Istinit članak i pogrešan Vinko Puljić

Kurir i nekoliko drugih portala objavili su vijest o hrvatskom svećeniku Vinku Puljiću, koji će zbog spornih objava na Facebook profilu iduće godine napustiti Njemačku. Međutim, ovi portali su članke opremili fotografijom kardinala Vinka Puljića, koji sa svećenikom dijeli isto ime, a koji nema veze sa temom članka.

Portal Jutarnji je 20.10.2020. godine objavio da će Don Vinko Puljić, svećenik koji vodi Hrvatsku katoličku misiju Göttingen u Donjoj Saskoj, početkom 2021. godine napustiti Njemačku zbog objava na Facebooku u kojima je pozivao da se donira novac društvu koje negira ustaške zločine počinjene u vrijeme NDH.

Odluka, po kojoj će se Puljić sredinom januara iduće godine vratiti u Hrvatsku, donesena je na sastanku ovog svećenika sa tamošnjim biskupskim vlastima. 

"U razgovoru je biskupija Hildesheim nepogrešivo dala do znanja svećeniku Puljiću da smatra ozbiljnom pogreškom njegovo širenje apela na Facebooku. Žalba dolazi od udruge koja propituje je li koncentracijski logor Jasenovac tijekom Drugog svjetskog rata bio logor za istrebljenje, a sa stajališta biskupije Hildesheim postoji rizik da se negira ubojstvo brojnih ljudi u ovom konclogoru. Svećenik koji javno dijeli takav poziv ostavlja dojam da suosjeća s fašizmom, što, prema mišljenju biskupije Hildesheim, apsolutno ne dolazi u obzir jer fašizam ni na koji način nije kompatibilan s evanđeljem", glavni je naglasak pismenog priopćenja, koje je potpisao Volker Bauerfeld, službeni biskupijski glasnogovornik.

Pošto se radi o svećeniku koji ime dijeli sa vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem, pojedini portali su svoje članke opremili fotografijom koja prikazuje upravo kardinala Puljića, iako se vijest ne odnosi na njega.

Prvi članak da pogrešnom fotografijom objavio je portal Kurir, istog dana, 20.10.2020. godine.

Vođeni ovim primjerom, članke sa fotografijom kardinala Puljića objavili su portali Novi centar, Sarajevska Sehara i Trendinfo

Portal Sarajevska Sehara je svoj članak opremio nešto drugačijom fotografijom kardinala Puljića, te naslov dodatno “ukrasio” navodnom porukom koju su Nijemci uputili Puljiću:

Smijenjen sveštenik Vinko Puljić: Nijemci poručili “Vrati se u svoju zemlju”

Ipak, u samom testu članka na portalu Sarajevska Sehara, ne pominje se nikakva “izjava Nijemaca” koja je citirana u naslovu. 

Sa druge strane, u svim tekstovima članaka navedenih portala koji su članke opremili slikama kardinala Vinka Puljića, jasno je naglašeno da je riječ o hrvatskom svećeniku koji je služio u njemačkom gradu Göttingenu, a ne o bosanskom kardinalu sa fotografije:

Sveštenik Hrvatske katoličke misije u nemačkom gradu Getingenu, Vinko Puljić, koji je na Fejsbuku pozivao na donacije Društvu za istraživanje logora Jasenovac, čiji osnivači negiraju ustaške zločine za vreme NDH, moraće da napusti svoju župu. (Kurir, 20.10.2020.)

S obzirom na izjavu u naslovu koja se ne spominje u tekstu, članak portala Sarajevska Sehara dobija ocjenu klikbejt.

Redakcija Raskrinkavanja kontaktirala je portale koji su objavili članke sa pogrešnim fotografijama, a odgovor smo dobili od portala Sarajevska Sehara. Kurir je promijenio fotografiju članka, a portali Sarajevska Sehara i Novi centar su obrisali članke.

Članci portala Kurir, Novi centar i Sarajevska Sehara, zbog pogrešnih fotografija kojima su opremljeni, dobijaju ocjenu greška. S obzirom da su ispravili ili izbrisali svoje članke, isti dobijaju i ocjene demantovano

S druge strane, portal Trendinfo, koji nije odgovorio na naš upit i nije ispravio pogrešnu fotografiju, dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

(Raskrinakavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 22. 10. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Veličanje Rusije i njene vojne moći kao propagandno sredstvo u ratu protiv Ukrajine

Vojna sila koja može “izaći na crtu” NATO savezu, vođena strogim ali neshva...

Analize
Lažna vijest
“Negativna energija”: New Age izmišljotina koju ne uklanjaju kuhinjski sastojci 

Tvrdnje da mješavina sirćeta, vode i soli može otkriti i apsorbovati “negat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka
Manipulisanje činjenicama
Ruski navodi o oružju u ukrajinskim nuklearkama nisu potvrđeni

Više od trideset medija iz regiona, kao i ruska ambasada u BiH, prenijeli s...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me