Raskrinkavanje.ba

Izmišljanje “satanizma” u crtanim filmovima i dječijim programima

Video u kojem se tvrdi da satanistička tajna društva kontrolišu kompanije poput Nickelodeona, Disneyja i Cartoon Networka, uz nekoliko netačnih navoda o ovim kompanijama, širi se na društvenim mrežama.

Foto: Freepik

Na “zavjerološkom” Facebook profilu Marko Kraljevic Ponovo Jaše 10. januara 2024. godine objavljen je kratki videozapis u kojem regionalni youtuber i tiktoker Nino Astral “objašnjava” da su velike kompanije koje prave zabavne sadržaje za djecu zapravo pod kontrolom “satanista” koji ih koriste za subliminalno programiranje djece. 

Screenshot 4

U videu se iznosi niz tvrdnji o kompanijama poput Nickelodeona i Disneyja. Tvrdi se da je naziv kompanije Nickelodeon fraza na latinskom jeziku koja znači “nije me briga za Boga”. Za Walt Disneyja navodi se da je bio mason, a za kanal Cartoon Network također se insinuira da ga vode masoni, jer se logo kompanije sastoji od crno-bijelih polja.

Zla tajna društva koja kontrolišu priču vole da nam, takoreći, istinu skrivaju pred očima. Pa, Nickelodeon prevedeno sa latinskog znači “nije me briga za Boga”. Logo Nickelodeona je stopalo, a ovaj ovde je kao glavni producent Nickelodeona u mnogim svojim serijama i filmovima voleo non-stop da prikazuje svoju neprimerenu ljubav prema stopalima i svoje devijantne fantazije prema deci.
(...)
Kasnije, kada su ga optuživali za zlostavljanje sada već odrasli, poznati  glumci i pevači, nikada mu nije bilo suđeno jer štite ga oni koji i guraju celu priču.
(...)
Walt Disney je bio visokorangirani mason reda DeMolay. U Disneylandu i dan-danas postoji nešto što se zove Klub 33, kao 33. stepen masonerije. Ovo se opisuje kao ekskluzivan, diskretan restoran samo za članove. Cartoon Network, samo logo kad vidimo, crno-bela polja, jedan od glavnih simbola masonerije koji predstavlja dualizam i može se naći u svakoj masonskoj loži. Čak i muzičke kompanije koje prate mladi, MTV, kancelarija se nalazi bukvalno u masonskom hramu.

Nino Astral je ovaj video objavio na svojim YouTube i TikTok profilima 8. i 9. januara ove godine, gdje broje hiljade pregleda. On inače objavljuje sadržaj u kojem se promovišu mnogobrojne teorije zavjere, uključujući i onu da je Zemlja ravna ploča, da nam je moderni kalendar “nametnut” kako bismo slavili “satanističke praznike” i da su klimatske promjene izmišljene.

Mješavina činjenica i izmišljotina o Nickelodeonu

Nickelodeon je američki TV kanal koji uglavnom prikazuje dječiji program. Kanal je počeo s emitovanjem 1977. godine pod imenom Pinwheel. Ime je promijenio 1979. godine, a fokusirao se gotovo isključivo na dječiji program tek ‘80-ih. Ime kanala, suprotno tvrdnjama Nine Astrala, nije latinska fraza koja znači “nije me briga za Boga”. 

Kanal je ime zapravo dobio po starim kinima, odnosno pretečama modernih kina, koja su postojala u Sjevernoj Americi u ranom 20. stoljeću i nazivala su se “nickelodeon”. U pitanju su bili objekti u kojima su se mogli gledati filmovi, a ulaz je koštao 5 centi (eng. nickel - novčić u vrijednosti od 5 centi i starogrčki odeon - mali teatar). Ime je bilo ideja producentkinje Sandy Kavanaugh

Netačan “prevod” s latinskog jezika vjerovatno je rezultat glitcha, koji su relativno učestali na Google Translateu, često sa znatno smješnijim rezultatima (1, 2, 3).

Tačno je da će prevod na Google Translateu biti “nije me briga za Boga” ako se riječ Nickelodeon razdvoji na “nic”, “kelo” i “deo”. Ipak, riječi “nic” i “kelo” samostalno ne postoje u latinskom jeziku. Ukoliko se izraz “nije me briga za Boga” prevede s našeg jezika na latinski, prevod će biti drugačiji: “ i non curat de Deo”. Prevod riječi “nickelodeon”, ili čak “nickelodeo”, s latinskog na naš jezik ne daje nikakav rezultat. 

Screenshot 5

Tačno je da su postojale optužbe protiv jednog od bivših Nickelodeonovih producenata, Dana Schneidera, za zlostavljanje. Naime, Schneidera, kreatora nekih od najuspješnijih i najpoznatijih programa ovog TV kanala, niz bivših glumaca/ica, članova/ica snimateljske ekipe i drugih kolega/ica optužio je za neprimjereno ponašanje na setu, seksualizaciju maloljetnika/ca u sadržaju koji je kreirao, verbalno zlostavljanje i slično, kako se navodi u članku Business Insidera iz augusta 2022. godine. Nickelodeon je 2018. prekinuo sve odnose sa Schneiderom nakon što je interna istraga pokazala da je verbalno zlostavljao kolege. 

Optužbe protiv Schneidera za neprimjereno ponašanje i proizvodnju neprimjerenog sadržaja, ipak, nisu dokaz da neko “satanističko” tajno društvo kontroliše Nickelodeon.

Disney i masoni

Masoni su pripadnici jedne od najintrigantnijih i najmisterioznijih organizacija, o kojoj se već decenijama nižu razne spekulacije i mitovi. Masonerija se definiše kao praksa i učenje muškog tajnog društva pod nazivom “Slobodni i prihvaćeni masoni”.

Tačno je da je Walt Disney, osnivač poznate kompanije Disney, kao tinejdžer bio član muške organizacije De Molay International, koja je povezana s masonerijom. Organizacija je namijenjena dječacima/muškarcima od 12. do 21. godine i u nju se može učlaniti ko god želi prijavom putem njihove web stranice. Na njoj se navodi da je riječ o organizaciji koja broji hiljade članova širom svijeta i nastoji “oblikovati mlade muškarce u vođe s karakterom”. Ipak, ne postoje dokazi da se, nakon svog članstva u De Molayu, Walt Disney ikada pridružio masonskoj loži, odnosno postao mason.

Klub 33, koji Nino Astral navodi kao još jedan “dokaz” utjecaja tajnog društva na Disney i sadržaj koji ova kompanija proizvodi, ime je restorana/kluba koji se nalazi u Disneylandu u Novom Orleansu, na broju 33 u Ulici Royal (Royal Street). Otvoren je 1967. godine, nakon smrti Walta Disneyja, koji je i prije smrti u Disneylandu želio otvoriti ekskluzivno mjesto za sastanke s investitorima, te predstavlja ekskluzivan restoran kojem pristup imaju samo članovi. Članstvo je ograničeno, vrlo skupo i ponekad se čeka godinama. Osim prve lokacije u Novom Orleansu, klubovi 33 otvoreni su i na nekoliko drugih lokacija. Klub je ime dobio zbog adrese prve lokacije, a ne zbog “33 stepena masonerije”.

Korijeni masonskog društva sežu još u 14. stoljeće, a nastali su iz zidarskih esnafa (eng. mason - zidar). Prva Velika loža formirana je 1717. godine u Engleskoj, a masonerija je usvojila obrede i simboliku drevnih religijskih redova i viteških bratstava. Iako nije vjerski pokret, masonerija sadrži mnoge religijske elemente i zagovara moralnost, poslušnost i velikodušnost. Od članova se zahtijeva da vjeruju u višu silu i besmrtnost duše. Masonske lože postoje u mnogim zemljama i smatra se da je početkom 21. stoljeća na svijetu bilo između četiri i šest miliona ljudi koji su učlanjeni u jednu od njih.

Neke od njih imaju svoje web stranice s informacijama o društvima i obrascima za učlanjenje (1, 2, 3). Suštinski, svako može aplicirati za učlanjenje u masonsku ložu. 

Iako su zasigurno obavijeni misterijom i intrigom, ne postoje nikakvi dokazi da masoni zapravo kontrolišu svijet iz sjene. Uostalom, teško je povjerovati da bi tajno društvo koje potajno kontroliše sva globalna dešavanja i sve aspekte naših života imalo niz web stranica o sebi, svom vjerovanju i djelovanju, kao i mogućnost prijave za svakog ko se želi učlaniti.

Shodno činjenicama, tvrdnju da ime kompanije Nickelodeon prevedeno s latinskog jezika znači “nije me briga za Boga”, prvobitno objavljenu na TikTok profilu Nino Astral, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju da je Walt Disney bio mason ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu teorija zavjere dajemo tvrdnji da “satanistička” tajna društva kontrolišu produkciju dječijih programa i da ih koriste za subliminalno programiranje djece.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke