Smijenjen sveštenik Vinko Puljić: Nijemci poručili “Vrati se u svoju zemlju”

Izvor/medij: Sarajevska Sehara
Ocjena: Klikbejt Greška Demantirano
Raskrinkano u: Istinit članak i pogrešan Vinko Puljić

Sveštenik Hrvatske katoličke misije u njemačkom gradu Göttingenu, Vinko Puljić, koji je putem Facebooka pozivao na donacije Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, a čiji osnivači negiraju ustaške zločine za vrijeme NDH, moraće da napusti svoju župu.

Katolička crkva u Njemačkoj je izraženo antifašistička i zbog toga će Puljić početkom 2021. napustiti svoju župu, piše zagrebački Jutarnji list.

Odluka je donesena prošle sedmice na sastanku Puljića i biskupskih vlasti, a o tome postoji i pisani dokaz.

“U razgovoru je biskupija Hildesheim nepogrešivo dala do znanja svećeniku Puljiću da smatra ozbiljnom pogreškom njegovo širenje apela na Facebooku. Žalba dolazi od udruge koja propituje je li koncentracijski logor Jasenovac tijekom Drugog svjetskog rata bio logor za istrebljenje, a sa stajališta biskupije Hildesheim postoji rizik da se negira ubojstvo brojnih ljudi u ovom konclogoru. Svećenik koji javno dijeli takav poziv ostavlja dojam da suosjeća s fašizmom, što, prema mišljenju biskupije Hildesheim, apsolutno ne dolazi u obzir jer fašizam ni na koji način nije kompatibilan s evanđeljem”, glavni je naglasak pismenog priopćenja, koje je potpisao Volker Bauerfeld, službeni biskupijski glasnogovornik.

Inače, Puljić je postao poznat javnosti kada je 2014., kritikovao njemačke vlasti zbog zabrane nastupa hrvatskom pjevaču Marku Perkoviću Tompsonu, koji u svojim pjesmama glorifikuje ustaštvo.

U zapisniku sa sastanka stoji, između ostalog, da je pozivom na Facebooku Puljić počinio ozbiljnu grešku.

Navodi se i da sveštenik koji javno dijeli poziv za prikupljanje donacija Društvu negira time jasenovačke žrtve, te ostavlja utisak da saosjeća sa fašizmom, što, prema mišljenju biskupije Hildesajm, apsolutno nije prihvatljivo.

Ističu, naime, da fašizam ni na koji način nije kompatibilan sa jevanđeljem.

Članak indeksiran 22. 10. 2020 Zadnji put osvježen prije 11 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me