Raskrinkavanje.ba

Isplata pomoći ratom pogođenim Ukrajincima/kama nema veze sa njihovim vakcinalnim statusom

Mjesecima unazad, društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je ukrajinska vlada najavila isplatu pomoći građanima/kama, ali samo onima koji/e su vakcinisani/e. To, ipak, nije tačno.

Foto: Freepik.com

Na Facebook profilu Azra Pašić II objavljen je 14. augusta 2022. godine snimak izjave premijera Ukrajine Denysa Shmyhala. Snimak je objavljen uz opis u kom se navodi:

Nema 💉, nema hrane! Ukrajina "suosjeća" sa svojim građanima...sa onima što su zavrnuli rukav...ostali nisu bitni

Ukrajinska vlada najavljuje hitne isplate onima koji su pogođeni ratom, ali SAMO ako su dvostruko bocnuti. Plaćanje će se vršiti kroz novi 'sistem digitalne valute'!

Shmyhal na snimku govori na ukrajinskom jeziku, a naknadno je umetnuta i sinhronizacija na engleski. Kako se u objavi tvrdi, Vlada Ukrajine navodno će isplatiti pomoć svojim građanima/kama, uz uslov da su prethodno primili/e vakcinu. Iako se to u opisu ne navodi, iz navedenog prevoda izjave na engleski jezik može se zaključiti da se ove tvrdnje odnose na vakcine protiv Covid-19. 

Tvrdnje o navodnoj odluci ukrajinske vlade da isplati pomoć samo vakcinisanima protiv Covid-19 aktuelne su bile u martu ove godine, kada je premijer zapravo i dao izjavu sa snimka. Iste tvrdnje su, naime, objavljene 22.3.2022. na portalu Epoha, 23.3. na portalu Crodex, kao i u osam Facebook i Twitter objava tokom marta. Najranija objava ove tvrdnje na našem jeziku dostupna u vrijeme pisanja ove analize datira iz 8. marta, a pronašli smo je u Facebook grupi Transvakseri. 

Šta su činjenice?

Tvrdnjama o navodnoj odluci ukrajinske vlade bavili su se Reuters 14.3.2022, kao i naš partnerski portal iz Hrvatske Faktograf 23.3.2022.

Kako su ustanovili, odluka Vlade Ukrajine da isplati jednokratnu pomoć svojim građanima/kama nema nikakve veze sa njihovim vakcinalnim statusom. 

Shmyhal u svojoj izjavi ne tvrdi da će se pomoć isplaćivati samo vakcinisanima, već da će isplata 6.500 grivnji funkcionisati “po analogiji” isplata za vakcinaciju. “Program će funkcionisati po analogiji sa plaćanjem vakcinacije - odnosno preko aplikacije Diia”, navodi u snimku Shmyhal. 

Kompletan snimak njegovog obraćanja, čiji dio se dijeli društvenim mrežama uz netačne tvrdnje, dostupan je na njegovoj zvaničnoj Facebook stranici Denys Shmyhal (Денис Шмигаль). Petominutni snimak je na ovoj stranici objavljen 6. marta 2022. godine. U opisu uz koji je objavljen snimak, na engleskom jeziku navodi se šta je tačno Shmyhal rekao:

Mnogi su ostali bez domova, posla i ušteđevine. Ali su ostali da brane Ukrajinu. Danas će vas država podržati. Po nalogu predsjednika Ukrajine, sljedeće sedmice biće pokrenut ažurirani program ePidtrymka. U okviru ove inicijative, svaki poslodavac, svako samozaposleno lice kome je radno mjesto oduzeto kao posljedica rata, moći će da dobije po 6.500 grivnji.
Program će funkcionisati po analogiji sa plaćanjem vakcinacije - odnosno preko aplikacije Diia. Ministarstvo digitalne transformacije će dati detalje o tome kako se prijaviti za pomoć i primiti uplatu.

Ni u jednom dijelu govora on ne tvrdi da će isplatu pomoći dobiti samo vakcinisani/e protiv Covid-19. 

Aplikacija Diia je aplikacija i online platforma kojom se javna uprava u Ukrajini nastoji digitalizovati. O njoj je govorio i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u februaru 2020. godine, kada je pokrenuta. Ova aplikacija korištena je, između ostalog, za isplatu podsticaja za vakcinaciju protiv Covid-19 u Ukrajini. Naime, predsjednik Ukrajine najavio je 15. novembra 2021. godine da će vakcinisani/e sa dvije doze moći da dobiju pomoć od 1.000 grivnji od države. Kako je istakao, do isplate će se moći “brzo i zgodno - preko Diia aplikacije”. 

Isplata 6.500 grivnji onima koji su pogođeni ratom u Ukrajini također se odvijala preko ove aplikacije. Kako se u objavi iz 8. marta 2022. na telegram kanalu Diia (Дія) navodi:

Možete se prijaviti za državnu pomoć od danas, usluga je dostupna svim Ukrajincima/kama iz područja najaktivnijih neprijateljskih djelovanja, bez obzira na vaš vakcinalni status. 

Tvrdnja iz objave sa profila Azra Pašić II da će se isplata pomoći “vršiti kroz novi 'sistem digitalne valute'” također je netačna. Novac se isplaćuje, kako je navedeno, u ukrajinskoj valuti grivnja, a kroz digitalnu aplikaciju Diia. 

Jasno je, dakle, da vakcinalni status građana/ki Ukrajine nije povezan sa isplatama novčane pomoći ratom pogođenim Ukrajincima/kama. Riječ je, zapravo, o netačnoj interpretaciji i prevodu izjave premijera Ukrajine. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da je isplata novčane pomoći pogođenima ratom u Ukrajini povezana sa njihovim vakcinalnim statusom, prvi put objavljenu u Facebook grupi Transvakseri, ocjenjujemo kao lažnu vijest

Druge objave iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

Ocjenu lažna vijest dajemo i tvrdnji da će se isplata pomoći “vršiti kroz novi 'sistem digitalne valute'”, prvi put objavljenu na Facebook profilu Azra Pašić II.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke