Izmišljena antivakcinaška izjava Melanije Trump kruži društvenim mrežama

Korisnici Facebooka dijele lažni citat koji se pripisuje Melaniji Trump i koji izražava skepticizam prema vakcinama.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Još od septembra, na našem govornom području se dijeli slika Melanije Trump, supruge odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, sa citatom o vakcinama.


 

“Vakcinišite decu kažu ONI. To je apsolutno bezopasno. ONI kažu da je absolutno bezopasno! Ali jedini problem je u tome što ti ONI ne vakcinišu svoju decu”

MELANIJA TRUMP

Sliku Melanije Trump sa navedenim citatom objavilo je desetine Facebook profila, a najskorije je podijeljena na profilu Veselin Dimić. Citat se dijeli i bez slike, kao što se može vidjeti ovdje.

Šta su činjenice?

Google pretraga ključnih riječi iz ovog citata na našem i engleskom jeziku nije dala nikakve rezultate koji bi sugerirali da je Melania Trump to izjavila. Kada su u pitanju izjave o vakcinama koje je Trump davala, CNN je u maju 2019, tokom epidemije ospica u SAD-u, pisao o tome kako ona odbija obznaniti vlastite stavove o vakcinama i da oni nisu poznati javnosti. 

Međutim, dan prije američkih predsjedničkih izbora ove godine, Melanija Trump je podržala proizvodnju potencijalne vakcine protiv virusa SARS-CoV-2. Na videosnimku sa predizbornog skupa u Sjevernoj Karolini, na kojem je podržala kandidaturu svog muža za drugi mandat u Bijeloj kući, rekla je:

“Vjerujem u naše nevjerojatne doktore/ice, medicinske sestre i znanstvenike/ice. Zbog naših nevjerojatnih medicinskih mogućnosti i resursa, mi smo u procesu razvoja moćnih sredstava terapije i cjepiva. Naši protivnici pokušavaju politizirati vakcinu koja bi mogla spasiti milione života tokom globalne pandemije. Ako ne podržavate sigurnu proizvodnju vakcine, ne podržavate zdravlje i sigurnost američkog naroda.”

Slične tvrdnje o utjecajnim osobama, koje navodno ne vakcinišu svoju djecu, dijelile su se i prije na društvenim mrežama. Raskrinkavanje je pisalo o njima u kontekstu netačnih navoda vezanih za Billa Gatesa i njegovu porodicu

Nema nikakvih dokaza da je Melanija Trump ikada dala antivakcinašku izjavu koja joj se pripisuje na slikama koje se dijele na Facebooku. Također, iako njeni stavovi o vakcinama nisu u potpunosti poznati javnosti, nedavno je podržala napore da se napravi vakcina protiv COVID-19. 

Tvrdnju da je Melanija Trump rekla “vakcinišite djecu kažu ONI” te da je “jedini problem u tome što ti ONI ne vakcinišu svoju djecu” ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ovoj tvrdnji također dajemo i ocjenu teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Semir Džebo Objavljeno: 19. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Godinama star lažni oglas za 1.000 radnih mjesta u “tvornici Milke” ponovo kruži internetom

Lažni oglas za zapošljavanje 1.000 radnika/ica u “tvornici Milke” interneto...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Uprkos tvrdnjama indijskog glumca iz viralnog videa, koronavirus neće nestati ako se ljudi prestanu testirati

Snimak koji prikazuje javni ispad indijskog glumca je, zahvaljujući društve...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Ne, studija nije dokazala da “Fajzerova vakcina izaziva neurodegenerativne bolesti”

Facebook status Slađane Velkov poslužio je kao izvor nekolicini portala da...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me