neophodno je samo sačekati dvije nedjelje. Kako se navodi u smjernicama američke Uprave za hranu i lijekove (U.S. Food and Drug Administration - FDA), objavljenim 19. januara 2021. godine:

Osobe koje su primile vakcinu protiv COVID-19 koja se ne replicira, inaktivisana je ili se temelji na mRNK mogu da daju krv bez perioda čekanja, osobe koje su primile COVID-19 vakcinu sa živim oslabljenim virusom, trebaju se suzdržati od davanja krvi kratak period čekanja (npr. 14 dana) nakon prijema vakcine, osobe koje nisu sigurne koja je vakcina protiv COVID-19 primijenjena, trebaju se suzdržati od davanja krvi kratak period čekanja (npr. 14 dana), ako je moguće da je pojedinac primio COVID-19 vakcinu sa živim oslabljenim virusom.

Dakle, u zavisnosti od toga koja je vrsta vakcine protiv Covid-19 u pitanju, donaciju krvi je moguće izvršiti odmah ili nakon 14 dana. U oba slučaja, nakon prijema vakcine moguće je donirati krv.

Analizu činjenica o ovoj temi objavio je naš partnerski portal iz Srbije Istinomer, a možete je pročitati ovdje. Kako se u ovoj analizi navodi, prema smjernicama koje su u Institutu za transfuziju krvi Srbije na snazi od 18. januara 2021. godine, ne postoji nikakva zabrana davanja krvi za pojedince koji su primili vakcinu protiv Covid-19. Uz zadovoljenje opštih kriterija za davanje krvi, pacijenti moraju posjedovati i dokumentaciju o vrsti vakcine koju su primili. Ukoliko takav dokument ne posjeduju, preporučuje se čekanje od četiri nedjelje. Vezano za različite proizvođače vakcina navodi se:

Ukoliko su primili vakcinu proizvođača Moderna, Pfizer, SinoVac koje su inaktivisane ili RNK vakcine, nema odlaganja davanja krvi; 

Ukoliko su primili vakcinu proizvođača AstraZeneca, Sputnik V, Janssen sa virusnim vektorom, davanje krvi se odlaže za 2 nedelje.

Dakle, nakon prijema vakcine proizvođača Moderna, Pfizer i Sinovac, kreiranih na osnovu RNK  tehnologije, krv je moguće donirati odmah, dok je nakon prijema vakcina proizvođača AstraZeneca, Sputnik V i Janssen kreiranih sa virusnim vektorom, preporuka je sačekati dvije nedjelje prije doniranja. 

Shodno tome, tvrdnja da vakcinisani ne smiju biti davaoci krvi, koja se prvi put pojavila na Twitter nalogu teDkaMila, dobija ocjenu lažna vijest. Sva druga prenošenja iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 05.03.2021

Facebook profili i stranice: Saša Borojević: Vakcinisani ne smiju donirati krv

  • Prenošenje lažnih vijesti