Raskrinkavanje.ba

Istaknuta crna zastava u Iranu ne znači poziv na rat

U nekoliko članaka i objava sa društvenih mreža netačno se tvrdi da istaknuta crna zastava u iranskom kompleksu mauzoleja imama Reze znači poziv na rat.

Foto:  The Holy Shrine of Imam Reza A.S./Facebook

Na portalu Istinom protiv laži 17.10.2023. godine objavljen je članak opremljen naslovom u kom se tvrdi da “islam ide u sveopći rat”:

Islam ide u sveopći rat. Crna zastava podignuta na svetištu Razavi!

U članku se navodi kako je u kompleksu mauzoleja imama Reze i džamije u iranskom gradu Mašhadu podignuta crna zastava, što se tumači kao poziv “cijelom islamu na rat”.

S bombaškim napadom na baptističku bolnicu Al-Ahli u Gazi, u kojem je poginulo više od 500 ljudi, a za koji se OKRIVLJAJU Izrael i SAD, crna zastava podignuta je na svetištu Razavi u Mashhadu, provinciji Khorasan, Iran. 
"Kad crne zastave stignu iz Horasana, idi prema njima, makar morao da puziš po snijegu, jer među njima je Allahov Halifa, Mehdi."
- Abd al-'Alim u al-Mahdi al-Muntazar. Ovo je na Svetom pismu (Kur'anu) poziv cijelom islamu na rat.

Potom je dan kasnije, 18.10.2023. godine, na portalu Republika objavljen članak sa istim tvrdnjama.

Posle vazdušnog udara na palestinsku bolnicu u Gazi, gde je poginulo oko 500 ljudi, dogodila se eksplozija demonstracija u muslimanskom svetu, sa zahtevom da se Izrael kazni, a na drevnom kompleksu mauzoleja imama Reze i džamije u iranskom gradu Mašhadu podignuta je crna zastava, koja znači poziv na rat i osvetu.

Istog dana i na portalu Raport objavljen je članak sa naslovom “Crna zastava podignuta na džamiji u Khorasanu. To može značiti samo jednu od ove dvije stvari”. U tekstu se navodi kako su tumačenja o zastavi podijeljena. Navedeno je i da je to prvi put da je crna zastava istaknuta nakon više od 300 godina.

Kako se navodi na društvenim mrežama, crna zastava u Khorasanu nije podignuta na džamiji više od 300 godina, ali su mišljenja podijeljena šta ovo znači. Dvije su opcije. Jedna je da zastava podignuta u znak solidarnosti i tuge za ubijenima, a druga je poziv muslimanima na osvetu protiv jevrejske države.

Istu tvrdnju dijelili/e su i korisnici/e Facebooka (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7).

Foto: Screenshot objave Facebook stranice Stari Dedo 

Šta su činjenice?

Kompleks mauzoleja imama Reze čuveni je religijski kompleks islamskih šiita, jedne od dvije glavne islamske grupe u Iranu. Ovaj mauzolej mjesto je hodočašća i nalazi se u Mašadu, drugom najvećem iranskom gradu.

Podsjetimo da je 17.10.2023. došlo do napada na bolnicu u Gazi i tom prilikom ubijeno je na stotine ljudi. Izrael i Palestina međusobno se optužuju za ovaj napad. Dan nakon napada došlo je i do serije protesta širom Srednjeg istoka i Sjeverne Afrike.

Vijest o tome da je na kompleksu mauzoleja imama Raze istaknuta crna zastava objavila je iranska novinska agencija Tasnim 18.10.2023. godine. U objavi te agencije ne navodi se da crna zastava označava poziv na rat. Navedeno je da je riječ o gestu žalosti u znak solidarnosti sa poginulim u napadima na bolnicu Ahli Arab u Gazi. Na zvaničnoj Facebook stranici  mauzoleja imama Reze 18.10.2023. godine takođe je objavljeno da je crna zastava podignuta u znak žalosti.

Zastava žalosti iznad kupole hrama imama Reze 🏴
Neviđenim gestom i po nalogu čuvara Astan Quds Razavija, iznad osvijetljene i čiste Razavi kupole istaknuta je crna zastava, a bubnjevi sutra neće svirati. Ovo dolazi kao odgovor na varvarske zločine uzurpirajućeg cionističkog režima, posebno na bombardovanje bolnice Al-Mu'amdani.

Je li tačno da zastava nije podignuta više od 300 godina?

Iste netačne tvrdnje dijelile su se i engleskim govornim područjem. Tačnost tih tvrdnji analizirao je Asscoiated France Press (AFP) u analizi objavljenoj 24.10.2023. godine u izdanju na engleskom jeziku. AFP Provera činjenica na srpskom jeziku se u analizi objavljenoj 31.10.2023. godine takođe bavio istim tvrdnjama.

U svojoj analizi, AFP Provera činjenica poziva se na izjave stručnjaka za Iran, koji su citirani i u izdanju na engleskom jeziku. Kako su objasnili, podizanje crne zastave nije neuobičajeno u tom kompleksu.

"Zapravo, crna zastava ne predstavlja objavu rata, ona je znak žalosti", rekao je AFP-u 17. oktobra 2023. Pjer Pahlavi (Pierre Pahlavi), zamenik direktora Odeljenja odbrambenih studija na Fakultetu kanadskih oružanih snaga (Canadian Forces College).
"Obično se podiže svake godine na jarbol džamije imama Reze tokom Ašure (značajnog datuma u islamskom kalendaru) i posebno u kontekstu Muharama, meseca žalosti i ključnog trenutka za osnivanje šiitske tradicije u islamskoj religiji", rekao je Pahlavi, specijalista za iransku spoljnu politiku.
Tjeri Kovij (Thierry Coville), istraživač i specijalista za Iran pri francuskom Centru za istraživanje međunarodnih i strateških studija, rekao je AFP-u 19. oktobra 2023. da se crna zastava obično "podiže na džamijama i nosi u procesijama tokom Muharama, koji u islamu obeležava mučeništvo imama Huseina".

Reuters u analizi objavljenoj 23.10.2023. godine navodi da je crna zastava na ovom mjestu bila istaknuta nekoliko puta tokom 2022. godine.

Izvještaj iz septembra 2022, koji uključuje fotografije iranske službene novinske agencije, Islamske republičke novinske agencije (IRNA), prikazuje crnu zastavu koja se podiže svake godine kako bi se obilježio period žalosti za imamom Huseinom, unukom proroka Muhameda.
Objava hrama od 9. aprila sa mreže X prikazuje zastavu podignutu u znak sjećanja na imama Alija, takođe viđenog kao šehida u šiitskom islamu.
IRNA je zasebno izvijestila 20. aprila 2022. da se zastava mijenja nekoliko puta godišnje kako bi se obilježili vjerski praznici i prilike, uključujući godišnjice smrti vjerskih ličnosti.

U zaključku, nakon napada na bolnicu u Gazi, crna zastava jeste bila podignuta u kompleksu mauzoleja imama Reze u Iranu, ali riječ je o gestu solidarnosti sa žrtvama, a ne pozivu na rat, što nije neuobičajena pojava.

Napomenimo i da Iran niz godina podržava Hamas, o čemu je detaljno pisao CNN u članku objavljenom 10.10.2023. godine.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju članka portala Istinom protiv laži da podignuta crna zastava u Iranu znači poziv na rat ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva kasnija prenošenja identične tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju iz članka portala Raport da je to prvi put da je crna zastava istaknuta nakon više od 300 godina ocjenjujemo kao dezinformaciju, budući da se crna zastava na istom mjestu isticala nekoliko puta samo u 2022. godini.
 

Napomena

10.11.2023. godine redacije portala Republika i Raport dostavile su nam izmijenjenu verziju prvobitno objavljenih  članaka koji su dopunjeni u skladu sa tačnim navodima te su ocijenjeni i kao ispravljeno.(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 17.10.2023

Istinom protiv laži: Islam ide u sveopći rat. Crna zastava podignuta na svetištu Razavi !

Kad crne zastave stignu iz Horasana, idi prema njima, makar morao da puziš po snijegu, jer među njima je Allahov Halifa, Mehdi." - Abd al-'Alim u al-M...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 18.10.2023

Republika: POZIV NA RAT I OSVETU! IRAN PODIGAO CRNU ZASTAVU: Svet na ivici katastrofe nakon ubistva 500 Palestinaca u Gazi

Ako bude istaknut i crveni barjak, to će biti poruka svim muslimanima da krenu u džihad.

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno
Dezinformacija 18.10.2023

Raport: Crna zastava podignuta na džamiji u Khorasanu. To može značiti samo jednu od ove dvije stvari

Nakon stravičnog napada na bolnicu u Gazi, svijet je u šoku.

  • Dezinformacija
  • Ispravljeno