Izetbegović i SS: kad sto puta ponovljena laž ostane - laž

Na osnovu prijave čitalaca, ocijenli smo jedan od najistrajnijih navoda u javnosti Bosne i Hercegovine za koji nikad nije ponuđen nikakav dokaz, tvrdnju da je Alija Izetbegović bio pripadnik 13. SS divizije „Handžar“. Nedavno ju je ponovo objavio niz portala, uz tvrdnju da se dokaz nalazi na priloženim fotografijama.

Najrecentnija objava pojavila se portalima “Kladanjski” (odakle je u međuvremenu obrisana), “Vesti balkan”, “Federacija”, “Instant 24” i “Direktno 24”, sa senzacionalističkim naslovom:

„Slike koje lede krv u venama. Alija Izetbegović u Hitlerovoj SS diviziji sa 17 god za šta je bio i osuđen“

Članak sadrži i cijeli niz fotografija pripadnika Handžar divizije, ali bez bilo kakvog dokaza da se na nekoj od njih nalazi Alija Izetbegović. Da je riječ o netačnoj tvrdnji vidi se već iz poređenja stvarnih slika Izetbegovića iz tog perioda i ovih fotografija. O sličnim lažnim vijestima, gdje se uz stare fotografije objavljuju netačne tvrdnje da se na njima nalaze poznate ličnosti iz svijeta politike, već smo pisali i u ranijim analizama.

Navode o Izetbegovićevoj pripadnosti kvislinškim formacijama na tlu Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu prenosili su različiti mediji, ali i javne ličnosti, uglavnom iz političke sfere. Jedan od političara koji ih je više puta iznosio je i Milorad Dodik, koji je prvi put dao takvu izjavu 2012. godine, a posljednji u augustu prošle godine. Tada je, nakon demanta iz kabineta Bakira Izetbegovića, objavljeno da su Lejla Akšamija, Sabina Berberović i Bakir Izetbegović zbog ovih izjava protiv Dodika podnijeli privatnu tužbu zbog klevete. Nije poznato da li je po tužbi otpočeo sudski proces.

U člancima koji su objavljeni sa “dokaznim” fotografijama, uz njih je objavljen sljedeći tekst:

U ime pravde za sve ljude ovog svijeta donosimo slike Alije Izetbegovića prvog predsjednika SDA i BiH koji je bio u Hitlerovoj omladini. Bio je u logorima smrti i čak je i strijeljao zatvorenike – Jedinica bosanskih muslimana iz Hitlerove vojske zvala se Handžar divizija. Poznato je da su Izetbegovići porijeklom iz Srbije i da su se nekada prezivali Živković ali su dolaskom u Bosnu uzeli prezime po Begu Izetu..

Tvrdnja da je Alija Izetbegović bio pripadnik „Handžar“ divizije prvi put se pojavila na blogu „Spit fire list“ 15.10.2001. Kao jedini dokaz za ovu tvrdnju navodi se pismo koje je Milan Bulajić poslao bivšem novinaru The New York Timesa, Davidu Binderu. Zbog konteksta i vjerodostojnosti, u cijelosti prenosimo dva pasusa u kojima se spominju Izetbegović i „Handžar divizija”:

„Kao mladić, bosanski predsjednik Alija Izetbegović bio je pripadnik i regruter 'Handžar' divizije! (Iz pisma koje je Davidu Binderu iz The New York Timesa napisao Milan Bulajić, srpski ekspert za ratne zločine koje su na Balkanu tokom Drugog svjetskog rata počinile snage Sila osovine. Bulajića se može posmatrati kao srpskog Simona Wiesenthala. Pismo doslovno citira zapisnik sa suđenja Izetbegoviću.) Izetbegović nije poricao optužbe da je radio za Husseinija i 'Handžar' diviziju, nego je svoja djela pravdao mladošću. Osuđen je na tri godine zatvora.
Vrijedi primjetiti u tom kontekstu da nakon što je Izetbegović postao šef države nezavisne Bosne, formirao je elitnu diviziju koja se zvala 'Handžar' po uzoru na 13. SS diviziju. Jedinica je funkcionisala kao tjelesna garda bosanskog političkog rukovodstva i 'specijalna jedinca' upotrebljavana kao podrška drugim vojnim formacijama.“

Samo pismo, međutim, nikada nije objavljeno, kao ni sudski spisi za koje se tvrdi da sadrže priznanje Izetbegovića o pripadnosti „Handžar“ diviziji. Sa druge strane, opšte je poznata činjenica da se Izetbegoviću, nakon što je u martu 1946. godine uhapšen na odsluženju vojnog roka u tadašnjoj Jugoslovenskoj armiji, nije sudilo zbog pripadnosti SS jedinicama, nego zbog pripadnosti organizaciji „Mladi muslimani“. Pripadnicima ove organizacije suđeno je nekoliko puta, ali ne za saradnju sa okupatorom, nego za pokušaj „nasilnog obaranja državnog i društvenog uređenja“ u postratnom periodu.

Zbog objavljivanja navoda koji ničim nisu potkrijepljeni, uz fotografije koje evidentno ne prikazuju ono što je najavljeno, ovaj članak dobija ocjenu lažna vijest.

Analizirano na osnovu sugestije:
Alika Izetbegovic u SS diviziji...
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 11. 04. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me